19-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gegužės 9-oji

Pernai vasarį Klaipėdos apygardos teisme prasidėjęs baudžiamasis procesas, kuriame kaltinimai finansiniais nusikaltimais yra pareikšti buvusiam Klaipėdos „Neptūno” klubo vadovui Osvaldui Kurauskui, lenkui Arkadiusz Krygier ir buvusiam Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovui Mantui Ignatavičiui, pagaliau pradėjo judėti pabaigos link, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Klaipėdos pareigūnams teks spręsti buitinio konflikto rebusą, aiškinantis, kas iš tiesų yra nukentėjusysis, o kas – kaltininkas: kol kas pradėti net du ikiteisminiai tyrimai dėl to paties nusikaltimo.

***

Specialiųjų tyrimų tarnyba, atsakydama į Klaipėdoje išrinktos Seimo narės Ligitos Girskienės prašymą atlikti uostamiesčio valdžios ir AB „Grigeo Klaipėda“ bendradarbiavimo sutarties, kuriai balandžio 28-ąją pritarė miesto Taryba, vertinimą, išdėstė, jog mato keletą riziką keliančių aspektų.

***

Pirmadienį Rusijoje minint vadinamąją Pergalės dieną, Klaipėdoje, Skulptūrų parke, prie memorialo II pasaulinio karo metu žuvusiems kariams prieš vidurdienį vėl rinkosi daugiausiai rusakalbiai klaipėdiečiai – šįkart be jokių Georgijaus juostelių ar sovietinės armijos simbolių, tik su gėlėmis, tačiau be dainos „Den pobedi” transliavimo ir dainavimo neapsieita.

***

Parengtas Klaipėdos miesto tarybos sprendimo projektas dėl dviejų viešųjų įstaigų – „Klaipėda ID“ bei Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro – reorganizavimo procedūros, siekiant sujungti jas į naują juridinį asmenį – VšĮ „Klaipėdos identitetas“.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija praneša už praėjusius metus į valstybės biudžetą sumokėjusi 21,7 mln. eurų siekiančią pelno įmoką.

***

Ar į Nidos Šlovės taką kartu su kitais grįš ir atnaujintas Gyčio Paškevičiaus rankos įspaudas, domėjosi portalo žurnalistas. Jis taip pat informuoja, jog Klaipėdos savivaldybė perka septynias saugaus eismo auditų atlikimo paslaugas, tam skirdama 35 200 eurų.

***

Lietuvos krepšinio lygoje fantastinį žaidimą rodęs Klaipėdos „Neptūnas“ namuose pirmadienio vakarą 87:78 dar kartą skėlė antausį Kauno „Žalgiriui“ ir taip atsidūrė per žingsnį nuo sensacijos.

Gegužės 10-oji

Pirmadienio pavakarę antrą kartą visuomenei pristatant naujo pakoreguoto poilsio paskirties pastato Melnragėje, Vėtros g.6 A, projektinius pasiūlymus, be kitų klausimų dalintasi ir nuogąstavimais dėl dabartinės geopolitinės situacijos, mat būsimo pastato kaimynystėje yra įsikūręs karinis dalinys.

***

Šiemet bus nugriauti teniso kortai Maksimo Gorkio progimnazijos teritorijoje, o vietoj jų Klaipėdos savivaldybės užsakymu bus įrengti nauji sporto aikštynai.

***

Trylika Lietuvos teatrų pasirodymų ir keturi užsienio spektakliai, iš kurių du bus rodomi po du kartus – tokią programą šiemet jau šeštą kartą rengiamam, kitą savaitę startuosiančiam festivaliui „TheAtrium” numatė Klaipėdos dramos teatras.

***

Ekspertų darbo grupei pateikus savo išvadą dėl Skulptūrų parke esančio karių memorialo, meras įpareigojo savivaldybės administraciją vykdyti tolimesnes procedūras ir rengti sprendimo projektą miesto Tarybai, kuri ir priims galutinį sprendimą, o iki svarstymo taryboje savo nuomonę išreikšti bus kviečiami ir miesto gyventojai.

***

Pilna Kultūros fabriko kino salė antradienį plojimais pasitiko daugiau nei metus rengtą Klaipėdos miesto vizualinį identitetą.

***

Klaipėdietė Monika Liu pateko į „Eurovizijos” finalą – tai paaiškėjo antradienį po vidurnakčio Turine paskelbus I pusfinalio rezultatus.

Gegužės 11-oji

Ukrainietė Darja Rastorgujeva-Kuceno pasakoja apie jos tautiečio verslininko Sergejaus Šakolos pastangas įsitvirtinti Lietuvoje, gaminant sveikus traškučius.

***

„Liūdniausia yra tai, kad projekto autoriai ir darbo grupėje esantys savivaldybės administracijos darbuotojai, kalbant apie buvusių kapinių teritorijos dalį, kalba ne kaip apie parką, o kaip apie kapines, kur reikia atstatyti buvusią kapinių takų struktūrą ir dėl to sunaikinti sveikus, brandžius medžius. Šie skirtingi koncepciniai požiūriai į gyvą gamtą ir privertė nuosekliai peržiūrėti visą projektą, iškeliant klausimą – kuo senai sunaikintų ir nesamų kapinių takelių atstatymas, sunaikinant žaliąją gyvąją gamtą, yra labiau vertingas už gamtos paminklais laikomus šio parko šimtamečius medžius?”, – rašo miesto Tarybos narys Arvydas Vaitkus.

***

Policija skelbia operatyviai sulaikiusi bankomatus tuštinusį 33 metų klaipėdietį. Tuo metu antradienio pavakarę vienoje iš uosto įmonių rastas pasikoręs 50-metis darbuotojas.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog atlikus visas procedūras dėl sporto ir laisvalaikio komplekso statybos nebenaudojamos II vandenvietės vietoje, Paryžiaus Komunos gatvėje, geriausiu pasiūlymu pripažintas gautas iš UAB „Partnerystės projektai septyni” bei kad pabrango Žvejų g. rekonstrukcija.

***

„Klaipėdos nafta“ pranešė, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra pateikė apeliacinį skundą dėl Šiaulių apygardos teismo balandžio pradžioje priimto sprendimo atmesti jos ieškinį ginant viešąjį interesą dėl bendrovės sprendimų ir akcijų suteikimo darbuotojams sutarčių pripažinimo negaliojančiais bei restitucijos taikymo.

***

Tik po pertraukos lemiamas ketvirtfinalio rungtynes ketvirtadienį namie perlaužę žalgiriečiai 89:60 nugalėjo Klaipėdos „Neptūną“ ir seriją laimėjo rezultatu 3:2.

Gegužės 12-oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog po Klaipėdoje išrinktos Seimo narės Ligitos Girskienės rašto, kuriame ji kėlė klausimą, kodėl vis dar nėra nugriautas uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės šeimos K. Donelaičio gatvėje pastatytas priestatas, generalinė prokurorė kreipėsi iškart į du ministrus bei Seimo antikorupcijos komisiją.

***

„Bus dar linksmiau. Netrukus vietų Lėbartuose neliks. Amen. Tuomet abi kariaujančios pusės savo numirėlius pradės vežti į mažas kaimo kapinaites. Uždrausti to įstatymas neleidžia. Tos irgi greit prisipildys. Bus linksma”, – karus dėl vietų kapinėms tarp Klaipėdos rajono ir Klaipėdos miesto nuomonių rubrikoje šmaikščiai komentuoja portalo žurnalistas.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija pripažino, jog kontrolierių pastabos dėl miesto viešųjų teritorijų tvarkymo buvo teisingos ir teigia jau ėmusis jas įgyvendinti.

***

Ketvirtadienį Rostoke atnaujinta Klaipėdos ir Rostoko universitetų bendradarbiavimo sutartis. Dokumentą savo parašais patvirtino abiejų šalių universitetų rektoriai prof. dr. Artūras Razbadauskas ir prof. dr. Volfgangas Šerekas (Wolfgang Schareck).

***

Ketvirtadienį Klaipėdos uoste lankėsi praėjusių metų spalį pareigas pradėjęs eiti Japonijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Tetsu Ozaki.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos siekis sujungti dvi viešąsias įstaigas – „Klaipėda ID“ bei Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centrą – ir įkurti VšĮ „Klaipėdos identitetas“ neranda pritarimo miesto Tarybos komitetuose: Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas, kuriam šis klausimas buvo pateiktas svarstyti kaip papildomas, nutarė jį atidėti dviem savaitėms, o Kultūros, švietimo ir sporto komitetas jam nepritarė.

Gegužės 13-oji

Artėjant vasaros sezonui, „Klaipėdos paplūdimių” direktorius Olegas Mariničius teigia, jog šiuo metu šioje savivaldybės biudžetinėje įmonėje – pats darbymetis: eina į pabaigą infrastruktūros paruošimas vasarai, baigiamas formuoti gelbėtojų bei medicinos darbuotojų personalas.

***

Klaipėdos savivaldybė rengiasi suteikti vardus keturiems ąžuolams ir uosiui bei paskelbti juos saugomais botaninio paveldo objektais. Taip pat savivaldybė yra numačiusi apšviesti 10 pėsčiųjų perėjų, praneša portalo žurnalistas.

***

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai skelbia apsaugos darbuotojo dėka operatyviai išaiškinę visą padėklą aukso žiedų uostamiesčio parduotuvėje pavogusius du asmenis. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas praneša, jog vyras nuteistas už tai, kad jį sunervinusią svetimą mergaitę tampė už ausų, o pirkėjų srautus reguliavusiai parduotuvės darbuotojai smogė į veidą.

***

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras atidarė pirmąjį stacionarų dalinimosi daiktais punktą – mainų stotelę „IMK“ ,kurioje galima nemokamai pasiimti klaipėdiečių į didžiųjų atliekų aikšteles atvežtus nebereikalingus, bet naudojimui dar tinkamus baldus, šviestuvus, vaikišką inventorių, veidrodžius, indus, knygas ir kt.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas domėjosi, kur dingo darbus Vežėjų gatvėje pradėję darbininkai – jau kuris laikas rekonstrukcija čia nevyksta.

***

Darija Rastorgujeva-Kucenko pristato savo kraštietę menininkę Nataliją Didenko, Imanuelio Kanto bibliotekoje surengusią neįprasta technika atliktų darbų parodą.

***

Klaipėdos „Neptūnas” LFF I lygoje penktadienį namuose iškovojo dar vieną užtikrintą pergalę – rezultatu 2:0 įveikė Kauno raj. „Garliavos“ futbolininkus.

Gegužės 14-oji

„Atvira Klaipėda” baigia prieš savaitę pradėtą pasakojimą apie tai, kaip dėl buvusio savo būsto vargdavo ir į Klaipėdą iš Vakarų susigundę sugrįžti repatriantai, ir Lietuvos piliečiai, pasitraukę iš čia 1939-ųjų kovą, po hilterinės Vokietijos įvyktos krašto aneksijos.

***

„Visas procesas užtruko dėl finansavimo. Pats objektas yra didelis, saugu laikyti jį pamerktą, o dabar jau ištraukus reikės nuolatinės priežiūros. Kasdien reikės sekti džiuvimo procesą – lentos negali per greitai išdžiūti. Priklausomai nuo padėties, kas antrą ar trečią dieną vėl bus tepama konservantu nuolat prižiūrint ir vartant. Jei per greitai džius, lentos gali susitraukti, skilti, nebeišlaikytų pradinės formos. Tikimės pritraukti savanorių, įtraukti visuomenę, kad kiekvienas norintis galėtų prisidėti prie šio proceso, kad kai jau eksponuosime, žmonės galėtų sakyti, kad ir aš prisidėjau prie tokio paveldo išsaugojimo”, – apie buvusiame sandėlyje prie Dangės archeologinių tyrimų metu rastų unikalių silkių rūšiavimo sistemos dalių išsaugojimo procesą pasakojo Klaipėdos universiteto darbuotoja Akvilė Poškienė.

***

Šeštadienio vakarą vienu iš Europos muziejų nakties akcentu tapo parodos „Senoji Klaipėda. Iš klaipėdiečio fotografo Makso Ehrhardto stiklo negatyvų“ atidarymas Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje.

Gegužės 15-oji

Šeštadienio vakarą Turine vykusiame „Eurovizijos“ finale 14-oji pasirodžiusi Lietuvos atstovė klaipėdietė Monika Liu ir jos daina „Sentimentai“ užėmė 14-ą vietą.

***

1922-ųjų vasara Klaipėdos krašte nebuvo politinių atostogų metas – apie tai liudija to laikotarpio dokumentai, saugomi Lietuvos centriniame valstybės archyve, rašoma „Atviros Klaipėdos” cikle, parengtame pagal šio archyvo dokumentus.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė krantinės Nr. 141, Minijos g. 180, kapitalinių remonto darbų viešojo pirkimo konkursą.

***

Sekmadienį „Atviros Klaipėdos” žurnalistė įsitikino, jog norint el. būdu išsakyti savo nuomonę dėl memorialo sovietiniams kariams likimo, jungiantis per savivaldybės paskelbtą nuorodą, tenka apsišarvuoti kantrybe.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This