36-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 3-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad nors viešumoje netrūksta nepasitenkinimo planais išorinį uostą statyti Melnragėje, į atnaujintos uosto studijos baigiamąjį  pristatymą atėjo vos keli klaipėdiečiai ir klausimus studijos rengėjams bei Uosto direkcijos vadovams uždavinėjo vos pora aktyvistų.

***

Mokslo metų pradžios akimirkas uostamiestyje bei šventės renginius „Atvira Klaipėda” užfiksavo fotoreportaže.

***

Klaipėdos universiteto vadovybė naujų mokslo metų pradžios proga surengtos spaudos konferencijos metu pasidžiaugė, kad stojimo rezultatai nepatvirtino prognozės, pagal kurią naujų studentų skaičius šioje švietimo įtaigoje šiemet turėjo sumažėti kone perpus – šiemet KU pasirinko 849 studentai, t. y. tik  9,4 proc. mažiau nei pernai. O štai tarptautinė aukštoji mokykla – LCC – skelbia šiemet sulaukusi daugiausia pirmakursių – 218. Iš viso šiuo metu LCC studijuoja 629 studentai iš 43 skirtingų pasaulio šalių.

***

Klaipėdos „Neptūnas” pristatė vieną iš savo legionierių  –  NBA patirties turintį 32-ejų puolėją Kyle’ą Weaverį, kuris teigia pasiūlymą prisidėti prie „Neptūno” komandos priėmęs dėl galimybės žaisti aukštame lygyje bei didelio trenerio Kazio Maksvyčio pasitikėjimo.

***

Painius į krizę patekusio Klaipėdos „Atlanto” galimus gelbėjimo būdus aiškinosi pas merą pasitarime dalyvavę futbolo klubo ir apskrities futbolo federacijos vadovai.

Rugsėjo 4-oji

Antradienio popietę ant šiaurinio molo oficialiai atidaryta bendrovės „Arijus“ dovana uostamiesčiui – skulptūra „Pasivaikščiojimas su žuvimi“, kurią sukūrė  skulptoriai Sergejus Plotnikovas ir Svajūnas Jurkaus, kalvis Gražvydas Černiauskas bei architektas Vytautas Paulionis.

***

Uosto direkcija pranešė, jog Klaipėdoje pirmą kartą surengtoje Baltijos kruizų asociacijos kruizinės laivybos konferencijoje vienam iš „Mystic Cruises“ vadovų James Cabello Klaipėda paliko puikų įspūdį ir jo kompanija ketina įtraukti mūsų miestą į savo kitų metų maršrutą.

***

Valstybės valdoma AB „Smiltynės perkėla“ pranešė pradedanti Naujojoje perkėloje esančio terminalo rekonstrukciją.

***

Barkentinos „Meridianas” savininkas Aloyzas Kuzmarskis spaudos konferencijos metu pareiškė, kad jau galvojama apie tai, kad 1948 m. rugpjūčio 30 d. Suomijoje kaip reparaciją baigtą statyti „Meridianą“ reikėtų įtraukti į pasaulinių istorinių burlaivių registrą, tad pradėtas atitinkamas vertinimas.

Rugsėjo 5-oji

Klaipėdos savivaldybės užsisakymu atliktos kapinių plėtros galimybių studijos atstovai geriausia vieta būsimoms naujoms Klaipėdos kapinėms laiko teritoriją netoli Kretingalės esančio Sarčių kaimo, bet dėl to tektų gauti rajono pritarimą.

***

Policija pranešė apie Klaipėdos kredito unijos atstovų pareiškimą, kad dar rugpjūčio 30 d. buhalterė, gavusi elektroniniu laišku neva vadovo nurodymą, atliko 32 908,5 Eur tarptautinį pavedimą. Vėliau paaiškėjo, jog vadovas tokio nurodymo pervesti pinigus nedavė.

***

Klaipėdietis parlamentaras Simonas Gentvilas, atstovaujantis Seimo narių grupei, kuri kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šis ištirtų, ar 2012 metais priimtas Kuršių nerijos tvarkymo planas yra teisėtas, gavo šio teismo patvirtinimą, jog jau ruošiama byla.

***

„Valstybių konkurencija dėl dosnių Kinijos pasiūlymų neretai verčia valstybes aukoti nacionalinio saugumo interesus. Investicijų nauda savaime suprantama ir būtina sąlyga ekonomikos plėtrai, tačiau ar Lietuva suvokia, kad atsivėrimas komunistinės valstybės investicijoms gali lemti valstybės geopolitinės raidos kryptį į Rytus ateinančiais dešimtmečiais?” –  nuomonių rubrikoje samprotauja Jūrų saugumo ekspertas Hudson institute Vašingtone Mantas Macikas, klausiantis, ar dėl galimų Kinijos investicijų Klaipėdos uoste bus aukojamas šalies nacionalinis saugumas.  

***

Slengiuose pradėti rinkti parašai dėl šios gyvenvietės prijungimo prie miesto.

***

Trečiadienį šventojiškiai entuziastai suorganizavo neeilinę akciją Šventosios uoste, kuris pakeitus įstatymą nuo šių metų liepos prarado valstybinio statusą, jį patikėjimo teise pradėjo valdyti Palangos miesto savivaldybė. Įvertinę oro sąlygas ir jūros dugną, Šventosios turizmo asociacijos nariai – jūreivių ir žvejų kavinės „Barža“ kolektyvas – pasitiko pirmąją ir, ko gero, vienintelę šį sezoną jūrinę jachtą „Semba“.  Į Šventąją ji atplaukė iš Drevernos, o vėliau buvo išlydėta į Klaipėdą.

***

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras organizavo pagalbą blogai pasijutusiam Latvijos karinių jūrų pajėgų štabo ir aprūpinimo laivo „Virsaitis“ (A-53), kuris tuo metu buvo Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje, 29-erių įgulos nariui.

***

Klaipėdos savivaldybė baiginėja procedūras, po kurių jau skelbs rangos darbų konkursą „Vaidilos“ aikštei rekonstruoti: darbus žadama pradėti jau pavasarį.

***

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatė naujojo sezono premjeros operetės „Kandidas “pagrindinio vaidmens atlikėją – tenorą Aurimą Raulinavičių.

***

Rugsėjo 6-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Nemuno gatvėje pradėtas griauti 1938 m. iškilęs III Smeltės mokyklos pastatas, kurio vietoje „Klaipėdos Smeltė“ iki gruodžio žada įrengti jūrinių konteinerių krovos ir sandėliavimo aikštelę.

***

Klaipėdos apylinkės teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje dvi bendrovės ir trys asmenys patraukti baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad daugiau nei 1000 kartų pasinaudojo nepriklausiančiomis perkėlimo keltais kompensacijomis, kai nelegaliai kėlėsi į Neringą ir iš jos, taip valstybei padarydami daugiau nei 91 tūkst. eurų žalą.

***

Klaipėdoje ketvirtadienį apsilankęs sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis tikino, kad teisinė bazė pagaliau bus keičiama taip, kad smardintojai ir kiti teršėjai būtų pažaboti. Tuo metu klaipėdiečiai rinkosi į protestą Sąjūdžio parke, kur apsilankė ir miesto meras, pranešęs, kad dėl viešojo intereso gynimo kreipsis į prokuratūrą. O Vilniuje prie Aplinkos ministerijos Seimo narys Simonas Gentvilas demonstravo iš Klaipėdos atvežtų durpių ir džiovinto komposto „kvapus”.

***

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad ketvirtadienį išlydėti keturis mėnesius su Lietuvos kariais Klaipėdoje treniravęsi Portugalijos rotacinių pajėgų kontingento kariai.

***

Klaipėdos policija pranešė, kad pareigūnai baigė didelės apimties tyrimą dėl narkotinių medžiagų platinimo bendrabučiuose.

***

Birželio pabaigoje išankstinį naujos alaus daryklos „Švyturys Brewery“ atidarymą surengusi bendrovė „Švyturys-Utenos alus“ paskelbė apie tai, kad šis objektas oficialiai bus atidarymas penktadienį, rugsėjo 7-ąją.

***

Klaipėdos apygardos teismas pranešė, kad jo vitrinoje pradėta eksponuoti fotografės Virginijos Olišauskaitės-Norkuvienės 20 senolių portretų paroda „Šimtmetį menantys vingiai“.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ draugišką „Wind Basket“ turnyrą Liepojoje pradėjo sutriuškindamas Latvijos čempionus. Kazio Maksvyčio auklėtiniai 82:60 (23:19, 19:13, 20:10, 20:18) pranoko „Ventspils“ krepšininkus bei B grupėje įsirašė pirmąją pergalę.

Rugsėjo 7-oji

Nuomonių rubrikoje žurnalistas Rytas Staselis samprotauja apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos švelnius sprendimus „užuomaršų” politikų atžvilgiu.

***

Apie klaipėdiečius kankinančią smarvę kalbėta ir miesto merui susitikus su Klaipėdoje išrinktais Seimo nariais. Pats meras išsiuntė kreipimąsi į prokuratūrą.

***

Penktadienį uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas ir UAB „Statmax“ direktorius Juozas Valužis pasirašė sutartį dėl Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Kauno ąžuolyno“ bibliotekos rekonstrukcijos.

***

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė buvusios Klaipėdos savivaldybės Viešųjų ryšių poskyrio vedėjos Rimos Beinoravičienės skundą, savo neskundžiama nutartimi konstatavęs, kad valstybės tarnautoja iš pareigų buvo atleista teisėtai.

***

„Apeirono teatras“ pranešė rugsėjo 15 d. pradedantis savo šeštąjį teatrinį sezoną. Jau sezono pradžioje jis kvies į dvi premjeras – „See No Evil Hear No Evil Speak No Evil“ ir spektaklį pagal Augusto Strindbergo pjesę „Pelikanas“.

***

Penktadienio vakarą Smeltės individualių namų kvartale Nendrių g. automobilį „Nissan“ vairavusi blaivi moteris partrenkė dviratuku važiavusį vaiką, kuris buvo nesunkiai sužalotas.

***

Penktadienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų štabe Klaipėdoje į Europos Sąjungos vadovaujamų karinių jūrų pajėgų (EUNAVFOR) vykdomą operaciją ,,Sophia“ Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje išlydėta trečioji Lietuvos kariuomenės Laivų apžiūros grupė.

***

Į Klaipėdos universitete vykusią diskusiją apie „regiono inovacijų ekosistemą“ susirinkusiems Seimo nariams buvo pristatyti ir ketinimai uostamiestyje įkurti vadinamąjį STEAM centrą.

***

Aukštaūgių vedamas Klaipėdos „Neptūnas“ Liepojoje 84:81 (22:21, 21:19, 22:23, 19:18) pranoko Eigirdo Žukausko atstovaujamą Permės „Parma“ ekipą bei prasibrovė į „Wind Basket 2018“ turnyro finalą.

***

„Uostas yra numatęs savo plėtrą į visas keturias puses, tuo pačiu ir į išorę, ir miestas, patinka ar nepatinka, mano galva, privalo taikytis prie valstybės politikos“, – susitikime su Seimo nariais klaipėdiečiais sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktoriumi Kastytis  Macijauskas, kartu su miesto meru parlamentarams pristatęs vadinamąjį Dalykinių sąlygų sąvadą, kuriame aptarti miesto ir uosto santykiai.

Rugsėjo 8-oji

„Atvira Klaipėda” baigia pasakojimą apie vieną iš kontraversiškiausių tarpukario Lietuvos asmenybių – generolą Vincą Vitkauską, dalyvavusį ir Nepriklausomybės kovose, ir Klaipėdos sukilimo operacijoje. Publikacija parengta, įgyvendinant projektą „Savanoriai – Klaipėdos krašto jungtis su Lietuvos Respublika“, gavus dalinį finansavimą iš Klaipėdos miesto savivaldybės.

***

Lietuvos riedlenčių federacijos prezidentas Justinas Ivoška „Atvirai Klaipėdai” teigė esąs patenkintas naujuoju Klaipėdos Sąjūdžio riedlenčių parku, kuriame šeštadienį pirmą kartą buvo organizuotas Lietuvos atviras riedlenčių čempionatas.

***

Šeštadienį Klaipėdoje paminėtas „Meridiano” 70-metis.

***

Nors namuose žaidęs Klaipėdos „Dragūnas“ šeštadienio vakarą prieš islandų rankininkus laimėjo minimaliu 27:26  rezultatu, to neužteko, kad būtų padengtas išvykoje įgytas šešių įvarčių deficitas.

***

Rugsėjo 8 dieną garbingą 80 metų jubiliejų šventė ilgametis rankinio žaidėjas ir teisėjas Steponas Ščavinskas.

Rugsėjo 9-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė nuomonių rubrikoje dalinasi įspūdžiais ir kelionės po šiaurės Italiją.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Palangoje įsikūrusi „Ramybės“ galerija vasaros sezoną užbaigia keliomis parodomis, tarp kurių – ir žymiojo Stasio Krasausko piešiniai bei grafikos darbai.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ Liepojoje vykusiame „Wind Basket“ turnyro finale sekmadienį 86:84 (27:16, 17:25, 20:26, 22:17) palaužė „Samara“ krepšininkus bei iškovojo pirmąjį šio sezono titulą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This