37-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 12-oji

Į Klaipėdos skulptūrų parko rekonstrukcijos istoriją ir peripetijas pastaruoju metu besigilinanti „Atvira Klaipėda” tarp gautų dokumentų pastebėjo ir dar vieną detalę – praėjusios kadencijos Savivaldybės administracija galbūt per neapsižiūrėjimą buvo sudariusi galimybę kilti interesų konfliktui.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė 20 tūkst. eurų susiformavusioms įgriuvoms ties Kuršių marių krantine, Kuršių nerijoje, Smiltynėje, užpilti. Tuo metu uostamiesčio savivaldybės valdomas „Klaipėdos vanduo” paskelbė apie požeminio vandens monitoringo bendrovės eksploatuojamuose vandenvietėse, nuotekų valyklose ir dumblo saugojimo aikštelėse paslaugų pirkimą.

***

„Į rekonstruojamą Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro dalį jau montuojama technologinė įranga“, – akcentuoja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotojas Naglis Stancikas, kurio pasakojimą pristato muzikinis teatras.

***

„Ir štai šioje vietoje man asmeniškai kyla logiškas klausimas: kodėl Rusijai užpuolus Ukrainą, mes ne tik kad nedrįstame viešai kelti klausimo, ar tikslinga ir pagaliau – ar naudinga ir kam naudinga – iš šalies biudžeto toliau finansuoti rusakalbes mokyklas, tačiau nesidrovime piktintis, kai šio finansavimo paprašo vienintelė ukrainietiška mokykla šalyje”, – nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistė.

***

Po „Atviros Klaipėdos” praėjusią savaitę paskelbtų publikacijų apie Klaipėdos savivaldybės administracijos sprendimą nebeįrengti Skulptūrų parke suplanuotos krepšinio aikštelės, pirmadienį vykusio Antikorupcijos komisija nusprendė kreiptis į administraciją, kad prieš priimant sprendimą ji būtų informuota apie tai ir galėtų pasverti visus argumentus bei viešai išsakyti nuomonę, ar nėra korupcinių elementų.

Rugsėjo 13-oji

Pirmadienio popietę nuotoliniu būdu buvo pristatyti Klaipėdos rajono savivaldybės planuojamo naujo darželio Gargžduose projektiniai pasiūlymai, kuriuos išklausė „Atviros Klaipėdos” praktikantas Kasparas.

***

Uostamiesčio savivaldybės valdoma bendrovė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymas (KRATC) pastaruoju metu gana gausiai apsirūpino viešinimo paslaugomis. Didžiausio tokio pirkinio – viešinimo kampanijos paslaugos – vertė siekia 71,4 tūkstančio eurų, rašo portalo žurnalistas. Jis taip pat informuoja, jog per 800 tūkst. eurų dviejų teritorijų su užterštu gruntu sutvarkymui jau išleidusi Klaipėdos miesto savivaldybė numato tvarkyti dar dvi – tam gali tekti paskirti daugiau nei 300 tūkst. eurų.

***

Šiaulių apygardos teismui antradienį pagaliau pradėjus nagrinėti baudžiamąją bylą dėl „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos, ją vėl teko stabdyti, iki kol bus paskirtas atsarginis teisėjas, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

„Kadangi teritorijos yra glaudžiai susijusios, jų architektūriniai, urbanistiniai ir funkciniai ryšiai yra derinami, o kai kurie sprendiniai skaičiuojami atsižvelgiant į galimybę juos išplėsti kaimyninio sklypo teritorijoje. Todėl dalis sprendinių, reikalingų Bangų g.2, Klaipėdoje esančio statinio kapitalinio remonto įgyvendinimo sprendiniams, perkeliama į kaimyninį sklypą. Kaimyninio sklypo numatomi projektiniai sprendiniai rengiami atskiru projektu – šiame projekte numatoma jų apimtis, kiekis, derinama bendra medžiagų, darbų ir kitų funkcinių bei estetinių sprendinių visuma”, – rašoma atnaujintuose senosios alaus daryklos rekonstrukcijos projektiniuose pasiūlymuose.

***

Praėjus dviem savaitėms nuo uostamiestyje įvykdytos žmogžudystės, kai savo namuose I. Kanto gatvėje 43 metų sutuoktinė nušovė 37-erių metų vyrą, tyrimui vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius „Atvirai Klaipėdai” teigė, jog kol nėra gauta ekspertų išvadų, daug naujienų apie bylos eigą pateikti negalintis.

***

UAB „Sigmaris“ planuoja statyti dviejų administracinės paskirties pastatų kompleksą sklypuose Stalių g. 4 ir 6, Klaipėdos istorinėje dalyje. Šiuose sklypuose šiuo metu pastatų nėra, tik viename iš jų auga keturi, kitame – du medžiai, informuoja portalo žurnalistas.

***

Atrodo, kad Klaipėdos miesto savivaldybė galutinai pasimetė versijose, kada gi buvo apsispręsta rekonstruojame Skulptūrų parke atsisakyti čia suplanuotos naujos krepšinio aikštelės: „Atviros Klaipėdos” gautas protokolas su atitinkamu sprendimu rodo, kad posėdis dėl pastarojo ir kitų klausimų buvo surengtas tik šio pirmadienio popietę.  

***

Statybininkai pradėjo akivaizdžius avarinės būklės buvusi sporto salės Pilies g. 2A griovimo darbus – pusė pastato jau yra be langų, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Antradienį, Kontrolės komitete išklausius auditorės pranešimą apie vaikų ir mokinių maitinimo organizavimą bei maitinimo kokybę Klaipėdos savivaldybės švietimo įstaigose, konstatuota, kad padėtis yra bloga, bet jokių sprendimų nepriimta.

***

Pranešama, jog antradienį Klaipėdos uoste prisišvartavo Jungtinių Amerikos Valstijų karinio laivyno desantinis laivas „USS Arlington“ , kuris čia lankosi logistinio apsirūpinimo ir karinės technikos susitvarkymo tikslais po vasarą Baltijos jūroje vykusių intensyvių karinių pratybų.

Rugsėjo 14-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas pastebi, jog gegužės pabaigoje galų gale atnaujinta vaikų lopšelio-darželio „Svirpliukas” rekonstrukcija šiuo metu vyksta sparčiai – jau statomas ir antrasis pastatas.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos užsakymu UAB „Baltican LTD” parengė Paupiuose atsirasiančios universalios aikštės, tinkančios ir vaikams žaisti, ir suaugusiems sportuoti bei leisti laisvalaikį, projektinius pasiūlymus.

***

„Ne vienerius metus įvairių mokslininkų vykdytos studijos teigia, kad ikimokyklinio amžiaus vaikams yra ypatingai svarbu patirti sėkmę. Tokio amžiaus vaikus yra itin lengva demotyvuoti bet kuriai veiklai, o jų motyvacijos mokytis varomasis variklis yra būtent sėkmės jausmas“, – apie tai, kodėl vaikų ugdymą būtina pradėti nuo darželio lankymo, pasakojo darželio-mokyklos „Mažasis Klaipėdos licėjus“ direktoriaus Tomas Raibys.

Rugsėjo 15-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas domėjosi, kam ir kiek Klaipėdos savivaldybėje padidės atlyginimai, pakeitus Valstybės tarnybos įstatymą, kuris jau numato galimybę atlygį mokėti ir savivaldybių atstovams, deleguotiems į savivaldybių kontroliuojamų įmonių valdymo institucijas.

***

Klaipėdos politikai, atsižvelgdami į Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Daivos Kerekeš teikimą, ketvirtadienį pakeitė prieš daugiau nei ketverius metus patvirtiną tvarką dėl architektūrinių konkursų, nors ji buvo pakeista ne taip, kaip tikėjosi miesto architektai. Tarybos posėdžio metu taip pat nuspręsta savivaldybei pavesti prisiimti tiesioginę atsakomybę už krepšinio klubo „Neptūnas” likimą – ji tapo devynių įstaigos dalių savininke bei po ilgokų diskusijų pritarta Lietuvos kariuomenei perduoti piliavietėje esantį pastatą.

***

Į ketvirtadienį rengtą visuomenės susitikimą su Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos atstovėmis atėjo tik penki klaipėdiečiai ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Niekas neatsiliepė į Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos kvietimą dalyvauti konkurse dėl žemės paėmimo visuomenės poreikiams projekto parengimo ir įgyvendinimo: nors konkursas buvo paskelbtas liepos pabaigoje, jis baigėsi konstatavus, jog „per nustatytą terminą nepateikta nė vieno pasiūlymo”.

Rugsėjo 16-oji

Portale pranešama, jog Klaipėdos apygardos teismas priėmė sprendimą dėl bankrutavusios bendrovės „Geoterma” veiklos pabaigos.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija tyrinėja rinką, dairydamasi, kokios yra galimybės įsigyti jūrinių vilkikų paslaugas.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog iki šių metų pabaigos planuoja įrengti 48 vietų automobilių statymo aikštelę Taikos pr. 109 kieme.

***

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ praneša reaguodama į drastiškai išaugusias elektros energijos kainas sudariusi taupymo planą, tarp kurio priemonių – ir siekis daugiau vandens gyventojams teikti iš III vandenvietės.

***

„Atviros Klaipėdos” pastaruoju metu nagrinėjamą istoriją, kaip ir kodėl miesto valdžia apsisprendė rekonstruojame Skulptūrų parke atsisakyti čia suplanuotos naujos krepšinio aikštelės, apsvarstė ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdyba. „Atvira Klaipėda” paprašė, kad šią situaciją įvertintų ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

***

Penktadienį Lietuvos jūrų muziejuje atidarytoje parodoje apie dviejų nuskendusių laivų tyrimus apsilankė ir „Atviros Klaipėdos” praktikantas Kasparas.

***

Po penktadienio liūties vakare patvino Mogiliovo gatvė – jos vaizdu pasidalino Seimo narė Ligita Girskienė.

Rugsėjo 17-oji

„1935 m. mano vyras gavęs paskolų 18 000 litų pastatė namą Gulbių g-vėje N. 31a, kuriame aš gyvenu ir dabar. Namas susideda iš trijų kambarių, virtuvės ir vonios, kuris apima 82 m2. 1944 m. Tarybinei Armijai vejant vokiškuosius okupantus iš Klaipėdos mes buvome evakuoti. Vyras evakuotas nebuvo, nes jis buvo kviečiamas vokiškosios mobilizacijos ir sugebėjo nuo jos pasislėpti. Išvadavus Tarybines žemes iš vokiškųjų okupantų ir mus koncentracijos stovykloje sugrįžome į Klaipėdą nuo 1946 m. Sugrįžo ir mano vyras, kuris vėl stojo dirbti mūrininku į statybines organizacijas. Vyras su palaužta okupacijos metų sveikata ilgai negyveno, 1947 m. lapkričio 13 d. mirė. Palikau su mažais trimis sūnumis”, – „Ką pasakoja archyvas” rašinyje cituojamas pokario klaipėdietės Mortos Takimienės laiškas Vykdomajam komitetui, kuriuo ji prašo grąžinti jai turėtą namą, tačiau jis, kaip ir kitų klaipėdiečių, buvo nacionalizuotas.

***

„Atvira Klaipėda” paskelbė, kad bendrovė „Klaipėdos vanduo“ rengiasi savo darbuotojus į darbą ir iš darbo vežioti taksi arba pavėžėjimo automobiliais maršrutu Klaipėda – Dumpiai, kur yra miesto nuotekų valykla.

***

Karinės jūrų pajėgos pranešė, kad rugsėjo 15-19 dienomis į Klaipėdos uostą atplaukia Vokietijos, Prancūzijos ir Estijos kariniai laivai, besiruošiantys dalyvauti kasmetinėse tarptautinėse pratybose Baltijos jūroje „Šiauriniai krantai 2022“ (angl. „Northen Coasts 2022“)

Rugsėjo 18-oji

„Baisiausias karo prisiminimas susijęs su tuo, kaip aš ėjau į turgų, o po 5-ių minučių į tą vietą, kurioje aš ką tik buvau, nukrito sprogmuo. Jį pamačiau grįždama atgal, kyšantį tiesiai iš asfalto. Jei toje vietoje būčiau atsidūrusi keliomis minutėmis vėliau, mane būtų suplėšę į gabalus”, – pasakojo iš Nikolajevo į Klaipėdą atvykusi ir čia kosmetologe dirbanti Liudmila.

***

Rašinių cikle „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” toliau pasakojama apie diplomatinius ir kitus susirašinėjimus, susijusius su tuo, kad 1922-aisiais iki tol aiškaus statuso neturėjusio Klaipėdos krašto likimo klausimas grįžo į tarptautinę areną.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This