47-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 16-oji

„Atvira Klaipėda“ tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“ šįkart pasakoja apie tai, kaip uostamiestis susigrąžino piliavietės teritoriją, kiek užtruko svarstymai, kas galėtų atsirasti istorinėje erdvėje, ką joje dar ketinama sukurti.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė iki lapkričio pabaigos pratęsusi gyventojų apklausą dėl Melnragės–Girulių miške planuojamo plėsti geležinkelio  mazgo.

***

Sekmadienį Varpų g. šalia daugiabučio rasta negyva 30-metė moteris, kuri, įtariama, iškrito per langą iš 5-to aukšto.

***

Uosto direkcija praneša šiais metais miesto gatvių rekonstrukcijai skyrusi 1,54 mln. eurų.

***

Finansinių nusikaltimų tyrimo taryba praneša baigusi ir teismui perdavusi bylą dėl nelegaliai statybos darbus vykdžiusio ir pajamų nedeklaravusio piliečio. Tuo metu policija skelbia dar rugsėjo mėn. sulaikiusi 35 metų vyrą, kuris įtariamas rugpjūčio pradžioje Varpų g. padegęs automobilį.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog įveikęs dar 6 pretendentus, konkursą užimti biudžetinės įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus vietą laimėjo buvęs ankstesnės kadencijos Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas bei buvęs Karinių jūrų pajėgų vadovas Olegas Mariničius.

***

„Miesto pozicija tikrai nesikeičia – laivas turi būti pašalintas iš Dangės upės. Programa minimum – pakelti laivą nuo dugno ir identifikuoti, kodėl jis skendo, jau yra įgyvendinta. Bet ties tuo nesustojame. Kategoriškai pareikalavau, pasirašiau potvarkį, kuriuo įpareigojau „Klaipėdos paplūdimius“ ir „Klaipėdos laivų remontą“ spręsti situaciją“, – po pirmadienį vykusio pasitarimo dėl du kartus skendusio laivo „Ole Wilassen“ situaciją „Atvirai Klaipėdai” komentavo miesto meras Vytautas Grubliauskas.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį pritarė Aplinkos oro kokybės valdymo priemonių 2020-2023 metų planui, kuriame numatyta didinti rinkliavą už automobilių stovėjimą, skatinti gyventojus šildytis ne kietuoju kuru, inicijuoti reikalavimus ūkio subjektams diegti oro ir kvapų taršos monitoringo sistemas ir kt.

***

Pirmadienio vakare Vakarų laivų gamyklos teritorijoje į remontuojamo laivo triumą įkrito ir susižalojo 23 metų ukrainietis darbininkas.

Lapkričio 17-oji

Lapkričio 17-ąją, minint Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną, kartu su kitais šalies miestais Klaipėdoje purpurine spalva nušvito Danės gatvėje esanti miesto rotušė, o Gargžduose šia spalva pasipuošė savivaldybės pastatas.

***

Susisiekimo ministerija kviečia susipažinti su vieša ekspozicija, kurioje pristatomas parengtas Klaipėdos uosto susisiekimo infrastruktūros plėtros teritorijoje tarp Kalnupės, Minijos, Senosios Smiltelės, Marių gatvių ir Kuršių marių specialusis planas.

***

„Atvira Klaipėda“ informuoja apie lėtai vykstantį teismo procesą, kuriame dabartiniai „Grigeo Klaipėda” vadovai iš buvusios įmonės vadovybės bei dviejų įmonių siekia prisiteisti beveik 1,5 mln. eurų dydžio kompensaciją už neva padarytą žalą perkant gamybai naudotą krakmolą.

***

Per pirmadienį Lietuvoje nustatyti 966 koronavirusinės infekcijos atvejai: 226 nauji susirgimo atvejai registruoti Vilniaus, 230 – Kauno, 169 – Klaipėdos, 128 – Šiaulių, 80 – Marijampolės, 56 – Alytaus apskrityse. Dar 26 atvejai registruoti Panevėžio, 24 – Tauragės, 13 – Telšių apskrityje ir 5 – Utenos apskrityse. 9 atvejai kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. 

***

„Mes pagal savo galimybes ruošiame dar 20 lovų COVID-19 liga sergantiems pacientams, deguonis jau suvestas, sprendžiame personalo klausimus. Ir tas 20 lovų jau yra maksimumas, ką galime papildomai padaryti. Todėl jau ne kartą aptarta situacija ir, matyt, Ekstremalių situacijų komisija spręs, ką daryti, nes reikia dar vieno pastato su 100 lovų, kur galėtume iškelti vidutiniškai sunkius pacientus“, – antradienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje kalbėjo Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.  Be to, minėtame posėdyje buvo pateikta tvirtinti Klaipėdos savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos 2019 metų ataskaita, šokiravusi visuomenininkus.

Lapkričio 18-oji

Ar iš tiesų „Klaipėdos energijoje” darbuotojų atžvilgiu taikomas mobingas, kaip teigiama anoniminiame skunde miesto politikams, aiškinosi „Atviros Klaipėdos“ žurnalistė.

***

Trečiadienį paskelbti kandidatai į ministrus, tarp kurių – ir du klaipėdiečiai.

***

„Atvira Klaipėda” pasidomėjo, kokie šiuo metu yra Klaipėdos savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas”  veiklą iliustruojantys skaičiai.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per antradienį šalyje patvirtinti 1935 nauji COVID-19 ligos atvejai. Iki 274 padaugėjo ir užsikrėtusiųjų Klaipėdos apskrityje skaičius. 

***

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį pritarė parengtam planui, kuriame numatyta, kur ir kiek papildomai lovų bus įrengta gydyti koronavirusu užsikrėtusius pacientus.

***

„Jei pirkimus laiminčių įmonių savininkai, žmonės, kurie gauna valstybės pinigus, jų ryšiai su politikais ar pirkimų organizatoriais nėra viešojo intereso klausimas, tada aš jau nebežinau, kas iš viso yra tas viešasis interesas ir ką mes apskritai visi čia darome”, – nuomonių rubrikoje rašo „Laisvės TV” žurnalistė Birutė Davidonytė.

***

Trečiadienį Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė, kad uostamiestyje būtų įamžintas paskutiniojo Klaipėdos krašto gubernatoriaus Viktoro Galiaus atminimas bei balsavo už tai, kad savivaldybė patikėjimo teise perimtų 16 valstybinio miško sklypų, esančių miesto teritorijoje.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ Nacionalinėje krepšinio lygoje trečiadienį iškovojo pirmąją pergalę. Palangoje rezultatu 74:70 (15:16, 13:22, 23:10, 23:22) nugalėjo Palangos „Kuršius“.

Lapkričio 19-oji

Kas sukėlė kai kurių Finansų ir ekonomikos komiteto narių nesitenkinimą, naginėjant klausimą dėl buto tremtiniams skyrimo, domėjosi „Atvira Klaipėda“.

***

Policija pranešė, kad vyro nužudymu įtariamas 30-metis areštinėje paskelbė bado akciją. Taip pat skelbiama apie Gargžduose sulaikytą vaikiną, įtariamą vagystėmis iš kioskų.

***

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog nuo šio pirmadienio Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko patarėju pradėjo dirbti iki tol Palangos oro uostui vadovavęs Andrius Daujotas.

***

Klaipėdos LEZ teritorijoje veikianti laidų rinkinių gamintoja UAB „Baltijos Eukutecas“ skelbia dėl atsigavusios rinkos ieškanti dar 20 naujų darbuotojų ir prognozuojanti teigiamą visų metų rezultatą. 

***

Per trečiadienį šalyje patvirtinta 1680 naujų COVID-19 ligos atvejų. 470 iš jų registruoti Vilniaus, 262-  Kauno, 250 – Klaipėdos, 158 – Panevėžio, 147 – Šiaulių, 132 – Telšių apskrityse. Dar 75 infekcijos atvejai patvirtinti Alytaus, 64 – Marijampolės, 57 – Utenos ir 56 Tauragės apskrityse. Tuo metu Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad COVID-19 plitimą mieste padės valdyti mero iniciatyva suburta patariamoji ekspertų taryba.

***

Malūno parke įvykusios avarijos, dėl kurios nuseko tvenkinio vanduo, pasekmės ketvirtadienį buvo aptartos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete. Tuo metu nuo 2011 metų pabaigos Viešosios tvarkos skyriui vadovavusi Kristina Vintilaitė išlydėta į užtarnautą poilsį.

***

„Teko stovėti eilėje prie kelto, ir vienam Norvegijos verslo magnatui bandžiau paaiškinti, kodėl yra „eilė be eilės“, kas moka už keltą, ir kas ne. Mano pašnekovas prisipažino, kad vien aplink Bergeną gal pora dešimčių keltų linijų, tačiau už keltą moka visi. Anot jo, Norvegija – turtinga šalis, tačiau ne tiek, kad galėtų savo piliečiams kompensuoti transporto išlaidas”, – nuomonių rubrikoje rašo Kęstutis Oginskas.

***

Aplinkosaugininkai pranešė nustatę, jog konteinervežis „Vega Vela“ , plaukiojantis su Liberijos vėliava, į Klaipėdos uosto akvatoriją išleido apie 195 tonas balastinių vandenų, atsivežtų iš Roterdamo uosto.

Lapkričio 20-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas rašo apie nuotoliniu būdu Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmuose baigtą nagrinėti bylą, kurioje buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis, siekiantis panaikinti jam generalinio prokuroro skirtą tarnybinę nuobaudą – pažeminimą pareigose – savo ilgoje baigiamojo kalboje nevengė griežtų pasisakymų ir Generalinės prokuratūros, ir ypač STT atžvilgiu.

***

Per ketvirtadienį šalyje pasiektas dar vienas antirekordas – patvirtinti net 2272 nauji COVID-19 ligos atvejai. 670 iš jų registruoti Kauno, 497 – Vilniaus, 270 – Šiaulių, 241 – Klaipėdos, 130 – Telšių, 110 – Alytaus. Dar 106 infekcijos atvejai patvirtinti Marijampolės, 104 – Panevėžio, 87 – Tauragės ir 42 Utenos apskrityse.

***

Uosto direkcija pranešė, kad per dešimt šių metų mėnesių Klaipėdos uostui pavyko ne tik sumažinti pirmąjį pusmetį buvusį minusą, bet ir užfiksuoti augimo tendenciją.

***

„Mes gavome raštą iš Lietuvos savivaldybių asociacijos, jog iki šios savaitės pabaigos turime pateikti pasiūlymus gauti finansavimą. Remiantis RRF kriterijais, tarp kurių yra žalioji pertvarka, skaitmenizacija, švietimas ir sveikata, inovacijos ir mokslas, mokesčių politika ir kiti dalykai, susidėliojome 17 pasiūlymų, kuriuos ir pateiksime“, – pastangas iš ES gauti daugiau nei 100 tūkst eurų „Atvirai Klaipėdai” komentavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė kitais metais steigsianti naują – vyriausiojo inžinieriaus pareigybę. Taip pat pranešama, jog abiejų Melnragių ir Girulių kopoms sutvirtinti skirta 63,5 tūkst. eurų, pusę šios sumos padengus Aplinkos ministerijai.

***

Moterų lygoje Klaipėdos „Neptūnas“ sostinėje 68:52 (13:19, 16:5, 17:8, 22:20) įveikė Vilniaus „Kibirkšties-VKM“ pasipriešinimą.

Lapkričio 21-oji

„Atvira Klaipėda“ baigia iš dalies Klaipėdos savivaldybės remiamą projektą „Kelionės laiku Klaipėdos gatvėmis”, kurio paskutinėje publikacijoje pasakoja, kaip keitėsi viena iš pagrindinių miesto arterijų – Liepų gatvės pradžia.

***

Per penktadienį patvirtinti 1983 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai – beveik trimis šimtais mažiau nei ketvirtadienį, kai buvo fiksuotas naujas antirekordas (2272 susirgimai). 562 iš naujų atvejų registruoti Vilniaus, 448 – Kauno, 211 – Klaipėdos, 167 – Šiaulių, po 147 Alytaus ir Panevėžio, 94 – Telšių, 81 – Marijampolės, 57 – Utenos ir 55 Tauragės apskrityse. 14 atvejų kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Apie naujus protrūkio židinius Klaipėdos apskrityje nepranešama.

***

„Tas griozdiškas pavaldžių įstaigų aparatas, tas nerangus sprendimų priėmimo ir informavimo kelias (galbūt tikrai griežtai reglamentuotas, bet tada ir tvarkas būtina keisti), tas negebėjimas reaguoti čia ir dabar, kai atrodo, kad žiūri sulėtintą ir taip kaip amžinybė lėtą filmą, tas noras bet kokiomis aplinkybėmis parodyti savo institucinę galią, tas reikalavimas kiekvieną judesį įrodyti šūsnimis popierių – visa mūsų sistemos kasdienybė”, – nuomonių rubrikoje rašo Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

***

Klaipėdos „Dragūnui” nepavyko prasibrauti į tolesnį Europos rankinio taurės turnyro etapą: atsakomosiose rungtynėse namuose klaipėdiečiai turėjo pripažinti Suomijos čempionų „Cocks” pranašumą – 26:39, o pirmosiose rungtynėse Suomijoje „Cocks” šventė pergalę rezultatu 33:24.

Lapkričio 22-oji

Tarpukario lapkričio mėnesiai Klaipėdos krašte atnešė ne tik netektis, bet ir išskirtinį įvykį Kalotės geležinkelio stotyje – čia gimusi mergaitė tapo tikru laimės kūdikiu, rašoma ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” publikacijoje.

***

Klaipėdos muzikinis teatras praneša apie neįprasta premjerą, įvykusią be žiūrovų – nufilmuotą šokio spektaklį „Faustas”, kurio įrašą artimiausiu metu žadama parodyti ir žiūrovams.

***
„Dažniausiai prekių apyvarta padidėja prieš šventes ir prieš metų ketvirčio pabaigą, kas sudaro grūstis — vadinamąjį „šturmavimą“. Mūsų prekybinių organizacijų vadovai neparodo reikiamos bolševikiškos iniciatyvos prekių apyvartai padidinti ir nesuranda papildomų šaltinių pajamoms padauginti. Nekartą prekybinėse organizacijose buvo svarstomas klausimas dėl atidarymo mieste kioskų alui, bealkoholiniams gėralams, ledams ir kt. pardavinėti. Vadovų pasiteisinimas medžiagos bei darbo rankų trūkumu parodo tik tokių vadovų operatyviškumo stoką”, – projekto „30 metų be komunistinių marazmų” rašinyje cituojama ištrauka ir pokaryje Klaipėdoje ėjusio „Raudonojo švyturio”.

***

Nors savaitgaliais paprastai fiksuojamos mažesnė testavimo apimtys, Statistikos departamento skelbiami preliminarūs duomenys rodo, kad per šeštadienį Lietuvoje nustatytas rekordinis 2307 naujų COVID-19 atvejų skaičius.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ sekmadienio vakarą išvykoje garbingai priešinosi Kauno „Žalgiriui” du kėlinius, bet po pertraukos aukštesnę pavarą įjungę svečiai nepaliko jokių šansų. Martino Schillerio auklėtiniai sekmadienio vakarą namuose iškovojo užtikrintą pergalę 81:59 (22:20, 14:14, 22:15, 23:10).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This