20-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gegužės 11-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdoje, Taikos pr. gale, turėtų atsirasti pigiausia save vadinanti degalinių tinklo „Jozita“ degalinė.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, kad nepaisant visos šalies mastu tikslintos statistikos, uostamiestyje per savaitgalį užfiksuotas tik vienas naujas susirgimas koronavirusu. Jis diagnozuotas iš Maskvos grįžusiam vienuolikmečiui. Per sekmadienį šalyje užfiksuoti šeši nauji šios ligos atvejai, per parą pasveiko penki asmenys ir tokių šalyje jau yra 833.

***

„Nepaleisime šio titulo ir kitais metais. Stengsimės pasilikti. Tik daug dirbdami galime tapti dar profesionalesniais bei įdomesniais žiūrovams, sulaukti dar geresnių choreografų bei visai Lietuvai įrodyti, kad nesame šiaip maža pajūrio trupė“, – Klaipėdos muzikinio teatro pranešime spaudai cituojamas vyriausiasis choreografas Aurelijus Liškauskas, kurio vadovaujama baleto trupė pelnė „Metų darbštuolio“ nominaciją.

***

Policijos pakalbinti Lietuvos policijos mokyklos kursantai, atliekantys prakaitą Klaipėdoje, teigia besidžiaugiantys savo pasirinkimui ir ragina kitus jaunuolius pasekti jų pėdomis.

***

Vakarų Baltijos laivų statykla praneša laimėjusi „Smiltynės perkėlos“ skelbtą atvirą tarptautinį konkursą naujam keleiviniam – krovininiam keltui statyti.

***

Savaitgalį į pietinę Klaipėdą sugrįžus smarvei, klaipėdiečiai, vedami Ligitos Girskienės, vėl žada su ja kovoti: skundams dėl smarvės įkurta speciali internetinė svetainė. Tuo metu Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti biodyzelino gamintoja UAB „Mestilla“ planuoja užsiimti nauja veikla – biodegalus išgauti ir iš panaudoto aliejaus, bet tam ragina priešintis visuomeninkai.

***

Specialistai „Atviros Klaipėdos” žurnalistą nuramino, jog Karklės pajūry ties Olando kepure pastebėtos džiūvančios pušys nėra užpultos kokių nors kenkėjų – dėl to esąs kaltas sūrus jūros vanduo ir audros, o pušys vasarą esą turėtų atsigauti.

***

Pirmadienį Klaipėdoje iš degančių dirbtuvių, esančių Pilies g. 14, antro aukšto iššoko fotografas, kuris išvežtas į ligoninę. Gaisras netrukus buvo užgesintas.

***

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas raštu kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, siūlydamas inicijuoti teisės akto dėl lauko kavinių pakeitimą, kuris leistų padidinti lauko kavinės plotą.

***

Pirmadienį vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje jos nariai vienbalsiai pritarė leisti Klaipėdos savivaldybei iš valstybės pasiskolinti 14 mln. eurų – tiek dėl koronaviruso krizės planuojama į biudžetą nesurinkti Gyventojų pajamų mokesčio. Tuo metu dėl pagalbos per pandemiją nukentėjusiam verslui komiteto nariai susiginčijo – sprendimą žadama priimti kitą savaitę.

Gegužės 12-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdoje, Senosios Smiltelės gatvėje, planuojama pastatyti gamyklą, kurioje numatoma per metus pagaminti apie 4000 tonų metalo gaminių.

***

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad per pirmadienį Klaipėdoje buvo užregistruotas tik vienas naujas susirgimo koronavirusu atvejis. Per pirmadienį šalyje užfiksuoti šeši nauji šios ligos atvejai – tiek pat, kiek ir sekmadienį. Per parą šalyje pasveiko 17 asmenų ir tokių jau yra 850.

***

Pirmadienio vakarą surengto nuotolinio AB „Lietuvos geležinkeliai” užsakymu Giruliuose projektuojamų triukšmo slopinimo sienučių sprendinių pristatymo metu klaipėdiečiai nepagailėjo klausimų ir pageidavimų, tarp kurių kartojosi prašymas pratęsti sienutes toliau negu jos projektuojamos.

***

Antradienį surengtos spaudos konferencijos metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad pasitarus su mokyklų atstovais buvo pasiektas bendras sutarimas mokslo metus mieste baigti nuotoliniu būdu.

***

„Klaipėdoje tarp žmonių mano vardas šiek tiek yra žinomas ir kompetencijos yra aiškios. Nemanau, kad čia tokie ryšiai turi įtakos. O savanorystę mėgstu ir niekada neatsisakau savanoriauti”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė Roberta Burgan-Norkuvienė, nuo balandžio dirbanti Klaipėdos miesto Tarybos ir mero sekretoriate vyriausiąja specialiste bei tuo pačiu esanti ir Klaipėdos pilies džiazo festivalio savanore.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, jog miesto Tarybos mero frakcija „Už Klaipėdą“ antradienį išsirinko pirmąjį rotuojamą naują pirmininką, kuriuo tapo Vytis Radvila.

***

Paskelbti kandidatai į Klaipėdos kultūros magistro vardą –  šiemet jais pretenduoja tapti devyni savo darbais uostamiestį garsinantys menininkai, kuriuos pasiūlė įvairios miesto kultūros organizacijos, kūrybinės sąjungos ir privatūs asmenys.

Gegužės 14-oji

Antradienio vakarą nuotoliniu būdu vykęs planuojamo daugiabučių namų kvartalo buvusios Lietuvos kino studijos vietoje projekto viešas svarstymas buvo itin audringas: gyventojai išsakė daugybę pastabų ir reikalavo normalaus susirinkimo.

***

Klaipėdos universitetas pranešė, jog „Grigeo Klaipėda“ skyrė jam tikslinę  500 tūkst. eurų paramą aplinkos taršos mažinimo sprendimų kūrimui Klaipėdos regione ir aplinkosaugos specialistų rengimui.

***

Per antradienį Klaipėdoje buvo užregistruotas tik vienas naujas ir vėl įvežtinis koronaviruso atvejis – susirgo asmuo, grįžęs iš Švedijos. Tuo metu šalyje užfiksuota 14 naujų šios ligos atvejų, pasveiko 58 asmenys ir tokių jau yra 908.

***

Su „Atvira Klaipėda” bendradarbiaujantis Valdas Pryšmantas rašo, jog Anglijoje už automobilių vagystes nuteistas 43 metų Valdas Raudis – kaip du vandens lašai panašus į buvusį irgi už panašius nusikaltimus teistą Klaipėdos policijos pareigūną Valdą Zavjalovą. 

***

Trečiadienį vykusiame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje jos nariai pritarė net trims miesto tarybos sprendimo projektams, kurie siūlo karantino paveiktoms įmonėms ir smulkiesiems verslininkams sumažinti nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčius bei atleisti nuo vietinių rinkliavų. Taip pat komiteto nariai pritarė dėl koronaviruso pakoreguotam ankstesniam miesto tarybos sprendimui dėl nemokamų miestiečių kelionių viešuoju transportu per šventes – nuspręsta, kad vykstantiems į Jūros šventę šiemet teks susimokėti.

***

Skelbiama, jog dėl pradedamų Smiltelės g. atkarpos nuo Taikos pr. iki Minijos g. remonto darbų čia gali būti ribojamas vienos krypties eismas. Remontas vyks iki rugpjūčio mėn.

***

Vyriausybė dar kartą paskelbė švelninanti karantino sąlygas.

Gegužės 14-oji

„Esminių naujienų nėra, esame paskyrę specialistams užduotis – dėl įmonės valymo pajėgumų nustatymų, kiek jie iš viso yra pajėgūs išvalyti, ir dėl gamtai padarytos žalos – ne finansinės žalos, o ekologinės”, – „Atvirai Klaipėdai” kalbėjo Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė, vadovaujanti ikiteisminiam tyrimui dėl metų pradžioje miestą sudrebinusio „Grigeo Klaipėda” ekologinio skandalo.

***

„Atvira Klaipėda” pristato naują Šiaurės šalių ministrų tarybos ( Nordic Council of Ministers) finansuojamą projektą, skirtą rusakalbei auditorijai.

***

Policija skelbia baigusi ikiteisminį tyrimą dėl merginų gabenimo į užsienį dirbti prostitutėmis bei po atliktų kratų vienoje bendrovėje praneša aptikusi 300 tūkst. eurų neapskaitytų grynųjų.

***

Nacionalinės visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečiadienį šalyje patvirtinti 6 nauji COVID – 19 atvejai: trys Vilniaus ir trys – Klaipėdos apskrityje. Pasveikusiais laikomi 934 žmonės (per parą pasveiko 26), sergantys – 517.

***

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė tam, kad Didžiojoje Vandens g. esantys likę sandėliukai ir garažai būtų priverstinai išpirkti, nes trukdo numatytai Pylimo gatvės rekonstrukcijai.

***

„Atvira Klaipėda” domėjosi, kodėl praėjus daugiau nei mėnesiui iš specialiųjų tarybų vis dar negauta pažymų dėl naujojo Uosto direkcijos vadovo Algio Latako tinkamumo užimti minėtas pareigas.

***

„Šiais metais šiomis gatvėmis važiuoti 70 km/h greičiu galima ne nuo balandžio 1-osios, leidimas pradėjo galioti šiomis dienomis, kai buvo pastatyti atitinkami kelio ženklai. Kitais metais pradžia jau bus balandžio 1-oji, nes sprendimas bus žinomas iš anksto, tad ir ženklai bus pastatyti prieš balandžio 1-ąją“, – politikų sprendimą trijose miesto gatvėse leisti važiuoti 70 km/h  greičiu komentavo Klaipėdos savivaldybės Transporto skyrius vedėjas Rimantas Mockus.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog jau trys miesto tarybos komitetai pritarė Saugomų kultūros paveldo objektų tvarkybos darbų finansavimo tvarkos aprašo pakeitimams, kuriais numatoma padidinti savivaldybės paramą istorinių pastatų valdytojams bei į tokią paramą pretenduojančiųjų skaičių.

***

Skelbiama, jog nuo pirmadienio, gegužės 18-osios, Naujasis ir Senasis turgus grįš prie įprasto darbo laiko.

***

„Klaipėda ID“ pristato pasakojimą, kaip karantino laikotarpį išnaudoja

išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų kompanijos „TeleSoftas“ Klaipėdos padalinio darbuotojai.

Gegužės 15- oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog užuot atsiskaitęs su savivaldybe už sklypų senamiestyje nuomą, Libano verslininkas per teismus bando to išvengti.

***

Per vieną dieną Klaipėdoje ir šalia jos įvykdytos net penkios vagystės – iš buto, parduotuvių, statybvietės. Policija taip pat praneša, kad teismas suėmė 4 narkotikų platinimu įtariamus vyrus bei skelbia apie per karantiną išaugusį nužudymų ir prie vairo sučiuptų girtų vairuotojų skaičių.

***

Nacionalinės visuomenės sveikatos centro duomenimis, ketvirtadienį šalyje patvirtinta 12 naujų COVID 19 atvejų – dvigubai daugiau nei trečiadienį. Ar yra naujų ligos atvejų uostamiestyje, Klaipėdos savivaldybė nepraneša. Per parą pasveiko 31 žmogus ir tokių jau yra 965. Tuo metu pranešama, jog Klaipėda Lietuvoje pirmauja pagal susirgimų COVID-19, tenkančių 10 tūkst. gyventojų, skaičių.

***

Preliminariais duomenimis, Klaipėdos uoste per antrąjį karantino mėnesį – balandį –  krova sumenko beveik 11 proc., o nuo metų pradžios ji yra sumažėjusi 7,5 proc. Tuo metu „Gatvių apšvietimas” praneša, jog bendrovei darbų padaugėjo.  

***

Uostamiesčio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijai konstatavus, jog koronaviruso židinys Klaipėdos hospise jau beveik užgesintas, vis tiek pareikalauta, kad įstaiga susitvarkytų savo veiklai reikalingus dokumentus, o iki tol jai teks mokėti baudas. Taip pat minėtos komisijos nariai penktadienį aptarė, kaip uostamiestis yra pasirengęs vasaros sezonui.

***

„Jungtinės Karalystės regionuose, kuriuose gausu imigrantų, vietinė policija informaciją pateikia skirtingomis kalbomis (taip pat ir lietuviškai). Ne dėl to, kad policija būtų prolietuviška. Ne dėl to, kad pataikauja vienai tautinei mažumai. Ne dėl to, kad negerbia valstybinės kalbos. Ne dėl to, kad parsidavė ar išdavė Tėvynę. Viskas yra žymiai paprasčiau – visuotinio gėrio siekis regione. Dėl to galima padaryti daug ką, ne bėda, jeigu reikės viešai pavartoti užsienio kalbą”, – nuomonių rubrikoje, reaguodamas į kai kurių skaitytojų neigiamą reakciją dėl rusų kalba mūsų portale pasirodžiusių naujienų, rašo Valdas Pryšmantas.

***

Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas, kaip saugiai leisti laiką paplūdimiuose.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog pasiūlymui rengti tradicinę klaipėdietišką iškilių miesto menininkų pagerbimo ceremoniją Kultūros ir meno taryba pritarė bendru sutarimu, nors dėl to internete buvo kilusi nemaža diskusija.

Gegužės 16-oji

Dvi Klaipėdos muziejininkės – Agnė Jonikaitė ir Agnė Adomaitytė, kurias kalbina Milda Kontrimė, pasakoja apie tai, kaip muziejininkai laiką leido karantine, dirbdami nuotoliniu  būdu.  

***

Policija ir toliau fiksuoja prie vairo sučiuptus girtus vairuotojus – šįkart įkliuvo 3 vyrai ir viena moteris.

***

Sveikatos ministerija praneša apie itin išaugusį skambučių karštuoju koronaviruso 1808 telefonu skaičių. Tuo metu per parą susirgo susirgo 11 žmonių, pasveiko 23, iš viso pasveikusiais laikomi 988.

Gegužės 17-oji

„Gegužės 4 d. apie 19 val. ties Gulbiu g-vės kampu tarp savęs susikivirčija du darbininkai. Atvykusi krašto policija pareikalavo dokumentu, kurių vienas neturėjo. Policija iššaukė mašiną ir norėjo asmenį, neturintį dokumentu, nusigabenti į komisariatą. Šis pasipriešino. Tada krašto policija jį labai skaudžiai guminėmis lazdomis sumušė ir nusilpusį nusigabeno drauge. Rodosi, Klaipėdos mieste policijos rezervai padidinti, todėl vargu ar būtu reikalo taip žiauriai elgtis, kai galima pasišaukti daugiau policininku ir norimą suimti asmenį be jokių daužymu suimti“, – Atviros Klaipėdos” portalo projekte „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ cituojamas 1937 m. straipsnis iš „Darbininkų balso“.

***

Šeštadienį, pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, šalyje patvirtinti 7 nauji susirgimai COVID-19. Šiuo metu sergančiais laikomi 48žmonės, pasveikusiais – 997: per parą pasveiko 9 žmonės. Izoliacijoje šiuo metu yra 294 gyventojai. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This