22-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gegužės 25-oji

Kodėl lėtai juda Klaipėdos senamiestyje, Skerdėjų g., suprojektuotų kelių gyvenamųjų namų statyba, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pranešė baigusi tyrimą dėl klaipėdiečio, kurio vadovaujama bendrovė yra registruota Vilniuje, nuslėptų mokesčių, o policija skelbia apie tris negrąžintus išsinuomotus elektrinius paspirtukus.

***

Klaipėdos savivaldybė pirmadienį pranešė, kad nuo penktadienio, gegužės 22 d., uostamiestyje koronavirusas buvo diagnozuotas tik vienam asmeniui. Per sekmadienį visoje šalyje fiksuota 12 naujų susirgimų, per parą pasveikusių neužfiksuota, o mirusiais nuo COVID-19 laikomi 63 žmonės.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, jog dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atliekamo miesto bendrojo plano (BP) viešinimo procedūrų teisėtumo tyrimo, BP tvirtinimas gali užtrukti. Taip pat informuoja, jog dėl „Grigeo Klaipėda“ taršos leidimo pakeitimo išsiskyrė bendrovės vadovybės ir visuomenininkų nuomonė.

***

„Rimi” pranešė šią savaitę Klaipėdoje atidaranti du internetinės prekybos prekių atsiėmimo punktus.

***

„Jau ir persirengimo kabinos pastatytos, ir suoliukai, ir šiukšliadėžės, liko kelias nesudėtingas smulkmenas patvarkyti neįgaliųjų paplūdimyje, sutvarkyti privažiavimus prie persirengimų kabinų”, – apie pasiruošimą vasaros sezonui „Atvirai Klaipėdai” pasakojo „Klaipėdos paplūdimių” direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

***

Nors pirmadienį savivaldybėje vykusiame pasitarime dėl taršos Vitės kvartale informuota, jog čia atlikti tyrimai taršą fiksavo, jų rezultatais suabejojo ir „Klasco”, ir „Klaipėdos naftos” atstovai.

Gegužės 26-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė aiškinosi, kodėl stringa Medelyno gyvenamojo rajono išvystymo projektas.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie antradienio naktį apiplėštą vadinamąją „girdyklą”, kurios pardavėją sumušė plėšikai, bei apie granulių gamykloje priešpiet vėl kilusio gaisro, kurio šįkart pavyko išvengti, pavojų.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad per pirmadienį mieste naujų susirgimų COVID-19 nebuvo. Šalyje fiksuoti vos keturi nauji susirgimai šia infekcija – tris kartus mažiau nei sekmadienį. Per parą pasveiko 27 žmonės ir tokių jau yra 1165. Du žmonės mirė, o bendras mirusiųjų skaičius padidėjo iki 65.

***

Klaipėdos autobusų parkas skelbia praėjusius metus baigęs su rekordiniu 35 proc. išaugusiu pelnu, bet per penkis 2020 m. mėnesius dėl šalyje paskelbto karantino papildomos išlaidos bendrovei jau atnešė ketvirčio milijono eurų dydžio nuostolius.

***

„Grigeo Klaipėda“ pranešė apskundusi ir Klaipėdos apygardos prokuratūros draudimą jai atlikti statybos darbus Dumpiuose, ir teismo nutartį laikinai apriboti įmonės nuotekų valymo įrenginių veiklą.

Gegužės 27-oji

„Atviros Klaipėdos” projekte „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ apžvelgiama dabartinės Lietuvininkų aikštės, ne kartą keitusios savo pavadinimą ir išvaizdą, istorija.  

***

Penkiolika mokinių į vieną vietą – tokio dėmesio sulaukė technologinės kūrybos ir programavimo projektas Klaipėdos „Gilijos” pradinėje mokykloje: pilotinį projektą inicijavo miesto plėtros agentūra „Klaipėda ID”, o finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad antradienį, kaip ir pirmadienį, mieste naujų susirgimų COVID-19 nebuvo. Šalyje per antradienį patvirtinti 8 nauji COVID-19 atvejai. Per parą pasveiko 19 žmonių ir tokių jau yra 1184, iš jų 189 – klaipėdiečiai. Iš 389 tebesergančiųjų asmenų 68 yra Klaipėdos gyventojai. Mirusiais nuo koronaviruso laikomi 66 žmonės.

***

„Renkant laivui vietą prie 25 krantinės posėdyje nedalyvavo nei Lietuvos jūrų muziejaus atstovai, nei laivybos ekspertai, nei žmonės iš Uosto direkcijos, nes savivaldybės administracija pranešė apie posėdį likus iki jo nepilnai dviem valandoms. Taip iš esmės savivaldybė atsikratė bet kokio tiesioginio dalyvavimo šiame projekte ir galimų įsipareigojimų, nes tą krantinę yra ketina perduoti administruoti „Memelio miestui”, kuris būtų atsakingas ir už krantinės saugumą, ir už laivo eksploataciją”, – nuomonių rubrikoje apie vietos parinkimą „Sūduviui” samprotauja KU profesorius, istorikas Vygantas Vareikis.

***

Dangės skvero pabrangimo peripetijas bei pigesnio, nei projekte numatyta, granito panaudojimo aplinkybes, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

Trečiadienį Seimo aplinkos apsaugos komiteto nariams pristatyta dabartinė situacija bendrovėje „Grigeo Klaipėda“. Tuo metu Klaipėdos miesto tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai pritarė, kad vaikų vasaros poilsio programoms šiemet būtų skirta 120 tūkst. eurų.

***

Daliai klaipėdiečių pasipiktinus suplanuotais medžių kirtimais Tauralaukyje, uostamiesčio savivaldybė trečiadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame dėsto ne tik savo argumentus.

***

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras praneša pradedantis apdoroti sudegintų atliekų šlaką bei smulkinti baldus ar kitas didžiąsias atliekas, kurių sudėtyje yra medienos.

Gegužės 28-oji

„Dalykas naujas, jei ir suklydom kažkur, taisysimės. Tik dabar dėl per karantiną labai smukusių pajamų lėšų tokiai investicijai nebeliko. Jei srautai atsistatys, konkursą būtų galima bandyti vėl skelbti metų pabaigoje arba kitų pradžioje”, – apie tai, kodėl kol kas uostamiesčio viešajame transporte nebus galimybės atsiskaityti bekontaktėmis bankų kortelėmis, „Atvirai Klaipėdai” pasakojo laikinasis Klaipėdos keleivinio transporto vadovas Andrius Samuilovas.

***

Darbo grupė, turėjusi parengti rekomendacinį priemonių planą, kaip patobulinti Klaipėdos universitetinės ligoninės veiklą, jau baigė savo darbą ir pateikė devynių priemonių planą, kurį skelbia ir „Atvira Klaipėda”.

***

Gegužės 27-oji tapo trečia diena iš eilės, kai Klaipėdoje naujų susirgimų COVID-19 nebuvo. Šalyje per trečiadienį patvirtinti devyni nauji COVID-19 atvejai. Per parą pasveiko 9 žmonės ir tokių jau yra 1193. Mirusiais nuo koronaviruso laikomi 68 žmonės.

***

Dėl ko dalies uostamiesčio darželio „Svirpliukas” tėvų netenkina dėl renovacijos jų vaikams savivaldybės pasiūlytos vietos kitose ugdymo įstaigose, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Kauno technologijos universitetas pateikia pokalbį su šios aukštosios mokyklos absolventu klaipėdiečiu Viliumi, kuris darbą rado tolimojoje Australijoje.

***

Klaipėdos pramonininkų asociacijos nariai praneša nauju prezidentu išsirinkę bendrovės „VMG Holdings Ltd” direktorių Egidijų Mockų, kuris pakeis Darių Butvydą. Tuo metu rotary klubas „Aditė“, vienijantis uostamiesčio verslininkes, perdavė Lietuvos jūrų muziejui 14 280 eurų paramą, kuri bus panaudota Delfinų terapijos centrui.

***

Policija pranešė apie trečiadienį Klaipėdoje automobilių sužalotą senjorę bei du paspirtuku važiavusius vaikus. Tuo metu Klaipėdos apygardos teismas skelbia apeliacine tvarka išnagrinėtoje byloje pripažinęs, jog pirmosios instancijos teismas pagrįstai išteisino jaunuolį, kuris buvo kaltinamas tuo, kad pramogų komplekso patalpose slapta persirengimo kabinoje filmavo merginą.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė kreipusis į prokuratūrą, kad ji sustabdytų „Grigeo Klaipėda“ siekį gauti taršos leidimą.

Gegužės 29-oji

„Komandą renkuosi ne pagal giminystės ryšius, o pagal kompetenciją. Visi mano vieši ir privatūs interesai yra deklaruoti, kaip to reikalauja įstatymas. Tai, kad žmona ir jos brolis dirba ir „Klaipėdos publikoje”, nematau nieko blogo, nes žmonėms negalima uždrausti dirbti keliose darbovietėse“, – nuo konservatorių puolimo gynėsi „Klaipėdos švenčių” vadovas Romandas Žiubrys. Tuo metu penktadienį antroje dienos pusėje paaiškėjo, jog esą dėl nekorektiškų Aido Kaveckio bei vicemero Arūno Barbšio pasisakymų Finansų ir ekonomikos komitete Klaipėdos meras sulaukė prašymo ištirti jų elgesį. 

***

Ketvirtadienį Klaipėdos areštinėje pasikorė dėl vagystės suimtas įtariamasis. Taip pat pranešama apie neskundžiamą teismo sprendimą, kuriuo Klaipėdos pareigūno atleidimas iš tarnybos pripažintas teisėtu.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad ketvirtadienis pratęsė šios savaitės tendenciją, kai mieste nefiksuojama naujų susirgimų COVID-19. Šalyje per ketvirtadienį patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai, pasveiko 23 žmonės ir tokių jau yra 1216.  Mirusiais nuo šios infekcijos laikomi 68 žmonės.

***

Aplinkos ministerija pranešė, kad Aplinkos apsaugos agentūra bendradarbiaudama su Klaipėdos universiteto mokslininkais pradėjo Klaipėdos jūrų uosto taršos kompleksinį tyrimą.

***

„Yra egzaminų centrai, juose būna vyr. vykdytojas, būna vykdytojai bei būna administratoriai. Egzaminų centrai yra mūsų mokyklose, tai tos mokyklos, kur yra centras, ir parenka vykdytojus. Paprastai vyr. vykdytojas būna iš mokyklos administracijos, o vykdytojai būna mokytojai. Šimtas metų taip”, – „Atviros Klaipėdos” gautą mokytojos laišką apie brandos egzaminų organizavimą pakomentavo Klaipėdos švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie Taikos ir Jūrininkų prospektų sankirtoje projektuojamą naują prekybos paskirties pastatą, kuriame žada būti ir sandėliavimo bei administracinės patalpos.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša apie jau šeštus bendruomenės globos namus vaikams, kuriuose įsikurs 6 vaikų globos namų „Rytas“ ir 2 vaikų globos namų „Smiltelė“ auklėtiniai.

Gegužės 30-oji

„Patikrinus dalyką pasirodo štai kas: p. Suhr’as mokąs žvejams, pavyzdžiui, už lašišų svarą rodos nedaugiau kai pusantrą litą, o Klaipėdos krautuvėse pirmadienį reikėjo mokėti už rūkytą lašišą 4 litus bertainiui svaro, vadinasi 16 (šešiolika) litų svarui. Tai yra tikras skandalas. Beje, p. Suhr’as visų 16 litų neįsikiša. Yra juk dar perkupčių. Bet apskritai p. Suhras čia rodos tokį biznį varo. Kad policija neatidėliojant turėtų įsikišti į tų dalyką, o ir visus tokio čigoniško lupimo kaltininkus patraukti atsakomybėn. Reikia paminėti, kad p. Suhr’as yra einheitsfronterių šulas. Negirdėtas dalykas, kad leidžiama žmones taip išnaudoti“, – „Atvira Klaipėda” cituoja ištrauką iš 1926 m. „Klaipėdos žinių“, o visas straipsnis skelbiamas „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopo” cikle.

***

Nors savaitgalis ir kitos savaitės pradžia turėtų priminti vasarą, maudytis jūroje dar nepatariama.

***

Šalyje per penktadienį patvirtinti  8 nauji COVID-19 atvejai. Pranešta apie dvi naujas viruso aukas – mirusiais nuo šios infekcijos laikomi 70 žmonių. Per parą pasveiko 13 žmonių ir tokių jau yra 1229. Klaipėdos savivaldybė savaitgaliais koronaviruso statistikos neskelbia.

Gegužės 31-oji

Apie tai, kaip buvo pertvarkoma buvusi Pergalės aikštė, pavadinta Lietuvininkų aikšte, ir kaip joje atsirado paminklas Martynui Mažvydui, pasakojama antrojoje „Atviros Klaipėdos” projekto „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ dalyje.

***

„Ministerijos atstovai, aiškindami apie birželio gale prasidėsiančią egzaminų sesiją, ne kartą teigė, kad abiturientams bus užtikrinta galimybė mėnesį laiko konsultuotis, ruoštis kartu su mokytojais. O dabar jie tiesiog nusigręžė nuo visų ir paliko likimo valiai (be abejo tikėdamiesi, kad mokytojai vis tiek atidirbs ir niekas nieko nesužinos)”, – nuomonių rubrikoje rašo Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

***

Šalyje per šeštadienį patvirtinti penki nauji COVID-19 atvejai, du iš jų – Klaipėdos apskrityje ir abu – įvežtiniai, diagnozuoti iš Švedijos ir Danijos grįžusiems asmenims. Per parą pasveiko septyni žmonės ir tokių jau yra 1236. Mirusiais nuo šios infekcijos laikomi 70 žmonių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This