50-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 9-oji

Kodėl Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovui Šarūnui Reikalui netaikomas dviejų vadovavimo įmonei kadencijų reikalavimas, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***
Pirmadienį Klaipėdoje buvo įkasta kapsulė Ramyno g. 14 A, skelbianti socialinio daugiabučio statybų pradžią.

***

Policijai pranešus apie sulaikytus sugyventinius, kurie Klaipėdoje bute mirti paliko 2,5 mėnesių mergytę, pirmadienį surengtame brifinge pateikta daugiau informacijos apie šį kraupų įvykį.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog  Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį nusprendė bendrovei „Hidrostatyba“, kuri vykdo daug svarbių objektų ir Vakarų Lietuvoje, iškelti restruktūrizacijos bylą.

***

Pirmadienio rytą Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras organizavo pagalbos teikimo operaciją tanklaivio „PENELOP“, plaukiojančiame su Bahamų salų vėliava, jūreiviui iš Indonezijos, kuris skundėsi pablogėjusia sveikata.

***

(…)„Klaipėdos bendruomenių asociacijos prašymas atidėti Uosto BP tvirtinimą ir jį papildyti atnaujinta bei objektyviai patikslinta ekonomine dalimi, būtina išorinio giliavandenio uosto vietos parinkimui per Lietuvos Respublikos bendrojo plano rengimo procesą, šiuo konkrečiu atveju laikytinas nepagrįstu”, – dėsto Susisiekimo ministerija rašte, kurį po Vyriausybės posėdžio išsiuntė Klaipėdos savivaldybės administracijai, Lietuvos  architektų rūmams, Klaipėdos regioninei architektūros tarybai ir Klaipėdos bendruomenių asociacijai.

***

Gruodžio 9-ąją minimą Tarptautinę antikorupcijos dieną Valstybinė mokesčių inspekcija pažymėjo kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovais. Klaipėdoje ta proga praeiviams buvo dalijami atšvaitai, o Klaipėdos „Vyturio“ progimnazijos auklėtinių jaunųjų būgnininkų orkestras praeiviams surengė linksmą ir trankų koncertą.

***

Pirmadienį posėdžiavę Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai pritarė tam, kad nuo kitų metų brangtų viešojo transporto uostamiestyje bilietai.

Gruodžio 10-oji

Nesibaigiantį, dvejus metus besitęsiantį teismų maratoną dėl UAB „Vlasava” siekio iš VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” prisiteisti 107 tūkst. eurų neva patirtų nuostolių dėl nelaimėto konkurso vežti keleivius į Dituvą, narplioja „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

„Klaipėdos keleivinis transportas” pranešė mieste sumontavęs septynias naujas švieslentes.

***

Pranešama, kad Lietuvos kultūros centrų asociacijos vieną iš „Auksinis feniksas 2019“ apdovanojimų kaip geriausias metų kultūros centro partneris gavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Teatro katedra.

***

„Kad garsiai skelbta vaiko teisių reforma, pavadinta tėvų užtalžyto Matuko vardu (kiek etiškas toks pavadinimas – kitas klausimas) buksuoja ir vis niekaip nepataiko į jai nubrėžtas vėžes – visiems, išskyrus pačius reformos vykdytojus ir jų vadą, labiau nei akivaizdu”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Antradienį Klaipėdos apylinkės teismas, patenkinęs prokuroro prašymą, skyrė suėmimą mergytės nužudymu bei palikimu be pagalbos įtariamai porai.

***

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija antradienį pritarė idėjai uostamiestyje pastatyti paminklą M. Jankui, tačiau nurodė, kad tolimesnių žingsnių turi imtis idėjos iniciatoriai – Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyrius.

***

Tarptautinė ledo ritulio federacija nepraleido pro akis pirmą kartą mūsų šalies istorijoje suformuotos moterų Lietuvos rinktinės ir jos lyderės 16-metės klaipėdietės Klaros Miuller bei parengė straipsnį apie ją.

***

„Kažkaip atrodo, kad visi nori tą naštą – istorinių pašto pastatų priežiūrą permesti savivaldybei. Sakiau ir sakysiu, jog Klaipėdos savivaldybė pašto pastato tikrai nepirks. Mes jo neatsisakome, jis mums svarbus, norime jį išsaugoti, bet turi būti aiškios finansavimo galimybės“, – Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje kalbėjo vicemeras Arvydas Cesiulis.

Gruodžio 11-oji

Trečiadienį Vyriausybei ruošiantis iš antro karto patvirtinti Klaipėdos uosto bendrąjį planą, kai kurie klaipėdiečiai pranešė sostinėje vėl rengiantys piketą. Nepaisant to, Vyriausybėje vykusiame posėdyje balsų dauguma uosto BP buvo pritarta. 

***

Trečiadienį Finansų ir ekonomikos komitete pritarta siūlymui nuo kitų metų rinkliavos dydį už atliekas sumažinti dar 5 proc., o KRATC iškviesti pasiaiškinti dėl tam tikrų įsipareigojimų nevykdymo.

***

Tęsdama iš dalies Klaipėdos savivaldybės remiamą projektą „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį“, „Atvira Klaipėda” pristato pasakojimą apie Tilžės akto svarbą.

***

„Dėl tilto dydžio daug diskutavome. Nuspręsta, kad visi tiltai per Dangę turi būti panašūs – pakeliami ir su keturiomis eismo juostomis. Biržos tiltas irgi yra su keturiomis juostomis, nueikite ir pasižiūrėkite. Manau, kad projektuotojams buvo duotos normalios techninės sąlygos, juk detalųjį planą, pagal kurį jos rengtos, patvirtino paveldosaugininkai. Galime dar diskutuoti dėl tilto dydžio, bet visi sutiksime, kad naujo tilto per Danę labai reikia“, – Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje kalbėjo komiteto narys Saulius Budinas, bandęs atremti skeptikų Bastiono tilto atžvilgiu argumentus.

***

Penktą vietą pasaulio ledo ritulio čempionate užėmusios Lietuvos rinktinės branduolį sudarė 16-17 metų klaipėdietės: Klara Miuller, Polina Tolmačiova, Anastasija Šeršniova, Marija Kukanova, Julija Melnikova, Karina Lukina.

***

Klaipėdos „Dragūnas“ trečiadienį išvykoje Vilniuje rezultatu 32:26 įveikė vietos „Šviesą” ir pakilo į pirmąją turnyrinės lentelės vietą, o FIBA Čempionų lygos išvykos rungtynių metu Klaipėdos „Neptūnas” turėjo pripažinti  italų „Happy Casa Brindisi“ pranašumą, nusileidęs 82:96.

***

Vilniaus politikos analizės instituto parengto 2019 m. Savivaldybių gerovės indekso pirmajame dešimtuke yra trys Klaipėdos regiono savivaldybės – pirmoje vietoje atsidūrė Neringos savivaldybė, Klaipėdos savivaldybė užima trečią vietą, į antrąją praleidusi sostinę. Dešimtuke dar yra ir penktąją vietą užimanti Klaipėdos rajono savivaldybė.

 Gruodžio 12-oji

Policija pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame septyniolikmetis kaltinamas platinęs narkotines medžiagas. Tuo metu teismas skelbia apie paliktą apkaltinamąjį pirmos instancijos nuosprendį, kuriuo elektriniu paspirtuku važiavusi mergina nuteista už senjorės sužalojimą.

***

Prie Statybininkų prospekto ir Gediminų gatvės sankryžos prekybos centrą norintiems statyti verslininkams iš antro karto pavyko gauti Saugaus eismo komisijos pritarimą siūlomiems eismo pokyčiams, tačiau kartu jie gavo ir įpareigojimą Gedminų ir Žardininkų gatvėse sukurti naujas automobilių stovėjimo vietas.

***

Skelbiama, jog tarp Lietuvos pramonininkų konfederacijos „Lietuvos metų gaminio 2019″ laureatų – ir Klaipėdos jūrų uosto direkcijos iniciatyva sukurtas audiogidas, ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ žemės ūkio produktų krovos kompleksas.

***

Dviejų Klaipėdos miesto tarybos komitetų nariai pritarė bendrovės „Puiki investicija“ vadovų prašymui perleisti nuomos teisę į dalį valstybinės žemės, esančios Kruizinių laivų terminale, kur planuojama ir išsaugoti elingą, ir statyti gyvenamuosius namus.

***

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, ketvirtadienį susitikęs su Klaipėdos rajono meru Broniumi Markausku, sutarė sudaryti darbo grupę iš abiejų savivaldybių atstovų, kurie ieškotų galimybės rajone įkurti naujas kapines.

***

Melnragėje esančios Nėgių gatvės gyventojų ir čia įsikūrusios privačios mokyklos Klaipėdos mažasis licėjus ginčui persikėlus į Saugaus eismo komisiją, pastaroji kol kas nesiėmė keisti eismo organizavimo schemos šioje gatvėje.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis” ketvirtadienio vakarą namie įveikė „Šilutės” ekipą rezultatu 65:56.

***

Vienu iš Dumpių kaimo smarvės šaltinių esanti AB „Grigeo Klaipėda” kontroliuojančių institucijų atstovams bei politikams pristatė pirmojo etapo investicijas į jos nuotekų valymo įrenginius.

***

Ketvirtadienio vakare Rimkuose nuo bėgių nuvažiavus traukinio sąstatui, į aplinką išsiliejo apie 10 tonų dyzelino.

***

Po to, kai „Atvira Klaipėda” aprašė Klaipėdos savivaldybės administracijos Turto skyriaus vyriausiosios specialistės Simonos Razgutės-Mažūnienės verslus, gaunančius pajamų ir iš savivaldybės įmonių, Savivaldybės administracija ketvirtadienio vakare paskelbė, kad tarnautoja išėjo iš darbo.

Gruodžio 13-oji

Projekto „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ metu „Atvira Klaipėda” pristato pasakojimą apie buvusį „Baltijos” viešbutį, laukiantį atgimimo.

***

Penktadienį Klaipėdos apygardos teisme paskelbtas nuosprendis tarptautinėje vadinamojoje vištų gaudytojų byloje, kai Didžiojoje Britanijoje į vergovę buvo patekę keliolika lietuvių.

***

Klaipėdoje pradėjo veikti neįprasta ir meistriškumu stebinanti kalėdinių namelių paroda  – instaliacija „Kalėdų miestas – Klaipėda“, kurią kūrė beveik 100 būsimųjų konditerių.

***

„Kalbėjome apie Klaipėdos miesto bendrąjį planą, mūsų tikslas yra rasti bendrus sprendimus, kad Klaipėdos miestas turėtų ilgalaikį dokumentą, kad galėtų vystytis sistemiškai. Tam reikės galbūt papildomų pokalbių, bet mūsų nusiteikimas yra, kadangi daug klausimų yra susiję su uostu, mūsų srities įmonėmis, tų sprendimų ilgai neužtempti. Buvo labai produktyvus pokalbis”, – po uždaro pasitarimo pas miesto merą žurnalistams sakė Klaipėdoje viešėjęs susisiekimo viceministras Gytis Mažeika.

***

„Klaipėdos urbanistai eina – netyčia tikslus tropas – kitu keliu. Keliai atiduodami pėstiesiems, o ant šaligatvių visais keturiais ratais užsilipa automobiliai. Įprastinis vaizdas vakare daugiabučio kieme: ant šaligatvio sustatyti automobiliai, vienintelė neužstatyta erdvė yra kelias, juo pėstysis ir brenda balomis, ir dėkoja likimui, jeigu gali į savo laiptinę be vargo pralįsti pro automobilio kapotą”, – nuomonių rubrikoje sarkastiškai rašo Linas Poška.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kokias trumpalaikes priemones įgyvendino pagrindinėse miesto sankryžose, kur iki sausio 1-osios turi nelikti ties raudonu šviesoforo signalu pritvirtintų lentelių su žalia rodykle. Tuo metu „Klaipėdos keleivinis transportas” informavo, kad gruodžio 15-19 dienomis nebus galima papildyti jokių terminuotųjų bilietų, nes šiuo metu miesto politikai svarsto naujas bilietų kainas 2020-iesiems ir nėra aišku, koks bus galutinis sprendimas.

***

Penktadienį spaudos konferencijoje pristatydami jau 5-ąją šiais metais Klaipėdos muzikinio teatro premjerą – P. Čaikovskio baletą „Spragtukas” –  spektaklio  kūrėjai Kalėdų proga pažadėjo klaipėdiečiams įspūdingą reginį.

***

Paskutinėse šių metų rungtynėse Klaipėdos „Neptūno” moterų ekipa penktadienio vakarą namie rezultatu 69:51 įveikė pergalės skonio dar nepatyrusias „Šiaulių” krepšininkes.

***

Šiais metais veikliausios Klaipėdos saugios kaimynystės vardas atiteko Paupių bendruomenei.

Gruodžio 14-oji

„Kartais taip ir pagalvoju – kam tie paveikslai? Pasaulyje tiek visko daug, ir daug geresnių darbų, negu tu kada nors įstengtumei sukurti. Bet čia suveikia tas, kaip tu sakai „užstrigimas“: ima niežėti rankos ir tenka pasikasyti”, – pakalbintas Birutės Skaisgirienės samprotauja tapytojas ir filosofas Tomas Kiauka.

***

Apie tai, kaip buvo suformuotas Klaipėdos kraštas, kaip jis tapo labai geidžiamas ir atsidūrė ne vienos valstybės taikinyje pasakojama iš dalies Klaipėdos savivaldybės finansuojamame projekte „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį“.

***

Šeštadienį Teatro aikštėje jau 18 kartą organizuota Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacijos ir Lietuvos karinės jūrų pajėgų tradicinė labdaringa kalėdinė akcija.

***

Šeštadienį ant šiaurinio molo surengta prieš maksimalią Klaipėdos uosto plėtrą nukreipta akcija „Apjuoskime rankom Baltijos jūrą“ nepaisant atšiauraus oro sulaukė keleto dešimčių žmonių palaikymo.

Mindaugo Šernos nuotr.

***

Šeštadienio vakarą išvykoje LKL rungtynes žaidęs Klaipėdos „Neptūnas” paskutiniame kėlinyje paleido žaidimo vadžias iš savo rankų ir pralaimėjo Utenos „Juventus” ekipai rezultatu 76:80, o Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai namuose Baltijos rankinio lygos rungtynės paskutinėmis minutėmis išplėšė pergalę iš estų Polvos „Serviti“, nugalėjęs rezultatu 30:27.

***

Policija informavo, jog šeštadienį buvo gautas melagingas pranešimas apie Klaipėdos centre „Iki” parduotuvėje padėtą bombą.

Gruodžio 15-oji

Kuo buvo išskirtinė Klaipėdos Turgus g., rašoma „Atviros Klaipėdos” projekte „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“, kurį iš dalies finansuoja Klaipėdos savivaldybė.

***

Sekmadienį uostamiesčio gatvėmis tradiciškai vyko labdaringas kalėdinis bėgimas.

***

Sekmadienį Klaipėdoje vykusiose Baltijos rankinio lygos rungtynėse Klaipėdos „Dragūnas“ nusileido tituluotam varžovui iš Suomijos – Ryhimakio „Cocks“. Baltijos rankinio lygos čempionų titulą ginantis „Cocks“ klubas laimėjo rezultatu 25:35 (10:18).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This