41-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 5-oji

Pirmadienio ryte prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose, kuris truks 4 dienas. 

***

Nors pirmadienio rytą Klaipėdoje turėjo prasidėti gyventojų apklausa dėl galimos geležinkelio plėtros Melnragės ir Girulių miške, tačiau panorus išreikšti savo valią, to iš ryto  „Atviros Klaipėdos” žurnalistas negalėjo padaryti nei internete, nei savivaldybės pastate: situacija pasikeitė tik po publikacijos.

***

Spalio 5-ąją sukanka lygiai 30 metų, kai tuometinė Lietuvos Aukščiausioji Taryba nusprendė įsteigti Klaipėdos universitetą: antrajame „Atviros Klaipėdos” projekto „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje” rašinyje pasakojama uostamiesčio alma mater atsiradimo istorija.

***

DFDS praneša apie du naujus keltus, kurie papildys Baltijos jūroje plaukiančių įmonės keleivinių ir krovininių keltų flotilę: Kinijos miesto Ganzou tarptautinėje laivų statykloje statomas pirmasis iš dviejų  keltų jau nuleistas ant vandens ir paruoštas tolesniems apdailos darbams.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 100 koronavirusinės infekcijos atvejų, du iš jų – Klaipėdos apskrityje. Vienas infekcijos atvejis siejamas su fechtavimosi treniruotėmis Vilniuje. Kaip užsikrėtė antras žmogus, epidemiologams dar nepavyko nustatyti. 40 atvejų registruota Kauno, 27 Vilniaus, 21 Šiaulių apskrityse. Dar penki fiksuoti Panevėžio, keturi –  Alytaus bei vienas – Telšių apskrityje.

***

„Sveikatos apsaugos ministerija mums atrašė, kad Jūrininkų sveikatos priežiūros centras jau gauna finansavimą pagal socialinės atskirties mažinimo ir kovos su skurdu priemonę, šiemet skirti 406 tūkst. eurų įsigyti naują medicinos įrangą bei tikslinę transporto priemonę. Bet mes pinigų prašėme visai kitam projektui, naujo pastato statyboms. Juk tai yra du skirtingi projektai, kurie vienas kitam netrukdo. Todėl tokį atsakymą vertinu tik kaip formalų atsirašinėjimą”, –  nepasitenkinimą, iš „Ateities ekonomikos DNR“ programos negavus pinigų, „Atvirai Klaipėdai” komentavo vicemeras Arūnas Barbšys.

***

Kodėl praėjusią savaitę, kai buvo padidėjusi oro tarša, to nerodė Uosto direkcijos taršos matavimo stotelės, stebėjosi „Atviros Klaipėdos”skaitytojas.

***

Pirmadienį Mokytojų dienos proga uostamiestyje jau 20-ą kartą išrinktas Metų mokytojas – šis titulas šįkart atiteko Simono Dacho progimnazijos geografijos mokytojai Vilmai Norvaišienei.

Spalio 6-oji

Trečiojoje „Atviros Klaipėdos” projekto „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“ publikacijoje – pasakojimas apie tai, kaip uostamiestyje buvo įkurta Klaipėdos jūrininkų ligoninė.

***

Aleksandras Sakas pasakoja antrąją Labrenciškės istorijos dalį – apie praretintus ąžuolus.

***

Per vakar parą, pirmadienį, šalyje patvirtintas 81 COVID-19 infekcijos atvejis. Tarp jų nė vieno atvejo neužfiksuota Klaipėdos apskrityje. 32 atvejai patvirtinti Vilniaus, 31 – Kauno, 12 – Šiaulių, trys –  Tauragės, po vieną – Panevėžio, Telšių ir Alytaus apskrityse. Per praėjusią parą nuo COVID-15 mirė 5 žmonės: keturi  Šiaulių, vienas – Kauno apskrityje.

***

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad jo pareigūnai su įkalčiais sulaikė asmenį, įtariamą platinus narkotikus.

***

Klaipėdos apygardos teismas informuoja, jog antradienį čia darbą pradėjo teisėja Milda Skersienė, kuri nagrinės pirmosios ir apeliacinės instancijos civilines bylas. Anksčiau ji yra dirbusi teisėjo padėjėja bei civilinių bylų teisėja Klaipėdos apylinkės teisme.

***

„Panašu, jog Lietuvos valstybei pradėjus ketvirtąjį nepriklausomybės dešimtmetį, jai sėkmingai darbuojantis daugelyje Europos Sąjungos, NATO ir kitų transatlantinių struktūrų, kai kurių Klaipėdos politikų galvelėse vis dar tebesiaučia svaigūs, nostalgijos persisunkę sovietmečio vėjai”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Antradienį pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo visų savivaldybei pavaldžių bendrovių vadovai, buvo aptartas savivaldybei pavadžių įmonių pasirengimas antrajai COVID-19 bangai.

Spalio 7-oji

Ar nuo Mokyklos gatvės viaduko esantis gerai matomas ir pavojingai atrodantis aukštas kaminas klaipėdiečiams nekelia pavojaus ir kam jis priklauso, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Vakarų medienos grupė skelbia pradedanti istorinę transformaciją į tarptautinę investicinę VMG grupę, kuri toliau vystys veiklą jau šešiomis strateginėmis kryptimis. Tuo metu Uosto direkcija praneša apie šiomis dienomis vykstančią virtualią parodą kruizinės laivybos tema, kurioje dalyvauja ir  klaipėdiečiai.

***

Per antradienį patvirtinta 117 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų, keturi jų – Klaipėdos apskrityje. Vienas patvirtintas atvejis yra įvežtas iš Norvegijos, kiti trys asmenys negalėjo įvardinti, kur galėjo užsikrėsti. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. 56 atvejai nustatyti Kauno, 27 – Vilniaus, 13 – Šiaulių, devyni – Tauragės, penki – Telšių, du – Alytaus, vienas – Utenos apskrityse.

***

Klaipėdos savivaldybei praėjusią savaitę nutraukus sutartį dėl „Žaliakalnio” gimnazijos remonto, su tokiu jos sprendimu nesutinkantis rangovas – UAB „Išskirtinio būsto statyba“ – „Atvirai Klaipėdai” patvirtino šį sprendimą skųsianti teismui,  juoba, kad jau viena kova laimėta – bendrovei iš savivaldybės priteisti jai nesumokėti 25 tūkst. eurų.

***

Trečiadienį Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas ir Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos direktorė Gražina Skunčikienė pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria įsipareigojo kartu prisidėti prie jūrų kadetų rengimo.

***

„Mes nevėluojame ir mums gerai sekasi statyti. Ir vaikai turės Klaipėdoje naują mokyklą, o mes tuo džiaugiamės, kad galime prisidėti. Kada turės? Greitu laiku turės“, – „Atvirą Klaipėdą“ tikino Vytautas Banys, bendrovės „Versina“, Žolynų kvartale statančios naująją mokyklą, direktorius.

Spalio 8-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistės pateikia trečiadienio vakare vykusių kandidatų į Seimą Baltijos vienmandatėje ir Marių rinkimų apygardose išgirstus pasisakymus.

***

Jonas Valaitis kalbina Klaipėdos universiteto informatikos inžinerijos studijų antrakursį Luką Veitą, turintį patarimų apie būtinybę saugoti savo privatumą internete.

***

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas „Atvirai Klaipėdai” teigė, jog visi penki COVID -19 ligoninėje susirgę asmenys yra iš techninio skyriaus, dirbantys su aparatūra, ir neturėjo sąlyčio su pacientais.

***

Baltarusijos garbės konsului Klaipėdoje Nikolajui Logvinui atsirūgo jo aktyvi pilietinė pozicija toje šalyje vykstančių įvykių atžvilgiu – Denis Kišinevskij informuoja, jog Baltarusijos Užsienio reikalų ministerija atleido jį iš pareigų.

***

Klaipėdos universitetas praneša apie čia vykstančią Nacionalinę jūros mokslų ir technologijų konferenciją, kurioje mokslininkai ir praktikai analizuoja jūros ir jos aplinkos problematiką.

***

Policijos duomenimis, ir Klaipėdoje, ir apskrityje mažėja kriminogeninių židinių skaičius.

***

Sovietinių laikų lentelių, ženklų ir net gatvių pavadinimų uostamiestyje likimą ketvirtadienį nagrinėjo Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija, kuri nusprendė, jog pokyčiai kol kas nereikalingi, nes būtina platesnė diskusija. Tačiau komisija pritarė prašymui atminimo lenta įamžinti Tilžės akto signatarą visuomenės veikėją Viktorą Gailių, nors vietos kol kas tam neparinko.

Spalio 9-oji

Kodėl daugiabutyje gyvenanti senjorė beveik 4 mėn. dėl iš viršutinio kaimynų buto kapsinčio vandens nesulaukė spec. tarnybų pagalbos, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Neaiški ir ekonominė tokio projekto nauda. Potencialiai į tokį projektą būtų investuojami mokesčių mokėtojų milijardai, nors ekonominės būtinybės statyti išorinį uostą nėra. Tad kam švaistyti tokius pinigus ekonomiškai netvariems ir visiškai nebūtiniems projektams?”, – nuomonių rubrikoje retoriškai klausia Klaipėdos miesto Seniūnaičių sueigos pirmininkas Tomas Meškinis. Tuo metu Valdas Pryšmantas narplioja miesto sporto komandų finansavimo iš savivaldybės lėšų niuansus.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 133 koronavirusinės infekcijos atvejai, devyni jų – Klaipėdos apskrityje. Nauji uostamiestyje užfiksuoti atvejai su židiniais nesiejami. Kai kurie žmonės užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, kitų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios. 56 infekcijos atvejai registruoti Kauno, 42 – Vilniaus, 13 – Šiaulių, penki – Telšių apskrityse. Dar trys atvejai fiksuoti Marijampolės, po du – Panevėžio ir Alytaus bei vienas – Tauragės apskrityse.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Aplinkos apsaugos agentūra ne tik nepriėmė „Grigeo Klaipėda“ paraiškos pakeisti taršos leidimo, bet ir uždraudė įmonei grįžti į Dumpius.

***

„Klaipėdos energija“ praneša radusi galimybę sumažinti brangesnių nei biokuras gamtinių dujų vartojimą – ji pirmoji šalyje statys akumuliacinę talpą, kurioje bus kaupiamas karštas vanduo, pagamintas iš pigesnio kuro.

***

Penktadienį žiniasklaidai pristatytos naujos Klaipėdos „Regitros” patalpos Šiaurės pr., kuriose darbuotojai lankytojų lauks jau nuo kitos savaitės antradienio. 

***

Šiais metais iš anksto rinkimuose į Seimą ir Klaipėdoje, ir visoje šalyje rinkėjai  balsavo kur kas aktyviau.

Spalio 10-oji

„Vienas geriausių mūsų agitpunktų agitatorių drg. Regina Gruodytė. Tai jauna 20 metų mergaitė. Ji atvyko iš Kauno padėti atsikurti Klaipėdai, kad vienintelis Lietuvos uostas greičiau užgydytų vokiškųjų okupantų jam padarytas žaizdas, kad greičiau suklestėtų mieloji Klaipėda. Dabar drg. Gruodytė dirba elektros stotyje. Bet ją žino ne tik visi elektros stoties darbininkai, kur ji turi didžiausią autoritetą. Ją žino beveik visi 85 rinkiminės apylinkės gyventojai. Ji kasdieną po darbo apeina keletą namų, kur pasikalba su gyventojais, aiškina rinkimų nuostatus ir Stalino Konstituciją, skaito laikraščius, atsakinėja į klausimus. Neseniai ji priimta į komjaunimą“, – cituojama ištrauka iš „Raudonojo švyturio“, pateikiama „Atviros Klaipėdos” ciklo „30 metų be komunistinių marazmų” antrojoje dalyje.

***

Per penktadienį Lietuvoje patvirtintas rekordinis – net 205 – koronavirusinės infekcijos atvejas. 64 iš jų registruoti Šiaulių, 51 Vilniaus, 50 Kauno, 14 – Klaipėdos, 8 Telšių, 7 Marijampolės, 6 Alytaus, 3 Tauragės ir po 1 Panevėžio bei Utenos apskrityse. Klaipėdos apskrityje patvirtinti 4 atvejai Klaipėdos Respublikinės ligoninės ir trys Klaipėdos universitetinės ligoninės protrūkiuose.

***

Šeštadienį Smiltynėje jau 20 kartą susirinko bėgimo entuziastai ir lengvosios atletikos profesionalai – čia surengtos jubiliejinės bėgimo varžybos „Gintarinė jūrmylė”.

***

Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius praneša įsteigęs lietuviškosios periodinės spaudos pradininko Johano Ferdinando Kelkio vardo medalį, kuris bus teikiamas už pasiekimus žurnalistikoje.

Spalio 11-oji

Ne tik šį spalį virė rinkiminės aistros Klaipėdoje ir jos krašte. Prieš 95 metus jo gyventojai rinko pirmąjį savo Seimelį, į kurio vieną vietą buvo dešimt norinčiųjų, o dar po dešimtmečio tokius rinkimus lydėjo ir kruvinos muštynės, rašoma „Atviros Klaipėdos” projekto „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” publikacijoje.

***

Sekmadienio rytą, nuo 7 valandos, duris atvėrė Seimo rinkimų apylinkės.  Apie tai, kaip balsavo klaipėdiečiai ir visa Lietuva.

***

Per šeštadienį Lietuvoje patvirtinti 160 koronavirusinės infekcijos atvejai. Kaip ir penktadienį, jie vėl patvirtinti visose dešimt šalies apskričių. 47 iš jų registruoti Šiaulių, 40 – Kauno, 39 -Vilniaus, 11 – Klaipėdos, po 5 Telšių, Panevėžio ir Marijampolės, po 3 Alytaus ir Tauragės bei du Utenos apskrityse.Uostamiestyje susirgo dar vienas Klaipėdos Respublikinės ligoninės darbuotojas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This