48-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 26-oji

Klaipėdos miesto tarybos komisija, nagrinėjanti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesį, pirmadienį visgi nusprendė, kad ji pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

***

Prie streikuojančių pedagogų nuo pirmadienio prisijungė ir uostamiesčio lopšelių-darželių „Ąžuoliukas“ ir „Klevelis“ auklėtojos – iš viso 52 pedagogai.

***

„Ji, kaip ir dar daugybė kitų smulkiųjų mūsų šalies verslininkų, net jei ir labai norėtų, neturi galimybių streikuoti, gali sau leisti per metus atostogauti vieną kartą daugiausiai iki dviejų savaičių (nors dažniausiai užtenka ir vienos), negali sirgti, sąžiningai moka visus mokesčius, iš kurių ir yra išlaikomi dabar streikuojantys, „persidirbę“ mokytojai, turintys beveik 3 mėnesių atostogas, gaunantys didžiulius atostoginius ir turintys visas kitas jiems priklausančias socialines garantijas”, – nuomonių rubrikoje rašė „Atviros Klaipėdos” žurnalistė, lygindama smukliųjų verslininkų ir pedagogų darbo, socialines ir kitas sąlygas.

***

Iš Novi Sado miesto Serbijoje Klaipėdai Europos jaunimo sostinės 2021 titulą parvežusi komanda ir miesto vadovai pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje tikino, kad dabar prasideda atsakingas pasirengimo etapas ir laukia daug darbų.

***

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas, paskleidęs tikrovės neatitinkančias žinias apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską- Vanagą, sulaužė tarybos nario priesaiką.

Lapkričio 27-oji

Pirmadienio vakarą aplinkos ministras Kęstutis Navickas, susitikęs su miesto valdžios ir bendruomenių atstovais žadėjo, jog nauji teisės aktai dėl griežtesnio taršos bei kvapų reglamentavimo ir kontrolės Vyriausybę pasieks iki metų galo, o Seimą – pavasario sesijoje. Jis prašė bendruomenių atstovų būti aktyviems. Antradienį ministras dar susitiko ir su pramonininkais.

***

Pranešta, kad nuo gruodžio 1 dienos AB „Klaipėdos energija“ gyventojų aptarnavimo padalinys perkeliamas į kitos uostamiesčio savivaldybės valdomos įmonės „Klaipėdos vanduo“ patalpas Ryšininkų g. 11.

***

Linas Poška nuomonių rubrikoje toliau į šuns dienas deda Laisvosios rinkos instituto transporto savivaldybėse vertinimo metodiką.

***

Kas kaltas dėl to, kad „Depo” prekybos centre ant vaiko užkrito ir jį sužalojo seifas – tokios civilinės bylos nagrinėjimą teisme stebėjo ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Antradienio vakarą namie MultiGyn Moterų lygos rungtynes žaidusi Klaipėdos „Fortūna“ jau antrą kartą šį sezoną nusileido Kauno „Aistėms-LSMU“ rezultatu 56:74.

Lapkričio 28-oji

Vykdydama centrinės valdžios patvirtintą vaikų globos reformą Savivaldybė suplanavo įsigyti 120 kv. m ploto būstą už 171 050 Eur. „Atviros Klaipėdos” žurnalistas išsiaiškino, jog ši kaina gerokai viršija nekilnojamojo turto rinkos kainą.

***

„Per streiką visa mokyklos bendruomenė tampa streiko įkaite ir dalyve. Galime vadovautis laisvės ir socialinės atsakomybės imperatyvais, tačiau neturime pamiršti, kad mano laisvė baigiasi ten, kur prasideda tavo laisvė ir kad posakį – „tikslas pateisina priemones” vartojo ir brutaliausi režimai. Kaip išlikti Mokytoju šitoj situacijoj?”- nuomonių rubrikoje klausia Klaipėdos Vydūno gimnazijos direktorius Arvydas Girdzijauskas, argumentuotai apžvelgiantis pedagogų streiko priežastis bei galimas pasekmes.

***

Policija informavo, jog Klaipėdos miesto policijos komisariato Pirmojo veiklos skyriaus pareigūnai, kurie iki šiol dirbo Tilžės g. 34, nuo šio pirmadienio persikėlė į Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, esantį Kauno g. 6.

***

Lietuvos apeliacinis teismas pranešė palikęs nepakeistą Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį prokurorei Ritai Aliukonienei ir Arūnui Cicėnusi, tik pakeitęs nusikalstamos veikos kvalifikaciją.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vienbalsiai nusprendė, kad buvęs Palangos miesto savivaldybės tarybos narys, dabar UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovaujantis konservatorius Gediminas Valinevičius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus.

***

Klaipėdos „Dragūnas“ užtikrintai žengė pirmąjį žingsnį „CBet“ Lietuvos rankinio federacijos (LRF) taurės ketvirtfinalyje, trečiadienio vakarą rezultatu 41:24  įveikęs Šiaulių „SM Dubysa“.

***

Į naujojo Klaipėdos ženklo sukūrimo aplinkybes nagrinėjančios komisijos posėdį trečiadienį atėjęs Savivaldybės administracijos direktorius išreiškė nepasitikėjimą jos pirmininku, vicemeru Artūru Šulcu, nes šis esą yra šališkas. Kartu direktorius sakė svarstantis galimybę teisme ginti savo reputaciją dėl vicemero išsakytų teiginių.

Lapkričio  29-oji

AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ („Klasco“) informavo, kad lapkričio 27-osios „Atviros Klaipėdos“ publikacijoje „Tarša ir smarvė: pokyčiai pavasarį?“ pacituotas aplinkos ministro Kęstučio Navicko teiginys apie įmonės poveikio aplinkai mažinimo planą yra nepagrįstas.

***

Ketvirtadienio rytą prieš prasidedant miesto Tarybos posėdžiui, priešais savivaldybę piketavo kelių Klaipėdos bendruomenių atstovai, pasisakantys prieš išorinio uosto statybos planus Melnragėje ir skubotą miesto bendrojo plano koncepcijos priėmimą.

***

Vietoje miesto Tarybos nario mandato atsisakiusio Rusų sąjungos atstovo Viačeslavo Titovo ketvirtadienio rytą prieš posėdį prisiekė kitas šios partijos narys – Jurijus Šeršniovas, kurio kandidatūra įtraukta į kitų metų rinkimuose dalyvausiančio komiteto „Titov ir teisingumas” sąrašus.

***

Miesto Taryba po kelių valandų trukmės pasisakymų ir diskusijų vėl atidėjo miesto bendrojo plano koncepcijos tvirtinimą, balsavę už formuluotę, kad  „sprendimo projektas toliau nebesvarstomas ir pakoreguotas gali būti teikiamas svarsti toliau”. Taryba nepritarė ir savivaldybės administracijos siekiui už 171 050 Eur įsigyti globojamiems vaikams skirtą būstą, tačiau kone vienbalsiai pasisakė už Slengių prijungimą prie Klaipėdos.

***

Po to, kai Klaipėdos miesto taryba patvirtino jos sudarytos komisijos išvadas, kad Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja liberalė Alina Velykienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, pastaroji teigė dėl to kreipsiantis į teismą.

Lapkričio 30-oji

Nors nuo gruodžio „Klaipėdos energija“ klientams toliau grąžins susidariusią permoką už šilumą, centralizuotai tiekiamos šilumos kaina gruodį vis tiek bus 4,64 proc. didesnė nei pernai tuo pačiu metu – šilumos kainų „abrakadabrą” aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pripažinimo, kad Viačeslavas Titovas sulaužė Tarybos nario priesaiką, mandatą praradusio politiko dar laukia ir nelengvas baudžiamasis procesas.

***

Policija pranešė baigusi keturių prostitutės gabenimo į užsienį vyrų bylą, o apsaugininkų užpuolimu sulaikytą įtariamąjį dar kaltina ir vagystėmis.

***

„Neabejotina, jog šiandien minimas Tilžės aktas, pasirašytas 1918 m. lapkričio 30 d., yra tampriai susijęs su to laikmečio geopolitiniu kontekstu – pirmiausia, Lietuvos valstybingumo atstatymu 1918 m. vasario 16-ąją, Vokietijos pralaimėjimu Pirmajame pasauliniame kare tų pačių metų lapkričio 11 d., kas reiškė ir Didžiojo karo pabaigą”, – rašo klaipėdietė istorikė Silva Pocytė, apžvelgdama Prūsų Lietuvos ir Didžiosios Lietuvos ekonominius, kultūrinius bei mentalinius skirtumus.

***

Klaipėdos nafta“ pranešė, kad inicijuoja su suskystintųjų gamtinių dujų veikla susijusius organizacinės struktūros pokyčius.

***

Penktadienio popietę 100 eglučių puošimu Atgimimo aikštėje startavo uostamiesčio kalėdinių renginių maratonas.

***

Penktadienio vakare įvyko pirmasis Vytauto Grubliausko rinkimų komiteto posėdis ir buvo paskelbtas pirminis jo kandidatų į miesto Tarybos narius sąrašas. 

***

Išvykoje žaidęs „Neptūnas – Akvaservis”  77:6 penktadienį nugalėjo Kauno KTU krepšininkus, o štai „Fortūnai” ir vėl nepasisekė – MultiGyn Baltijos čempionate jos Rygoje 50:59 nusileido „Stradina Universitate“ krepšininkėms.

***

Lapkričio 30-osios vakarą menininkė Agnė Kišonaitė atidarė pirmąją savo darbų reprodukcijų parodą. Klaipėdoje eksponuojamoje parodoje – žinomiausi ir geriausiai menininkę reprezentuojantys darbai.

Gruodžio 1-oji

„Kiekvieną kartą, kai Madam Hortens scenoje miršta, aš verkiu. Kai per premjerą šokau su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto solistu Mantu Daraškevičiumi, užkulisiuose jis nusistebėjo: „Tu verkei scenoje? Nesu to matęs“, –  sako Klaipėdos muzikinio teatro šokėja Aušra Krasauskaitė, kurią kalbina teatro atstovė spaudai.

***

„CBet“ LRF taurėje paaiškėjo pirmasis finalo ketverto dalyvis. Antrą kartą veikęs Šiaulių SM „Dubysos“ rankininkus (48:28) juo tapo Klaipėdos „Dragūnas“.

***

„Atvira Klaipėda“ baigia pasakojimą apie karininką Izidorių Eduardą Kraunaitį, kuris tapęs Nepriklausomybės kovų savanoriu nuo eilinio raitelio pakilo iki Lietuvos kariuomenės kavalerijos vado, o prijungiant Klaipėdą prie Lietuvos pasižymėjo ir neįprastu žygiu.

***

Šeštadienį Teatro aikštėje Kalėdų eglė įžiebta ne tik Klaipėdoje, bet ir grafų Tiškevičių alėjoje Palangoje.

***

Deividas Anužis per paskutines 80 sekundžių pataikė visus 7 baudų metimus ir padėjo Klaipėdos „Neptūnui-Akvaserviui“ šeštadienį iškovoti pergalę išvykoje prieš Vilniaus „Perą“ rezultatu 91:87.

***

Pirmąją žiemos dieną daugiau kaip penki šimtai mokinių iš visos Lietuvos susitiko Kaune, kad išsiaiškintų, kurie iš jų matematines mįsles gvildena geriausiai. Į Nacionalinės moksleivių akademijos renginį atvykęs klaipėdietis šeštokas Tomas Žičkus iš Sendvario gimnazijos pralenkė visus bendraamžius.

Gruodžio 2-oji

„Atvira Klaipėda“ pristato dar vieną įdomią Lietuvos nepriklausomybės kovose dalyvavusią asmenybę, kurios gyvenimo kelyje pasitaikė ir Klaipėdos sukilimo operacija. Tai – pulkininkas Pranas Kaunas, istorikų vadinamas „labai ryžtingu kariškiu“.

***

Sekmadienį Teatro aikštėje jau 12-tą kartą buvo organizuota labdaros akcija Maltiečių sriuba, prie kurios šiemet prisijungė ir Klaipėdos pilies džiazo festivalis bei kandidatas į prezidentus, buvęs klaipėdietis Gitanas Nausėda su žmona.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This