39-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 20-oji

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai kone valandą įtikinėjo, jog būtina viešai skelbti daugiabučių namų kiemų, kurie laukia remonto, eiles, tačiau Miesto tvarkymo skyriaus vedėja ir specialistai aiškino, kad skelbti tokias eiles ir sudėtinga, ir netikslinga, nors galiausiai vis tiek nusileido.

***

„Aš – pasiskiepijęs žmogus – pasiilgau padoresnio, nekarantininio gyvenimo, noriu, kad COVID-19 kilometru aplenktų didesnę dalį mano giminės, kuri pasiskiepijo. Tai mano teisė ir esu pasiryžęs už ją kovoti”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Klaipėdoje šiuo metu COVID-19 liga serga 1407 gyventojai, o pasveikusiųjų skaičius jau yra 17 808: per parą pasveiko 22 klaipėdiečiai.

***

Apie šiuo metu esančią koronavirusinę situaciją uostamiesčio ugdymo įstaigose portalo žurnalistei papasakojo Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė.

***

Klaipėdos žurnalistams savaitgalį išdalinti „ŽENIA” apdovanojimai.

***

Nors Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos narių buvo prašyta suteikti pavadinimus keturioms gatvėms, pavadinimą gavo tik viena, nes esą dėl kitų trijų reikia gilesnės koncepcijos.

***

Pagal Valdymo koordinavimo centro parengtą 2020 metų šalies savivaldybių įmonių ataskaitą Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą jos valdomos įmonės papildė 1,1 mln. eurų.

Rugsėjo 21-oji

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį atmetė prieš daugiau nei aštuonerius metus už jaunos medikės nužudymą Klaipėdoje nuteisto 38-erių gargždiškio Vytauto Alboko prašymą panaikinti jam taikomus nuosavybės teisių apribojimus, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

„Dirigentui Robertui Šervenikui ir jo vedamam Teatro orkestrui, nepaisant vieno kito nesklandumo, manau, pavyko pasiekti gerą rezultatą: gan darniai skambėjo atskiros grupės bei instrumentiniai solo, sklandžiai, logiškai pereinant iš vieno į kitą, visiškai kontrastingą epizodą; pasiekta skambesio lygsvara tutti momentuose. Jaudino įtikinamai perteiktas kontrastas tarp dominuojančios lyrinės meilės linijos ir priešiškos sferos – neapykantos stichijos. Svarbiausia, kad girdėjome ir scenoje matėme tikrą, nesumeluotą šekspyrišką gyvenimo aistrą, konfliktą, gyvas žmogiškas emocijas, kontrastingiausius individualizuotus herojų charakterius, sukrečiančią tragediją”, – apie „Romeo ir Džiuljeta” premjerą nuomonių rubrikoje rašo muzikologė profesorė Daiva Kšanienė.

***

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąrašą papildė dar 18 gyvybių ir net 15 mirusiųjų iš jų buvo nepaskiepyti.

***

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje antradienį turėjo būti svarstomas klausimas dėl Klaipėdos savivaldybės strateginio veiklos plano pakeitimo, tačiau posėdyje nesulaukę Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus, iš jo pasitraukė trys opozicijos atstovai, todėl nelikus kvorumo posėdis atidėtas.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai antradienio popietę išrinko savo vadovybę naujos kadencijos laikotarpiui.

***

Klaipėdos dramos teatras pristato pokalbį su premjeros „Varovai“ pagal D. Farro pjesę režisieriumi latviu Elmaru Senkovu.

***

Antradienį Kontrolės komitetui buvo pristatytos Audito išvados apie tai, ar tinkamai ir skaidriai Klaipėdos universitetinė ligoninė panaudojo jai skirtas lėšas kovai su COVID-19.

Rugsėjo 22-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas rašo, jog už nelegaliai pastatytą tvorą visus teismus pralaimėjęs verslininkas Rimantas Cibauskas sugebėjo inicijuoti dar vieną teisminį procesą, kuris buvo išnagrinėtas antradienį, bet sprendimas bus skelbiamas tik spalio vidury.

***

Visi 9 per parą nuo koronvirusinės infekcijos mirusieji buvo nepaskiepyti.

***

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį uždarame teismo posėdyje pradėjo nagrinėti kovą iš pareigų atleisto buvusio Klaipėdos apygardos prokuroro Sauliaus Galmino bylą dėl smurto artimoje aplinkoje.

***

Galimybių studiją rengianti MB „Bauland” trečiadienį Klaipėdos savivaldybės vadovams pristatė tris alternatyvas, kaip galima būtų vystyti „Klaipėdos energijos“ teritoriją prie Dangės upės.

***

Nors viešojoje erdvėje buvo skelbta, jog jau šį trečiadienį Vyriausybė praneš apie pokyčius dėl koronavirusinės pandemijos suvaldymo, to kol kas padaryta nebuvo.

***

Prokuratūra skelbia teismui pateikusi ieškinį, kuriuo prašo pripažinti negaliojančiomis AB „Klaipėdos nafta“ akcininkų patvirtintas bendrovės akcijų suteikimo taisykles, vėliau priimtus AB „Klaipėdos nafta“ valdybos sprendimus dėl akcijų suteikimo bendrovės darbuotojams, kai pusę kiekvienam darbuotojui mokėtinos premijos sumos nuspręsta išmokėti bendrovės akcijomis.

***

„Abiem rankomis už“, – taip Finansų ir ekonomikos komiteto narių sprendimą trečiadienį vienbalsiai pritarti Klaipėdos bendrojo plano pakeitimams reziumavo šio komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis. Be to , komiteto nariai palaikė siekį įamžinti medienos pramoninko, Portugalijos garbės konsulo Klaipėdoje Nathano Nafthalio atminimą, bet tam reikės į kitą vietą perkelti atminimo lentą, skirtą žurnalistui ir istorikui Rudolfui Valsonokui.

Rugsėjo 23-oji

„Pati „Klaipėdos šventėse“ dirbu nuo 2013 metų ir bent nuo tada būtent mūsų įstaiga laimėdavo konkursą bei organizuodavo kalėdinius ir naujametinius renginius. Tiesą sakant, neprisimenu tokio atvejo, kad konkursas būtų nutrauktas ir skelbiamas naujas. Pati tokią naujieną sužinojau šį pirmadienį. Ir dabar galvoje sukasi mintys, kaip suspėti nuo A iki Z paruošti naują pasiūlymą su nauja idėja, kai pas mus dabar liko tiek nedaug žmonių. O dar ta nežinomybė dėl karantino. Žodžiu, tikrai nėra lengva“, – apie nežinomybę dėl kalėdinių renginių „Atviros Klaipėdos” žurnalistei kalbėjo laikinai „Klaipėdos šventėms“ vadovaujanti šios įstaigos komunikacijos koordinatorė Živilė Putnienė.

***

Ketvirtadienio rytą Klaipėdoje 12 kartą atliktą eksperimentą, kurio metu aiškinamasi, kuris keliavimo būdas leidžia rytinio piko metu greičiausiai nukakti iš pietinės miesto dalies iki Klaipėdos universiteto miestelio, laimėjo debiutantas Igoris, trasą per 21 min. įveikęs su elektriniu dviračiu.

***

Klaipėdos uostas skelbia, jog pagal šių metų 8 mėn. krovos rezultatus jis pirmauja tarp Baltijos jūros uostų.

***

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, trečiadienį šalyje nustatyti 1486 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – paskutinį kartą didesnis naujų susirgimų skaičius buvo fiksuotas tik gegužės 7-ąją.

***

Ketvirtadienį vykusiame Eismo saugumo komisijos posėdyje buvo pristatytas Klaipėdos savivaldybės užsakymu atliktas eismo srautų tyrimas Mokyklos g. rajone bei pateikti konkretūs pasiūlymai, kaip juos performuoti, sudarant saugesnes sąlygas eismo dalyviams.

***

Ketvirtadienį į Klaipėdos miesto savivaldybę buvo pakviestos „Neptūno“ moterų komandos krepšininkės, kurias už 2020-2021 m. sezone pasiektus aukštus rezultatus pagerbė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir kiti savivaldybės atstovai.

***

„30 metų liūliavomės nuostatomis „kokie mes darbštūs ir drąsūs“, palikome gebėjimų stokojančioms savivaldoms prižiūrėti didžiausią jų biudžeto dalį kainuojantį vaikų ugdymo proceso užtikrinimą bei taip ir neradome jėgų pakeisti situacijos su mokytojų (ne)rengimu”, – nuomonių rubrikoje rašo Renaldas Kulikauskas.

Rugsėjo 24-oji

Ketvirtadienio pavakare visuomenei viešai pristatyti Statybininkų pr. 18 esančio prekybos paskirties pastato rekonstravimo- pertvarkymo į LIDL – projektiniai pasiūlymai, kurių metu ir gyventojai, ir greta esančio vaikų darželio administracija turėjo pastabų projektuotojams.

***

Muzikinio teatro solistai Beata Ignatavičiūtė ir Tadas Jakas dėkoja Klaipėdos miesto savivaldybei už suteiktas edukacines stipendijas bei siūlo jaunimui kuo aktyviau jų siekti ir naudotis galimybėmis tobulintis pas profesionalus.

***

Klaipėda pagal 100 tūkst. gyventojų per dvi savaites tenkančių naujų COVID-19 atvejų skaičių per parą iš trečios vietos nuo galo tarp visų savivaldybių pakilo į ketvirtą.

***

Ketvirtadienį posėdžiavę Eismo saugumo komisijos nariai atmetė DNSB „Paupiai” pirmininkės Sigitos Kurmelienės prašymą leisti parkuoti automobilius savaitgaliais ir po darbo valandų Jaunystės g., patarę gyventojams patiems prisidėti prie naujų parkavimo vietų sukūrimo.

***

Klaipėdoje išvažiuojamąjį Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį penktadienį surengę parlamentarai nutarė, jog uostamiestyje turi būti steigiamas trečias Lietuvoje universiteto lygmens sveikatos priežiūros paslaugų centras, analogiškas Santaros ir Kauno klinikoms.

Rugsėjo 25-oji

„Rugsėjo m. 16. d. juodu su kovos lėktuvu S. V. O. tipo išskrido iš Kauno dalyvauti manevruose Klaipėdos krašte. Rugsėjo 19 d. rytą, grįžę iš žvalgybos, leidosi Klaipėdos aerodroman. Apie 150 mtr. aukščio, staiga besukant, lėktuvas perėjo suktukan ir neišlygintas trenkėsi į žemę netoli Sendvario. Išsiliejus benzinui, tuoj kilo gaisras ir lėktuvas sudegė anksčiau, negu spėjo prie jo pribėgti pagalba. Nors abu turėjo parašiutus, bet dėl nedidelio aukščio pasinaudoti jais nespėjo. Be to reikia manyti, kad abudu tikėjosi, jog jiems pasiseks lėktuvas išlyginti. Taip pat spėjama, kad jau prieš gaisrą abu buvo nebegyvi”, – „Atviros Klaipėdos” cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” cituojama 1929 m. tragedija, kurią aprašė žurnalas „Karys”.

***

Iš 9 nuo COVID-19 mirusių per praėjusią parą 8 buvo nepasiskiepiję, tačiau vienas iš mirusiųjų buvo pilnai pasiskiepijęs 20-29 metų amžiaus žmogus.

***

Šeštadienis nebuvo sėkmingas uostamiesčio sportininkams: „Dragūno“ rankininkai namie Baltijos rankinio lygos rungtynes pralaimėjo Viljandi HC (Estija) ekipai rezultatu 23:27. Tuo metu „Neptūno” futbolininkai irgi namuose žaistų LFF I lygos rungtynių metu iššvaistė per pirmą kėlinį sukauptą dviejų įvarčių pranašumą ir turėjo tenkintis rezultatyviomis lygiosiomis su Mažeikių „Atmosfera” 3:3.

***

Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre rodytą latvių režisieriaus Elmaro Senkovo kurto spektaklio „Varovai“ premjerą žiūrovai pasitiko audringais plojimais.

Rugsėjo 26-oji

Dar vienas ciklo „Ką pasakoja archyvas” rašinys šįkart apžvelgia, kas Klaipėdos regioniniame valstybės archyve esančiuose 1946 metų Vykdomojo komiteto dokumentuose rašoma apie Girulių gyvenvietę.

***

Klaipėdoje šeštadienį koronavirusinė infekcija diagnozuota 179 žmonėms – tai didžiausias skaičius per savaitę.

***

Melnragėje šeštadienį ir sekmadienį vykęs atviras Lietuvos Respublikos banglenčių ir irklenčių čempionatas sulaukė 22 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos.

***

Deivido Gailiaus vedamas Klaipėdos „Neptūnas“ sekmadienio vakarą pasiekė sunkią pirmąją pergalę Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sezone ir pergalingai pradėjo namų rungtynių seriją 75:71 (13:19, 23:10, 24:20, 15:22) įveikdamas Pasvalio „Pieno žvaigždes“ .

***

Baltijos lygos čempiono vardą ginantis Klaipėdos „Dragūnas“ pergalių sąskaitą sekmadienį papildė užtikrintai. Klaipėdiečiai pirmojo kėlinio pabaigoje pradėjo krautis persvarą, po pertraukos pirmavo dviženkliu skirtumu ir įveikė kitą Estijos ekipą „Tapa“ ekipą rezultatu 40:32 (21:17).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This