52-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 20-oji

Uostamiesčio savivaldybės valdomas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras pirmos instancijos teismuose praėjusią savaitę pasiekė dvi pergales prieš aplinkosaugininkus, taip įrodydamas, kad jie davė neteisingus nurodymus dėl į sąvartyną iš atliekų deginimo jėgainės atkeliaujančių pelenų ir su šia medžiaga atliekamų eksperimentų, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Sekmadienį šalyje registruoti 609 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, per parą dėl SARS-CoV-2 ligos į ligonines paguldyta 80 pacientų, mirė 19.

***

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, Uosto direkcija gali atsisveikinti su vienu iš ilgiausiai dirbančių jos vadovų – rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktoriumi Artūru Drungilu, kurio teigimu, „dar per anksti apie tai kalbėti”.

***

„Projektuotojai jau beveik viską užbaigė, dabar jiems nurodėme parengti sąmatą. Kol nežinome, kiek viskas kainuos, prašėme suplanuotus darbus skirstyti į 3 etapus, pirmasis iš jų gali prasidėti nuo liepos ir truks pustrečio mėnesio, vėliau juos bus galima pratęsti žiemą“, – apie ruošimąsi valyti Smeltalės upelį „Atvirai Klaipėdai pasakojo savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

***

Tarptautinėje jaunių gamtos mokslų olimpiadoje Lietuvos delegacija pelnė 6 bronzos medalius, tarp medalininkų – ir Klaipėdos licėjaus devintokas Emilijus Latakas.

Gruodžio 21-oji

Dėl ko sunerimo regioninių parkų vadovai, paskelbus apie šalyje planuojamą saugomų teritorijų pertvarką, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos licėjaus bendruomenė šiemet 18 kartą mokyklos istorijoje surengė kalėdinį labdaros paramos projektą, kurio metu surinkta 20 tūkst. eurų labdaros.

***

Klaipėdoje per parą padidėjo du pagrindiniai COVID-19 rodikliai.

***

Policija praneša baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame 5 asmenys kaltinami sukčiavimu, plėšimu, neteisėtu disponavimu svetima elektronine mokėjimo priemone ir kitais nusikaltimais. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas baudžiamuoju įsakymu pripažino kaltais du asmenis, siūliusius SODROS Klaipėdos skyriaus Klientų aptarnavimo skyriaus vyriausiajai specialistei kyšį.

***

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba šį ketvirtadienį ketina vienašališkai nustatyti naujus AB „Klaipėdos vanduo“ paslaugų tarifus, nes uostamiesčio taryba, skirtingai nei Klaipėdos rajono valdžia, pažeidė įstatyme numatytą terminą, per kurį turi būti priimtas atitinkamas sprendimas, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs už vairavimą išgėrus atleisto Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Arvydo Daugėlos, prieš tai dirbusio Klaipėdos apygardos teismo pirmininku, skundą, pirmadienį konstatavo, jog toks sprendimas buvo pagrįstas.

***

Antradienį Klaipėdos universiteto mokslinių tyrimų laive „Mintis“, kuris retai sutinkamas Klaipėdos uoste, buvo apžvelgti besibaigiantys metai ir pristatyti artimiausios ateities planai.

***

Naujojo rekonstruojamo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovybė antradienį žurnalistams surengė ekskursiją po statybvietę, kurioje jau netrukus prasidės pastato stogo dengimo darbai.

***

Antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komitete buvo narpliojamos tos pačios Klaipėdos nakvynės namų problemos, kurių savivaldybės administracijai nepavyko išspręsti prieš metus.

***

„Mes turime atsiriboti nuo „patinka“ ar „nepatinka“, jeigu mes patikime miesto politikams tvirtinti biudžetą ir kitus strateginius dokumentus, tai ir sukurtą produktą reikia vertinti pagal tai, ar jis atitinka patvirtintą strategiją ir ar mes su tuo įrankiu pasieksime savo strateginius tikslus”, – antradienį vykusioje diskusijoje apie naujojo miesto logotipo kūrimo procesą kalbėjo „Klaipėda ID“ rinkodaros projektų vadovas Girmantas Neniškis.

Gruodžio 22-oji

Klaipėdos apygardos teismas atmetė dar du Rimanto Cibausko skundus dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos privalomojo nurodymo pripažinimo neteisėtu, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos meno ir kultūros bendruomenės atstovai kreipėsi į miesto politikus, prašydami įvertinti naujojo Klaipėdos koncertų salės direktoriaus Tado Grabio viešus pareiškimus.

***

Nuo COVID-19 ligos šalyje per parą mirė 23 žmonės, iš jų 4 – Klaipėdoje.

***

Klaipėdos pareigūnai praneša baigę dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu.

***

Trečiadienį prasidėjus Klaipėdos tarybos posėdžiui paaiškėjo, kad veiklą joje stabdo opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija. Posėdyje po ilgai trukusių diskusijų politikai apsisprendė dėl naujos Klaipėdos viešojo transporto autobusų kainodaros, pritarė savivaldybės siekiui įsigyti naujų elektrinių autobusų bei naujoms vandens kainoms, kurios įsigalios nuo vasario.

***

Kodėl moteriai, kenčiančiai nuo nuomininkų triukšmo, nepavyksta prisišaukti policijos pagalbos, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

Gruodžio 23-oji

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį panaikino Klaipėdos apylinkės teismo priimtą sprendimą dėl „Klasco” palapinių, kuris buvo nepalankus krovos kompanijai, ir nurodė pirmai instancijai skundą nagrinėti iš naujo, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Trečiadienio vakare Klaipėdoje įvyko dvi avarijos, kuriose nukentėjo du žmonės.

***

Trečiadienį šalyje registruoti 1722 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, iš kurių 148 – Klaipėdoje, čia mirė dar 3 gyventojai ir bendras aukų nuo COVID-19 skaičius jau pasiekė 329 (šalyje – 7223).

***

Ketvirtadienį darbą tęsiančiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje politikai balsavo už tai, kad tarybos narys Alvidas Šimkus už 11 tūkst. eurų galėtų privatizuoti sandėliuką. Be to, miesto tarybos narius Klaipėdos švyturio valdytojai įtikino, jog jei turi konkretų planą, kaip kitais metais atverti šį objektą žmonių lankymui ištisus metus bei taryba patvirtino finansinės paskatos teikimo tvarką aukštos kvalifikacijos specialistų pritraukimui iš kitų Lietuvos miestų ir užsienio.

***

Jau dvidešimt penktąjį kartą Klaipėdos dailininkai dovanojo savo meno kūrinius Klaipėdos jūrininkų ligoninei, kurios sienas puošia per 680 meno kūrinių.

***

Ketvirtadienį Seimas priėmė įstatymo pataisas, atveriančias galimybę Klaipėdoje steigti universitetinę ligoninę, kurios dalininkai būtų Klaipėdos universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija. Be to, Seimas galutinai palaimino po „Atviros Klaipėdos” bylos kilusią iniciatyvą Visuomenės informavimo įstatyme žymiai plačiau apibrėžti, kas yra laikomas viešuoju asmeniu.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija iš naujo paskelbė viešąjį pirkimą dėl įvairias lengvatas miestiečiams turinčios suteikti Klaipėdiečio kortelės valdymo informacinės sistemos ir mobilios aplikacijos sukūrimo.

Gruodžio 24-oji

„Šviesos menas Lietuvoje dar yra labai jaunas ir tik pradinėje būsenoje. Šviesos menininkų daugėja ir man tai patinka, nes vis daugiau žmonių pradeda tikslingai domėtis šviesa ir renkasi dirbti būtent tik su ja. Seniau būdavo įprasta, kad, tarkime, architektai kartas nuo karto eksperimentuoja su šviesa, bet pagrindinis dėmesys nebūdavo skiriamas jai. Šiuo metu esame tie, kurie formuoja besivystančios visuomenės šviesos meno supratimą ir skonį, Manau, tame yra daug pozityvaus potencialo ir kūrybinių impulsų energijos”, – pasakoja klaipėdietis Linas Kutavičius, vienas iš Lietuvoje nuosekliausiai su šviesa dirbančių menininkų, kurį kalbina Rosana Lukauskaitė.

***

Pagal dviejų savaičių susirgimų 100 tūkst. gyventojų rodiklį Klaipėda tarp visų savivaldybių per parą nukrito iš 6 į 4-tą vietą nuo galo.

Gruodžio 25-oji

„Kai žmogui sudarytos sąlygos funkcionuoti, bendrauti, socializuotis ir tuomet negalia netrukdo, jos nebesimato”, – sako antroposofinės iniciatyvos „Camphill‘o“ vadovė Jolita Čilvinaitė, kurią kalbina Aistė Juškė.

***

Vienas iš neskiepytų nuo COVID-19 per Kūčias mirusiųjų buvo 10-19 metų amžiaus. Tai – pirmoji tokia auka šalyje.

***

Apie Darželio vitražinę ir pirmuosius vitražų kūrėjus Klaipėdoje pasakoja Birutė Skaisgirienė.

***

Policija praneša apie uostamiestyje esančiuose daugiabučiuose Kūčių vakarą įvykusius du konfliktus, kurių metu buvo sužalotos moterys.

Gruodžio 26-oji

„Atvira Klaipėda” baigia dvejus metus trukusį, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remtą projektą „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas”, kurio metu remdamasi tarpukario spauda pasakojo apie Klaipėdos miesto ir krašto kasdienybę bei išskirtinius 1923-1939 metų įvykius.

***

Klaipėdoje praėjusią parą nuo COVID-19 mirė du žmonės – čia aukų skaičius jau yra 333, o Lietuvoje koronavirusas iki šiol nusinešė 7287 gyvybes.

***

Kalėdų dieną Klaipėdoje, Kretingos gatvėje, iš daugiabučio namo kiemo pavogtas 2021 metrų gamybos automobilis „BMW X1“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This