51-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 17-oji

Tarp nemažai erdvių, kuriose turėtų pradėti darbuotis statybininkai, patenka ir skveras prie S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankryžos su tautos kančios memorialu: „Atvira Klaipėda” informuoja apie šio skvero sprendinių pristatymą.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas pakalbino buvusią „Balticum TV” žinių vedėją Giedrę Vaičekauskienę, kurios balsas netrukus pradės skambėti uostamiesčio viešajame transporte, skelbdamas stotelių pavadinimus.

***

Policija pranešė, kad sekmadienį vienas jaunas vyras taksi automobilyje mirė, o kitas gydomas Reanimacijos skyriuje. Įtariama, kad vyrai galėjo perdozuoti narkotikų.

***

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ teigia, kad Klaipėdoje viešbučių yra pakankamai, o štai biurų rinka turi potencialo augti iki 3-4 kartų.

***

Šių metų rudenį Klaipėdoje duris atvėrusi Holistinių terapijų mokykla jau įteikė pirmuosius pažymėjimus 30-čiai absolventų, sėkmingai išlaikiusių kontrolinį testą.

Gruodžio 18-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad prokuratūra, išnagrinėjusi Klaipėdiečių iniciatyvos už demokratiją ir ekologiją pareiškimą dėl, jų nuomone, taršios „Klasco” krovos, ginti viešąjį interesą atsisakė.

***

„Tikiu, kad mūsų miestas turi milžinišką potencialą ir dar labai daug neišnaudotų galimybių. Matau didžiules perspektyvas turizmo, švietimo, ekologijos, verslo, garbaus amžiaus žmonių ir jaunimo užimtumo srityse”, –  savo „Facebook” paskyroje parašė Klaipėdos uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus, paskelbęs kandidatuosiantis į uostamiesčio merus. Spaudos konferencijoje A. Vaitkus patvirtino būsiąs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas.

***

Klaipėdos laisvoji ekonominė zona pranešė patekusi į prestižinį pasaulio laisvųjų ekonominių zonų reitingą: „Financial Times“ tyrimų padalinio „fDI Intelligence“ sąraše sulaukė specialaus paminėjimo keturiose kategorijose.

***

„Beje, žinant susitraukusį klaipėdiečių rinkėjų skaičių bei per savivaldos rinkimus tradiciškai žemą jų aktyvumą, lemiamą žodį rinkimuose gali tarti visada tvarkingai balsuojantis rusakalbių elektoratas”, – nuomonių rubrikoje apie kandidatus į Klaipėdos merus samprotauja „Atviros Klaipėdos”  žurnalistė.

***

Uosto direkcijos vadovai spaudos konferencijoje informavo  apie įspūdingus besibaigiančių metų uosto įmonių rezultatus.

***

Visuomeninis rinkimų komitetas „Mano Klaipėda“ antradienį pranešė kandidatu į merus keliantis verslininko Kazio Pauliko kandidatūrą.

***

Baigiantis metams Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kartu su savivaldybės švietimiečiais tradiciškai pagerbė moksleivius, kurie savo pasiekimais sporto, meninėse, tiksliųjų mokslų ir kitose srityse šiemet garsino miesto vardą.

***

I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje antradienio vakare  pristatyta LNK žurnalistės Ramunės Bandzienės vaikams skirta knygelė „Kalėdinė uosto istorija. Laivas paplūdimyje“, kurią iliustravo „Gilijos” pradinės mokyklos mokiniai.

***

Antradienį FIBA Čempionų lygos rungtynės Stambule Klaipėdos „Neptūnas“ 70:77 nusileido vietos „Bešiktaš Sompo Japan“ krepšininkams.

***

Antradienį Seimas priėmė Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pataisas, kuriomis leidžiama įsigyti suskystintųjų gamtinių dujų aivą-saugyklą.

***

„Galima tik spėlioti, kokių tikslų išties sieki E. Masiulis kandidatuodamas į Klaipėdos merus. Ko gero, jų yra nemažai. Bet štai vienas, tikrai neatmestinas: sumaišyti kortas nuo jo nusisukusiems neva padoriems ponioms ir ponams, buvusiems bendražygiams, anksčiau be muilo lindusiems į tą vietą, kuri viešai nerodoma. Tiems, kurie šiandien pereina į kitą gatvės pusę jį pamatę, kurie suka akis į šoną ir apsimeta nepažįstą seno bičiulio. Į bėdą papuolusio”, – savo nuomonę išdėstė vicemeras Artūras Šulcas.

***

Pranešta, kad Prancūzijoje, Kano mieste Normandijoje Šeiko šokio teatras iš Klaipėdos ir garsus prancūzų šiuolaikinio šokio choreografas Albanas Richardas pristatys unikalią Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui skirtą premjerą „Pareiškiu – Brandir“.

Gruodžio 19- oji

Lietuvos apeliacinis teismas nepatikėjo praeityje garsaus verslininko Pranciškaus Jurgučio argumentais ir už dar prieš dešimtmetį jo atliktas machinacijas su Europos Sąjungos parama paliko galioti apkaltinamąjį pirmos instancijos nuosprendį, numatantį lygtinį teistumą bei didelę piniginę baudą.

***

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro paskelbtais palyginamojo ekspertinio mokslo vertinimo visoje Lietuvoje duomenimis, lyginant su 2014 metų rezultatais Klaipėdos universitetas gerokai šoktelėjo  į viršų, o Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas humanitarinių mokslų srityje yra trečias Lietuvoje.

***

Policija pranešė apie skaudžią nelaimę – antradienį iššokusi iš 11-ojo aukšto, žuvo 32 metų klaipėdietė.

***

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas, nesutikdamas su laikinosios komisijos, tyrusios naujojo Klaipėdos ženklo sukūrimo aplinkybes, išvadomis, prieš ketvirtadienį vyksiantį Tarybos posėdį, miesto merui ir Tarybos nariams atsiuntė oficialių raštą su savo argumentais.

***

Jūrų krovinių kompanija „Bega” pranešė, kad Lietuvos pramonininkų konfederacijos rengiamame konkurse „Lietuvos metų gaminys”jos naujasis Cemento terminalas įvertintas aukso medaliu.

***

„Reikia didesnės ambicijos, su ja ir atvažiavau dalyvauti rinkimuose. Reikia asmenybės, kuri apjungtų, įvestų pusiausvyrą ir tvarką. Gerbiu visus kandidatus ir noriu kiekvienam iš jų sėkmės. Rinkimai bus įdomūs, nes bus daug idėjų, kurios konkuruos. Norisi idėjų kovos, o ne drabstymasis purvais“, – autobuse surengtoje spaudos konferencijoje sakė kandidatas į Klaipėdos miesto merus, buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulius, šiuo metus teisiamas už korupcinio pobūdžio nusikaltimus.

***

Trečiadienį į Klaipėdos uostą bandomuoju reisu sėkmingai įplaukė didžiausias iki šiol Lietuvoje laivas – „MSC Ingy“, kurio ilgis siekia 400 m, plotis – 59 m.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė, jog Lietuvos sporto vadybos apdovanojimų nominacijoje „Metų sporto infrastruktūros objektas“ pirmoji vieta atiteko naujajam Klaipėdos baseinui.

***

Klaipėdos valstybinė kolegija pranešė, jog joje  įrengta efektyvaus elektros energijos naudojimo tyrimo laboratorija.

***

Pranešta, kad  Klaipėdos savivaldybės administracijos kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija paskelbtam atviram naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato projektavimo konkursui iš viso buvo pateikta 12 darbų.

Gruodžio 20-oji

Ketvirtadienį prieš miesto Tarybos posėdį vėl buvo piketuojama prieš bendrojo plano koncepciją, o posėdžių salėje gražiai atsisveikinta su pareigas nuo naujųjų metų paliekančiu savivaldybės valdomos  AB „Klaipėdos vanduo“ generaliniu direktoriumi Leonu Makūnu.

***

Tarybos posėdis prasidėjo mero pareiškimu apie įkurtą naują frakciją „Už Klaipėdą“, kurios pagrindą sudaro V. Grubliausko rinkimų komiteto nariai. Posėdyje virė aistros ir dėl savivaldybės administracijos vadovams siūlomų prie algos skirti priedų, ir dėl Klaipėdos ženklo sukūrimo aplinkybėms nagrinėti sudarytos komisijos pateiktų išvadų, dėl kurių, nelikus kvorumo, nuspręsta Tarybos darbą pratęsti penktadienį.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūroje surengtos spaudos konferencijos metu pristatyta didžiulės apimties baigta baudžiamoji byla dėl elektroninėje erdvėje įvykdytų net 268 nusikalstamos veikos epizodų.

***

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“ pranešė nusprendusi pratęsti sutartį su Klaipėdos dramos teatru, pagal kurią uosto kompanija yra prisiėmusi įsipareigojimą finansiškai remti teatro veiklą bei prisidėti prie teatro kūrėjų skatinimo ir įvertinimo.

***

Ketvirtadienio vakarą buvo pagerbti geriausi šių metų uostamiesčio sportininkai, jų treneriai ir sporto bendruomenės nariai.

***

Ir vėl pasikartojo pernykštė situacija, kai tiek uostamiesčio, tiek Klaipėdos rajono politikai nepanoro padidinti vandens kainų, tad jas vienašališkai nustatė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Jos sprendimas įsigalios 2019 m. vasario 1 d.

***

Nors teismas pripažino, kad klaipėdietis parlamentaras Naglis Puteikis pažeidė žurnalisto garbę ir orumą, tačiau po ketvirtadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjos Rasos Augustės paskelbto sprendimo politikas ne tik finansiškai nenukentėjo, bet net ir praturtėjo.

Gruodžio 21-oji

Penktadienio rytą į posėdį vėl susirinkę miesto Tarybos nariai visgi sugebėjo patvirtinti naujojo Klaipėdos ženklo sukūrimo aplinkybes tyrusios komisijos išvadas, o vicemeras Artūras Šulcas dėl to žadėjo kreiptis į prokuratūrą.

***

„Atvira Klaipėda” išsiaiškino, jog 2018-asiais, Adolfo Ramanausko-Vanago metais, jo atminimo Klaipėdoje įamžinti greičiausiai jau nepavyks.

***

Penktadienį Klaipėdos rotušėje įvairių miesto organizacijų atstovams skautai išdalino gruodžio 18 dieną į Lietuvą jau 24-ąjį kartą atkeliavusią Betliejaus taikos ugnį.

***

Krašto apsaugos  ministerija pranešė, kad Vilniaus rajone avarijoje žuvo jauna, vos 21 metų Klaipėdoje įsikūrusiame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione tarnavusi mergina, o policija informavo, kad 68 metų moteris žuvo išbėgusi neleistinoje vietoje autostradoje Klaipėda- Kaunas.

***

„Seimas pagaliau įstatymu įtvirtino galimybę valstybės valdomai akcinei bendrovei „Klaipėdos nafta“ iš norvegų įmonės „Hoegh LNG“ išpirkti dabar nuomojamą suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, kuris 2014 m. įkurdintas Klaipėdos uoste. Ir prasidėjo tos pačios dainuškos, kaip prieš kokius penkerius metus: per brangu, o gal ne, o gal mažesnio arba naudoto reikia, o gal visų pirma reiktų kaštų ir naudos analizę padaryti”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pasirašė Suskystintų gamtinių dujų terminalo ir kitų susijusių įstatymų pakeitimus.

***

Trijų naudingiausių ekipos krepšininkų neturėjęs Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ penktadienį patyrė pralaimėjimą Marijampolėje. Tomo Gaidamavičiaus kariauna 70:94 (10:17, 16:29, 21:23, 23:25) pripažino vietos „Sūduvos-Mantingos“ pranašumą.

Gruodžio 22-oji

Klaipėdoje šeštadienį veikė net dvi kalėdinės mugės: „Švyturio“ arenoje įsikūrė Didžioji kalėdinė Klaipėdos mugė, o Teniso arenoje nuo ketvirtadienio veikia mugė „Mėmelio Kalėdos 2018“, kuri klaipėdiečius kvies dar ir sekmadienį.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pristatė solistą Kęstutį Nevulį, kuris gyvenime vadovaujasi devizu neieškoti problemų ten, kur jų nėra.

***

Paskutiniame Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remto projekto „Klaipėdos sukilimo operacijai – 95-eri” pirmos dalies rašinyje „Atvira Klaipėda” apžvelgia diplomatinę tuomečių Lietuvos politikų kovą už Klaipėdos krašto autonomiją po Klaipėdos sukilimo.

***

Šeštadienį namie žaidęs Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ patyrė antrą iš eilės pralaimėjimą, rezultatu 76:92 nusileidęs  Šakių „Vyčio“ ekipai.

***

Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos šeštadienį suorganizuotos Kalėdų futbolo šventės metu ne tik surengtos varžybos, bet ir pagerbti Klaipėdos regiono futbolui nusipelnę asmenys.

Gruodžio 23-oji

Mokytoja, Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos narė Lilija Bručkienė analizuoja, jos nuomone, švietimo reformos padarytas klaidas.

***

„Atvira Klaipėda” praneša apie Priekulėje išdygusią originalią iš šieno, šiaudų ir kitų natūralių medžiagų sukurtą prakartėlę.

***

Sniegas vaikus išviliojo ant Simonaitytės kalno:” Atvira Klaipėda” ragina suskubti pasidžiaugti žiemos malonumais, nes jau prognozuojamas atlydys.

***

Paskutinėse šių metų namų rungtynėse sekmadienio vakarą Klaipėdos „Neptūnas“ tik po atkaklios kovos rezultatu 80:76 (17:22, 23:21, 22:15, 18:18) įveikė autsaiderius „Šiaulius“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This