47-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 19-oji

Nors „Klaipėdos nafta” planuoja ne tik diegti naujas aplinkosaugines priemones, bet ir plėsti kraunamos produkcijos spektrą, gyventojams nerimą kelia tai, kad numatomi krauti kroviniai esą yra pavojingi ir taršūs, o įmonė numato, jog per metus iki 2628 val. gali neveikti oro valymo įrenginiai.

***

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatyti kalėdinio laikotarpio renginiai ir šventinė miesto puošyba.

***

„Klaipėdos keleivinis transportas“ skelbia, kad naujoji elektroninio bilieto sistema autobusuose pradėjo funkcionuoti, nors ir buvo susidurta su kai kuriais sunkumais.

***

„Tai gal reikia pasakyti tikrąją esmę: Šventosios žvejai vargsta jau daug metų: šitas uostas, kuris buvo priglaustas po Klaipėdos uosto vėliava, merdėjo. Ir ne tik merdėjo – buvo išdraskyta net tai, kas šiek tiek padaryta: išvežė, kažką Nidai atidavė, kažką dar kažkam. Tad matydami, kad veiklos grupė gali surasti lėšų, pradėjome ieškoti, kaip jų gauti ir įrengti priedangą, slipą, produkcijos iškrovimo vietą. Supratom viena: reikia, jog visa tai turėtų miestas, tada būtų galima ir pradėti tuos darbus”, – apie tai, kad Šventosios uostą gaivina ne tik Palangos savivaldybė, pasakojo Šventosios žuvininkystės regiono vietos veiklos grupės  pirmininkas Vaidas Šimaitis.

***

Lietuvos laisvosios rinkos institutas skelbia, kad jau septintą kartą sudarytame savivaldybių indekse tarp didžiųjų miestų išsiskiria du lyderiai – Klaipėda ir Vilnius. Šiemet nedidele persvara į priekį išsiveržė Klaipėda. O tarp mažųjų savivaldybių pirmauja Klaipėdos rajonas.

Lapkričio 20-oji

Pirmadienį surengto pakartotinio baigiamojo susirinkimo dėl uosto bendrojo plano (BP) sprendinių metu paaiškėjo, kad jų rengėjai atsižvelgė tik į vieną iš 43-ųjų Klaipėdos savivaldybės pastabų ir siūlymų, o dauguma atėjusiųjų pasisakė prieš tokio BP tvirtinimą.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino Jūrų kadetų ugdymo sampratą, leidžiančią Klaipėdoje steigti Jūrų kadetų mokyklą.

***

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Klaipėdos miesto skyrių sueiga pirmadienio vakarą patvirtino galutinį šios partijos lyderių aprobuotą kandidatų į uostamiesčio Tarybą sąrašą. Susirinkime netrūko aistrų bei optimistinių raginimų laimėti.

***

Po restauravimo Lietuvos jūrų muziejuje atsidurs dar viena unikali nedidelė trispalvė, kuria buvo papuoštas į atgautą Vilnių 1939 metų spalį riedėjęs vienas iš Lietuvos kariuomenės tankų ir kurią išsaugojo buvęs tankistas. Ji antradienį buvo pristatyta žurnalistams.

***

Generalinė prokuratūra pranešė baigusi ir teismui perdavusi šnipinėjimu uosto įmonėse bei kariniame jūrų laivyne kaltinamo klaipėdiečio bylą.

***

Antradienį paskelbta oficiali bendrovės „Švaros broliai“ tunelinės automobilių plovyklos statybų pradžia sklype Minijos g. 90.

***

Uostamiesčio savivaldybė, planuojanti atkurti Klaipėdos pilies didįjį bokštą, kviečia gyventojus pareikšti nuomonę apie tokį projektą ir visos pilies atstatymą.

***

Klaipėdos „Neptūno“ gynėjas Tomas Delininkaitis netrukus matuosis stilisto batus – rinks, kaip kitąmet Pasaulio krepšinio čempionate rengsis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sirgaliai. O išrinkus 2019 metų Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiuosius trenerius, paaiškėjo, kad dvidešimtmečių merginų rinktinei vadovaus klaipėdietis Dalius Ubartas, su aštuoniolikmečiais dirbs Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ strategas Tomas Gaidamavičius, o Lietuvos jaunučių merginų rinktinei diriguos „Fortūnos“ vyr. treneris Vilius Stanišauskas.

Lapkričio 21-oji

Dėl „Atviros Klaipėdos“ dar vasarą paviešinto nesusipratimo, kai Smiltynėje, vadinamosiomis laivų kapinėmis visiems buvo leidžiama naudotis nemokamai, šiuo metu jau administracijos direktorius pažadėjo, jog iki metų galo bus paskelbtas konkursas ir krantinės bus išnuomotos.

***

Antradienio naktį paryčiais gaisras kilo miesto centre esančiame apleistame buvusio bendrabučio pastate. Jo metu žmonės nenukentėjo.

 

***

Policijai teks aiškintis keistą detektyvinę istoriją – kaip ant dokumento atsirado Savivaldybės valdininko parašas bei antspaudas, kurių teigia jis nedėjęs.

***

Vykdydami archeologinius tyrimus šiuo metu restauruojamo Klaipėdos muzikinio teatro vietoje, architektai aptiko įdomių radinių.

***

Trečiadienio vakarą Novi Sade (Serbijoje) vykusios ceremonijos metu buvo paskelbta, kad Klaipėda tapo Europos jaunimo sostine 2021.

***

Vyriausioji rinkimų komisija pranešė, kad trečiadienį užregistruotas pirmasis prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvis – juo tapo klaipėdietis parlamentaras Naglis Puteikis.

Lapkričio 22-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie dar vieną planuojamą sutvarkyti miesto erdvę – aikštę prie Santuokų rūmų.

***

Policija pranešė baigusi dar vieną narkotikų platinimo bylą bei įsigijusi spinger spanielių veislės kalytę Mėtą, kuri bus apmokyta ieškoti narkotikų.

***

Ketvirtadienį iškilmingu paradu paminėtas Lietuvos kariuomenės šimtmetis.

***

Tilžės gatvėje naujus lietaus kolektorius tiesiantys statybininkai ir vėl ribos eismą keturioms savaitėms Sendvario žiede – tam pritarė ketvirtadienį posėdžiavusi Savivaldybės saugaus eismo komisija.

***

Klaipėdos miesto tarybos komisija, nagrinėjanti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesį, pripažino, kad tarnautoja jokių pažeidimų nepadarė, tačiau esą egzistuoja rizika dėl jos nuolatinio interesų konflikto.

***

Konkurencijos taryba pranešė, jog skyrė 22 tūkst. Eur baudą Klaipėdos savivaldybei už tai, kad ji be konkurso pavedė savo bendrovei „Gatvių apšvietimas“ teikti eismo reguliavimo priemonių eksploatacijos bei įrengimo paslaugas ir taip pažeidė Konkurencijos įstatymą.

***

„Net jei mama, sakykim, ir pakėlė balsą, stengdamasi apsaugoti vaiką, kad jis neišbėgtų į gatvę, net jei ji ant jo ir užriko, ar tai galima traktuoti kaip tokį visuomenės rimties sutrikdymą, už kurį jau būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė?” – nuomonių rubrikoje klausia „Atviros Klaipėdos” žurnalistė, stebėdamasi, kodėl savo vaiką tramdžiusiai mamai pateikti kaltinimai ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Lapkričio 23-oji

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje atkurtos kariuomenės 100-mečiui paminėti skirto koncerto metu Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas įteikė „Lietuvos karžygio“ apdovanojimą už per audrą jachtos įgulas gelbėjusiems Karinių oro pajėgų sraigtasparnio penkiems nariams.

***

Apie Klaipėdos ženklo įsigijimo aplinkybes specialiai komisijai pasakojo Savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė, kurios žiniomis, bus atliekama ekspertizė, nustatysianti, ar buvo sukurtas naujas ženklas, ar tik atnaujintas senasis.

***

Penktadienio rytą į Teatro aikštę buvo atgabenta Kalėdinė eglė, o Šiauriniame rage atidengtas Lietuvos kariuomenės 100-mečiui skirtas buvusio karinio laivo „Kuršis” stilizuotas knechtas.

***

Prezidentūra pranešė, kad  Lietuvos kariuomenės 100-mečio proga Karinių jūrų pajėgų vadui Arūnu Mockui suteiktas flotilės admirolo laipsnis bei Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi apdovanotas Klaipėdoje įsikūrusios Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ vadui pulkininkui Artūrui Radvilai.

***

Penktadienį uostamiesčio Atgimimo aikštėje surengto mitingo metu pedagogai žadėjo streiką tęsti ir kitą savaitę.

***

Uosto direkcija pranešė apie pradėtus gilinimo darbus Malkų įlankoje.

***

Kodėl iš Klaipėdos kilusi dainininkė Monika Liu tapo teismų savanore, pasakojama Nacionalinės teismų administracijos parengtame interviu su ja.

***

„Palaukite, ar čia man vienai atrodo nenormalu, kad mokytojams, dirbantiems su labai didelėmis klasėmis, ir tokioms mokykloms atlyginimo fondas yra gerokai mažesnis? O neturėtų būti mokama už darbą?”- kalboje, pasakytoje Lietuvos mokytojų suvažiavime, klausia Klaipėdos Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja, o šią kalbą spausdina „Atvira Klaipėda”.

***

Penktadienio vakare Klaipėdos liberalų sąjūdis patvirtino kandidatų į savivaldos rinkimus sąrašą ir išreitingavo jo narius.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ penktadienio vakare išvykoje  rezultatu 64:76 nusileido Molėtų „Ežerūnui“, o komandos įžaidėjui Tadui Pažėrai suteikta dviguba licencija, kuri leis jam rungtyniauti ne tik Nacionalinėje krepšinio lygoje,  bet ir „Betsafe–LKL“ pirmenybėse.

Lapkričio 24-oji

Policija pranešė apie penktadienio vakare dvi gatvėje apiplėštas moteris bei naktį sulaikytą karį, kuris, būdamas girtas, išdaužė automobilio langą. Dar vienas vyras nukentėjo per avariją.

***

„Atvira Klaipėda” baigia pasakojimą apie žymų Lietuvos nepriklausomybės kovų savanorį, dalyvavusį ir Klaipėdos sukilimo operacijoje – Stasį Raštikį.

***

Šeštadienio rytą prie Skulptūrų parke esančio Klaipėdos sukilėliams skirto paminklo prisiekė Vakarų (Jūros) šaulių 3-osios rinktinės šauliai, o jaunieji jos nariai dalyvavo pasižadėjimo Lietuvos Respublikai ceremonijoje.

***

Ir šeštadienį žaisdamas namuose Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ vėl nusileido Molėtų „Ežerūnui“ rezultatu 68:75. Užtat „Neptūnas“ svečiuose sutriuškino  Panevėžio „Lietkabelį“ 100:76.  Sėkmingos rungtynės buvo ir Klaipėdos rankininkams: „Dragūnas” 34:31 nugalėjo Lietuvos rankinio čempionato lyderius Kauno „Granitą-Karį“ ir išsiveržė į pirmąją turnyrinės lentelės vietą.

Lapkričio 25-oji

„Nuo eilinio raitelio iki Lietuvos kariuomenės kavalerijos vado. Beveik dveji metai praleisti Lietuvos nepriklausomybės kovų frontuose kavaleristo balne ir dalyvavimas Klaipėdos sukilime. Galiausiai prestižinės studijos užsienio karo akademijose ir konceptualiai pakeistas kavalerijos panaudojimas“, – taip apibūdina karininką Izidorių Eduardą Kriaunaitį Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto doktorantas Mindaugas Sereičikas, o „Atvira Klaipėda” tęsia Klaipėdos savivaldybės remiamą projektą apie Nepriklausomybės kovų savanorius, dalyvavusius ir Klaipėdos sukilime.

***

Sekmadienį Klaipėdos tikinčiųjų bendruomenė paminėjo unikalaus įvykio jubiliejų – lygiai prieš 30 metų jai buvo sugrąžinta Marijos Taikos Karalienės bažnyčia, iki tol beveik tris dešimtmečius tarnavusi kaip filharmonija.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This