50-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 10-oji

Iki pirmadienio ryto Klaipėdoje buvo registruoti jau penki rinkimų komitetai  – ankstesniųjų gretas papildė komitetas „Už pokyčius Klaipėdoje“, kurio koordinatorius – buvęs liberalas Algirdas Grublys.

***

„Siūlau rinkėjams ir žiniasklaidos atstovams visiems kandidatams į merus ir partijų bei komitetų sąrašų lyderiams (nes ne visur jie, dėl „susirūpinimo“ Klaipėda ir baimės netekti vietos Seime, sutaps) užduoti tris klausimus, ir paprašyti lakoniškų atsakymų – „taip“ arba „ne“. Nes leidus pasamprotauti ir plačiau pristatyti nuomonę, paprastai liekame nesupratę, apie ką kandidatas kalbėjo bei kokia jo pozicija”, –  nuomonių rubrikoje apie prasidėjusią rinkiminę kampaniją rašo istorikas Vytautas Jokubauskas.

***

Vykdydama Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pavedimą ištirti Klaipėdos vicemero Artūro Šulco elgesį, savivaldybės Etikos komisija pirmadienį konstatavo, kad politikas nepadarė pažeidimo deklaruodamas savo interesus.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį pritarė palikti atliekų rinkliavos mokestį tokį pat, koks buvo iki šiol – su vadinamąja 5 proc. nuolaida, nors Klaipėdos miesto savivaldybė tebeturi 2 milijonus eurų viršijantį rinkliavos perteklių.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pranešė, jog vaikams skirtos „Žvaigždžių operos” premjera sekmadienį Žvejų kultūros rūmuose sulaukė anšlago.

***

Prie prezidentūros veikianti Heraldikos komisija jau du kartus atmetė Mažosios Lietuvos regiono heraldikos kūrimo darbo grupės pasiūlytą Mažosios Lietuvos herbo projektą – dėl to pirmadienį posėdžiavę regiono savivaldybių atstovai nusprendė kreiptis į šalies prezidentę.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Vengrijos pigų skrydžių bendrovei „Wizz Air“ pranešus, jog nuo kitų metų balandžio jos lėktuvai iš Palangos skris į Dortmundą Vokietijoje, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai išreiškė nepasitenkinimą tokia krytimi.

***

Klaipėdos bendruomenių asociaciją išplatino viešą kreipimąsi į uostamiesčio politikus dėl miesto bendrojo plano koncepcijos svarstymo.

***

Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisija iš visuomenės pasiūlytų daugiau nei 40-ies muzikos, teatro, dailės, literatūros, kitų kultūros ir meno sričių atstovų atrinko 12 kandidatų gauti premijas. Tarp jų yra ir Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė.

***

Buvęs Neringos savivaldybės vicemeras, dabartinis tarybos narys Dovydas Mikelis, kartu su dar 31 neringiškiu įsteigė visuomeninį rinkimų komitetą „Vieninga Neringa“. Anot komiteto pranešimo, steigėjai vieningai nutarė kelti D. Mikelio kandidatūrą į Neringos savivaldybės merus.

Gruodžio 11-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Vyriausioji rinkimų komisija atsisakė patenkinti Klaipėdos miesto tarybos narės socialdemokratės Lilijos Petraitienės prašymą atšaukti Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininką liberalą Adolfą Gritėną dėl esą netinkamai jo atliktų pareigų ankstesniuose 2015-ųjų metų rinkimuose.

***

Nors praėjus daugiau nei pusmečiui po mažamečių bei nepilnamečių berniukų tvirkinimu įtariamo Viktoro Usovo sulaikymo prokurorė negalėjo įvardinti tikslaus nukentėjusiųjų skaičiaus, ji „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad bylos apimtys žymiai išaugo.

***

Į nuvažiuojantį rinkimų kompanijos registracijos traukinį dar spėjo įšokti ir šeštasis rinkimų komitetas Klaipėdoje, pasivadinęs „Klaipėdos ateitis“.

***

Pranešama apie pirmąjį Baltijos šalyse Karinių jūrinių inovatyvių technologijų centrą, kuris kitų metų pradžioje įsikurs Klaipėdoje.

***

Pirmadienį šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo teikia Seimui Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėju skirti dabartinį Klaipėdos apygardos teismo pirmininką Arvydą Daugėlą.

***

Antradienio vakarą MultiGyn Moterų lygos trileryje Klaipėdoje „Fortūna“ nusileido Ukmergės „Vilkmergei“ rezultatu 67:64 (14:15, 18:14, 15:24, 20:11).

Gruodžio 12-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad į Ferdinando aikštės rekonstrukcijos sprendinių pristatymą atėję klaipėdiečiai daugiausiai priekaištų architektams turėjo dėl šioje vietoje planuojamų iškirsti medžių bei ketinimų iš dalies nugriauti čia esančią II pasaulinio karo laikų slėptuvę.

***

Mirtimi pasibaigusią avariją sukėlusią jauną merginą teismas nuo baudžiamosios atsakomybės atleido, kaltininkei ir nukentėjusiosioms susitaikius.

***

Pranešta, kad klaipėdietis Seimo narys Naglis Puteikis kandidatuos į Vilniaus miesto merus.

***

Uosto direkcijos užsakymu atlikta Klaipėdos miesto III vandenvietės iškėlimo galimybių studija sulaukė pritarimo ir Uosto direkcijos techninėje, ir Uosto taryboje.

***

Trečiadienio vakarą namie  Klaipėdos „Neptūnas“ paskutinėmis rungtynių sekundėmis išplėšė pergalę iš ir iki tol FIBA čempionų lygoje pralaimėjimo dar nepatyrusios Bolonijos „Segafredo Virtus“ ekipos, nugalėjęs ją rezultatu 88:85.

***

„Klaipėdos nafta“ pranešė, kad šią savaitę jos generalinis direktorius Mindaugas Jusius su darbo vizitu lankėsi JAV, kur susitiko su vienų didžiausių suskystintųjų gamtinių dujų sektoriaus bendrovių atstovais aptarti galimos partnerystės ir plėtros.

***

Nors dėl buvusio Klaipėdos miesto tarybos nario Viačeslavo Titovo pasisakymų apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas tik dėl mirusiojo atminimo paniekinimo, Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė, jog trečiadienį jam pareikšti įtarimai jau dėl trijų nusikalstamų veikų.

***

Palangos oro uostas pasidžiaugė sulaukęs 300 000-ojo keleivio ir pranešė apie padidėjusį skrydžių skaičių bei išaugusius keleivių srautus.

***

Miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas pritarė tvarkos pakeitimams, kad nuo kitų mokslo metų į mokyklas vaikus registruoti galima būtų tik per internetinę priėmimo į mokyklas sistemą.

***

Kalėdinės nuotaikos jau apgaubė ir LCC tarptautinį universitetą, kuriame trečiadienį skambėjo kalėdinės giesmės ir šurmuliavo jau tradicine tapusi kalėdinė mugė. Joje savo rankdarbius pristatinėjo Klaipėdos mokyklos, užimtumo centrai, įvairūs kolektyvai bei socialines paslaugas teikiančios įstaigos.

***

Savivaldybės Etikos komisijos išteisintas dėl 2015 metų interesų deklaravimo, Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas bus priverstas dabar teisintis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai dėl per Seimo rinkimus gautos finansinės paramos iš „Klaipėdos vandens”.  Be to, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė pradėjusi tyrimą ir dėl Neringos mero Dariaus Jasaičio elgesio.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl Neringos mero Dariaus Jasaičio elgesio. Bus aiškinamasi, ar politikas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Gruodžio 13-oji

Policija pranešė apdovanojusi aktyviausius 2018 metų pareigūnų pagalbininkus: policijos rėmėjus, saugių kaimynysčių grupių narius ir kt. Miesto valdžia savo ruožtu irgi įteikė padėkas policijos pareigūnams.

***

Paaiškėjo, jog trims miesto Tarybos nariams, dalyvavusiems Klaipėdos ženklo istoriją tyrusios komisijos veikloje ir ketinusiems parengti atskirąją nuomonę, dėl jos susitarti nepavyko.

***

Vakarų laivų gamykloje ketvirtadienį darbo metu žuvo du vyrai – tyrimą atlieka ir Darbo inspekcija, ir policija. Penktadienį pranešta, jog nugriuvusios konstrukcijos dar užteršė ir uosto akvatoriją.

***

Teismas paskelbė, jog dėl berniuko sužalojimo, ant jo užkritus seifui, kalta prekybos centro „Depo” vadovybė –  ieškovams vietoj prašytų 1000 eurų neturtinės žalos priteista 600 eurų suma.

***

„Gyventojus siekiame aprūpinti kiek įmanoma pigiausia šiluma, todėl bet koks teisinio reguliavimo keitimas turi būti pagrįstas, o pasekmės įvertintos. Nauja šilumos supirkimo tvarka yra ydinga. Didžiausią rūpestį man, kaip ir kitiems kreipimąsi pasirašiusiems savivaldybių vadovams, kelia būtent tai, kad pagal naująją tvarką superkant šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų gali didėti šilumos kaina vartotojams“, – pranešime apie didžiųjų miesto merų kreipimesi į Seimo narius dėl naujos šilumos supirkimo tvarkos cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, šio kreipimosi iniciatorius.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos laivas „Naras“ pelnė „Lietuvos metų gaminio 2018“ apdovanojimą – aukso medalį. Dar vienas apdovanojimas, iškeliavęs į Klaipėdos uostą yra skirtas Jūrų krovinių kompanijos „Bega“ šiemet pradėtam eksploatuoti specializuotam cemento terminalui.

***

Akvakultūros sektoriuje besispecializuojanti danų kompanija svarsto galimybes Lietuvoje auginti vaivorykštinius upėtakius. Ketvirtadienį potencialūs investuotojai susitiko su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovais ir Klaipėdos universiteto mokslininkais. Danus domina galimybės Baltijos jūroje, apie 16 km į šiaurę nuo Klaipėdos, įrengti vaivorykštinių upėtakių fermą.

***

Klaipėdos savivaldybės užsakymu transporto srautų tyrimus atlikęs Kelių ir transporto tyrimo institutas pristatė siūlymus, ką reikėtų daryti Herkaus Manto, P. Lideikio, Liepojos gatvių ir Šiaurės prospekto sankryžoje, kad ji taptų gerokai pralaidesnė.

Gruodžio 14-oji

Jubiliejiniame 25-ajame SPAR Europos kroso čempionate, vykusiame Nyderlanduose, tarp rekordinio dalyvių skaičius – 616 bėgikų iš 38 Europos šalių, buvo ir dvi Klaipėdos atstovės, o visai Lietuvos komandai vadovavo klaipėdietis treneris Mindaugas Krakys.

***

Penktadienį vykusiame susitikime savivaldybėje dėl Šilutės plento ir Baltijos prospekto estakados paaiškėjo, jog gali tekti iš esmės koreguoti jos projektą, o dėl to  labai pabrangtų estakados įgyvendinimo darbai.

***

Penktadienį visuomenei pristatant Šv. Jono bažnyčios projektinių pasiūlymų bei žemės sklypo detaliojo plano keitimo koncepciją buvo paskelbta ir preliminari  jos atstatymo kaina, kuri gali siekti apie 30 mln. eurų.

***

Liberalų sąjūdžio Taryba patvirtino kandidatų sąrašą Europos Parlamento rinkimams. Pirminiame pretendentų sąraše buvo 26 žmonės, galutiniame sąraše yra 22 asmenys. Klaipėdietis, partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas patvirtintame sąraše yra ketvirtas, neringiškis, į Neringos merus kandidatuosiantis Andrius Bagdonas – septintas, Klaipėdos rajono tarybos narė Audronė Balnionienė – devinta.

***

Klaipėdos „Neptūno“ klubas pranešė, kad krepšininkui Arūnui Mikalauskui sėkmingai atlikta menisko operacija, dėl kurios jis nerungtyniaus apie šešias savaites.

***

„Tai, kad KLASCO teritorijoje (remiantis Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pateiktais duomenimis) 2016-05-16, 2016-11-07, 2017-03-01, 2017-12-07 buvo nustatyti į aplinką išleidžiamų paviršinių nuotekų leistinų normatyvų viršijimai, kai kuriais atvejais net iki 15 kartų, rodo, kad aplinką tausojanti veikla nėra šios įmonės prioritetas ir jai būtina sustiprinta kontrolė”, – rašoma Klaipėdiečių iniciatyvos už demokratiją ir ekologiją kreipimesi dėl „Klasco“ Aplinkos apsaugos departamentui pateikto poveikio aplinkos oro kokybei mažinimo priemonių plano. Kreipimasis adresuotas premjerui, sveikatos apsaugos ir aplinkos ministrams.

***

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusi automobilių elektros instaliacijos laidų rinkinių gamintoja „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ pranešė šią savaitę mininti 25 metų veiklos sukaktį.

***

Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir Lietuvos dailininkų Klaipėdos skyrius pratęsė jau trečią dešimtmetį puoselėjamą bendrystės tradiciją. Šiemet menininkai dalį savo kūrybos vėl nutarė įkurdinti ligoninėje. Jos kolekciją papildė 29 meno kūriniai.

***

Tauragės krepšinio klubas, penktadienio vakarą namuose 78:71 (19:14, 20:18, 16:23, 23:16) įveikė čempionę Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ ekipą. Tomo Gaidamavičiaus auklėtiniams tai buvo pirmoji nesėkmė po trijų laimėjimų paeiliui.

Gruodžio 15-oji

„Atvira Klaipėda”pristato priešpaskutinę Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamo rašinių ciklo dalį, kurioje papasakojama apie Klaipėdos sukilimu vadinamos karinės operacijos pabaigą.

***

Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacija ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos šeštadienį jau 17-tą kartą pakvietė miestiečius į labdaringą kalėdinę akciją.

***

Šeštadienio vakarą išvykoje LKL rungtynes žaidęs Klaipėdos „Neptūnas“ rezultatu 83:72 įveikė Prienų „Skycop“,  „Neptūnas-Akvaservis“ sunkioje kovoje namie palaužė Jonavos „Sintek-Jonava“ krepšininkus 85:83, užtat Lietuvos, Latvijos ir Estijos moterų lygos čempionato rungtynėse Klaipėdos „Fortūną“ sutriuškino Rygos „TTT“ krepšininkės rezultatu 39:104.

***

Šeštadienio vakarą į šv. Jono bažnyčios aikštę atėjusiuosius pasiklausyti Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios ansamblio „Adoremus“ giesmių pasveikino atvykęs Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Gruodžio 16-oji

Lietuvos verslo kolegija sekmadienį pakvietė į jau šeštąjį šventinį-labdaringą bėgimą, kurio metu surinktos lėšos skiriamos maltiečiams, globojantiems vienišus ir savimi negalinčius pasirūpinti senelius.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This