5-oji 2018 metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Sausio 29-oji

AB Vakarų laivų gamykla pranešė, kad praėjusių metų pabaigoje jos  įmonių grupę papildė nauja bendrovė „Vakarų technologiniai sprendimai“.

***

Jau ketvirtąjį Klaipėdos „Šviesų festivalį“ rengiančios VšĮ „Klaipėdos šventės” atstovai pranešė, kad šiemet jis bus rekordinis, o įspūdingiausias jo akcentas bus Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirti šviesos vartai Turgaus gatvėje su 14 arkų, kuriuos sumontuos italų firma „Marianolight“.

***

Teisiamųjų suolus jau išmėginęs buvęs antstolis Albinas Zenkevičius ant savo kailio išbandė ir vieną iš nuo 2017-ųjų įsigaliojusio Administracinių nusižengimų kodekse įtvirtintų naujovių – atsakomybę vairuotojams už  alkoholio ar narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimą iki patikrinimo. Už tai Klaipėdos apylinkės teismas jam paskyrė minimalią sankciją – 1000 eurų baudą ir atėmė teisę metus vairuoti automobilį.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė 2018 metų biudžeto projektą. Pasiūlymus ir pastabas galima teikti adresu info@klaipeda.lt iki vasario 9 d.

Sausio 30-oji

Sutvarkyti senąją turgavietę panoro trys kandidatai, kurie Savivaldybėje komisijai pristatė savo darbų vizijas. Kas bus paskelbtas projektavimo darbų konkurso nugalėtuoju, paaiškės po dar dviejų etapų. Prieš pradedant rekonstruoti turgavietę, reikės dar atlikti archeologinius tyrimus.

***

Pirmąją pergalę 2018-aisiais metais Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL) pasiekė namie antradienį žaidusi Klaipėdos „Fortūna“ –  ji rezultatu 87:66 (21:21, 24:17, 22:15, 20:13) pirmąkart šį sezoną pranoko čempionių vardą ginančią Marijampolės „Sūduvą“.

***

Bent jau vienas Viešųjų pirkimų tarnybos nurodymo nutraukti naujosios mokyklos projektavimo sutartį nepaklausęs Klaipėdos savivaldybės administracijos tarnautojas tikrai liks su jam skirta nuobauda – įspėjimu. Klaipėdos apygardos teismas neskundžiamu sprendimu atmetė Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco skundą dėl jam nepalankaus Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sausio 31-oji

Miesto valdžia su Savivaldybės įmonėmis tarėsi dėl bendro komunalinių įmonių gyventojų aptarnavimo centro sukūrimo. Kol kas į tokį centrą panoro jungtis tik „Klaipėdos energija” ir „Klaipėdos vanduo”. Netolimoje ateityje planuojama į tokį centrą sujungti visų transporto įmonių bilietų kasas.

***

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad jos duomenimis, Tilžės gatvėje baigiamos statyti trečiosios uostamiestyje „Lidl“ parduotuvės atidarymas yra suplanuotas vasario 15-ąją. Pačios bendrovės atstovai nei patvirtina, nei paneigia tokias žinias.

***

Trečiadienį paryčiais, apie 8.20 val., Klaipėdoje, ties buvusio „Memelio miesto“ teritorija (24-25 krantine) uosto akvatorijoje pastebėtos teršalų dėmės. Į aplinką naftuoti vandenys pateko laive „Jokubavas“ juos perpilant iš vienos talpos į kitą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

Klaipėdos savivaldybės seniūnaičių rinkimų komisija patvirtino kandidatus į seniūnaičius: Berželio seniūnaitijoje – Audronę Zalumskienę; Girulių seniūnaitijoje – Viktorą Kavolį; Menų mokyklos seniūnaitijoje – Virginiją Vitkauskienę; Strėvos seniūnaitijoje – Rasą Senkienę.

***

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė pranešė pasirašiusi sutartį su UAB „Focus Fabrication Group” dėl 4 mln. eurų vertės investicinio projekto. Kompanija 1,18 ha sklype iki 2019-ųjų vidurio planuoja pastatyti vamzdynų surinkimo ir suvirinimo cechą, įdarbinti apie 40 specialistų ir produkciją eksportuoti Vakarų Europos naftos ir dujų pramonės kompanijoms.

***

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) paskelbė, kad remiantis neaudituotomis finansinėmis ataskaitomis pernai gavo 106,5 mln. eurų pajamų ir uždirbo 17 mln. eurų grynojo pelno. 2016 metais buvo gauta 103,8 mln. eurų pajamų ir 13,8 mln. grynojo pelno.

***

„Lietuvos geležinkeliai“ paskelbė, kad Baltijos ir Juodąją jūras jungiančiam traukiniui „Vikingas“ 2017-ieji buvo išskirtiniai metai. Palyginti su 2016 m., krovinių vežta 37 proc. daugiau – iš viso beveik 46,5 tūkst. konteinerių (TEU), pajamos augo 34 proc.

***

Uosto direkcija pranešė, kad baigtas vidinis tyrimas dėl laivo „Ocean Crown“ avarijos gruodžio 24 d. paryčiais ties Klaipėdos uosto prieigomis. Konstatuota, kad incidentas įvyko dėl laivo kapitono klaidos.

***

Klaipėdos apylinkės teismas konstatavo, kad užtenka įrodymų, jog būtent Šarūnas Kazlauskas pernai gegužę 4 kartus tyčia sukėlė gaisrus pajūrio miškuose ir tokiu būdu padarė žalą gamtai ir skyrė jam lygtinę bausmę bei priteisė atlyginti beveik 52 000 eurų žalą.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį vienbalsiai nusprendė, kad buvusi Klaipėdos savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinė direktorė bei valdybos pirmininkė Jelizaveta Daugininkienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė pradedanti teikti paramą saugotinais pripažintų pastatų tvarkymui. Nors į tokią paramą gali pretenduoti 203 objektų savininkai, šiemet kompensacijoms skirta tik 100 tūkst. eurų.

***

Palangos savivaldybės pranešė, kad Vyriausybėje vykusio pasitarimo dėl Šventosios uosto atstatymo galimybių metu paaiškėjo, kad yra galimybė jo antrojo etapo darbus finansuoti europinėmis lėšomis, tačiau paraišką tokiu atveju gali teikti tik Savivaldybė. Tad bus pradėti rengti reikalingi teisės aktai dėl Šventosios valstybinio jūrų uosto perdavimo Palangos savivaldybei.

***

Trečiadienį FIBA Čempionų lygos B grupės priešpaskutiniojo turo rungtynės itin nesėkmingai susiklostė Klaipėdos „Neptūnui“, uostamiesčio ekipa patyrė triuškinantį pralaimėjimą ir nepasinaudojo proga tiesiogiai žengti tiesiai į kitą varžybų etapą, tai jiems garantavo palankus kitų varžybų rezultatas. „Neptūnas“ svečiuose net 70:91 (16:19, 16:39, 20:13, 18:20) pralaimėjo Salonikų PAOK ekipai.

***

Klaipėdos rankininkai Lietuvos čempionate pasiekė dar vieną svarbią pergalę. Trečiadienio vakare Alytuje „Dragūnas“ penkių įvarčių skirtumu 30:25 (15:13) nugalėjo praėjusio sezono vicečempionus – „Varsos-Stronglaso“ rankininkus.

Vasario 1-oji

Pajūrio regioninio parko direkcijos pareiškimą dėl galimų senų sodybų klastočių Šaipių kraštovaizdžio draustinyje Klaipėdos apygardos prokuratūroje ėmėsi tirti net dviejų skyrių –  Viešojo intereso gynimo ir Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo – pareigūnai.

***

Klaipėdos apygardos teisme baigus nagrinėti prekybos poveikiu bylą, prokuroras buvusią kolegę – Vilniaus apygardos prokurorę ir verslininką, su kuriuo ketinta papirkti Aukščiausiojo Teismo teisėją, pasiūlė bausti lygtinėmis bausmėmis.

***

Klaipėdos pareigūnai pranešė užbaigę didelės apimties, beveik metus trukusį tyrimą dėl elektroninėje erdvėje įvykdytų nusikalstamų veikų – pažymių keitimo „TAMO“ dienyne Kretingos Pranciškonų gimnazijoje. Tyrimas baigtas nutraukiant bylą, nes nusikaltimą darė nepilnamečiai.

***

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai ėmėsi dviejų bylų, susijusių su pernai rugsėjį kilusia vadinamaja „mikriukų“ krize, kurios metu miestas buvo likęs be šių transporto priemonių. Kalčiausiais šioje situacijoje pripažinti – Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda ir Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus – nesutinka su jiems skirtais papeikimais ir apskundė tokius Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino sprendimus minėtajam teismui.

***

Klaipėdos universitetas pranešė, kad jo rektorius prof. habil. dr. Eimutis Juzeliūnas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos verslo kolegijos direktore Angele Lileikiene.

***

Klaipėdos transportininkai pademonstravo, kad jš valdose jau veikia viena Estijos bendrovės „Ridango“ diegiamo naujojo elektroninio bilieto sistemos dalelė – autobuso borto kompiuterio ir komposterio komplektas, realiai parodantis visas naujosios sistemos galimybes.

Vasario 2-oji

Policija pranešė, kad po 17- os metų į Lietuvą sugrąžintas vienas iš trijų Plungės medikų sūnaus pagrobėjų – jį Klaipėdos apygardos teismas suėmė trims mėnesiams.

***

Nakvynės namų gyventojas policijai pasiskundė, kad jį neva sumušė šių namų darbuotojas, jam lūžo šonkaulis. Nakvynės namų direktorė tvirtina priešingai: pats skundikas yra konfliktiškas, nesilaiko drausmės, mėgsta išgerti, tačiau jo niekas nė pirštu nelietęs.

***

KAM pranešė, kad Lietuvos kariuomenė atėjo į pagalbą pamario savivaldybėms, likviduojančioms potvynio padarinius.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės vadovai nesusikalba su Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovais dėl Purmalių ir Žardės piliakalnių likimo. Miesto valdžia pagalbos nusprendė kreiptis į Kultūros ministeriją ir kitas institucijas, nes be KPD pritarimo negali pradėti iš esmės tvarkyti minėtų piliakalnių.

***

Savivaldybė pranešė, kad bilietas į vasario 16 – ąją „Švyturio” arenoje vyksiantį Marijono Mikutavičiaus koncertą kainuos 3 eurus.

***

Penktadienio rytą Teatro aikštėje prasidėjo pagrindinio Klaipėdos šviesų festivalio projekto „Šimtmečių vartai“ statybos.

***

Klaipėdos uosto taryba penktadienį apsisprendė dėl molų rekonstrukcijos projekto – pasirinktas variantas, kai būtų tvarkomi dabartiniai molai jų neilginant ir nekeičiant padėties.

***

Penktadienį Nacionalinės krepšinio lygos (Mezon–NKL) rungtynėse Klaipėdoje pergalę iškovojo „Jonavos“ ekipa, 81:77 (18:21, 17:21, 22:12, 24:23) įveikusi šeimininkus „Neptūno-Akvaservis“ krepšininkus.

Vasario 3-oji

Šeštadienį Baltijos rankinio lygos čempionato rungtynėse namuose Klaipėdos „Dragūnas“ įveikė Vilniaus „Šviesos“ klubo rankininkus ir užsitikrino vietą lygos atkrintamosiose varžybose.

***

Šeštadienį užtikrintą pergalę Nacionalinės krepšinio lygos varžybose iškovojo Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ komanda, tiesiog sumindžiusi turnyro vidutiniokus. 32-ojo turo rungtynėse klaipėdiečiai išvykoje 81:53 (22:9, 24:14, 18:12, 17:18) sutriuškino Molėtų „Ežerūną“.

***

Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai, į Pasvalį atvykę be tėvelio netektį išgyvenusio vyr. trenerio Kazio Maksvyčio, Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) čempionate pirmą kartą šį sezoną nusileido Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipai. Iki tol du kartus įveikę pasvaliečius (97:91 ir 92:86) šįkart netūniečiai turėjo susitaikyti su pralaimėjimu rezultatu 83:87.

***

Nesėkmingai Lietuvos moterų krepšinio taurės pusfinalio etapas susiklostė Klaipėdos „Fortūnos“ komandai, kuri kovoje dėl vietos finale nusileido Marijampolės „Sūduvai“. Nugalėtojų vardą ginančios Tado Stankevičiaus auklėtinės namuose vykusiame atsakomajame mače 89:79 (29:14, 17:15, 25:21, 18:29) antrąsyk pranoko Klaipėdos „Fortūną“ ir pagal bendrą abejų rungtynių rezultatą laimėjo 166:146.

***

Klaipėdos dramos teatre įvyko premjera – parodytas žymaus režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Kalės vaikai“ pagal Sauliaus Šaltenio romaną. Tai pirmas kartas kai E. Nektrošius dirba šiame teatre.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vasario 4-oji

Policija pranešė apie viename uostamiesčio naktiniame klube apaugos darbuotojo neva sužalotą moterį. „Atvira Klaipėda” primena apie keletą pastaruoju metu įvykusių konfliktų tarp lankytojų ir apsaugos darbuotojų.

***

Sekmadienio Melnragėje, netoli molo, jau ketvirtą kartą į protesto prieš uosto plėtros planus šiek tiek vėluodami popiet rinkosi keletas šios gyvenvietės bendruomenės atstovų bei jiems prijaučiantys klaipėdiečiai. Viena mergina atvyko ir iš Palangos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This