49-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 2-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas domisi, ar Klaipėdos savivaldybės administracijos Turto skyriuje dirbanti vyriausioji specialistė Simona Razgutė-Mažūnienė,  papildomą dalį pajamų gaunanti ir iš dviejų savivaldybės valdomų įmonių, nenusižengia įstatymams.

***

Klaipėdos muzikinis teatras supažindina su Piotro Čaikovskio baletui „Spragtukas“ rūbus ir scenografiją kūrusiais dailininkais. 

***

Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovas Renaldas Kulikauskas nuomonių rubrikoje toliau narplioja Dangės skvero projekto pabrangimo aplinkybes, o Benas Volodzka pristato Tilžės akto reikšmę. 

***

Pranešama apie po renovacijos vietoje Taikos pr. veikusio prekybos centro BIG duris atvėrusį atsinaujinusį „Molą“.

***

„Nei mes, nei savivaldybė tų lentelių nenukabino. Tiesiog ši sankryža yra rekonstruojama, tai susiję su naujo prekybos centro statybomis. Šviesoforai dabar yra derinami, todėl, matyt, lentelės ir buvo nukabintos, nes jų vis tiek negalės būti. Šios sankryžos šviesoforai dar nėra mums priduoti. Mes anksčiau buvome pareiškę pastabų, jog projektuotojai turėtų iš naujo perskaičiuoti transporto srautus, nes tokie, pagal kuriuos buvo reguliuojami šviesoforai, akivaizdžiai buvo per maži“, – „Atvirai  Klaipėdai” komentavo „Gatvių apšvietimo“ direktorius Dangeras Aleksandrovas dėl Liepų g. ir Šiaurės pr. sankryžoje prie šviesoforo susidariusių eilių bei būsimų transporto srautų, kai neliks žaliųjų posūkio į dešinę rodyklių.

***

AB „Klaipėdos energija” vadybos sprendimu už gruodį sunaudotą šilumą klaipėdiečiams teks mokėti 5,41 ct/kWh be PVM, t. y. 12,8 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

***

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė informavo, jog  kol kas išduoti vos keturi leidimai prekiauti eglutėmis.

Gruodžio 3-oji

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog gavus Vilniaus ekspertų pritarimą, nebeliko kliūčių Klaipėdos senamiesčio gatvėse lauko riedulius pakeisti tašytų akmenų danga.

***

„Istorija žino nemažai pavyzdžių, kai manipuliuojama žmonių tikėjimu ir pasitikėjimu. O dabar gal reikėtų sukurti ir precedentą, kaip apgautieji nubaudžia savo vadus juos palikdami vienus? Bet čia jau kiekvieno pasirinkimo teisė. Būna situacijų, kai reikia nustoti gyventi tikėjimu ir pradėti lyginti, analizuoti, dėliotis faktus ir elgesio modelius, o paskui rinktis. Farsui ir imitacijoms tiesiog ištariant NE”, – apie tarp Vyriausybės ir dalies švietimo darbuotojų profsąjungų pasirašytą kolektyvinę sutartį nuomonių rubrikoje rašo Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė. Tuo metu Dainius Urbanavičius samprotauja apie tai, kas lietuviams trukdo būti laimingiems. 

***

„Pats karas yra baisiausia žmonijos tragedija, o holokaustas – baisiausias jos epizodas. Słobodzianekas paėmė vieną klasę, vieną iš daugelio, kokios tuo metu buvo Lenkijos mokyklose. Per šitą klasės istoriją praktiškai papasakojamas visas XX amžius. Tai – holokausto matrica”, –  apie Klaipėdos dramos teatre pristatomo spektaklio „Mūsų klasė” premjerą antradienį spaudos konferencijos metu kalbėjo pastatymo režisierius Oskaras Koršunovas.

***

Klaipėdos universitetas skelbia solidarizuojantis su visomis šalies aukštosiomis mokyklomis ir nepritariantis Vyriausybės ir švietimo ir mokslo šakos darbuotojų pasirašytai pakoreguotai kolektyviniai sutarčiai.

***

Klaipėdos autobusų parkas pranešė, jog 4 naujosios daugiafunkcinės valymo mašinos baigė rudens sezono darbą ir per mėnesį išvalė apie 3000 km uostamiesčio gatvių.

Gruodžio 4-oji

Buvusios Odos ir venerinių ligų poliklinikos pastatą nusipirkusi Martino Gusiatino šeimos valdoma bendrovė „Stemma group“ žada jį suremontuoti ir dalį išnuomoti medicinines paslaugas teikiančiai įmonei.

***

Beveik trys dešimtys įvairių organizacijų atstovų, žinomų visuomenės veikėjų, tarp kurių yra ir dešimt įvairioms politinės jėgoms priklausančių Klaipėdos miesto tarybos narių, kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus ir ministrus dėl šv. Jono bažnyčios atstatymo.

***

Dėl ko Klaipėdos rajono apylinkės teismui teko kreiptis į valstybinį Vokietijos archyvą, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Atvira Klaipėda” pristato dar vieną iš dalies Klaipėdos savivaldybės finansuojamą projektą „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį” ir pateikia pirmąją pasakojimo dalį apie tai, ką I pasaulinio karo metu patyrė Klaipėda.

***

„Mačiau ir matau, kad turiu žmonių palaikymą, o mano pasitikėjimas jais dabar visiškai pagrįstas. Pinigus aukojo keli šimtai žmonių – ir po 5, ir po 10 eurų, buvo ir po 200 eurų. Aukojo klaipėdiečiai, Lietuvos piliečiai, emigrantai – ir studentai, ir pensininkai. Iš Rusijos nebuvo nė vieno pavedimo“, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei sakė Viačeslavas Titovas, iš žmonių surinkęs reikiamą sumą teismo paskirtai baudai sumokėti.

***

„Atviros Klaipėdos” praktikantė Gintarė narpalioja situaciją, į kurią pateko klaipėdietis Jonas, sumanęs pasinaudoti savivaldybės raginimu pasikeisti vadinamojo šiferio stogą ir atsikratyti pavojingu asbestu.

***

Trečiadienį Vilniuje prie Vyriausybės rūmų prieš bendrojo Lietuvos plano koncepciją piketavę klaipėdiečiai ministrų kabineto nuomonės nepakeitė – bendru sutarimu koncepcijai buvo pritarta.

***

Klaipėdos pramonininkų asociacija pranešė, kad nuo gruodžio 3 d. bendrovės „Grigeo Klaipėda“ generalinio direktoriaus pareigas pradėjo eiti Tomas Eikinas.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog uostamiestyje Liepų gatvės pabaigoje planuojama statyti penkis prekybos paskirties (ne maisto prekių) pastatus su atitinkama aptarnavimo infrastruktūra.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmąjį FIBA Čempionų lygos grupių etapo ratą baigė pralaimėjimu, Vengrijoje  rezultatu 73:95 nusileidę „Falco“ krepšininkams. Tuo metu Lietuvos rankinio federacijos taurės ketvirtfinalio rungtynėse rungtyniaujantis „Dragūnas“ ir pirmoje lygoje šį sezoną debiutavęs „CSC Telecom-Mėmelis“  trečiadienį susikovė Klaipėdos rankinio derbyje, kurį rezultatu 44:28 laimėjo „Dragūno“ rankininkai.

Gruodžio 5-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė domisi, kas trukdo Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono valdžioms susitarti dėl naujų kapinių vietos rajono teritorijoje skyrimo.

***

Policija praneša apie dar vieną baigtą tyrimą dėl narkotikų platinimo Klaipėdoje ir Palangoje.

***

Klaipėdos LEZ skelbia pasirašiusi sutartį su Estijos laivų remonto ir metalo apdirbimo grupei „BLRT Grupp“ priklausančia kompanija „Elme Metall“ dėl investicijų į prekybos, logistikos ir gamybos kompleksą.

***

Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtiniai ir mokyklos kolektyvas buvo pagerbti Lietuvos krepšinio federacijos organizuojamų Krepšinio namų apdovanojimų metu.

***

„Ledo čiuožykla yra labai brangus projektas. Pinigų, kurie skirti iš miesto biudžeto, užteko tik įrengti čiuožyklos pagrindą ir išsinuomoti šaldymo įrangą, kuria bus gaminamas ledas. Čiuožykla yra ir apšvietimas, ir muzika, ir aptarnaujantis personalas. Viskam reikia pinigų, viskas kainuoja, todėl esame priversti imti simbolinį mokestį“, –„Atvirai Klaipėdai” Teatro aikštėje išdygsiančios čiuožyklos įkainius komentavo Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė.

***

Nors prokuratūra pranešė baigusi tyrimą dėl manekenės žūties, paaiškėjo, jog bylos naginėjimo teisme dar teks palaukti.

***

„Atvira Klaipėda” pristato antrąją pasakojimo dalį apie tai, ką Klaipėda patyrė per I pasaulinį karą.

***

Ketvirtadienio popietę Lietuvos futbolo federacija paskelbė, kad dėl manipuliacijų rezultatais Klaipėdos „Atlanto“ klubui skirta 30 tūkst. eurų bauda bei išsiuntimas į Lietuvos futbolo II lygą, o „Palangai“ skirta 42 tūkst. eurų bauda ir toks pat „kelialapis”.

Gruodžio 6-oji

Turgaus aikštės ir jo prieigų sutvarkymo projekto pasiūlymai, pristatyti Klaipėdos regioninei architektūros tarybai, sulaukė kritikos lavinos.

***

„Klaipėdos nafta” lapkritį skelbia pagerinusi ankstesniais mėnesiais fiksuotas Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklos apimtis: per paskutinįjį rudens mėnesį terminale buvo išdujinta penktadaliu daugiau dujų nei suvartojama visoje šalyje. Tuo metu Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas praneša apie Klaipėdoje vykusį uostininkų iš Danijos, Norvegijos ir Lietuvos bendrą renginį.

***

Penktadienį Klaipėdos savivaldybėje susirinkę Melnragės bendruomenės atstovai, privataus darželio administracija ir ugdymo įstaigą lankančių vaikų tėvai  bandė spręsti susidariusią konfliktinę situaciją dėl mažoje gatvelėje padidėjusio transporto srauto.

***

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tik iš „Atviros Klaipėdos” žurnalisto prisipažino sužinojęs, jog Klaipėdos uosto bendrojo plano svarstymas gruodžio 11 d. numatytas ne Vyriausybės posėdžio, o prieš jį vyksiančio pasitarimo metu.

***

Penktadienio vakarą Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje jau šeštą kartą sužibo net 45 originalios kalėdinės eglutės.

Gruodžio 7-oji

„Atvira Klaipėda”, tęsdama iš dalies Klaipėdos savivaldybės finansuojamą projektą „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį”, pasakoja apie situaciją Klaipėdoje, pasibaigus I pasauliniam karui.

***

„Klaipėdos šventės” pranešė, jog dėl prasto oro čiuožyklos atidarymo programa perkeliama į sekmadienį, tačiau ir sekmadienį dar kartą iškilmes teko atidėti, nors pati čiuožykla jau veikė.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ šeštadienio vakarą išvykoje 78:71 palaužė Tauragės krepšinio klubo krepšininkus, o Neptūnas“ namuose atsirevanšavo Kėdainių „Nevėžiui“, jį įveikęs rezultatu 88:78.

Gruodžio 8-oji

„Toliau galima judėti link tokių įstaigų, kaip Registrų centras ar Turto bankas, optimizavimo, o gal ir ministerijų privatizavimo, nes, kai pagalvoji, tai pati valstybė yra nuostolingas sumanymas kaštų ir naudos prasme”, – nuomonių rubrikoje rašo Vygantas Vareikis.

***

Lietuvos krepšinio lyga pranešė, kad 2020-ųjų Citadele Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto varžybos bus surengtos  Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. Renginys čia vyks kitų metų vasario 15-16 dienomis.

***

Sekmadienį, apie 14 val., Klaipėdoje, vieno Minijos g. 129 namo bute, lovoje rastas jau irti pradėjęs 2,5 mėnesio amžiaus kūdikio lavonėlis. Pareigūnai paskelbė ieškantys kūdikio mamos Alinos Sriebaliūtės (gim. 1989 m.) ir jos sugyventinio Mykolo Ruikio (gim. 1987 m.).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This