4-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Sausio 21-oji

Istorijos profesoriaus Vyganto Vareikio nuomone, Klaipėdos knygos 2018 rinkimuose dalyvaujanti pernai lietuvių ir rusų kalbomis „Drukos“ leidykloje išleista Andrej Fomin knyga „Lietuvos stačiatikių bažnyčios istorija“ savaip interpretuoja Lietuvos istoriją ir, neatmestina, yra vienas iš informacinio karo produktų.

***

„Atvira Klaipėda” domėjosi, kodėl dalis pietinės Klaipėdos gyventojų nepatenkinti LEZ planais čia įsileisti Ispanijos kapitalo įmonę, kuri nori statyti gyvūninės kilmės baltymų gamyklą ir ką apie tai mano LEZ vadovas.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė spaudai kalbina premjerinio  šokio spektaklio vaikams „Tikroji dinozaurų istorija” dramaturgę Samantą Pinaitytę.

***

Dujų tiekimo bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“ pranešė Suomijos dujų bendrovei „Gasum“ pardavusi du mažos apimties suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinius: sekmadienį įvykdyta SGD perkrova yra aštuoniolikta, kurią atliko „Lietuvos energijos“ grupė.

***

Pirmadienį „Klaipėdos energijos“ vadovai vietoje aprodė uostamiesčio merui Vytautui Grubliauskui, kaip įrenginėjami du nauji biokuro katilai Šilutės plente esančioje katilinėje. Dar vienas biokuro katilas statomas Lypkių katilinėje.

***

„Lietuvos viešoji erdvė sprogsta nuo Žiežmarių gimnazijoje lietuvių kalbos mokytojos pamokos metu gestapininkės balsu tramdytų šeštokų įrašo komentarų, tačiau aktyviosios pedagogų Andriaus Navicko profsąjungos balsų, pasisakančių apie šios jų bendruomenės narės elgesį, kol kas negirdėti”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos universitetas praneša, jog sulaukta vos vieno kandidato į rektoriaus postą dokumentų.

***

Eligijus Masiulis, nesurinkęs būtino parašų skaičiaus, iškrito iš Klaipėdos mero rinkimų maratono.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė apie galimybę mieste turėti tramvajų ar kitą elektra varomą transportą – su viešąjį konkursą laimėjusia bendrove „Civitta” jau pasirašyta sutartis dėl galimybių studijos, investicijų projekto bei kitų reikalingų dokumentų parengimo.

Spalio 22-oji

„Atvira Klaipėda” supažindina, kokius reikalavimus Klaipėdos miesto valdžia pateikė rengiamam uosto bendrajam planui, kuriam tarė griežtą „nederiname”.

***

Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad pirmadienio vakarą baigti tikrinti visų rinkimuose dalyvaujančių partijų ir rinkimų komitetų surinkti parašai ir jiems, išskyrus savarankišką kandidatą Eligijų Masiulį, leista rinkimuose dalyvauti. E. Masiuliui pritrūko 115 balsų.

***

Antradienio rytą nemažas būrys pietinės miesto dalies darželių bei mokyklų auklėtinių dalyvavo Besmegenių alėjos šventėje.

***

Spaudos konferencijoje „Klaipėdos šventės“ atstovai informavo apie vasario 14-17 d vyksiantį Šviesų festivalį, kuris šiemet peržengs Klaipėdos sienas.

***

Prokuratūra pranešė teismui perdavusi bylą, kurioje kaltinimai pateikti klaipėdiečiui, pardavinėjusiam suklastotus bilietus į Andrea Bocelli koncertą. O policija skelbia, jog pareigūnai išmoko naudotis defibriliatoriumi.

***

Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus rinkimų komisijai antradienį uždarame posėdyje atplėšus voką paaiškėjo tai, kad voke buvo šiuo metu laikinai einančio KU rektoriaus pareigas prof. dr. Artūro Razbadausko dokumentai. Rektoriaus rinkimai numatyti vasario 21 d.

***

Į Purmalių ir Žardės piliakalnių sutvarkymo projektų pristatymą visuomenei antradienio vakarą atėjo tik architektai, specialistai, vienintelis tuo susidomėjęs klaipėdietis ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

Sausio 23-oji

Į nepritariančiųjų maksimalią Klaipėdos uosto plėtrą numatančiam bendrajam planui gretas stojo ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, savo rašte Uosto direkcijai pateikusi net 24 pastabas.

***

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras informavo, kad antradienį ir trečiadienį Klaipėdos miesto oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą. Kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3, tačiau centrinėje Klaipėdos dalyje antradienį ryte buvo užfiksuota 66 μg/m3 koncentracija, trečiadienį – 57 μg/m3, o Šilutės plente – 54 μg/m3 koncentracija.

***

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras pranešė planuojantis šalia Dumpių sąvartyno įrengti specialią aikštelę, skirtą sudegintų atliekų šlakui ir didžiosioms atliekoms apdoroti.

***

Trečiadienį Klaipėdoje lankėsi naujasis Kazachstano Respublikos ambasadoriaus Lietuvoje Viktoras Temirbajevas.

***

Paaiškėjus, kad Klaipėdos universiteto rektoriaus posto pakartotiniuose rinkimuose nusprendė siekti tik laikinai šias pareigas esantis Artūras Razbadauskas, universiteto Tarybai, kuri renka rektorių, vadovaujančiam uostamiesčio merui Vytautui Grubliauskui iškilo dilema, kaip jam elgtis, mat pretendentas yra tarp jo rinkimų komiteto kandidatų į miesto Tarybą – situaciją aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

122-ųjų rašytojos Ievos Simonaitytės metinių proga jau 33-ia jos vardo premija trečiadienio vakarą Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje buvo įteikta knygotyrininkui, bibliofilui, edukologui, kultūros tyrinėtojui Domui Kaunui. Taip jis buvo įvertintas už parengtą ir išleistą atsiminimų knygą „Aš esu Etmės Evė“.

***

Klaipėdos universitetas pranešė, kad atgaivinta jos koplyčios veikla – čia įvyko ekumeninės pamaldos.

***

„Nepaisant skirtingų požiūrių, vertinimų, skirtingų platformų, sėdėjimas prie vieno stalo su Sauliumi rodo, kad į sprendimus, kurie siejami su miesto ateitimi, gerove, požiūris yra bendras. Daug kas dirbtinai kaitinama ir siekiama išpūsti. Sieksiu, kad įtampos nebūtų“, – susitikime su pramonininkais sakė Vytautas Grubliauskas, kartu su S. Budinu jiems pristatęs miesto bendrojo plano sprendinius.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ trečiadienio vakare namie antrą kartą įveikė Liublianos ekipą „Petrol Olimpija“ rezultatu 82:74  ir išsaugojo šansus patekti į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.

Sausio 24-oji

Policija skelbia apie trečiadienį Klaipėdos pietinėje dalyje apiplėštas net tris vyresnio amžiaus moteris, jaunam vaikinui pribėgus senjorėms iš už nugaros ir pagriebus jų rankines. Įtariama, kad čia „darbuojasi” vienas ir tas pats asmuo.

***

Spaudos konferencijoje Uosto direkcijos vadovai paskelbė apie per 2018 metus uosto įmonių pasiektus net kelių sričių rekordus.

***

Ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija dėl įstatymų pažeidimų iš tolimesnės rinkimų kovos išbraukė net 105 kandidatus, tarp kurių – ir 18 iš Klaipėdos regiono.

***

„Fortum Klaipėda” pranešė, kad jos kovo mėnesiui pasiūlytos šilumos energijos kaina – 3,15 ct/kWh –  esą yra žemiausia tarp trijų didžiųjų uostamiesčio šilumos gamintojų.

***

„Džiaugiuosi. Lietuvoje galima gyventi, nes, pasirodo, visgi yra teisybė. Pirmoje instancijoje itin glumino tai, kad teismas nevertino ne tik mano bendradarbių, bet net ir policininkų parodymų. Tai kaip tada gali apsiginti būdamas nekaltas?” – „Atvirai Klaipėdai” sakė Klaipėdos autobusų parko vadovas Vaidas Ramanauskas, prieš kurį iškeltą bylą dėl esą sumuštų mažamečių išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą, pripažindamas jį nekaltu.

***

Klaipėdos savivaldybės Saugaus eismo komisija pritarė laikiniems eismo pokyčiams Danės gatvėje ir Šilutės plente.

Sausio 25-oji

Ko reikia, norint suprasti šiuolaikinį modernųjį meną? Apie tai nuomonių rubrikoje samprotauja Vytautas Valevičius.

***

Ne visi patenkinti 32 tūkst. eurų savivaldybei kainavusiu 3D miesto žemėlapiu, kurį penktadienį pristatė  jį rengusios bendrovės atstovai.

***

Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje penktadienį gausiai susirinkusiems klaipėdiečiams savo naująją knygą „Aš esu Vanagas” pristatė istorikas, Seimo narys Arvydas Anušauskas.

***

Penktadienį Klaipėdoje duris atvėrė didžiausia Baltijos šalyse bendradarbystės (angl. coworking) erdvė su integruota gyvenamąja vieta (angl. coliving), kuri po vienu stogu talpins startuolius, verslą, mokslo tyrimų centrus.

***

„Atvira Klaipėda” praneša apie naujoves, kurios rinkėjų lauks jau per šiuos rinkimus.

***

Penktadienį Klaipėdos senamiestyje, Turgaus gatvėje, ėmė sparčiai kilti pastoliai, kurie taps dalimi italų šviesų menininkų „Mariano Light“ projekto „Širdis“ dalimi. Jis džiugins vasario 14-17 dienomis vyksiančio Klaipėdos šviesų festivalio metu.

***

Latvijoje vykusiose tarptautinėse „Katrinas kauss“ varžybose tarp nugalėtojų buvo ir Klaipėdos miesto lengvosios atletikos klubo ,,Nikė“ sportininkai. O štai Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pirmose trečiojo Nacionalinės krepšinio lygos rato rungtynėse penktadienį namie nusileido svečiams iš Šilutės rezultatu 82:96.

Sausio 26-oji

„Atvira Klaipėda” pakalbino  naująją Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorę Laimą Pačebutienę.

Manto Bučnio nuotr.

***

„Nes kol tokias žaliąsias erezijas gatvėje skelbė pavieniai keistuoliai, pinigai bei partinukai pirko ir pardavinėjo juos po vieną bei gentimis. Kartu su žiniasklaida. ,,Po pigiaja“. Šaipėsi, kuomet kokie šulcai ir kiti prietrankos įtikinėjo valdžią, jog laikai keičiasi, jog reikia kurti darnų judumą, tvarią ekonomiką, sveiką aplinką: anie durni ir tas jų judumas – durnas”, – nuomonių rubrikoje rašo Artūras Šulcas.

***

Šeštadienio pavakarę netoli Kretingos BMW automobiliui atsitrenkus į medį, žuvo du juo važiavę 24 ir 16- os keleiviai, o girtas 55 metų vairuotojas sužeistas.

***

Multigyn Moterų Baltijos šalių čempionate be pralaimėjimų žygiuojantis Rygos TTT klubas šeštadienį savų žiūrovų akivaizdoje 100:52 (25:11, 25:17, 24:14, 26:10) pranoko Klaipėdos „Fortūną“.

***

Šeštadienio vakare Klaipėdos „Neptūnas“ tik po pratęsimo rezultatu 106:103 nugalėjo „Betsafe–LKL“ autsaiderę „Šiaulių“ ekipą.

Sausio 27-oji

„Ar galėtume principingai susitarti, kad šis – 2019-ųjų pradžios epizodas buvo paskutinis, kada nekaltos mergaitės gyvenimą galėjome paversti pragaru? Nesu tikras. Nors dalis atsakomybės tenka mums”, – nuomonių rubrikoje rašo Rytas Staselis.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas įsitikino, jog galimybe veltui aplankyti Jūrų muziejų pasinaudojo nemažai klaipėdiečių ir aplinkinių rajonų gyventojų.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ sekmadienį išvykoje 58:92 (17:22, 11:27, 12:19, 18:24) turėjo pripažinti Šakių „Vyčio“ pranašumą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This