46-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 11-oji

Klaipėdos muzikinis teatras pristato tris Bušės vaidmens atlikėjas operoje „Kelionė į Tilžę”.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, kad tremtinių pagerbimui skirtas skveras S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankryžoje turėjo būti atnaujintas dar šių metų pavasarį, tačiau remonto darbai įstrigo.

***

Ar tikrai Klaipėdos uosto krovos kompanijos niekuo dėtos dėl netoli uosto dirvožemyje rasto chromo, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Uostamiesčio savivaldybė praneša organizuojanti Klaipėdos gyventojų apklausą dėl gyvenimo mieste problemų bei strateginių miesto plėtros galimybių, o KRATC perspėja, jog laikinai didžiosios saugojimo aikštelės nepriims naudotų padangų.

***

„Ateis beisbolo lazdomis ginkluoti aštriadančiai lietuviai iš 1990-ųjų ir išgriaus visą pastatą, o kariljoną išlydys. Nes jie nieko apie mūsų aukštąją kultūrą neraukia, jiems pinigas yra smegenis užspaudęs”, –  ironiškai apie kai kurių klaipėdiečių nusistatymą prieš Klaipėdos pašto privatizaciją nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos universitetas pateikia pokalbį su Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotoja Indre Žigeu, kurios disertacija „Stiklo dirbiniai ir jų naudojimo kultūra Klaipėdoje XVI–XIX a. Baltijos jūros regiono kontekste“ pateko tarp 11 geriausiųjų šalyje.

***

„Mane į savo gretas pakvietė vaikų klubas, kuriame gana neblogai sekėsi suburti tiek vaikus, tiek jų tėvus vienam tikslui. Netrukus su bičiuliais priėjome išvados, kad mieste turi būti vienas stiprus vaikų klubas ir pasiūlėme po HC „Klaipėdos“ pavadinimu sujungti „Skato“ ir „Baltijos“ komandas. Taip atsirado HC „Klaipėda“ ledo ritulio klubas, kuriame dirbu iki šiol“,  – pasakojo entuziastingasis vaikų ledo ritulininkų treneris Algis Poškis, kurį  kalbina Vaclovas Gedvilas.

***

Pirmadienio vakare uoste, Malkų įlankoje, užsiliepsnojo metalo laužas.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pranešta, jog jau beveik milijoną eurų kainavęs vadinamasis Bastionų tilto projektas greičiausiai realizuotas nebus. Taip pat jiems buvo pristatyta numatoma Klaipėdos savivaldybės administracijos pertvarka.

***

Pirmadienio vakarą jau dešimtą kartą Klaipėdos gatvėmis šv. Martyno dieną pražygiavo vaikų žibintų eisena.

Lapkričio 12-oji

„Įtarimai dėl šio įvykio buvo pareikšti inžinieriui, kuris vadovavo krano demontavimui. Jis prisipažino, kad dėl jo kaltės žuvo du darbuotojai, gailėjosi, įmonė sutiko žalą atlyginti, todėl buvo priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą”, – kodėl tyrimas dėl vyrų žūties Vakarų laivų gamykloje baigtas susitaikymu, „Atvirai Klaipėdai” pakomentavo prokuroras Arūnas Saunorius.

***

Klaipėdos savivaldybė kreipėsi į architektus, kad šie pasiūlytų idėjų, kaip sutvarkyti Vasaros koncertų estradą. Už architektūrinės idėjos konkurso organizavimą ir geriausius pasiūlymus savivaldybė yra pasirengusi sumokėti beveik 20 tūkst. eurų.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas domisi, ar tik XIX a. pastato K. Donelaičio g. 12 neištiks kelių kitų panašių senų namų likimas, juos savininkams nugriovus.

***

Klaipėdos „Neptūnas” antradienio vakarą patyrė antrąjį pralaimėjimą FIBA Čempionų lygoje – išvykoje Vokietijoje rezultatu 85:97 nusileido Bonos „Telekom Baskets”.

***

Klaipėdos miesto tarybos Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos nariai, ilgokai padiskutavę, konstatavo, jog minų paieškos laivą „Sūduvį“ įkurdinti Dangėje reikia, bet vietą parinkti paliko savivaldybei.

Lapkričio 13-oji

„Apibendrinant paskutinių naujienų kratinį, kyla pobjauris klausimas: ar už tokį valstybės stabilumą pasisakė prezidentas Gitanas Nausėda, kurio patarėjai tvirtino, kad būtent todėl šalies lyderis uždegė žalią šviesą p. Karbauskio ir p. Skvernelio sulipdytam ministrų kabinetui. Tiesa, tada dar kalbėta apie kitonišką, nei ligi šiol įprasta, politikos kultūrą, kurią puoselės p. Nausėda”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis. Tuo metu Linas Poška samprotauja apie, jo nuomone, ydingą Laisvosios rinkos instituto viešojo transporto organizavimo pažangumo skaičiavimo metodiką.

***

„Neptūnas“ skelbia dvejiems metams pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su generaliniu rėmėju –  didžiausia nuotolinių lošimų bei sporto lažybų įmone Baltijos šalyse „Optibet“.

***

„Jau aišku, kad papildomų šviesoforų sekcijų iki sausio tikrai nespėsime įrengti. Be to, gal ne visose sankryžose tos papildomos sekcijos ir reikalingos, nes kai ji dega, tada ta juosta uždaromas eismas kitomis kryptimis. Todėl kai kuriose sankryžose galbūt bus koreguojamos judėjimo eismo juostomis kryptys. Šviesoforus prižiūrinti bendrovė „Gatvių apšvietimas“ gavo užduotį nuo metų pradžios perprogramuoti šviesoforus taip, kad ilgiau degtų žalia šviesa tose vietose, kur anksčiau buvo galima sukti į dešinę ir degant raudonam šviesoforo signalui”, – situaciją dėl vėlavimo pereiti prie naujų Kelių eismo taisyklių  įgyvendinimo „Atvirai Klaipėdai” komentavo miesto vicemeras Arūnas Barbšys.

***

Klaipėdos dramos teatras pristato režisierių Oskarą Koršunovą, kuris uostamiestyje stato lenkų dramaturgo Tadeuszo Słobodzianeko pjesę „Mūsų klasė“.

***

Savivaldybės administracijos valdininkai trečiadienį apsisprendė vasarą miesto centre įrengti viešas gertuves.

***

Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai trečiadienio vakarą savoje aikštelėje Lietuvos rankinio lygos rungtynėse nugalėjo Kauno „Granitą-Karį“ rezultatu 35:26.

***

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai, vienijantys 237 įmones, kreipėsi raštu į uostamiesčio merą, Savivaldybės administracijos direktorių ir miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininką ir informavo, jog apgyvendinimo verslo atstovams kelia nerimą savivaldybės VŠĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro rengiami viešbučių vadovų susitikimai, apklausos siekiant išsiaiškinti požiūrį į galimą „pagalvės” mokestį už atvykstančius ir nakvynės paslauga pasinaudojančius turistus.

***

Nors viešojoje erdvėje nemažai klaipėdiečių piktinosi ir kaip atrodo naujas vietoj „Parko” viešbučio projektuojamas „Lidl“ pastatas, ir tuo, kad šiaurinėje miesto dalyje esą jau užtenka prekybos centrų, į viešą projektinių pasiūlymų svarstymą trečiadienio vakare atėjo tik „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

Lapkričio 14 – oji

Ketvirtadienį ir Kultūros, švietimo bei sporto komiteto nariai pritarė pasiūlytam savivaldybės pertvarkos planui.

***

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras dalinasi edukacinio projekto „Statykime operą“, kuriame dalyvauja miesto mokyklų vaikai, įspūdžiais.

***

Ketvirtadienį „ Akropolio ledo” arenoje surengtos spaudos konferencijos metu buvo pristatyta uostamiesčio kalėdinio laikotarpio šventinė programa.

***

AB „Klaipėdos vanduo“ pranešė, kad jos valdyba nusprendė, jog generalinio direktoriaus pareigas laikinai vykdys valdybos narys Alenas Gumuliauskas.

***

Pasaulinės diabeto dienos proga Klaipėdos uosto krovos kompanijų vadovai ketvirtadienį sudalyvavo šios dienos paminėjimui Atgimimo aikštėje surengtoje akcijoje ir Klaipėdoje įsikūrusiam vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubui „Smalsučiai“ įteikė 10 000 eurų čekį.

***

Klaipėdos savivaldybės Saugaus eismo komisija nepritarė uostamiesčio vicemero Arūno Barbšio siūlymui padidinti leistiną važiavimo greitį Baltijos prospekto atkarpoje tarp Taikos pr. ir Šilutės pl. nuo 50 iki 70 km/h. O latviško kapitalo UAB VPH ketinimai prie Statybininkų prospekto ir Gediminų gatvės sankryžos statyti prekybos centrą savivaldybės Saugaus eismo komisijai sukėlė tokį galvosopį, kad ji po daugiau nei pusės valandos trukusio svarstymo nusprendė atidėti sprendimo priėmimą.

***

Darbo dienos pabaigoje prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą pagal Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos pareiškimą dėl šiaurinės miesto dalies dirvožemio užterštumo chromu.

***

Įtemptose rungtynėse Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ ketvirtadienį išvykoje rezultatu 85:83 nugalėjo Vilniaus „Perlo“ komandą.

***

„Rangovas pasirinko ne tuos pačius projektuotojus ir atsirado trintis. Tai daugiau ar mažiau natūralus procesas. Projekto autoriai sako, kad nėra esminių klaidų. Užsakėme ekspertizę, kuri per tris savaites pateiks išvadas. Produktyviai išnaudosime laiką, kol vyksta tinklų iškėlimo darbai. Jau ir dabar rengiamas darbo projektas, tik dėl kai kurių niuansų nesutariama ir ten sustabdyta”, – kodėl vėluoja Senvagės mokyklos statybos darbai politikams aiškino savivaldybės Projektų valdymo poskyrio vedėjas Gintaras Dovidaitis.

Lapkričio 15-oji

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas stebisi, kodėl Klaipėdoje neišnaudojamas sveikatai palankus geoterminis vanduo.

***

Penktadienį žurnalistai, norėję lydėti savivaldybės delegaciją, į „Klasco” teritoriją įleisti nebuvo, o meras po vizito patvirtino, kad joje pamatė daug atviros krovos.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pristato Bušės vaidmens atlikėją operoje „Kelionė į Tilžę” Jovitą Vaškevičiūtę.

***

Klaipėdos „Atlanto“ savininko Vido Adomaičio ir miesto mero Vytauto Grubliausko susitikime aiškintasi nepavydėtina futbolo klubo padėtis.

***

Penktadienį Klaipėdoje automobilyje rastas miręs 21 metų vaikinas, o Bokštų g. aptikti žmogaus kaulų fragmentai. Be to, skelbiama apie ligoninėje mirusią 92 metų senolę, kuri buvo atvežta nukentėjusi po Kapsų g. kilusio gaisro.

***

Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vyko dviejų dienų eko festivalis „Kalėdos kitaip“.

Lapkričio 16-oji

„Viena vaizdingiausių Klaipėdos turgaus dalių buvo Pilies griovio pakrantė ties turgaus hale. Ten stovėdavo daržovių augintojų iš Rusnės upės deltos valtys… Ten prekiautojos išsidėstydavo prekystalius ir ten būdavo sukrautos – priklausomai nuo metų laiko – salotos ir špinatai, ridikėliai ir svogūnų laiškai, svogūnai ir agurkai, pomidorai ir kaliaropės, žaliosios pupelės, baltieji ir raudonieji kopūstai, garbanotieji kopūstai ir burokėliai, morkos ir sėtiniai taip gausiai, kad dabar tai būtų sunku įsivaizduoti…“ – 1975 m. išeivijos leidinyje „Memeler Dampfboot“ rašė buvęs Pakalnės kaimo Rusnės saloje gyventojas Danielius Mantvilas, cituojamas pristatant dar vieną „Atviros Klaipėdos” projekto „Mažosios Lietuvos asmenybės” straipsnį.

***

„Lygiai prieš metus girdėjau ne vieną perspėjimą – beprasmiška ką nors daryti, priešintis, nes visa sistema yra liūnas, kuris pats net nepajudės, bet paskandins kiekvieną, išdrįsusį nors koja žengti į tą pusę. Taip, liūno požymių tikrai be galo daug, bet jeigu norime jame nenuskęsti, būtinai turime ten pilti skaidrų vandenį, būtinai turime nurodyti visas klampynes ir akivarus, būtinai turime skleisti informaciją apie samanomis apaugusias marmalynes”, –  nuomonių rubrikoje rašo Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis” šeštadienio vakarą namie šventė pergalę prieš Palangos „Kuršius” rezultatu 90:77.  O po įvykusios burtų traukimo ceremonijos paaiškėjo, jog Karaliaus Mindaugo taurėje Klaipėdos „Neptūnas“ susitiks su Alytaus „Sintek–Dzūkija“.

Lapkričio 17-oji

„Atviros Klaipėdos” projekte „Mažosios Lietuvos asmenybės” pristatomas pasakojimas apie Prūsijos muziejaus Karaliaučiuje įkūrėjus.

***

Klaipėdos „Neptūnas” sekmadienio vakarą išvykoje įveikė „Šiaulių” ekipą rezultatu 102:95 ir atsirevanšavo už pralaimėjimą pirmojo susitikimo uostamiestyje metu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This