49-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 3-oji

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pavedė Klaipėdos savivaldybės Etikos komisijai ištirti vicemero Artūro Šulco elgesį, nes gavo skundą esą vicemeras nedeklaravo, jog yra savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ Stebėtojų tarybos narys.

***

Archeologai nustatė, kad ties Viršutine ir Smilties Pylimo gatve pradėtų daugiabučių statybų vietoje buvo niekur nepažymėtos Zandvero kaimo kapinės: jose iš viso rasti 21 palaikai, vieni iš kurių – aukšto vyro su keistu dantimi, išraiškingais antakių lankais bei dideliu aukso ausakru.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistei teko pabūti detektyvo kailyje, siekiant patikrinti internetinio portalo lrt.lt žurnalistų paskelbtus duomenis apie padėtį „Rusų aljanse”, nes šios partijos pirmininkės klaipėdietės kontaktai ne tik neskelbiami internete, bet net ir jos artimiausi bendražygiai savivaldybėje teigia neturintys savo partijos vadovės mobilaus telefono numerio.

***

„Atviros Klaipėda” paskelbė, kad buvusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova nuo gruodžio 6 dienos pradės darbuotis savivaldybės valdomo Klaipėdos autobusų parko finansų direktore, tačiau ir ji, ir miesto meras, ir įmonės vadovas neigė, jog tam galėjo turėti įtakos jų bendra priklausomybė naujai įkurtam V. Grubliausko rinkimų komitetui.

***

Pirmadienį, vykdant archeologų prižiūrimus kasimo darbus Klaipėdos piliavietėje, būsimos Priešpilio gatvės vietoje apie 2 metrų gilyje rastas rusiškas sprogmuo be sprogdiklio. Jis išvežta sunaikinti į Kairių poligoną.

***

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija priminė, kad gyventojai, kuriems priklauso brangesnis nei 220 000 eurų nekilnojamasis turtas, šio mokesčio deklaraciją už 2018 metus VMI turi pateikti ir mokestį sumokėti iki šių metų gruodžio 17 dienos.

***

Policija pranešė apie pirmadienį Klaipėdos apskrities Prevencijos skyriaus pareigūnų kartu su „Taško“ teatro aktoriais Klaipėdos mieste vykdytą socialinę akciją, kai smurtautojais apsimetę aktoriai neva skriaudė moteris, siekiant atkreipti praeivių dėmesį į smurto artimoje aplinkoje problemą.

***

„Klaipėdos nafta“ pranešė, kad jos Audito komiteto sudėtį papildė trečioji nepriklausoma narė – plačią patirtį rizikų valdymo srityje turinti Žana Kraučenkienė.

***

Klaipėdietis Darius Rekis pasidalino interviu su Klaipėdą į sostinę iškeitusiu uostamiesčio roko grupės „Atika“ (1996–2012 m.) įkūrėju ir vokalistu Dariumi Žvirbliu, kuris dabar dirba Lietuvos geologijos tarnyboje ir yra keturių vaikų tėtis. Naujausias jo muzikinis projektas – albumas „Smičiumi Į Tavo Plaukus“, kuriame, anot jo paties, įrašytos keturios solinės ir keturios „Atikos“ laikų geriausios dainos.

Gruodžio 4-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Nemuno g. 133 gyventoja švenčia pirmąją pergalę: Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad Susisiekimo ministerija turėjo nagrinėti šalia geležinkelio bėgių stovinčio namo gyventojos Stefanijos Šemetienės prašymą dėl traukinių keliamo triukšmo.

***

Klaipėdietis Eugenijus Gentvilas dėl artėjančių savivaldos ir Europos Parlamento rinkimų atsisakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pareigų.

***

Pranešta, kad maisto pramonės įrenginių gamintoja UAB „Lavango group“ investuoja į plėtrą – ji įsigijo papildomą 0,32 ha sklypą naujam pastatui Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje. Iš viso ketinama į jį investuoti 0,8 mln. Eur. Pastate įmonė įrengs gamybines patalpas ir sukurs apie 15 naujų darbo vietų.

***

„Darbuotojai labai vertina įvairias įmonės šventes ir renginius, kai gimsta draugiškas ryšys, vėliau padedantis kurti gerą mikroklimatą ir kultūrą darbinėje įmonės aplinkoje. Jie labiausiai laukia sporto švenčių, vasaros sezono uždarymo ar metų pabaigos renginių, kai yra apdovanojami puikiai dirbę įmonės darbuotojai” –  pranešime spaudai cituojama Vakarų medienos grupės personalo direktorė Indra Jankauskė, pasakojanti ir apie jų įmonėse darbuotojams sudarytas galimybes kilti karjeros laiptais.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad maždaug po mėnesio Klaipėdos autobusuose turėtų nelikti mechaninių bilietų komposterių, vadinamųjų „krokodilų”: jie gyvuos, kol baigsis senieji popieriniai bilietai, neturintys greito atsako (QR) kodo.

***

Klaipėdos piliavietės šiaurinėje kurtinoje vilniečių muzikantų „Elektroninių sutartinių” performanse panaudoti verpimo rateliai paliko įspūdį ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistei.

***

„Atvira Klaipėda“ kartu su Klaipėdos miesto gyvūnų globos draugija pristatė rubriką „Draugas su uodega“, kurioje bus skelbiama apie kačiukus, priglaustus draugijoje. Jiems ieškoma naujų namų.

Gruodžio 5-oji

Dar antradienį STT pranešus apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo Klaipėdos savivaldybėje, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas išsiaiškino, kad įtarimai pareikšti tarnautojai Nijolei Juodienei ir bendrovės „Konsolė“ savininkui Kaziui Skutului. Trečiadienį surengtoje  spaudos konferencijoje Savivaldybės administracijos direktorius teigė, kad teisėsaugininkai nenurodė nušalinti specialistės nuo pareigų, tad ji ir toliau dirba.

***

Policija pranešė po 4 metų ištyrusi juvelyrinės parduotuvės Plungėje ginkluotą apiplėšimą – Suomijoje sulaikytas ir į Klaipėdą pargabentas šiuo nusikaltimu įtariamas latvis.

***

Klaipėdos muzikinis teatras prieš šventes kviečia uostamiesčio gyventojus padovanoti bilietą į spektaklį vargingiau gyvenantiems žmonėms.

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė taisanti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą ir poįstatyminius aktus, pažadėjusi, kad po pakeitimų vaiką iš šeimos bus galima paimti tik kraštutiniu atveju.

***

Latvijos Koknese miestelyje vykusiame XIV tarptautiniame P. Čaikovskio jaunųjų pianistų solistų ir fortepijoninių ansamblių konkurse trys Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos auklėtinės tapo konkurso laureatėmis.

***

Burtai lėmė, jog Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje Klaipėdos „Neptūnas“ susikaus su Prienų „Skycop“ krepšininkais.

Gruodžio 6-oji

Į Klaipėdos miesto III vandenvietės iškėlimo galimybių studijos Strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ataskaitos aptarimą atėjo tik „Atviros Klaipėdos” žurnalistas, kuris publikacijoje pasakoja, ką ten išgirdo.

***

Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, kurio galimos korupcijos byla šiuo metu nagrinėjama teisme, paskelbė, jog kandidatuos į Klaipėdos miesto merus.

***

Vyriausioji rinkimų komisija įregistravo jau ketvirtą Klaipėdos savivaldos rinkimuose dalyvausiantį visuomeninį rinkimų komitetą „Mano Klaipėda“, kurį sudaro  pramogų ir verslo pasaulio atstovai.

***

„Antra ypatybė, turbūt unikalus atvejis muzikos istorijoje yra ta, kad mes galime dalyvauti trečiojo, jauniausiojo šeimos kūdikio gimime, nes tai yra trilogijos trečioji dalis“, – apie naująją Klaipėdos muzikinio teatro premjerą vaikams „Žvaigždžių opera” sakė teatro vadovė Laima Vilimienė ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje buvo pristatyta visa operos kūrybinė grupė.

***

Konkurse „Už darnią plėtrą“ INREAL grupės išplėtotas Smiltynės jachtklubas pripažintas geriausiu metų visuomeniniu ir rekreaciniu projektu.

***

Paskirtasis suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo tiekėjas, bendrovė LITGAS, priklausanti „Lietuvos energijos“ įmonių grupei, pranešė, kad per šiuos metus 1,5 mln. eurų sumažino SGD terminalo išlaikymo sąnaudas.

***

Kultūros ministerijoje ketvirtadienį paskelbti 2018 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai. Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos sprendimu jais tapo šeši kūrėjai. Tarp jų – klaipėdietis aktorius Darius Meškauskas. Jis buvo įvertintas „už improvizacijos ir psichologinio tikslumo dermę“.

***

Ketvirtadienio vakare jau penktą kartą originaliomis eglutėmis pasipuošė ir I. Simonaitytės bibliotekos kiemelis.

***

Dar 2006 metais Klaipėdos pramonininkų asociacijos įsteigtas žurnalistams skirtas apdovanojimas „Gintarinė plunksna“ pirmą kartą įteikta ne konkrečiam žurnalistui, o žiniasklaidos priemonei – portalui „Atvira Klaipėda”.

***

Naujojo Klaipėdos ženklo sukūrimo istoriją aiškinęsi politikai nesugebėjo padaryti vieningos išvados: po ketvirtadienį vykusio paskutinio posėdžio paaiškėjo, kad trys komisijos nariai – Algirdas Grublys, Nina Puteikienė ir Arūnas Barbšys – rengs atskirąją nuomonę.

***

Ketvirtadienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų priešmininis laivas M54 „Kuršis“ grįžo į Klaipėdą, baigęs budėjimą NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-oje grupėje (SNMCMG1 – Standing NATO Mine Countermeasures Group One) Baltijos, Šiaurės ir Norvegijos jūrose.

Gruodžio 7-oji

Penktadienį į Klaipėdos muzikinio teatro statybvietę iš Baltarusijos atkeliavo įspūdingų gabaritų įrenginys – 190 kub. m talpos priešgaisrinis rezervuaras, kuris bus įleistas į išbetonuotą maždaug 5 metrų gylio duobę ir pripildytas vandens.

***

Už žydiškosios džiazo kultūros propagavimą ir tradicijų puoselėjimą Klaipėdos Pilies džiazo festivalio vadovei Ingai Grubliauskienei skirta Klaipėdos žydų bendruomenės nominacija.

***

Policija praneša sulaikiusi socialine darbuotojai apsimetinėjusią čigonę, iš senyvo amžiaus klaipėdiečių apgaule vogusią pinigus, o Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams įkliuvo etatinis žvejybos taisyklių pažeidėjas.

***

Klaipėdos universitetas skelbia kartu su Mokslo ir technologijų parku vystantis akvakultūrą ir savo laboratorijose jau pradėjęs auginti krevetes.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ penktadienio vakarą patyrė pralaimėjimą tarptautiniame Nacionalinės krepšinio lygos turnyre, namuose nusileidęs Minsko „Tsmoki-2“ krepšininkams rezultatu 55:76.

***

Penktadienio vakarą pirmą kartą „Smiltynės perkėla” šventiškai papuošė vieną iš savo keltų, paversdama jį plaukiojančia kalėdine eglute.

Gruodžio 8-oji

„Nepolitinių „profesionalų“ vyriausybės modelis, kuris tuos porą metų buvo peršamas it dangaus mana, išgaravo kaip ryto rūkas rudenį. O pats premjeras pasirodė esąs it ne kažin ką politikos krizės metu gebantis snarglius. Išskyrus pyktį, panieką oponentams bei sąmokslo teorijų kūrimą”,  – nuomonių rubrikoje apie pastarųjų dienų aktualijas rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Policija pranešė apie darbo metu uosto teritorijoje žuvusį 33 metų ukrainietį.

***

„Ne. Mano nuomonė kategoriška, aš mokyklos nebaigsiu. Vien dėl to, kad pasiekčiau savo. Aš laikausi požiūrio, jog mokyklos nereikia tam, kad kažko pasiektum. Jeigu žinai, ko nori, jei darai tai, kas tau patinka – ji nereikalinga. Tada nereikia nei mokyklos, nei universiteto, nei diplomų”, – sako 19-metis Mantas Bučnys, žadantis tapti geriausiu pasaulio fotografu.

***

„Neptūnas-Akvaservis“ šeštadienį iškovojo trečiąją pergalę iš eilės Nacionalinėje krepšinio lygoje, išvykoje 81:78 nugalėjęs „Žalgiris-2“ krepšininkus, o namuose žaidęs „Neptūnas” LKL rungtynių metu sutriuškino Alytaus „Dzūkiją“ 89:67.  Paskutiniąsias šiais metais rungtynes pergalingai sužaidė ir „Dragūno“ rankininkai, šeštadienį išvykoje Estijoje rezultatu 26:24 nugalėję Polvos „Serviti“ komandą.

***

Šeštadienio vakare Teatro aikštėje atgimė Taravos Anikės legenda – specialus muzikos ir šviesų šou, kuris nuo 18 iki 20.30 val. kiekvieną vakarą kas pusvalandį vyks iki sausio 1 d.

Gruodžio 9-oji

„Atvira Klaipėda“ baigia Klaipėdos savivaldybės remiamą projektą „Savanoriai – Klaipėdos jungtis su Lietuva“, pristatydama Balį Sližį, kuris ne tik prisidėjo prie Klaipėdos sukilimo organizavimo, bet ir kurį laiką buvo uosto direkcijos pirmininku.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Gerda Raulušaitytė - auksiniame jaunųjų sporto žvaigždžių dešimtuke

Tradiciniais tapę geriausių Lietuvos jaunųjų sportininkų ir sportininkių apdovanojimai „100 sporto žvaigždžių“, organizuojami LRT ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS KALNUPĖS SKYRIUS (KALNUPĖS G. 13) 12 val. „Full body“ treniruotė bibliotekoje. Treniruotė su savo kūno svoriu ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This