31-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Liepos 27-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė domisi užmirštu teritorijos už Jono kalnelio išvystymo projektu, dėl kurio Klaipėdos savivaldybė potencialiems investuojamas yra linkusi daryti nuolaidų.

***

Komunikacijos agentūra „Penkiolika minučių iki vidurnakčio“ dalijasi skaudžia klaipėdietės Samantos patirtimi, jai per karantiną Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pagimdžius neišnešiotą kūdikį.

***

Nors žmonių elgesys Jūros šventės metu Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros centro Klaipėdos departamento direktorių Raimundą Grigaliūną dėl to, kad jie nedėvėjo kaukių nuvylė, policijos pareigūnai ramiai praėjusia švente liko patenkinti.

***

Per vakar parą Lietuvoje patvirtinta vienuolika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Po vieną užfiksuota Vilniaus ir Tauragės apskrityse, likę devyni – Kauno.  Šalyje tebeserga 306 asmenys (iš jų 5 – Klaipėdoje), 1620 pasveiko, 76 žmonės yra izoliacijoje. Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šią savaitę Klaipėdos rajone gyventojams bus intensyviau atliekami tyrimai dėl koronaviruso infekcijos.

***

Klaipėdos apygardos teismas pranešė patenkinęs Kretingos rajono savivaldybės skundą ir iš šiuo metu manekenės byloje teisiamo Aivaro Miltenio savivaldybės administracijai priteisęs visą prašytą pinigų sumą už jo mokslus.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistui nepavyko išsiaiškinti, kas  Jūros šventės metu dalyvavo žuvusiųjų pagerbimo ceremonija jūroje, mat paaiškėjo, jog ši informacija yra neskelbtina.

***

Po pastaruoju metu padažnėjusių atvejų, kai maršrutinius miesto autobusus vairuoja nuo alkoholio apsvaigę vairuotojai, Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė reikalaujanti griežtinti viešojo transporto vairuotojų blaivumo patikrą.

***

Birutė Skaisgirienė kalbina fotomenininką Andrių Lamauską, kurio personalinė paroda „Įkvėpti miestą” eksponuojama Girulių bibliotekoje. 

Liepos 28-oji

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje buvo ieškoma pinigų naujiems elektra varomiems autobusams įsigyti. Jame taip pat svarstyta galimybė Dangės upės pakrantę atverti visuomenei, bet pirmiausia numatoma nusipirkti galimybių studiją, kuri turėtų pateikti atsakymus, kas toje teritorijoje galėtų atsirasti.

***

Per  praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Trys atvejai užfiksuoti Marijampolės apskrityje, po du – Kauno ir Panevėžio apskrityse, dar vienas – Vilniuje. Du iš naujai patvirtintų atvejų –  įvežtiniai: du žmonės liepos 18 d. išskrido į Kijevą, iš ten kitą dieną į Airiją, o liepos 21 d. keltu – į Prancūziją, iš kurios automobiliu į Vilnių grįžo liepos 24 d. Šalyje tebeserga 311 asmenų, 1623 – pasveiko, 103 žmonės yra izoliacijoje.

***

Viešame projektinių pasiūlymų pristatyme, kaip pertvarkyti buvusios „Švyturio” alaus gamyklos cechus, buvo pateiktos įspūdingos šios teritorijos sutvarkymo vizijos, tik neaišku, kada jos bus realizuotos, rašo „Atvira Klaipėda”.

***

„Grigeo Klaipėda“ antradienį pranešė su „Klaipėdos vandeniu“ pasirašiusi susitarimą dėl nuotekų valymo sutarties pratęsimo iki rugsėjo 3 d.

***

Skelbiama, jog DFDS laive, plaukusiame iš Klaipėdos į Vokietiją, šeštadienio paryčiais gimė mergaitė.

***

Artėjantį Klaipėdos muzikinio teatro festivalį „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ komentuoja teatro vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis.

Liepos 29 -oji

„Dar daroma visų parametrų ekspertizė. Ji turėtų rugpjūčio antroje pusėje būti baigta, tad kol kas priežastys neaiškios. Kai gausime išvadas, pirksime darbus, kokių reikia pilnai tiltui sutvarkyti”, – „Atvirai Klaipėdai” su Biržos tilto remontu susijusias problemas komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Karolis Šakarnis.

***

Klaipėdos universitetas pranešė, jog pirmą kartą per 19 metų Lietuvių kalbos vasaros kursai užsieniečiams bus rengiami nuotoliniu būdu.

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informuoja, kad liepos 28-ąją Lietuvoje patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų: aštuoni Vilniaus apskrityje, šeši – Panevėžio,  Kauno apskrityje – du. Iš jų du yra įvežtiniai, septyni asmenys, kontaktavo su sergančiaisiais. Kaip užsikrėtė dar trys asmenys, nėra aišku. Be to, šiuo metu vertinama ir dėl keturių asmenų užsikrėtimo aplinkybių Panevėžyje. Klaipėdos apskrityje naujų infekcijos atvejų ir vėl nefiksuota. Visgi trečiadienį Vyriausybės posėdyje nuspręsta, kad nuo šeštadienio visose uždarose patalpose vėl bus reikalaujama dėvėti kaukes.

***

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Uosto direkcijos vadovai apžvelgė priežastis, įtakojusias suprastėjusius pirmojo pusmečio uosto krovos rezultatus. Kartu informuota, jog per karantiną darbai nesustojo, per pirmąjį pusmetį buvo baigti keturi stambūs infrastruktūros projektai, dar penki vykdomi, o netrukus bus pradėti ir du nauji.

***

Skelbiama apie uostamiestyje Malūnininkų gatvėje įrengtą dešimties vietų dviračių saugyklą gyventojams.

***

Trečiadienį spaudos konferencijoje pristatyta Klaipėdos muzikinio teatro festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ programa.

Liepos 30-oji

„Šiuo metu Klaipėdos baseine vyksta defektų apžiūra, nes teismo paskirtas nepriklausomas ekspertas juos panoro apžiūrėti gyvai. Į susitikimus yra kviečiami visi suinteresuoti asmenys. Ir viename tokių susitikimų, kuris vyko liepos 13 dieną, baseino statybų subrangovo, montavusio šachtą, atstovas pareiškė, kad pastebėjo, jog iš vieno vamzdžio purškia vanduo”, – apie tai, kodėl uždaryta baseino nardymo šachta, „Atvirai Klaipėdai” pasakojo Klaipėdos baseino direktorė Ieva Vaičiurgė.

***

Klaipėdos kelių policijos reido metu tikrinti dviratininkai, o girtų viešojo transporto priemonių vairuotojų šįkart neaptikta.  Taip pat skelbiama apie Klaipėdos rajone aptiktą nelegalų fabrikėlį.

***

Per parą Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Du iš jų – Klaipėdos apskrityje. Vienas iš įvežtinių atvejų nustatytas žmogui, kuris nuo liepos 21 d. iki liepos 25 d. nuosavu automobiliu keliavo po Lenkiją. Jam pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai, nustatyti trys kontaktiniai asmenys, keliavę kartu. Jie izoliacijoje. Antras žmogus liepos 26 d. iš Švedijos grįžo į Ventspilį, o iš jo – į Klaipėdos apskritį. COVID-19 ligai simptomų nejautė, tyrėsi profilaktiškai. Asmuo buvo izoliacijoje, aukštos rizikos kontaktinių asmenų nenustatyta.

***

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ praneša nemalonių kvapų mažinimui jau skyrusi 245 tūkst. eurų. Tuo metu „Klaipėdos nafta“ skelbia pirmąjį šių metų pusmetį daugiausiai dėmesio skyrusi efektyviam kaštų valdymui ir veiklos efektyvumui, o koncernas „Achemos grupė“ žada plėtrą  jūrinės vėjo energetikos srityje.

***

Apie skirtingą žmonių požiūrį į koronaviruos infekcijos pavojingumą, jų nesugebėjimą argumentuoti savo nuomonės nuomonių rubrikoje samprotauja Valdas Pryšmantas.

***

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje virė politikų aitros dėl Girulių išsaugojimo ir geležinkelio plėtros. Posėdžio metu politikei Elidai Mantulovai paskelbus pranešimą apie naujos frakcijos sukūrimą, paaiškėjo, jog subyrėjo mero komanda. Posėdyje taip pat buvo išrinktas naujas  Antikorupcijos komisijos pirmininkas, kuriuo tapo Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Saulius Budinas, bei pritarta ekologiško transporto mieste vystymui.

***

„Pranešime, kurį pasirašė opozicinių frakcijų atstovai, įvardyti mero pavaduotojo A. Barbšio kuruojami projektai yra labai svarbūs. Sprendimai dėl jų įgyvendinimo priimami visos Tarybos valia, diskusijos dėl jų reikalingumo ir svarbos vyko ir tebevyksta nuolat, tad net norėdamas vicemeras negalėtų priimti vienašališkų sprendimų, o savo nuomonės viešas išsakymas nėra nusižengimas, net jeigu ta nuomonė ir atrodo nepriimtina opozicijai”, – rašoma ketvirtadienį Klaipėdos miesto tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos išplatintame pranešime dėl jau anksčiau opozicijos pareikšto nepasitikėjimo vicemeru Arūnu Barbšiu.

***

Turintieji neblogą atmintį, tikėtina, dar nepamiršo, kaip kovo pradžioje toks ponas Veryga ar toks ponas Čaplinskas per visas TV dievagojosi, jog kaukės reikalingos tik sergantiems, kad anie kosėdami ar čiaudėdami neužkrėstų sveikųjų, tačiau praėjus vos kuriam laikui tie patys ponai tokiu pačiu įtaigiu balsu ėmė tvirtinti priešingai, įrodinėdami, jog antisanitarinėmis sąlygomis neaiškios kilmės kinų pusrūsiuose milijardais štampuojamos skudurinės kaukės staiga patapo panacėja, apsaugančia nuo klastingosios infekcijos”, – nuomonių rubrikoje rašo Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

Liepos 31-oji

Kodėl į ketvirtadienį vykusio Klaipėdos miesto tarybos posėdžio darbotvarkę nebuvo įtrauktas opozicijos nepasitikėjimo vicemeru Arūnu Barbšiu klausimas, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Asociacijos „Klaipėdos Marių bendruomenė“ ir „Šernų ir Ketvergių bendruomenė” nariai paskelbė kreipimąsi į aukščiausiuosius šalies vadovus bei teisėsaugą dėl padėties „Grigeo Klaipėda”. Tuo metu savo nuomonę dėl to išdėstė ir bendrovės generalinis direktorius Tomas Eikinas.    

***

Per vakar parą Lietuvoje patvirtinta 13 naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų, vienas jų – Klaipėdos apskrityje. Koronavirusui būdingus simptomus pastarasis asmuo pajautė liepos 29 d. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad užsienyje nesilankė, su patvirtintais COVID-19 atvejais kontaktų neturėjo. Septyni atvejai nustatyti Kauno apskrityje, po du – Vilniaus ir Utenos, vienas – Panevėžio apskrityse.

***

UAB „Fortum Klaipėda“ praneša dėl planinio remonto nuo rugpjūčio 9 d. maždaug trims savaitėms stabdanti savo veiklą. 

***

„Beveik dvejus metus trukęs teisinis ginčas, prasidėjęs žiniasklaidos atstovų demonstracijomis sostinės Vinco Kudirkos aikštėje, galima sakyti, baigėsi ne tik ieškovų-žurnalistų, bet ir visos visuomenės pergale kovoje už teisę laisvai gauti informaciją. Žinia – su išlyga: tojo įrašo niekas nebepamatys ir neišgirs, nes jis, Vyriausybės kanceliarijos atstovų tvirtinimu, buvo neatkuriamai sunaikintas”,  – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

Rugpjūčio 1-oji

„Atvira Klaipėda“ jos vykdomo projekto „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ rašinyje apžvelgia Biržos tilto, kuriam rugpjūčio 1 d. sukako 75 metai, raidą.

***

Pranešta, kad Lietuvoje per penktadienį patvirtinta 18 COVID-19 atvejų, iš jų 6 įvežtiniai, 9 užsikrėtė po kontakto su anksčiau patvirtintais atvejais, 3 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios. 7 atvejai nustatyti Vilniaus, 5 – Kauno, 4 – Panevėžio, 2 – Šiaulių apskrityse.

***

Šimtai žvejų mėgėjų iš visos Lietuvos šeštadienį Klaipėdoje reikalavo, jog Kuršių mariose būtų uždrausta verslinė žūklė. Tokiai pozicijai pritarė ir protesto akcijoje pasirodęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, tačiau žvejų mėgėjų jis buvo nušvilptas.

***

Šeštadienį Klaipėda minėjo 768-ąjį gimtadienio. Tiesa, šventiniai renginiai yra kur kas kuklesni, palyginti su ankstesniais metais.

***

Išskirtinėje ceremonijoje kultūros magistro vardas šeštadienį buvo suteiktas fotožurnalistui ir metraštininkui Bernardui Aleknavičiui. Pirmą kartą nuo 2003 metų taip pagerbiamam klaipėdiečiui nebuvo įteiktas kultūros magistro žiedas.

***

Švęsti Klaipėdos miesto gimtadienį šeštadienio vakarą kai kurie klaipėdiečiai tradiciškai rinkosi į „Mėlynąją vakarienę“. Tačiau taip pasilinksminti Teatro aikštėje po atviru dangumi šiemet galėjo perpus mažiau žmonių nei pernai.

Rugpjūčio 2-oji

Birutė Skaigirienė dalinasi pokalbiu su fotografu, pinholo tradicijų fanų ir tęsėjų, instaliacijų autoriumi, garso menininku, grafikos dizaineriu, parodų kuratoriumi, nepriklausomos leidybinės platformos NoRoutine Books iniciatoriumi Gyčiu  Skudžinsku.

***

Kontrabandinis spiritas saldainių gamyboje, draugams išdalinti miesto pinigai – tai klaipėdiečių nuodėmės, kurias paskutinėmis liepos dienomis fiksavo tarpukario spauda. Jas ir kitas to meto aktualijas tradiciškai apžvelgė dar vienas ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ rašinys.

***

Pranešta, kad per šeštadienį patvirtinta 17 COVID-19 atvejų, iš jų 8 – Utenos apskrityje, 5 – Kauno apskrityje, 2 – Panevėžio, po vieną – Vilniaus ir Telšių apskrityse. 7 susirgusieji jaučia simptomus, kiti – simptomų neturi. Iš 8 atvejų Utenos apskrityje 4 – įvežtiniai: 3 iš Airijos, 1 iš Jungtinės Karalystės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This