16-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Balandžio 13-oji

Pranešta, kad per sekmadienį Lietuvoje nustatyti devyni nauji koronaviruso atvejai – triskart mažiau nei penktadienį ir šeštadienį, o Klaipėdoje pirmąją Velykų dieną fiksuotas tik vienas susirgimas. Tačiau virusas diagnozuotas dviem „Maximos” darbuotojoms – prekybos centre „Banginis“ esančios parduotuvės kepyklos darbuotojai ir Sportininkų gatvėje esančios „Maximos“ valytojai.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, jog buvusį uostamiesčio Kelių policijos pastatą rekonstruoti norintys ir greta jo biurų priestatą ketinantys pastatyti verslininkai buvo priversti pakoreguoti savo planus: atsisakyta ketinimų statyti 6 aukštų priestatą, jis bus žemesnis.

***

Klaipėdos miesto savivaldybei, kuri bylinėjasi dėl naujojo uostamiesčio baseino broko, gali tekti grąžinti beveik 4 mln. eurų jo statyboms išleistą sumą.

***

Klaipėdos apskrities policija 34-iuose patikros postuose skelbia patikrinusi apie 4500 automobilių bei nustačiusi nemažai pažeidimų. Tuo metu apie nesilaikančius karantino sąlygų pričiuptus smulkiuosius verslininkus skelbia ir FNTT.

***

Keleivių vežėja „Kautra” praneša nuo antradienio atnaujinsianti susisiekimą tarpmiestiniais autobusais tarp penkių didžiųjų šalies miestų.

***

Klaipėdos bendruomenių asociacija antrojo gimtadienio proga supažindina su svarbiausiais savo nuveiktais darbais bei pristato ateities planus.

***

„Maniau, kad pasaulio ekonomistai primygtinai rekomenduoja vyriausybėms ir savivaldybėms ekonomikos krizių etapais jokiu būdu nemažinti viešųjų išlaidų apimčių, nesustoti pirkti ir vystyti numatytus projektus, kad bent jau viešojo biudžeto pinigais kompensuotų verslo sektoriaus apsukų stojimą ir su tuo susijusių mokestinių pajamų netekimą. Jei yra galimybių, netgi didinti išlaidas didinant skolos dydį”, – nuomonių rubrikoje apie Klaipėdos miesto tarybos sprendimą neatleisti karantino laikotarpiu verslininkų nuo nuomos mokesčio rašo Renaldas Kulikauskas.

Balandžio 14-oji

Paskelbta, kad per pirmadienį Lietuvoje nustatyti aštuoni nauji koronaviruso atvejai, iš jų keturi fiksuoti Klaipėdoje: trys teigiami ėminiai į Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratoriją buvo pristatyti iš mobilaus tyrimų punkto. Antradienio vakare Lietuvoje patvirtinti dar trys mirties atvejai nuo koronaviruso infekcijos – du Klaipėdoje ir vienas Vilniuje, mirusieji priklausė rizikos grupei.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos savivaldybei pirmos instancijos teisme pavyko išsireikalauti, kad draudikai sumokėtų jai 170 tūkst. eurų draudimo išmoką už tai, kad bankrutavusi bendrovė „Žemkasa” tinkamai nevykdė Tilžės gatvės ir jos žiedinės sankryžos rekonstrukcijos sutarties.

***

Policija skelbia per ilgąjį Velykų savaitgalį atgal grąžinusi beveik 20 tūkst. vairuotojų ir nustačiusi nemažai kitokių su karantinu nesusijusių pažeidimų. Tuo metu „Eurovaistinė“ praneša už darbą karantino metu 1389 savo darbuotojams prie atostogų pridėsianti 5 papildomas dienas.

***

Antradienį nuotoliniu būdu vykusiame Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje pritarta parduoti šešis savivaldybei priklausančius butus, už kuriuos planuojama gauti apie 164 tūkst. eurų. Posėdyje taip pat pritarta Klaipėdos vaikų globos namų „Smiltelė“ likvidavimui: juose numatyta įkurti Vaikų dienos centrą bei išplėsti neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ pagalbos į namus paslaugas.

***

Klaipėdos dienraštį „Vakarų ekspresas” leidžianti bendrovė „Vakarų ekspresas” antradienį pranešė karantino laikotarpiu nebeleisianti penktadieninių jo numerių, o Klaipėdos universitetas skelbia, kad jo mokslininkai bendradarbiauja ir talkina Klaipėdos laisvosios ekonomikos zonai bei Kretingoje veikiančiai plastikinės taros gamintojai įmonei „Terekas“, gaminant apsauginius skydus medikams.

***

Nors antradienį Klaipėdos savivaldybė po Tarybos frakcijų vadovų susitikimo su meru paskelbė sudaranti darbo grupę problemoms Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) spręsti, valdančiojoje daugumoje esančių konsevatorių frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis „Atvirai Klaipėdai” sakė ir toliau sieksiantis, kad KUL vyr. gydytojas karantino laikotarpiu būtų nušalintas nuo pareigų.

Balandžio 15-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog teismas prokuratūros prašymu panaikino Klaipėdos regiono plėtros tarybos sprendimą, kuriuo UAB „Gaudesta” statybų planams buvusio „Trinyčių” fabriko teritorijoje buvo suteiktas regioninės svarbos projekto statusas. Taip pat praneša, kad Klaipėdos teismas nepatenkino Klaipėdos baseiną stačiusios bendrovės „Axis Industries“ prašymo taikyti laikinąsias apsaugos priemones, kurios būtų uždraudusios savivaldybei tęsti baseino defektų šalinimą.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija skelbia tęsianti žaliųjų rodyklių į Klaipėdos sankryžas sugrąžinimą.

***

Pranešta, kad per antradienį Lietuvoje nustatytas 21 naujas  koronaviruso atvejis, iš jų septyni – Klaipėdoje: penki teigiami ėminiai į Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratoriją buvo pristatyti iš mobilaus tyrimų punkto, penki iš susirgusiųjų yra klaipėdiečiai. Trečiadienio vakare pranešta apie dar vieną Klaipėdoje nuo COVID-19 mirusį  rizikos grupei priklausiusį asmenį.

***

Policija skelbia apie du rastus negyvus vyrus, apie du apiplėštus klaipėdiečius bei informuoja apie baigtą narkotikų platinimo bylą.

***

Trečiadienį  priešpiet „Atviros Klaipėdos” žurnalistei nepavykus su „Smart-ID” prisijungti prie elektroninės bankininkystės, po pietų bendrovės atstovai išplatintame pranešime patvirtino esant programėlės gedimus, kurie buvo pašalinti tik 23 val.

***

Valstybinė mokesčių inspekcija trečiadienį paskelbė šiemet dėl koronaviruso atidėto pajamų mokesčio deklaravimo pradžią, o Sveikatos apsaugos ministerija medikams nurodė nuo šiol pateikti duomenis apie visas savo darbovietes – tiek privačias, tiek valstybines.

***

Trečiadienį nuotoliniu būdu vykusiame Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje buvo pritarta siūlymui teikti dvi paraiškas gauti finansavimą iš Valstybės investicijų programos Pilies bokšto atkūrimui bei bibliotekos Melnragėje remontui. Taip pat posėdyje po diskusijų pritarta „Debreceno vaistinę“ performuoti į uždarąją bendrovę, investuojant į ją 520 tūkst. eurų vertės nekilnojamąjį turtą, tačiau kartu Klaipėdos savivaldybei pavesta išanalizuoti šios įmonės veiklos perspektyvas.

***

„Klasco” trečiadienį išplatintame pranešimą spaudai teigia, jog jos kraunamos aglomeruotos geležies rūdos dalelių magnetas netraukia ir tai esą irgi įrodo, kad ne jos krova yra taršos šaltinis centrinėje miesto dalyje.

***

Trečiadienį Vyriausybė pritarė pirmajam karantino švelninimo etapui, kuriuo leista dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautą.

***

„Atvirai pasakius, net nežinojome, kad kelias apmokestintas. Ministerija su mumis nieko nederino, nors įprastai daug teisės aktų derina. Mero vardu kreipėmės į ministeriją ir gavome atsakymą, kad nutarimas yra peržiūrimas, kad kelias bus grąžintas į prieš tai buvusią situaciją“, – Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu kalbėjo savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus, atsakydamas į paklausimą, kas daroma, kad mažieji komerciniai automobiliai karantino metu būtų atleisti nuo kelių mokesčio, važiuojant Palangos plentu.

Balandžio 16-oji

Pranešta, kad per trečiadienį Lietuvoje nustatyti 37 nauji COVOD -19 atvejai, iš jų 12 – Klaipėdoje. Per parą ištirtas rekordinis – 3860 – ėminių skaičius, pasveiko 40 žmonių, iš viso pasveikusių šalyje 178, mirusių – 30. Ketvirtadienio vakare pranešta, jog Klaipėdos universitetinėje ligoninėje mirė dar vienas žmogus, priklausęs rizikos grupei. Šią savaitę šioje įstaigoje tai jau buvo ketvirta mirtis.

***

Klaipėdos jūrininkų ligoninė pranešė, kad buvęs uždarytas jos Abdominalinės chirurgijos skyrius ketvirtadienį atnaujino veiklą.

***

Dvejų metų darbo uostamiestyje proga „Atviros  Klaipėdos” žurnalisto pakalbinti mėlynųjų maršrutinių taksi įmonių vadovai tvirtino besitikintys per karantiną išlaikyti visus savo darbuotojus. Tuo metu situacija Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nesikeičia: vyr. gydytojas atsistatydinti neketina, konservatoriai savo tikslo jį atstatydinti neatsisako.

***

„Senukai” ir IKEA pranešė atnaujinantys veiklą, o Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog pradedamas prevencinis medikų testavimas bei vasarą žada dirbti visi uostamiesčio darželiai.

***

UAB „Raguvilė“ vadovas Virginijus Brazauskas „Atvirai Klaipėdai” teigė žadantis teismui skųsti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimą neleisti jų įmonei Dumpiuose steigti panaudotų padangų perdirbimo gamyklos.

***

„Niekaip negalėčiau sutikti su tuo, kad kai teisėsauga pradeda tyrimą ir atlieka jį taip, kaip tai nustatyta įstatyme, net jei tai kažkam ir nepatinka, atsiranda pagrindas abejoti kito tyrimo objektyvumu ar net visos institucijos kompetencija bei nešališkumu. Tai nėra nei pagrįsta, nei logiška. Tačiau viešai pateikiama šališka politikų nuomonė tikrai daro žalą teisingam procesui, kaip šių metų sprendime yra pabrėžusi Strasbūro teismo septynių teisėjų kolegija. Todėl labai norėčiau, kad tokios klaidos, kurios visai visuomenei vėliau kainuoja labai, daugiau nebūtų kartojamos“, – prokuratūros pranešime cituojamas generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, reaguodamas į Seimo narių konservatorių Lauryno Kasčiūno ir Agnės Bilotaitės išreikštas abejones dėl galimo Klaipėdos pareigūnų šališkumo, tiriant situaciją KUL.

***

Nors ketvirtadienį nuotoliniu būdu vykusiame Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje ir pritarta jau ir kituose komitetuose aptartam siūlymui nuo šių metų vasaros masiniuose renginiuose Klaipėdoje atsisakyti vienkartinės plastiko pakuotės, visgi norima dar išklausyti ir smulkiųjų verslininkų nuomonės.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį neskundžiama nutartimi nusprendė, kad ginčas dėl „Klasco” palapinių likimo bus sprendžiamas Klaipėdos apylinkės teisme.

Balandžio 17-oji

Pranešta, kad ketvirtadienį ir vėl daugiau žmonių pasveiko nuo COVID- 19, nei mirė: per parą pasveiko 32 asmenys. Naujų koronaviruso atvejų šalyje nustatyta 21, trys iš jų – Klaipėdoje.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad jos Kontrolės ir audito tarnyba planinį viešinimo paslaugų auditą, apimantį 2018–2019 metus.

***

Apie tai, kokius baubus kartu su pašto siuntomis iš Kinijos į Vilnių atgabeno traukinys, nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Klaipėdos autobusų parkas praneša nuo praėjusios savaitės uostamiesčio savivaldybės pavedimu pradėjęs gatvių ir šaligatvių dezinfekavimą natrio hipochlorito vandeniniu tirpalu bei sustiprinęs miesto maršrutinių autobusų dezinfekciją.

***

Policija skelbia apie prie vairo sučiuptą girtą 9-ojo maršruto autobuso vairuotoją bei apie sulaikytą 43 metų įtariamąjį, iš senyvo amžiaus piliečių pasisavinus dideles pinigų sumas.

***

Penktadienį nuotoliniu būdu vykusiame Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje kalbėję Klaipėdos universitetinės ir Respublikinės ligoninių bei Karščiavimo klinikos vadovai didelių problemų dėl COVID-19 teigė nematą, o Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai pranešė, jog ne visi miesto autobusai buvo dezinfekuojami tinkamai, taip pat informuota, kaip klaipėdiečiai laikosi saviizoliacijos ir kt.

***

Penktadienį Klaipėdos prekybos centre BIG esančios „Maximos“ parduotuvės cecho darbuotojai diagnozuotas koronavirusas – tai jau trečioje uostamiesčio „Maximos“  parduotuvėje fiksuotas susirgimas.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apygardos teismas penktadienį patvirtino „Atlanto” futbolo klubo pateiktą restruktūrizavimo planą, tad klubui neliko kliūčių žaisti Lietuvos futbolo federacijos II lygoje.

Balandžio 18-oji

Pranešta, kad penktadienį Lietuvoje nustatytas rekordinis – 90 naujų koronaviruso susirgimo atvejų, iš kurių 9 – Klaipėdoje. Penki mėginiai buvo paimti mobiliuosiuose punktuose. Per parą pasveiko 28 asmenys ir tokių šalyje jau yra 238. Tarp jų – 50 medikų. Vakarop Klaipėdos meras pranešė, jog uostamiesčio hospise  užsikrėtimas virusu patvirtintas net 30-čiai ligonių ir 10 darbuotojų.

***

„Atvira Klaipėda” pateikia kelių mokslininkų komentarus į „Klasco” pranešimą apie esą visuomenę klaidinančią informaciją dėl įmonės taršos ir jos matavimo duomenų.

***

„Šalyje paskelbtas karantinas ir koronaviruso baimė akivaizdžiai atskleidė ir dar vieną nemalonią tiesą: „stogai važiuoti” ėmė net ir kai kuriems žmonėms, kurie įprastame gyvenime atrodė kone proto bokštai ar racionalaus mąstymo apologetai. Apie tai kiekvienas galime spręsti iš savo draugų socialiniuose tinkluose platinamų įrašų ar jų komentarų”, – nuomonių rubrikoje rašo„ Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

Balandžio 19-oji

„Visa mūsų gamybai žaliava imama iš Lietuvos miškų. Celiuliozai gaminti naudojamos taip vadinamos popiermalkės. Celiuliozos gaminių liekanos duoda puikiausios medžiagos vyniojamajam popieriui ir medžio-spiritui. Vyniojamasis popierius yra labai patvarus ir daug geresnis negu popieriaus fabrikų gaminamas, kurie šiai popieriaus rūšiai panaudoja pigiausią medžiagą. Į gamybą įeina ir medžio spirito fabrikavimas“, – „Atviros Klaipėdos” vykdomo projekto „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ rašinyje cituojama ištrauka iš 1936 m. „Vakarų“, pateikiant buvusio Klaipėdos celiuliozės fabriko tarpukario direktorius Johannes Tenter citatą.

***

Pranešta, kad per šeštadienį Lietuvoje nustatyti 59 nauji koronaviruso atvejai ir net 41  – Klaipėdoje: čia susirgo 30 hospiso senolių ir 10 jo darbuotojų. Per parą pasveiko keturi asmenys – tokių žmonių šalyje jau yra 242. Nuo viruso sekmadienį KUL mirė dar vienas rizikos grupės žmogus, vėliau pranešta ir apie mirtį „Klaipėdos hospise” iš viso šalyje – jau 35 mirusieji.

***

Policija skelbia apie šeštadienį Klaipėdoje Dangės upėje rastą maždaug 70 metų nuskendusią moterį.

***

Sekmadienio vidurdienį nutolinu būdu vykusiame Klaipėdos savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje spręsta, kaip suvaldyti padėtį koroanviruso židiniu tapusiame „Klaipėdos hospise”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This