14-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Balandžio 1-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė, pabandžiusi išsiaiškinti, kaip Trakų bei Kaišiadorių rajonus kertanti Strėvos upė galėjo „atitekėti” iki Klaipėdos, vos pati nepakliuvo į Melagių dienos žabangas.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas toliau narplioja sudėtingus „Klaipėdos vandens ” valdymo organų narių tarpusavio santykius.

***

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas iniciatyvą atleisti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių Saulių Budiną pavadino keršto akcija, primenančia valstiečių lyderių veiksmus Seime.

***

Krašto apsaugos ministerija pristatė vienintelę merginą Ievą Želvytę, tarnaujančią Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komandoje.

***

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pranešė, kad suderino AB „Klaipėdos energija” iki 2022 m. ketinamus įgyvendinti investicijų projektus, kurių bendra vertė – 6,61 mln. Eur.

***

„Kyla pagrįstų klausimų, ko siekia Lietuvos nacionalinis transliuotojas, platindamas ne visada tikrovės atitinkančią ir šališką informaciją, kuri kenkia dalykinei vienintelio šalies jūrų uosto, kaip strateginės reikšmės valstybės objekto, reputacijai. Metamas šešėlis ir tendencingai formuojama visuomenės nuomonė kenkia uosto įvaizdžiui, visai Lietuvos transporto sistemai, manome, kad tai kelia grėsmę ir šalies nacionaliniam saugumui”, – rašoma kelių jūrinių organizacijų kreipimesi į Lietuvos vadovus dėl esą Uosto direkcijos ir jos buvusio vadovo reputacijos žeminimo.

***

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija pranešė, kad jos prezidentu antrai iš eilės kadencijai perrinktas Birių krovinių terminalo generalinis direktorius.Vidmantas Dambrauskas.

***

Nuo balandžio 1-osios pradėjo kursuoti du nauji maršrutai į LEZ, vykstančius iš pietinės ir šiaurinės Klaipėdos dalies.

***

Seimo opozicija siūlo naikinti Klaipėdoje išrinko parlamentaro Dainiaus Kepenio vadovaujamą Sveikos gyvensenos komisiją, kurios dalis narių su pirmininku priešaky palaiko vadinamuosius antivakserius.

Balandžio 2-oji

„Smiltynės perkėla“ pranešė jau nuo šio trečiadienio, balandžio 3-d., atnaujinanti didelio populiarumo sulaukusius tiesioginius keltų reisus į Jūrų muziejų, o Jūrų muziejus skelbia pradedantis vasaros sezoną, kuris žada daug naujovių.

***

„Šiais laikais, kada tymų protrūkis Lietuvoje paguldė daugiau nei 300 žmonių, ar galėtume sakyti, kad kalta demokratija, nes ji ne tik toleruoja diskusijas?” – nuomonių rubrikoje retoriškai klausia apžvalgininkas Rytas Staselis, pasisakantis prieš Seimo nario Dainiaus Kepenio propaguojamą antivakserių politiką.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas pakalbino skirtingas nuomones turinčius atstovus dėl savivaldybės administracijos direktoriaus interpeliacijos, kurios procedūra numatyta jau trečiadienį vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje.

***

Pristatytas Klaipėdoje vykdomas edukacinis projektas „MINKŠTAI“, skirtas vaikams, turintiems įvairius autizmo spektro ir emocijų ypatumus bei jų šeimos nariams.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalisto paklaustas, kas konkrečiai yra idėjos skirti du naujus mero patarėjus autorius, Vytautas  Grubliauskas sakė: „Realybė, kuri visiškai neadekvati situacijai, kuri yra šiuo metu mieste ir pagal kurią reikia gyventi”.

***

„Yra baisiausia, kai esi kaltinamas tuo, ko nepadarei. Mano sąžinė yra rami, kadangi draudžiamų medžiagų nevartojau”, – sunkiosios atletikos  federacijos pranešime cituojamas Aurimas Didžbalis, kuris 8 metams diskvalifikuotas dėl dopingo vartojimo.

***

Valstybės sienos apsaugos tarnyba praneša, kad rotuojami trys Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės užkardų vadai.

Balandžio 3-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos Architektų taryba vienbalsiai pritarė Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo idėjai ties S. Nėries ir Vilties gatvių sankryža pastatyti skulptūrą „Seklys“.

***

Pranešta, kad išsiskiria Klaipėdos „Neptūno“ ir krepšininko Kyle Weaverio keliai. Kontraktas su 33-ejų amerikiečiu nutrauktas klubo sprendimu. Vėliau ekipos strategas Kazys Maksvytis detalizavo, kad priežastis buvo legionieriaus disciplinos stoka.

***

Trečiadienį neeiliniame miesto Tarybos posėdyje Klaipėdos politikai iš pareigų atleido Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių Saulių Budiną, už interpeliaciją pasisakius 18-ai, susilaikius dviem bei 8 Tarybos nariams buvus prieš.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose jau antrą kartą buvo atidėtas kretingiškių šeimos bylos dėl neturtinės žalos atlyginimo, vaikų teisių specialistams iš jų 7 mėnesiams atėmus vaikus, nagrinėjimas.

***

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras pranešė apie trečiadienį Klaipėdoje viršytus oro užterštumo rodiklius: Šilutės plente buvo užfiksuota 60 μg/m3 kietųjų dalelių koncentracija, kai vidutinė paros ribinė norma yra 50μg/m3. Dar didesnė tarša užfiksuota ketvirtadienį.

***

Klaipėdos apygardos teismas pranešė apie už šnipinėjimą Rusijai 7 metų bausme nuteistą klaipėdietį bei apie naujai paskirtą šio teismo teisėją.

***

AB „Klaipėdos vanduo“ valdyba trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame informavo sustabdžiusi daug aistrų sukėlusią naujojo įmonės vadovo atrankos procedūrą.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė nusprendusi išplėsti atliekamą tyrimą dėl buvusio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos  generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus elgesio bei konstatavo, kad uostamiesčio vicemeras Artūras Šulcas pažeidė įstatymą.

Balandžio 4-oji

Ketvirtadienį teisme baigta naginėti  baudžiamoji byla, kurioje teisiamas Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas. Jam už nepagarbius bei melagingus pasisakymus apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską -Vanagą prokuroras pasiūlė skirti 2 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

***

Nesibaigiančius teisminius ginčus tarp vieno vežėjo ir „Klaipėdos keleivinio transporto” dėl žalos atlyginimo narplioja „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Policija pranešė baigusi tirti bylą dėl prekybos pasibaigusio galiojimo maisto prekėmis.

***

„Teritorijų planavimo dokumentus, galiojantį miesto bendrąjį planą rengiau ne aš, o daug rimtų žmonių. Ir jei ten parodyta infrastruktūra, tai turime išmokti gerbti tuos sprendinius. Manau, kad labai svarbu yra tai, jog mūsų uostas turėtų galimybę vystytis. Tik trečdalis šio pastato yra integruotas senasis namas. Jis niekaip negali išsilaikyti, nes jau dabar yra subjaurotas. Jei reikia uosto infrastruktūros, tai ten tokio pastato negali būti, uosto teritorija turi būti skirta uostui. XXI amžiuje kitaip neįmanoma”, –  „Atviros Klaipėdos” žurnalistui sakė viena iš kelių pakalbintų atsakingų asmenų, architektė Dainora Abelkienė, rengianti  „Klasco” teritorijoje esančio vadinamojo Locmanų namo griovimo projektą. Prieš šio unikalus statinio griovimą pasisako visuomenininkai, istorikas ir net atsakingi Klaipėdos savivaldybės administracijos valdininkai, tačiau visi leidimai jam griauti jau gauti.

***

AB „Klaipėdos nafta” akcininkams pasiūlė išmokėti 11,6 mln. eurų dividendų – visą pernai uždirbtą grynąjį pelną, taip valstybės biudžetą papildant 8,4 mln. eurų.

***

„Klaipėdos naftai” Melnragės bendruomenės prašymu surengus civilinės saugos mokymus, ketvirtadienio vakarą į juos atėjo tik dešimt šios miesto dalies gyventojų, kurių didžioji dalis dar ir vėlavo.

Balandžio 5-oji

Muzikinis teatras pranešė apie edukacinį renginį „Don Žuano legenda“, kuriame dalyvavo per 300 Klaipėdos gimnazistų.

***

„Klaipėdos nafta” pranešė, kad po šiek tiek ilgiau nei mėnesį trukusios suskystintųjų gamtinių dujų laivo-saugyklos nuodugnios techninės patikros ir priežiūros darbų Klaipėdos SGD terminalas dirba intensyviausiu nuo metų pradžios pajėgumu ir pradės priiminėti dujas iš mažų dujovežių.

***

Klaipėdoje gyvenanti iš Karibų kilusi Shaina Pietersz turi svajonę žmones išmokyti egzotiško Poi šokio, tačiau tam prašo visų pagalbos.

***

Penktadienio vakare „Padėkos kauklės” buvo įteiktos kostiumų dailininkei Ainai  Zinčiukaitei, Klaipėdos dramos teatrui už spektaklį „Kalės vaikai” ir Klaipėdos muzikinio teatro šokėjai Beatai Molytei-Kulikauskienei.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė pasidalino vaizdo įrašu apie numatomus miesto gatvių tvarkymo darbus.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė tęsianti pažintinių paskaitų ciklą „Kryptis – jūra“. Šį kartą su Klaipėdos uostu buvo supažindinti moksleiviai iš Plikių.

***

Klaipėdos „Fortūna“ MultiGyn Moterų krepšinio lygos reguliarųjį sezoną penktadienį užbaigė ne tik pergale, bet ir aukštesne pozicija turnyrinėje lentelėje, 85:60 išvykoje nugalėjusi nė vienos pergalės taip ir neiškovojusią „Šiaulių-Universiteto“ komandą.

Balandžio 6-oji

„Pagrindinė klaida yra ta, kad žmonės nori viską kontroliuoti – ir savo gyvenimą, ir aplinkinius, ir gyvūnus. Nuo to noro kontroliuoti, nuo noro, kad viskas būtų tobula, ir atsiranda klaidos. Reikia patenkinti ir šuns poreikius, ne tik savo”, –  sako šuniukų fėja vadinama 22 metų Skaistė Svidraitė, šiemet išrinkta „Metų klaipėdiete“, kurią kalbina su „Atvira Klaipėda” bendradarbiaujanti Gabrielė Ruočkutė.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė kalbina Lietuvos meno ir teatro akademijos studijų prorektorę Vida Umbrasienę apie profesionalių muzikų poreikį bei jų studijas, Klaipėdos universiteto Menų fakultetą prijungus prie LMTA.

***

Šeštadienį Juliaus Liudviko Vynerio labdaros ir paramos fondas, Klaipėdos žydų bendruomenė ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus vėl sukvietė miestiečius į tradicinę „Vynerio arbatėlę“ Klaipėdos skulptūrų parke, skirtą pagerbti išskirtinį klaipėdietė Julių Liudviką Vynerį (Julius Ludvick Wiener).

***

Klaipėdos „Atlanto” nesėkmės tęsiasi – šeštadienį pirmajame Pajūrio derbyje rezultatu 1:2 pralaimėta „Palangos” futbolininkams. O štai Klaipėdos „Neptūnas” Betsafe–LKL“ pirmenybėse išvykoje sunkioje kovoje nugalėjo ilgą laiką pirmavusias Pasvalio „Pieno žvaigždes“ rezultatu 85:75.

Balandžio 7-oji

„Vadovaudamiesi keista šiuolaikine logika laikraščiai rašo, kad despotiškai elgdamiesi su personažais rašytojai esą atskleidžia skaitytojams savo turtingą vidinį pasaulį ir mus ko nors pamoko. Bet aš negaliu patikėti, kad žmogus, turintis poreikį kontroliuoti, skriausti ir žeminti kitą – tegu tik ir savo personažą – pats turės bent kiek vertingą vidinį pasaulį ir galės mus ko gražaus išmokyti. Greičiau patikėsiu perskaitęs, kad toks rašytojas girtas parėjęs namo taburete muša žmoną ir peiliu bado dukrą. Tai labiau atitiktų, mano galva, jo psichologinį portretą”, – „Senienų žurnalo” rubrikoje sarkastiškai rašo Linas Poška.

***

Policija pranešė apie Klaipėdoje nukentėjusius du latvių karinių jūrų pajėgų karius, greičiausiai atvykusius su uostamiestį lankančiais NATO laivais.

***

Sekmadienį į Klaipėdą po dvejų metų kelionės dviračiais po Europą ir Aziją, numynę 15 700 km, sugrįžo klaipėdietis Dovydas Urbonas ir palangiškė Milda Tamašauskaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This