18-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gegužės 2-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi, ar Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovu komunikacijai tapus Arūnui Liubinavičiui, nepažeidžiami teisės aktai jam, kaip viešųjų ryšių paslaugas teikiančios bendrovės „RSV projektai” vadovui, kartu turint su bendrove sutarčių dėl viešinimo paslaugų.

***

Statistikos departamento duomenimis, sekmadienį šalyje buvo patvirtinti 105 COVID-19 atvejai, iš jų Klaipėdoje fiksuotas tik vienas susirgimas.

***

Tikėdamasi išsiaiškinti, kodėl niekas nesusidomėjo ir nepateikė pasiūlymų dėl paskelbto Klaipėdos miesto 2022 – 2026 m. aplinkos monitoringo paslaugos, savivaldybė nusprendė viešai konsultuotis su rinkos dalyviais.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos paskelbtą viešąjį konkursą dėl pietinių vartų komplekso projektinių, inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų laimėjo UAB „Garant Diving”.

***

Šildymo sezonas Klaipėdos mieste oficialiai bus baigtas gegužės 5 d.: tai numatantis Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo projektas jau yra parengtas.

***

Lietuvos krepšinio lygos ketvirtfinalyje pirmadienio vakarą Kauno „Žalgiris“ savo arenoje tik po atkaklios kovos 92:88 nugalėjo Klaipėdos „Neptūną“ ir serijoje išsiveržė į priekį 1:0.

***

UAB „MAK GROUP“ parengė projektinius pasiūlymus dėl Klaipėdos universiteto nenaudojamų pastatų komplekso Minijos g. 153 dviejų pravažiavimais sujungtų aikštelių automobiliams statyti.

Gegužės 3-oji

Pirmadienio vakare visuomenei pristatyti vadinamųjų pietinių uosto vartų statybos projektiniai pasiūlymai sulaukė dviejų žinomų klaipėdiečių kritikos.

***

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį šalyje patvirtinta 310 COVID-19 atvejų, iš jų Klaipėdoje fiksuoti tik 9 susirgimai.

***

Uosto direkcija skelbia, jog pirmąjį šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krova pasiekė beveik 10 milijonų tonų, o krovinių konteineriuose krovos rezultatas išaugo kone dvigubai.

***

Portalo žurnalistas praneša, jog Klaipėdos apylinkės teismas atmetė bendrovės „Grigeo Klaipėda” vadovo Tomo Eikino skundą dėl tos dalies Aplinkos apsaugos departamento surašyto nutarimo, kuria konstatuojama, kad pernai liepą neteisėtai išleidus gamybinį vandenį su toksiškais elementais į Kuršių marias, šiam vandens telkiniui buvo padaryta žala.

***

Praėjus daugiau nei ketveriems metams po pirmojo pranešimo apie Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje planuojamas 10 mln. EUR investicijas į naują gamyklą, UAB „Capella Baltica“ paskelbė dar vienus projektinius pasiūlymus.

***

Kodėl pareigūnai nenoriai komentuoja beprecedentį tyrimą dėl šovinių pardavimo Klaipėdoje, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Visuomenininkas Michailas Andrijanovas su „Atvira Klaipėda” pasidalino žinia, kad nuo vandalų nukentėjo penkiakampė Skulptūrų parke esančio II pasaulinio karo metu žuvusiems Raudonosios armijos kariams skirto memorialo žvaigždė – kažkas apdaužė šios žvaigždės galus.

***

Klaipėdos savivaldybė ieško rangovų Danės gatvės pratęsimo iki Artojo gatvės projektavimo darbams atlikti. Tuo metu kurį iš trijų Žvejų rūmų rekonstrukcijos variantų rinktis, savivaldybė kol kas dar nenusprendė.

Gegužės 4-oji

Apie tai, kokį išskirtinį uostamiesčio pastatą naujam gyvenimui ėmėsi prikelti turtingiausiu šalies politiku vadinamo Klaipėdos miesto tarybos nario Vidmanto Dambrausko valdoma bendrovė, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Klaipėdos autobusų parkas ruošiasi pirkti 12-14 naujų elektra varomų autobusų ir šiuo metu pristato būsimą pirkimą galimiems pirkėjams bei laukia jų įžvalgų dėl šių įsigijimų.

***

Antradienį šalyje buvo patvirtinti 244 COVID-19 atvejai, iš kurių Klaipėdoje fiksuota tik 11 atvejų.

***

Uostamiesčiui vis dar neskubant atsisakyti šildymo, trečiadienį vykusiame savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptarta, kaip miesto tarnybos yra pasiruošusios sutikti vasarą. Tuo metu „Smiltynės perkėlos” atstovas informavo apie laukiančias naujoves Naujojoje perkėloje.

***

Darija Rastorgujeva- Kucenko pakalbino organizacijos „Lukšų vyrai” vadovą Gintautą Mauricą, kuris kartu su kitais vyras padeda kovojantiems ukrainiečiams.

***

„Mane itin domino miesto rinkodaros projektai. Kaip rinkodaros profesionalė itin norėjau išspręsti šią opią miesto problemą. Buvo nelengva, bet jau pristatysime pirmo didelio ir svarbaus žingsnio rezultatą – miesto vizualinį identitetą. Tad sau asmeniškai išsikeltą tikslą įgyvendinau”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė iš „Klaipėda ID“ direktorės pareigų besitraukianti Eglė Songailienė, čia neišdirbusi nė dviejų metų.

***

UAB „Taikos turtas” užsakymu parengti projektiniai pasiūlymai, kuriuose numatoma Klaipėdos „Akropolio“ plėtra palei Kauno gatvę.

***

„Taip jau nutiko, kad pietinių uosto vartų ir ten projektuojamo pramoginių laivų uosto – marinos – klausimu nusprendžiau eilinį kartą nepatylėti, nes yra akivaizdu, jog ten yra formuojamas naujas nesusipratimo tarp uosto ir miesto mazgas. Marinos reikia, nesusipratimų nereikia”, – nuomonių rubrikoje rašo Gintaras Ramašauskas.

***

JAV ambasada Lietuvoje kartu su Ievos Simonaitytės biblioteka atidarė Amerikos skaityklą.

***

Klaipėdos „Neptūnas” trečiadienį namuose po dramatiškos kovos 70:68 patiesė Kauno „Žalgirį“ ir išlygino serijos iki 3 pergalių rezultatą – 1:1.

Gegužės 5-oji

„Klasco” pirmos instancijos teisme pavyko įrodyti, jog Aplinkos apsaugos agentūra nepagrįstai nepriėmė jos paraiškos, kuria ji norėjo gauti leidimą 144 ir 151 krantinėse per metus krauti iki milijono tonų fosforitų bei skaldos, rašo portalo žurnalistas.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė kalbina teatro solistę Juditą Butkytę-Komovienę.

***

Trečiadienį šalyje fiksuota tik viena garbaus amžiaus žmogaus mirtis nuo COVID-19.

***

Portalo žurnalistas pasivaikščiojo po pradedamą tvarkyti Skulptūrų parką.

***

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Vaidotas Šileika ir kiti uostininkai ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu pristatė mažėjančius Klaipėdos uosto kovos rezultatus. Tuo metu portalo žurnalistas domėjosi, kodėl užtruko darbai Kruizinių laivų terminale.

Gegužės 6-oji

Klaipėdos 770-ajam Klaipėdos gimtadieniui skirtame rašinių cikle „Urbanistiniai jubiliejai” „Atvira Klaipėda” baigia pasakoti apie „Švyturio” alaus gamyklos raidą, pažymėtą negailestingomis rekonstrukcijomis, po kurių iš senojo istorinio komplekso iki šių dienų išliko tik gyvenamasis-administracinis pastatas, kuriame dabar veikia viešbutis „Memel hotel”.

***

Šalyje mirčių nuo COVID-19 statistiką papildė trys gyvybės, o vienas iš mirusiųjų praėjusią parą buvo nepasiskiepijęs 20-29 metų amžiaus žmogus.

***

Klaipėdos universitetas praneša apie jų mokslininkių sukurtą inovatyvią naftos teršalų neutralizavimo biotechnologiją.

***

Klaipėdos savivaldybė pasirašė 41 769 eurų vertės sutartį dėl plastikinės klaipėdiečio kortelės gamybos su UAB „ATEA“. Sutartis galios iki 2026 metų.

***

Darbo grupė, sudaryta įvertinti paminklus, skirtus sovietų pergalei II pasauliniame kare įamžinti, rekomendavo miesto valdžiai nukelti 1975 metais pastatytą skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtą „Kalaviją“ ir 1980 metais atidengtą Rimanto Dauginčio sukurtą skulptūrinę kompoziciją, vaizduojančią Lietuvą okupavusios sovietų armijos karius. Tuo metu kita darbo grupė, kuri įpareigota išanalizuoti civilinės saugos slėptuvių situaciją mieste, nors slėptuves ir suskaičiavo, nusprendė kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją, kad ji išaiškintų, koks objektas gali būti laikomas slėptuve ir kokie reikalavimai jam keliami.

***

Neseniai baigtą Naujosios perkėlos rekonstrukciją pakeis dar vieni statybų darbai – rengiamasi rekonstruoti uosto 76, 79, 153 ir 156 krantines. Tuo metu į Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą pristatytas pirmasis Lenkijos energetikos koncerno PGNiG grupės krovinys, atgabentas iš JAV.

Gegužės 7-oji

Klaipėdos regioniniame valstybės archyve saugomi 1948-1949 metų Vykdomojo komiteto dokumentai atskleidžia, kad nepaisant vilionių po II pasaulinio karo grįžti į Vakarus pasitraukiusius buvusius klaipėdiečius, tokių grįžusiųjų niekas išskėstomis rankomis nelaukė, o vienas iš didžiausių iššūkių buvo atgauti savo turėtą būstą, rašoma „Ką pasakoja archyvas” cikle.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė rinkos konsultaciją dėl krantinių Nr. 19 ir 20 rekonstrukcijos inžinerinių, geologinių ir geotechninių tyrimų atlikimo paslaugų pirkimo.

***

Uostamiestyje sergančiųjų COVID-19 skaičius sumažėjo iki 294.

***

Aštuntus metus Klaipėdoje gyvenanti iš Tauragės kilusi fotomenininkė Ingrida Mockutė – Pociene Žardės prekybos centre šeštadienį surengė savo fotografijų parodą bei pademonstravo filmą „Je suis Žardė”.

***

Su „Atvira Klaipėda” bendradarbiaujanti ukrainietė žurnalistė Darja Rastorgujeva-Kucenko pakalbino Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje studijuojančius savo tautiečius ir mokyklos direktoriaus pavaduotoją akademiniai veiklai Rimą Mickienę.

***

Šeštadienį Klaipėdos „Neptūnas“ sužaidė trečiąsias „Betsafe-LKL“ ketvirtfinalio rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ ir jam pralaimėjo rezultatu 71: 87.

Gegužės 8-oji

Rašinių cikle „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda”, rengiamame pagal Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomus dokumentus, „Atvira Klaipėda” toliau pasakoja apie nuo 1922 m. sausio Lietuvos valdžios atstovu Klaipėdos krašte dirbusio Jono Žiliaus veiklą.

***

Šeštadienį šalyje patvirtinti tik 29 COVID-19 atvejai, tuo metu Klaipėdoje nefiksuota nė vieno susirgimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This