39-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 26-oji

Praėjusią savaitę „Klasco” skundo nagrinėjimas dėl šių metų birželį jiems aplinkosaugininkų skirtos nuobaudos už taršą Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose neužtruko, nors teismas ir atmetė bendrovės atstovės prašymą bylą nagrinėti uždarame posėdyje, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė pakalbino operos „Lokys” režisierių Gintarą Varną, o dramos teatro – spektaklio „Meilė” režisierę Agatą Dudą-Gracz.

***

Savivaldybė rugsėjo pradžioje pasirašė sutartį su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos, esančios Simono Daukanto gatvėje, pertvarkymo projekto idėjos konkurso organizavimo pagalbinės paslaugos.

***

„Klaipėdiečiai yra nusipelnę turėti geriausią renginių erdvę savo mieste, todėl net ir sudėtingu laikotarpiu, kai verslai turi daug iššūkių, mes investuojame. Šiais metais didžioji dalis lėšų skirta sporto aikštelės grindų dangos – parketo atnaujinimui. Be to, reaguodami į energetikos krizę visiškai perėjome prie atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo, fiksavome elektros kainą aštuoneriems metams, o neseniai pakeista iškaba yra daug ekonomiškesnė. Taip pat atnaujintas prekinis ženklas, tačiau išlaikytas jo vientisumas ir išsaugotas atpažįstamumas”, – apie atnaujintą Švyturio areną pranešime spaudai cituojama direktorė Aida Aleksandrovienė.

***

Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete pirmadienį pritrūko balsų, kad būtų pritarta sprendimo projektui dėl Žvejų rūmų modernizavimo koncepcijos. Taip pat komiteto nariai nusprendė kreiptis į savivaldybės administraciją dėl planuojamo jachtų uostelio žemyninės dalies infrastruktūros sukūrimo.

***

Pirmąsias šio sezono LKL rungtynes pirmadienio vakarą namie žaidęs Klaipėdos „Neptūnas” turėjo pripažinti Kauno „Žalgirio” pranašumą, jam nusileidęs rezultatu 71:79.

Rugsėjo 27-oji

Kaune įvykusi nelaimė, kai moteris su naujagimiu nusiskandino upėje, sukrėtė visuomenę ir atskleidė nemalonią tiesą – vis daugiau moterų po gimdymo susiduria su psichologinėmis problemomis, tačiau apie tai kalbėti garsiai laikoma didele gėda. Kodėl ne visada moterys kreipiasi pagalbos ir kur ją galima rasti Klaipėdoje ir rajone, domėjosi su „Atvira Klaipėda” bendradarbiaujanti Augustė.

***

Švyturio arenos koncesininko pirmadienį išplatintas pranešimas spaudai apie investiciją į naują parketą vienam iš „Atviros Klaipėdos” skaitytojų pagimdė klausimą – o kur gi tada naujas brangusis parketas, kuris arenoje buvo išklotas specialiai FIFA pasaulio salės futbolo čempionato grupių etapo rungtynėms? Portalo žurnalistui pasidomėjus šia istorija paaiškėjo, jog daugiau bei šimtą tūkstančių eurų atsiėjusios parketlentės dabar yra niekaip nereikalingos, ir, ko gero, bus tiesiog nurašytos.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalisto įtarimai, jog dar rugpjūčio 19-ąją, penktadienį, 13 val., Kretingos civilinės metrikacijos skyriuje įregistruota Neringos vandens vadavo Dangero Aleksandrovo ir jo buvusios pavaldinės santuoka, pasitvirtino, kad jaunieji tuokėsi darbo metu – atostogų ar laisvadienio valdiškos įmonės vadovas tądien pasiėmęs nebuvo.

***

Kaip vyksta šalia Klaipėdos esančių Jakų gyvenvietės kai kurių gatvių rekonstrukcija, žvalgėsi portalo žurnalistas.

Rugsėjo 28-oji

„Atvirai Klaipėdai” bandant daugiau sužinoti apie tai, kaip ir kur karo atveju klaipėdiečiai turėtų slėptis, atsakymo iš neseniai savivaldybėje vėl pradėjusio veikti Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio specialistų teko laukti daugiau nei savaitę, bet ir po to atsakyta buvo ne į visus klausimus.

***

Spalį, kuris įprastai tampa pirmuoju šildymo sezono mėnesiu, už centralizuotai tiekiamą šilumą Klaipėdoje ir Gargžduose gali tekti mokėti dvigubai daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

***

Klaipėdos uosto direkcija praneša, jog kol atliekami Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo techninės priežiūros darbai, jos užsakymu valomos sąnašos terminalo akvatorijos dalyje.

***

Trečiadienį Seimo sveikatos komiteto nariams pristatyta, kaip vyksta Klaipėdos ligoninių pertvarka, iš trijų – Klaipėdos universitetinės, jūrininkų bei Palangos reabilitacijos ligoninių sukuriant naują juridinį darinį – Klaipėdos universiteto ligoninę.

***

„Pirma aktorių ekipa, su kuria susitikau po mamos mirties, buvo klaipėdiečiai, su kuriais padarėme Karavadžą. Kai juos įsimylėjau ir gavau tiek gerumo, supratau, kad jei dar kartą pabandyti, tai tik su jais. Statant spektaklį Lenkijoje jis neturėjo pavadinimo „Meilė”, tik „Tiesa”. Tai turėjo būti spektaklis apie tai, kai turime susidurti su mirtimi”, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo spektaklio režisierė Agata Duda-Gracz.

***

„Rusakalbių palankumo tikisi visi vietos politikai – nuo politiškai belyčio A. Vaikaus iki socdemų kandidato Romualdo Sakalausko. Tik konservatorius A. Petrošius to gali nesitikėti. Jis gali nesitikėti ir Klaipėdos medikų paramos. Nebent jėga viešai privestų vieną kitą jį užtarti. O gali. Konservatoriai skrupulų neturi”, – nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistas.

***

Finansų ir ekonomikos komitetas liberalės Linos Skrupskelienės siūlymą dvigubinti išmokas privačius darželius lankantiems vaikams įvertino kaip mėgėjišką ir atmetė.

Rugsėjo 29-oji

„Mano langas yra tiesiai virš įėjimo. Man kyla klausimas, ar pareigūnai buvo pakilę į antrą restorano aukštą. Antrame aukšte – labai neaukštos lubos, garsas sklinda tiesiogiai po mano butu. Atvykę pareigūnai sustojo prie restorano, kol jie atėjo, girdėjau, kad garsas buvo išjungtas. Noriu pabrėžti, kad mano pareiškimas visiškai netirtas, neapklausti pareigūnai, neišsiaiškinta, ar jie užlipo į antrą aukštą, kiek buvo žmonių restorane”, – teisme kalbėjo nuolat dėl triukšmo besiskundžianti Klaipėdos apygardos prokurorė Laima Rokanskienė.

***

Klaipėdos savivaldybė per trejetą metų suplanavo išleisti apie 1,7 milijono eurų šaligatvių, pėsčiųjų, dviračių takų remonto bei įrengimo, automobilių laikymo vietų įrengimo ir remonto darbams. Tuo metu besirengdama atnaujinti Vasaros estradą savivaldybė nusprendė koreguoti jos teritorijos detalųjį planą – pakeisti žemės sklypo ribas ir plotą, atidalijant valstybinės reikšmės miško plotus.

***

Lenkijoje, Kielce mieste, vykusiame aukščiausio rango karate meistrų seminare bei juodų diržų kvalifikacijos kėlimo egzamine klaipėdietė, klubo „Okinava“ prezidentė Diana Mačiūtė apsigynė 5 dan.

***

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė, kad būtų panaikintos savivaldybės kontroliuojamų bendrovių stebėtojų tarybos bei įvertinta, ar visose įmonėse yra reikalingos ir jų valdybos.

***

Ketvirtadienio popietę Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai po dvejus metus trukusios pandeminės pertraukos iškilmingai paminėjo savo 103-ąjį gimtadienį.

***

Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai irgi nepritarė Žvejų rūmų rekonstrukcijai.

***

Ketvirtadienį Klaipėdos „Neptūnas“ pralaimėjo Vilniaus „Ryto“ komandai rezultatu 67: 93.

Rugsėjo 30-oji

Kodėl miesto politikė Alina Velykienė teismo salėje neatsiprašė Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo Rimanto Mockaus ir teismo posėdis bus tęsiamas, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto pneumobilių komanda savo sukonstruota transporto priemone trejose varžybų kategorijose Vengrijoje pelnė tris antrąsias vietas.

***

Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalas praneša paskirstęs savo ilgalaikius pajėgumus iki 2033 metų.

***

Savivaldybė praneša, jog nuo kitos savaitės prasidės vienos judriausių senamiesčio gatvių – Teatro g. – rekonstrukcijos darbai, kuriuos tikimasi pabaigti iki kitų metų vasaros.

Spalio 1-oji

„Manau, kad žmonės ne tiek norėjo įsigyti žaislą, kiek padėti man, kaip pabėgėlei. Be pasiūlymų nupirkti žaislą, pirkėjai manęs klausinėjo, ar aš turiu, kur gyventi, ką valgyti. Bet labiausiai nudžiugino siuntiniai su medžiagomis, kurios reikalingos žaislams sukurti. Tai man buvo vertingiausia pagalba, nes tada dar nežinojau, ką ir kur nusipirkti”, – „Atvirai Klaipėdai” pasakojo prieglobstį su dviem vaikais uostamiestyje radusi ukrainietė Natalija.

***

Pranešama, jog šeštadienį, sėkmingai atlikus planinius techninės priežiūros bei Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalo akvatorijos sąnašų valymo darbus, jis atnaujino įprastinę savo veiklą.

***

Kaip penktojo ir šeštojo XX amžiaus dešimtmečio sandūroje Klaipėdos valdžia ėmėsi reguliuoti eismo sąlygas bei pačių automobilių priežiūrą, rašoma „Ką pasakoja archyvas” ciklo publikacijoje.

***

„Atvira Klaipėda” spausdina tarptautinį tyrimą, kurio metu Lietuvos ir Slovakijos žurnalistės Irma Bogdanovičiūtė ir Lenka Haniková išsiaiškino nematomą realybę – internetinio sukčiavimo mastai didžiuliai, tačiau ikiteisminiai tyrimai užgesinami, bankų saugos sistemos nesuveikia laiku, o iš dideles kančias patyrusių žmonių ir jų artimųjų šaipomasi visuomenėje, žiniasklaidoje ir teisėsaugos institucijose.

Spalio 2-oji

„Jeigu nebūtų šitos pergalės, nebūtų ir lietuviškos Klaipėdos, būtų vokiškas Memelis”, – viešai tauzija ne kas nors, o Klaipėdos miesto tarybos narė Ela Andrejeva, išrinkta pagal visuomeninio rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas“ sąrašą, nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistas, pristatydamas naują „Atviros Klaipėdos” Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamą straipsnių ciklą.

***

„Performansininkai Beną priskiria teatralams, teatralai – performeriams, o jis yra toks koks yra, pats iš savęs. Bet jeigu sutarsime, kad jis yra ir performeris, kaip jo kūryba atrodo šalia kolegų šalies kontekste?”, – rašo Linas Poška, kurio straipsnis publikuojamas „Baltijos” almanache.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This