42-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 12-oji

Per sekmadienį šalyje patvirtinti 125 COVID-19 infekcijos atvejai, 10 jų – Klaipėdos apskrityje.

***

Policija pranešė apie namuose neblaivaus kario sužalotą nepilnametę bei dėl cigarečių pakelio jaunuolių sumuštus du vyrus.

***

Kada Klaipėdoje žadama pradėti šildymo sezoną, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Džiugina dėl to, kad į Seimą pagaliau ateis nemažai jaunų, išsilavinusių, vakarietiško mąstymo žmonių, kurių šalies parlamente katastrofiškai trūko. Tai suteikia vilties, jog naujasis Seimas bent jau nebešiurpins, įvedinėdamas vis naujus nesąmoningus draudimus, prieš kuriuos pasisako ir pirmajame ture pergalę švenčiantys konservatoriai (Jei pastarieji ir vėl, kaip prieš 4 metus, nebus pastumti į šoną dėl nesėkmingų antrojo turo rezultatų)”, – nuomonių rubrikoje pirmojo turo rinkimų rezultatus analizuoja „Atviros Klaipėdos” žurnalistė. Tuo metu Linas Poška prieš antrąjį rinkimų turą turi patarimų, jo supratimu, silpnesniems kandidatams.

***

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro Dienos socialinės globos skyriaus komanda pataria, kaip namuose prižiūrėti sunkius ligonius.

Spalio 13-oji

Plano B neturėjau nei 2016 metais, kai pirmą kartą dalyvavau rinkimuose, neturiu jo ir dabar. 2016 metais nutraukiau sutartį su televizija, atsisakiau etato, atsisakiau laidos „Reidas“ ir ėjau į rinkimus. Ir dabar jokio plano B nėra, bet nebijau jokio darbo. Galiu dirbti taksistu, galiu gyvulius ganykloje perkelti. „Reidas“ feisbuke turi 70 tūkstančių sekėjų, pats administruoju šį puslapį, gal iš to sugalvosiu kokią veiklą. Turiu rankas, kojas, akis, nesu paliegęs deputatas, gyvenimas tęsiasi“, –  sakė vienas iš  šešių į Seimą neišrinktų klaipėdiečių Gintaras Vaičekauskas. Autsaiderius pakalbino„ Atviros Klaipėdos” žurnalistė. 

***

Per praėjusią parą, pirmadienį, Lietuvoje patvirtinta 118 koronavirusinės infekcijos atvejų, 12 jų – Klaipėdos apskrityje. Trys iš jų siejami su UAB „Danės perlas“. Asmenys yra darbuotojai, o su šiuo protrūkiu yra susiję penki COVID-19 atvejai. Dar 48 atvejai registruoti Vilniaus, 36 – Kauno, 14 – Šiaulių, 12 – Klaipėdos, 4 – Telšių, 3 -Marijampolės bei vienas – Panevėžio apskrityse.

***

Pranešama, jog Klaipėdoje vykusį hakatoną SOCIAL TECH „Potyrių laboratorija“ laimėjo kauniečio studento, sergančio cerebriniu paralyžiumi, suburta komanda.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos apygardos teismo sprendimą civilinėjė byloje dėl Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo, esančio K. Donelaičio g., apskundė visi proceso dalyviai – ir  Generalinė prokuratūra, ir „Donelaičio namai”, ir I. Šakalienė su dukromis, ir Nacionalinė žemės tarnyba.

***

Klaipėdos universitetas, minėdamas 30-mečio sukaktį, bendruomenei plačiai atveria savo fakultetų, institutų duris ir kviečia visuomenę artimesnei pažinčiai su čia vykdomais tyrimais bei veiklomis.

***

Klaipėdos savivaldybė nusprendė, jog biudžetinės ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigos bus pradėtos šildyti jau nuo trečiadienio, spalio 14-osios, o visame mieste šildymo sezonas prasidės diena vėliau – ketvirtadienį, bet kada bus pradėtas šildyti konkretus daugiabutis, priklauso nuo pastato administratoriaus.

***

„Tačiau p. Karbauskis savo bamba jaučia artėjantį košmarą: atsidūrus politinėje opozicijoje teks atsakyti į daugelį klausimų. Pradedant žurnalisto Edmundo Jakilaičio 25 klausimų rinkiniu, pakibusiu ore prieš keletą metų, tęsiant importuojamų rusiškų trąšų kokybės problemą, baigiant žemvaldystės mastu, gaunamomis Europos Sąjungos išmokomis už veiklą žemės ūkyje, kurie Lietuvoje ir ligi šiol yra ribojami, tačiau iš dalies dėl politinių bendražygių ir valdininkų ryžto stokos – ne p. Karbauskiui”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

Spalio 14-oji

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“, šįkart pasakoja apie tai, kaip uostamiestyje buvo pastatytas Kruizinių ir karo laivų terminalas bei atverta erdvė prie marių, kuri ir prieš 20 metų buvo nepasiekiama nei miestiečiams, nei turistams.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 139 koronavirusinės infekcijos atvejai, šeši jų – Klaipėdos apskrityje. Klaipėdoje fiksuotas naujas protrūkis Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre – čia šiuo metu registruoti du susiję atvejai. Dėl jau anksčiau mokiniui nustatyto koronaviruso nuo trečiadienio uostamiesčio Vydūno gimnazijos 5-12 klasių mokiniams pamokos pradėtos vesti tik nuotoliniu būdu. Tuo metu Uosto direkcija praneša, jog vienam iš direkcijos darbuotojų, dirbusių nuotoliniu būdu, trečiadienį patvirtintas COVID-19.

***

„Tikėtina, kad atkuriamų pastatų statybos kaštai tikrai bus didesni nei paskaičiuotos žalos, todėl jas galima įtraukti į sąmatą. Dabar viskas priklauso nuo savininkų – sutiks jie ar ne. Jų įsivaizdavimas ir skaičiavimas, matyt, yra vienoks, o mūsų kitoks. Kol kas nežinome jų atsakymo“, – situaciją dėl senamiestyje nugriautų pastatų „Atvirai Klaipėdai” komentavo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pristato jauniesiems žiūrovams skirtą edukacinį projektą „LOL. Linksmasis orkestro laivas“, o Klaipėdos dramos teatras – dėl pandemijos formą pakeitusį tarptautinį teatro festivalį „TheATRIUM”.

***

Pranešama, jog dėl Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ komandoje nustatytų dviejų koronaviruso atvejų nukeltos dvejos Nacionalinės krepšinio lygos pirmosios savaitės rungtynės. Tuo metu Klaipėdos „Neptūnas” trečiadienio vakarą namuose patyrė jau trečią pralaimėjimą, rezultatu 88:97 nusileidęs Utenos „Juventus”.

Spalio 15-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė toliau seka Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėjamos prieš pusantrų metų įvykusios avarijos, pasibaigusios žmogaus mirtimi, bylos pėdsakais.

 ***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras praneša, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 255 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai, 28 jų – Klaipėdos apskrityje. Tuo metu Savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Rožė Perminienė informavo, kad penktadienį bus sprendžiama, ar taikyti apribojimus įvairioms viešosioms vietoms uostamiestyje.

***

Dėl to, jei iki šiol nešyla radiatoriai, „Klaipėdos energija“ pataria kreiptis į šildymo sistemos prižiūrėtojus.

***

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narių dauguma ketvirtadienį pritarė, kad būtų pakeistas ir papildytas Klaipėdos savivaldybės panaudai perduodamo turto sąrašas, į kurį įtraukta Dangės krantinė. Ji bus perduota Lietuvos jūrų muziejui ją sutvarkyti, įrengti ir pritaikyti „Sūduvio“ prišvartavimui. Komitete taip pat pritarta Girulių draustinio steigimui, numatant jo ribas, o verslo liudijimų kainas komiteto nariai paliko nepakitusias. 

***

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas, kalbėdamas ketvirtadienį Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų surengtoje verslo konferencijoje, tikino, jog rajonas zonduoja galimybę Sendvario seniūnijai suteikti miesto statusą.

***

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog Vilniaus apygardos administracinis teismas, ketvirtadienį išnagrinėjęs Klaipėdos savivaldybės administracijos skundą dėl Centrinės projektų valdymo agentūros priimto sprendimo dėl naujų autobusų prikimo, pripažino, kad pažeidimai pirkimo metu buvo padaryti, tačiau finansinę naštą sumažino perpus.

Spalio 16-oji

Lygiai prieš trejus metus, 2017 m. spalio 16-ąją, uostamiestyje gimė nauja žiniasklaidos priemonė – internetinis portalas „Atvira Klaipėda”.

***

„Memelio miesto“ vizitine kortele turinčio tapti verslo centro pastato, Naujoji Uosto g. 3, konkursui pateikti projektai sulaukė nemažai kritikos – ir per dideli, ir abejotinų architektūrinių sprendimų, ir netinkantys Klaipėdai bei tai vietai prie Dangės upės, – rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė, ketvirtadienio vakare dalyvavusi konkurso darbų viešame aptarime.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintas 281 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejis, 38 jų – Klaipėdos apskrityje. 83 atvejai registruoti Kauno, 69 – Vilniaus,  34 – Šiaulių, 26 – Telšių, 14 – Marijampolės, 9 -Panevėžio, 7 – Tauragės bei vienas –  Utenos apskrityse. 177 atvejai siejami su protrūkiais. Tuo metu penktadienį po Klaipėdos savivaldybėje vykusio įvairių žinybų atstovų posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje konstatuota, jog uostamiestis įžengė į padidintos COVID-19 rizikos zoną, nors kol kas didelių suvaržymų mieste neplanuojama.

***

Pranešama, jog kitą savaitę burlaivis „Meridianas“ bus plukdomas į UAB „Klaipėdos laivų remontas“ doką, kur bus atliekama privalomoji laivo dokinė techninė apžiūra ir būtinieji remonto darbai.

***

Derybos dėl pirmojo „Memelio miesto“ teritorijos pastato – Naujojo Uosto g. 3 turinčio iškilti verslo centro projektavimo darbų bus pradėtos su vilniečių bendrovėmis: komisijos nariai pačiu geriausiu iš 13 pateiktų darbų pripažino projektą „Hanza“, kurį  sukūrė vilniečių bendrovės UAB „AEXN“ ir UAB „City projects“.

***

Penktadienio vakare vykusiose jau 20-tose ŽENIOSE ne kartą skambėjo ir „Atviros Klaipėdos” vardas.

Spalio 17-oji

Apie tai, kaip nepaprasta buvo įsitvirtinti naujajai tarybinei santvarkai, kokia įnirtinga kova už darbo liaudies gerovę vyko pokario Klaipėdoje, toliau pasakoja „Atviros Klaipėdos” ciklas „30 metų be komunistinių marazmų”.

***

Kas mūsų mieste patinka ir kas – nelabai, pasakoja iš Sankt Peterburgo į Klaipėdą studijuoti atvykusi Liubovė, kurią pakalbino Denis Kišinevskij.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti daugiau nei 228 užsikrėtimai COVID-19. 66 iš jų registruoti Vilniaus, po 42 – Kauno ir Klaipėdos apskrityse. Dar 27 atvejai fiksuoti Šiaulių, 22 Panevėžio, po 10 – Marijampolės ir Telšių bei 5 Tauragės ir 4 Alytaus apskrityse. Šiuo metu Lietuvoje iš viso patvirtinti 7269 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 4025 asmenys, 3097– pasveiko.

***

„Šioje situacijoje didžiulė problema yra ne tik sugedusios stotelės, bet ir tai, kad stotelių neteisingus rodmenis pastebėjo visuomenė – Klaipėdos miesto gyventojai, informavę organizacijas, veikiančias visuomeniniais pagrindais. Ar dar ilgai patys klaipėdiečiai privalės vykdyti oro kokybės stebėseną?”- retoriškai klausia portalui parašiusi Klaipėdiečių iniciatyvos už demokratiją ir ekologiją vadovė Alina Andronova.

***

Šeštadienį Palangoje oficialiai atidaryta atkurta ilgus metus sudegusi stovėjusi medinė Kurhauzo dalis.

***

Šeštadienio vakarą Klaipėdos „Neptūnas” namie patyrė ketvirtą iš eilės pralaimėjimą LKL, dideliu skirtumu – 60:98 nusileidęs Vilniaus „Rytui”.

***

Į antrąjį Seimo rinkimų turą Klaipėdos apygardose patekę konservatoriai savo socialiniuose tinkluose šeštadienio vakare pranešė, jog izoliuojasi, nes turėjo kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiu asmeniu.

Spalio 18-oji

Šįkart „Atvira Klaipėda” keliauti laiku kviečia po išnykusias Junkerių bei Skutėjų gatves, kuriose prieš II pasaulinį karą ar jo metu darytas nuotraukas lyginti su šiandiena yra itin sunku, mat nelikę ženklų, pagal kuriuos būtų galima bandyti išgauti panašų rakursą. Tuo metu apie planus modernizuoti uostą dar 1925 metais bei kitas 1923-1938 m. spalio mėnesių aktualijas pasakojama cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas”.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 252 koronavirusinės infekcijos atvejai. 97 iš jų registruoti Vilniaus, 43 Klaipėdos, 39 Kauno, 23 Šiaulių apskrityse. Dar 20 atvejų fiksuota Panevėžio, 10 Tauragės, 9 Telšių, 6 Alytaus ir 5 Marijampolės apskrityse9 infekcijos atvejai, vertinama, yra susiję su židiniu Palangos reabilitacijos ligoninėje. Dar du atvejai Klaipėdoje siejami su protrūkiu „Rotary klube“, po 1 atvejį – su protrūkiais Gilijos pradinėje mokykloje, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre, Klaipėdos krepšinio mokykloje, Lietuvos aukštoje jūreivystės mokykloje. Taip pat vienas atvejis siejamas su protrūkiu Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamente Švėkšnoje.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sekmadienio vakarą „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad čia užfiksuotas pirmasis susirgimo koronavirusine infekcija atvejis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This