35-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugpjūčio 29-oji

Kokius pastatus ir kodėl Nemuno gatvėje ruošiasi griauti Klaipėdos uosto direkcija, domėjosi portalo žurnalistas. Jis tai pat informuoja, jog jau antrą savaitę iš eilės prie „Klasco” vartų rytais Naujojoje Uosto gatvės pirmoje eismo juostoje neleistinai parkuojasi į šios bendrovės teritoriją taikantys patekti vilkikai.

***

Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos vadas jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas dar praėjusių metų pradžioje kreipėsi į miesto merą prašydamas perduoti kariuomenei pastatą Priešpilio g. 2, tačiau tik dabar Savivaldybės administracija parengė atitinkamą sprendimo projektą ir teikia jį svarstyti miesto Tarybai.

***

Klaipėdos sporto festivalis išsiskyrė ne tik gausybe sporto varžybų ir atrakcijų, bet buvo užfiksuotas ir „smėlio angelų“ rekordas.

***

„Metai pažymėti geopolitiniais pokyčiais ir atspindžiais mūsų darbe, gyvenime. Su tuo susiję daug iššūkių, kuriuos tenka suvaldyti, įveikti. Yra įvairių nusiteikimų, naratyvų. Yra keliančių nerimą, rūpestį. Man pačiam buvo piktoka skaityti naratyvus ir specialiai puoselėjamas nuostatas, kad kažkas kažkur neišleidžia, stabdo, ar daro kažkokias diversijas. Kategoriškai neigiu, esu absoliučiai įsitikinęs, kad klaipėdiečių švietimiečių bendruomenė yra susitelkusi”, – pirmadienį surengtos Klaipėdos miesto švietimo įstaigų vadovų rudeninės konferencijos metu kalbėjo meras Vytautas Grubliauskas.

***

Portalo lrytas.lt kartu su Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjunga organizuoto konkurso „Žalioji erdvė 2022“ geriausiu Lietuvos kraštovaizdžio projektu pripažinta Klaipėdos „Vaidilos“ aikštė.

Rugpjūčio 30-oji

Dėl ko jau keletą metų Klaipėdos senamiestyje, Turgaus gatvėje, tarp prokurorės Laimos Rokanskienės ir po jos butu veikiančio restorano „Felsner family” savininkų vyksta konfliktas, į kurį įtraukta ir policija bei teismai, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Klaipėdos savivaldybė neskelbiamos apklausos būdu įsigijo „kūrybinio ir grafinio dizaino paslaugas Klaipėdos miesto vizualinio identiteto pritaikymui”.

***

Klaipėdos uosto direkcija informuoja, kad antradienį locmanai ties 73-76 krantine uosto akvatorijoje užfiksavo nedideles riebalų dėmes. Operatyviai pastatytos bonų užtvaros, informuotos atitinkamos tarnybos.

***

Klaipėdos nafta planuoja, kad pagal naują suskystintųjų gamtinių dujų veiklos modelį išdalintų ilgalaikių 5 ir 10 metų trukmės pajėgumų „savininkai” paaiškės jau rugsėjo gale. Tiesa, tai bus komercinė paslaptis ir kurios įmonės taps terminalo klientais, bus galima sužinoti tik jei jos pasiviešins pačios, pranešta spaudos konferencijoje.

***

Antradienį Klaipėdos miesto vadovai lankėsi ir apžiūrėjo statomą Baltijos žiedo estakadą.

***

Antradienį Klaipėdoje viešėjusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, jog iki rugsėjo 1-osios ukrainiečių mokykla atsidaryti Klaipėdoje nebespės, tačiau esą tam ji laiko dar turi iki mėnesio pabaigos. Tuo metu Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius Vaclav Stankevič „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog susitikimo su ministre metu iš jos išgirdo ir apie galimybę šią įstaigą prijungti prie Klaipėdos universiteto.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pateikia pokalbį su jauna ukrainiete, teatro baleto šokėja Oleksandra Borodina.

Rugpjūčio 31-oji

Vykdoma Žvejų gatvės rekonstrukcija kai kuriuos klaipėdiečius suglumino: gatvės grindinys, pasak jų, po rekonstrukcijos liko nepakitęs, vaikščioti juo yra nepatogu, pastebi portalo žurnalistas.

***

Rugsėjis, paskutinis mėnesis prieš dėl Rusijos karo Ukrainoje ir jos energetinio šantažo išprovokuotos krizės ekstremaliu vadinamą šildymo sezoną, Klaipėdoje jau irgi bus pažymėtas nemenku centralizuotai tiekiamos šilumos energijos kainos šuoliu, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

„Todėl dabartiniai svarstymai apie tai, kokią įtaką elektros rinkai galėjo turėti atominė elektrinė Visagine, prašau man atleisti, yra tik griaudėjimas pasinėrus po vandeniu. Toks veiksnys, įterpiamas į šiuolaikinę diskusiją, neturi reikšmės. Nes negalima imti domėn to, ko nėra, nebuvo ir greičiausiai negalėjo būti tikrovėje”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ organizuoja eismo valdymo sistemos modernizavimo Smiltelės g., Taikos pr., Tiltų , Herkaus Manto ir Liepojos gatvėse techninio darbo projekto parengimo paslaugų pirkimą.

***

Klaipėdos „Neptūnas” praneša, jog naujajame „Betsafe-LKL“ sezone uostamiesčio krepšinio klubo generaliniu rėmėju tapo „Amberton“ viešbučių grupė. Tuo metu klubas, pasiūlęs Klaipėdos savivaldybei perimti kontrolinį dalininkų paketą, nepateikė jai savo kreditorių ir debitorių sąrašo bei finansinės ataskaitos, todėl po vasaros atostogų į posėdį trečiadienį susirinkęs miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas atidėjo šio klausimo svarstymą.

***

Trečiadienio popietę Centriniame Klaipėdos terminale surengtos ceremonijos metu kadenciją baigusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečią kartą tapo laivo krikštamote – šįkart ji šampano butelį sėkmingai sudaužė į nuo balandžio pabaigos tarp Klaipėdos ir Švedijos kursuojantį naują DFDS kompanijos keltą „Luna Seaways“.

Rugsėjo 1-oji

Po daugiau nei dvejus metus trukusio bylinėjimosi buvusi Klaipėdos savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė įrodė, jog vykdytos reorganizacijos metu jai nepagrįstai buvo pasiūlytos nelygiavertės pareigos bei jos veikla buvo vertinta netinkamai – už tai savivaldybė jai turės sumokėti, praneša „Atvira Klaipėda”.

***

Ketvirtadienio rytą Klaipėda naujus mokslo metus tradiciškai pradėjo Lietuvininkų aikštėje surengtoje pirmosios pamokos šventėje.

***

Giruliuose rengiamasi rekonstruoti seną vilą, kurios būklė šiandien yra apverktina.

***

Pranešama, jog Klaipėdos universiteto bendruomenė naujuosius akademinius metus pradėjo džiaugsmingu susitikimu Klaipėdos universiteto miestelio aikštėje.

Rugsėjo 2-oji

Ketvirtadienį vykusio posėdžio metu Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai, kaip jų kolegos iš Finansų komiteto, ne tik nusprendė atidėti „Neptūno” klubo norą savivaldybei įsiūlyti klubo kontrolinio paketo dalį, kol bus pateiktos atitinkamos klubo finansinės ataskaitos, bet ir nemažai priekaištų pažėrė Savivaldybės administracijai, kuri esą iki galo neparuošė namų darbų. Tačiau komiteto nariai pritarė Lietuvos kariuomenės prašymui jų reikmėms perduoti Klaipėdos piliavietėje esantį seną pastatą.

***

UAB „Partnerystės projektai septyni” iki rugsėjo 1-osios taip ir nepasirašė sporto ir laisvalaikio komplekso statybos Paryžiaus Komunos gatvėje koncesijos sutarties su Klaipėdos savivaldybe bei paprašė savivaldybės dar vienam mėnesiui atidėti pasirašymo terminą, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centrui šie nauji mokslo metai ypatingi ne tik dėl naujų programų, bet ir dėl garbingų svečių iš Vokietijos, kurie atvyko pasveikinti mokyklos bendruomenės: Pauliaus Lindenau anūkas Konrad Goke mokyklai padovanojo istorinę Pauliaus Lindenau laivų statyklos vėliavą ir autentišką savo senelio, garsaus laivų statytojo ir inžinieriaus, portretą.

***

Žinomi klaipėdiečiai laišku kreipėsi į klaipėdietį Seimo narį konservatorių Andrių Petrošių, ragindami jį kandidatuoti į mero postą – apie tai savo socialinio tinklo paskyroje pranešė pats politikas.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūroje atliekant ikiteisminį tyrimą dėl namuose nušauto klaipėdiečio prokuroras Arūnas Saunorius kreipėsi į teismą, prašydamas įtariamajai skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, tačiau teismas jo prašymą atmetė.

***

Šiemet žydų kultūros dienas Klaipėdoje pradėjo penktadienio vakarą Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje atidaryta ekslibrisų paroda „Žydų kultūros pėdsakai“, kurioje dalyvavo ir „Atviros Klaipėdos” praktikantas Kasparas.

Rugsėjo 3-oji

„Ką pasakoja archyvas” rašinyje šį kartą pasakojama apie tai, kokias problemos Klaipėdos vykdomajam komitetui teko spręsti Kuršių nerijoje 1949-1950 metais.

***

Klaipėdos keleivinis transportas paskelbė keleivių ir ekipažų kontrolės paslaugų mieste ir priemiesčiuose pirkimą. Tam savivaldybės įstaiga planuoja per trejus metus maksimaliai išleisti iki 650 tūkst. eurų. Tuo metu Klaipėdos savivaldybė sudarė 12 tūkst. eurų vertės sutartį su UAB „Theoria” dėl 2017- 2030 metų kultūros strategijos atnaujinimo paslaugos.

***

Šeštadienį Vilniuje vykusiose Lietuvos rankinio federacijos Supertaurės rungtynėse Klaipėdos „Dragūno” rankininkai po atkaklios kovos rezultatu 25:27 nusileido Lietuvos čempionams – Vilniaus „Šviesos“ komandai.

Rugsėjo 4-oji

Maskvietė Marija Pugačiova pasakoja apie priežastis, kodėl ji su su šeima po vasario 24-osios atvyko gyventi į Klaipėdą.

***

1922-aisiais iki tol aiškaus statuso neturėjusio Klaipėdos krašto likimo klausimas ėmė grįžti į tarptautinę areną: apie tai, kokie signalai dėl jo buvo siunčiami iš užsienio į Kauną, pasakojama dar viename ciklo „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” rašinyje.

***

Sekmadienio vakarą bendrovės DFDS keltu „Athena Seaways” iš Kylio į Klaipėdą atvyko Vokietijos pirmosios tankų divizijos 41-osios tankų brigados priešakinis vadovavimo elementas: tai pirmasis žingsnis, kuriuo šalyje dislokuota tarptautinė bataliono kovinė grupė bus plečiama iki brigados lygio.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This