15-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Balandžio 5-oji

„Kabineto langai žiūrėjo į centrinę Herkaus Manto gatvę ir tai buvo privalumas, nes gražios bibliotekos darbuotojos traukdavo ne tik praeivių žvilgsnius, bet ir tuometinių lovelasų (dažnai apsilankydavo tapytojas marinistas Edvardas Malinauskas) norą užsukti į vidų ir paflirtuoti su bibliotekininkėmis, tarp kurių elegancija ir grožiu išsiskyrė skyriaus vedėja Birutė Vaičienė”, – pasakojimą apie I. Simonaitytės biblioteką tęsia jos buvęs ilgametis direktorius Juozas Šikšnelis.

***

Nors uostamiestyje pirmąją Velykų dieną skiepijama nebuvo, Statistikos departamento švieslentė vis tiek rodo, kad praėjusią parą čia pirmąja doze paskiepyti 24 klaipėdiečiai.

***

Pirmąją Velykų dieną Antrosios Melnragės miške rastas 36 metų vyro lavonas be išorinių smurto žymių.

***

„Aliaksandro Lukašenkos aplinka dėl situacijos Druskininkuose turi progą kasvakar atšvęsti, jeigu ES už brutalų susidorojimą su opozicija įvestos sankcijos kerta ne tik p. Lukašenkos režimui, bet ir šimtams lietuvių, kurių valdžia yra viena aktyvesnių ES politikos Baltarusijos atžvilgiu „vanagų“, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai Velykų savaitgalį plušėjo – išvykoje Estijoje sužaidė paskutines dvejas Baltijos rankinio lygos reguliariojo sezono rungtynes ir užsitikrino vietą finalo ketverte, šeštadienį 26:26 sužaidę su „Viljandi“ ekipa, o sekmadienį minimalia persvara 30:29 nugalėję HC „Kehra“ rankininkus.

Balandžio 6-oji

„Atvira Klaipėda” rašo apie teisme besitęsiantį procesą, kuriuo bendrovė „Klaipėdos vanduo” siekia panaikinti Darbo ginčų komisijos sprendimą dėl įmonei priteistos kompensacijos už neteisėtą buvusių departamento vadovų atleidimą.

***

Klaipėda pagal naujus užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejus pagaliau nukrito žemiau 200 ribos 100 tūkst. gyventojų, kuri laikoma persilaužimu link karantino ribojimų mažinimo.

***

„Turiu techninį išsilavinimą, esu informacinių technologijų specialistas, o dabar dar ir rašytojas–mėgėjas. Mėgstu tvarką, tikslumą, tvarkingą struktūrą ir aiškų priežasties – pasekmės ryšį. Tokia yra ir mano romano struktūra”, – sako Birutės Skaisgirienės pakalbintas pirmąjį istorinį romaną „Čia bus Mėmelio pilis“ parašęs Darius Musteikis.

***

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba išsprendė ginčą tarp uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” ir šilumą iš atliekų gaminančios bendrovės „Fortum Klaipėda”.

***

Antradienį Vyriausybė nusprendė panaikinti draudimą judėti tarp atskirų šalies savivaldybių bei stiprinti testavimo ir vakcinavimo tempus.

***

Klaipėdos uosto direkcija pranešė su Prancūzijos ambasada Lietuvoje sutarusi prancūzų karo belaisviams skirtą paminklą perkelti į visuomenei labiau prieinamą vietą.

***

Klaipėdos savivaldybėje antradienį vykusiame pasitarime paaiškėjo, jog rekonstruojant Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiedinę sankryžą atsirado nenumatytų papildomų darbų, kurie esą neturės įtakos rekonstrukcijos greičiui.

***

„Atvira Klaipėda” sulaukė vilkikų vairuotojų skundų, kad situacijai dėl COVID-19 vis dar nesikeičiant į gerą pusę, jie bendrovės „DFDS Seaways” keltuose jau yra priversti apsistoti kajutėse po keturis, nors dar neseniai galėjo plaukti po vieną ar du.

Balandžio 7-oji

„Sprendimai pamažu aiškėja, be to, ir laikmetis turi įtakos. Po šio karantino, akivaizdu, dalis darbuotojų ir toliau dirbs nuotoliniu būdu, nes jiems taip geriau, patogiau. Todėl ir darbo vietų reikia mažiau. Kol kas daugiausia problemų kyla dėl Vytauto gatvėje esančio pastato, kuriame veikia Socialinės paramos skyrius. Šis pastatas visiškai nepritaikytas neįgaliems žmonėms. Turime projektą, kaip jį reikėtų pertvarkyti, bet projektas brangus, be to, pastatas saugomas. Todėl tikrai atėjo laikas apsispręsti, kuriuo keliu eiti“, – situaciją dėl savivaldybės pastato „Atvirai Klaipėdai” komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

***

Pagal naujausius COVID-19 rodiklius Klaipėda ir vėl džiugina.

***

Kodėl prie Dangės įrengto pėsčiųjų ir dviračių tako palikusius automobilius klaipėdiečius staiga imta bausti, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Trečiadienį Vyriausybė nesvarstė prekybos centuose esančių parduotuvių atidarymo galimybių, tačiau pritarė išvadai dėl Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo projekto.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė kviečia susipažinti su rengiamo 2021–2030 metų strateginio plėtros plano projektu, o Klaipėdos autobusų parkas tikina tarpmiestinių bilietų kainų nebranginsiantis. Tuo metu „Klaipėdos šventės“ pristato naująjį savo direktorių.

***

Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto lektorius Julius Venskus apdovanotas vienos iš seniausių sporto federacijų – Pasaulio aviacijos sporto federacijos („World Air Sports Federation“ (FAI)) medaliu ir padėkos raštu už svarų indėlį vystant aviacijos sportą. Be to, KU skelbia siekiantis atgaivinti Nemirsetos valčių gelbėjimo stotį, joje įkuriant jūros aplinkos tyrimo stotį.

Balandžio 8-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi, kas galėtų būti nuolat Šermukšnių gatvėje atsirandančių baltų nuosėdų taršos šaltiniu. Jis taip pat informuoja, jog Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) paskelbė konkursą įmonės vadovo pareigoms užimti, mat baigėsi 18 metų bendrovei vadovavusio Šarūno Reikalo kadencija.

***

COVID-19 paros rodikliai ir vėl geresni Klaipėdoje, kur be išankstinės registracijos kviečiami skiepytis prekybininkai.

***

„Jei kai kurie tėvai baimintųsi dėl savo vaiko sveikatos, jis galės ir toliau mokytis nuotoliniu būdu. Dėl to ir yra Vyriausybės sprendime kalbama apie mišrų būdą. Kitų savivaldybių patirtis rodo, kad į mokyklas sugrįžo apie 90 procentų pradinukų”, – Vyriausybės sprendimą kai kuriose savivaldybėse sugrąžinti pradinukus į mokyklas komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

***

Klaipėdos policija praneša apie atliekamą tyrimą dėl narkotinių medžiagų platinimo dideliais kiekiais, kuriame įtariamai pareikšti dviem asmenims. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas ukmergiškiui už Olandų kepurės lankymą skyrė 50 eurų baudą.

***

Vakarų Baltijos laivų statykla praneša ketvirtadienį surengusi naujojo „Smiltynės perkėlos” kelto korpuso blokų sujungimo ceremoniją, o liepą laivą planuoja nuleisti į vandenį.

***

Ketvirtadienį Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete nagrinėtas Miško kvartalo daugiabučių namų gyventojų prašymas iš jų neatimti galimybės naudotis šiukšlių šalinimo šachtomis sulaukė skirtingų komiteto narių nuomonių. Tuo metu Kultūros, švietimo ir sporto komitete svarstytas jo nario Edmundo Kvederio prašymas, kad savivaldybės administracija paaiškintų švietimo darbuotojų privalomojo testavimo tvarką.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė pakalbino iš JAV į uostamiesčio teatrą koncertmeisteriu dirbti atvykusį Cristopher Cooley.

***

Ketvirtadienio vakarą išvykoje LKL rungtynes žaidę Klaipėdos „Neptūno” krepšininkai turėjo pripažinti Panevėžio „Lietkabelio” pranašumą rezultatu 77:82.

Balandžio 9-oji

„Atvira Klaipėda” toliau rašo apie Klaipėdos apygardos teisme tęsiamą baudžiamosios bylos nagrinėjimą, kurioje kaltinamai finansiniais nusikaltimais pareikšti buvusiam Klaipėdos „Neptūno” krepšinio klubo vadovui Osvaldui Kurauskui, lenkui Arkadiusz Krygier ir buvusiam Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovui Mantui Ignatavičiui.

***

Ilgą laiką Vakarų Lietuva džiugino geresniais COVID-19 rodikliais, lyginant su kita šalies dalimi, tačiau pastarąją parą ir Klaipėdoje jie šiek tiek pablogėjo.

***

Klaipėdos kriminalistai teismui perdavė bylą dėl pasikėsinimo pavogti BMW automobilį, kurio siekusį nusikaltėlį pareigūnams padėjo sulaikyti karteniškiai.

***

„Valstybės kompensacija, subsidija, parama. Štai kas padėtų ištverti sunkią dabartinę padėtį, kartoja verslininkai pandemijos supančiotomis rankomis. O tuo metu jų bendrapiliečiai praneša turį krūvą pinigų, kuriuos siūlo pasidalinti taip, kad kuo mažesnė jų dalis patektų ten, iš kur mokamos kompensacijos, subsidijos ir parama”, – nuomonių rubrikoje rašo Valdas Pryšmantas.

***

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pristato pokalbį su populiariu renginių vedėju klaipėdiečiu Remigijumi Žiogu apie sudėtingą, tačiau kartu ir nuotykių kupiną jo vaikystę.

Balandžio 10-oji

„Atviros Klaipėdos” rašinių cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” šįkart – pasakojimas apie įtemptus lietuvių ir vokiečių santykius, politines permainas ir Klaipėdos magistrato užmojus.

***

Penktadienį šalyje nustatyti 995 nauji užsikrėtimų koronavirusinės infekcijos atvejai, SARS-CoV-2 liga susirgo dar 23 klaipėdiečiai, nemirė nė vienas.

***

Uosto direkcija praneša, kad šį sekmadienį, jei leis oro sąlygos, prasidės Klaipėdos jūrų uosto bangolaužių rekonstravimo darbai.

***

LFF I lygos rungtynes namie šeštadienio vakarą žaidę „Neptūno” futbolininkai rezultatu 2:0 įveikė autsaiderę Marijampolės „Sūduvą B”. Tuo metu Baltijos rankinio lygos varžybose Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai pusfinalyje rezultatu 28:21 nugalėjo Polvos „Serviti“ iš Estijos komandą.

Balandžio 11-oji

„Tik persikėlus į Herkaus Montės g. 25 ir pamažu „išgujus“ bendranuomius, plečiant savo gyvybinę erdvę, padidėjo bibliotekos galimybės aptarnauti ir pritraukti daugiau vartotojų. Juolab kad netrukus (1963–1964 m.) įsteigti du nauji skyriai – Muzikos ir Vaikų, pastarasis, tiesą sakant, veikė tik formaliai”, – tolimesnę I. Simonaitytės bibliotekos istoriją pasakoja jos buvęs ilgametis direktorius Juozas Šikšnelis.

***

Šeštadienį šalyje nustatyti 839 nauji užsikrėtimų COVID-19 atvejai, o Klaipėdoje po ilgesnės pertraukos vėl fiksuojamas žymesnis koronavirusinės infekcijos atvejų padidėjimas.

***

Po sekmadienį Klaipėdoje įvykusių Baltijos rankinio lygos finalo rungtynių auksu pasidabino šeimininkai – „Dragūno“ rankininkai. Klaipėdiečiai, dominavę visas rungtynes, paguldė ant menčių Vilniaus VHC „Šviesą“ rezultatu 33:30 (17:12).

***

Sekmadienio popietę Kėdainiuose susitikus LKL turnyrinės lentelės dugne esantiems šeimininkams ir Klaipėdos „Neptūnui”, kėdainiškiai pasirodė esantys gerokai pranašesni – „Nevėžis-Optibet” klaipėdiečius įveikė rezultatu 88:77 (22:16, 26:20, 22:18, 18:23).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This