29-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Liepos 13-oji

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje vykusią audringą diskusiją dėl Smeltalės upelio valymui numatytų skirti valdiškų pinigų išklausė ir užrašė „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per praėjusį savaitgalį Lietuvoje diagnozuoti iš viso 9 nauji COVID-19 atvejai: šeštadienį – 4, sekmadienį,  – 5 atvejai. Koronavirusas jau nustatytas iš viso 1874 žmonėms. Serga 212 asmenų, 1571 – pasveiko, 116 žmonių yra saviizoliavęsi. Didžiausias sergamumas koronaviruso infekcija nustatytas Vilniaus, Anykščių, Trakų  ir Kretingos rajonuose, todėl šiuose rajonuose šią savaitę bus atliekama daugiau profilaktinių tyrimų.

***

Buvęs „Vakarų ekspreso” žurnalistas Jonas Valaitis „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog Europos žmogaus teisių teismas ėmėsi bylos pagal jo pareiškimą dėl to, kad esą Lietuvos teisėsauga netiria prieš LGBTQ atstovus nukreiptų nusikaltimų nagrinėjimo.

***

Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Kazys Bagdonas teigė tik iš „Atviros Klaipėdos” sužinojęs apie net 11-os miesto Tarybos narių ketinimus iš jo atimti minėtą postą.

***

Pirmadienį vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje jos nariai nepritarė dviems politikės Ninos Puteikienės parengtiems miesto tarybos sprendimo projektams dėl Girulių miško, tačiau nusprendė, jog vertėtų rengti Vyriausybės nutarimo pakeitimo projektą.

***

Pirmadienio vakarą Šiaurės rage asociacija „Mano miestas Klaipėda” paminėjo 11-ąją savo gimtadienį.

***

Susisiekimo ministerija pranešė, kad gavo Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadas dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovo atrankos – esą STT nenustatė jokių konkrečių duomenų apie galimą piktnaudžiavimą ir atsisakė dėl to pradėti ikiteisminį tyrimą.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras praneša, jog į nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo sąvadą įtrauktą moteriško tautinio kostiumo aksesuarą – delmoną patvirtino Vilniaus rotušėje įteiktas tai liudijantis sertifikatas.

Liepos 14-oji

Kodėl nei policijai, nei miesto valdininkams nepavyksta sutramdyti vadinamųjų naktinių „girdyklų”, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Pranešta, kad pirmadienį šalyje patvirtintas tik vienas naujas susirgusiųjų koronaviruso infekcija atvejis. Iš viso šiuo metu serga 212 žmonių, 8 – Klaipėdoje. Pasveiko 1571, o mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius jau ilgą laiką nesikeičia, išlieka tas pats – 79. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skelbia įvežtinių ligos atvejų nuo pat pandemijos pradžios statistiką.

***

Klaipėdos sporto klubas „Okinava” dalijasi įspūdžiais iš jų pirmojo uostamiestyje surengto kiokušin karate seminaro.

***

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė paskelbė visuomenei atverianti modernų trimatį teritorijos modelį.

***

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį byloje dėl automobilio vairuotojo sukeltos avarijos, kurioje žuvo pėsčioji.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog 12 Klaipėdos miesto tarybos opozicijos narių pareiškė nepasitikėjimą uostamiesčio mero pavaduotoju Arūnu Barbšiu, kaltindami jį nekompetencija.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija paskelbė skųsianti Centrinės projektų valdymo agentūros sprendimą grąžinti 415 tūkst. eurų ES paramos lėšų už esą pirkimų procedūrų pažeidimus, įsigyjant 8 ekologiškus dujomis varomus MAN autobusus.

***

Antradienį Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekoje žiniasklaidai pristatytas būsimas įtempto siužeto filmas „1923“, skirtas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui bei 1923 metų sukilimui paminėti.

***

Antradienį Kontrolės komiteto nariams buvo pristatyti Klaipėdos savivaldybės 10-ties projektų, įgyvendinamų pagal ES fondų investicijų programas, atlikto audito rezultatai.

***

Klaipėdos krepšinio klubas „Neptūnas“ pranešė atsiribojąs nuo bet kokių Darbo partijos kandidatu artėjančiuose Seimo rinkimuose tapusio jo krepšininko Simo Galdiko veiksmų ir sprendimų, kurie yra priimami ir susiję su jo politine veikla.

Liepos 15-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos centre, J. Karoso gatvėje, greta jau baigiamo statyti daugiabučio su medicininės paskirties patalpomis iškils dar vienas daugiabutis bei skelbia Klaipėdos miesto taryboje esančių milijonierių pavardes.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per parą Lietuvoje patvirtintas 21 naujas COVID-19 ligos atvejis. Tai pastaruoju metu vienas iš didžiausių užfiksuotų susirgimų skaičių per parą. Taip atsitiko dėl to, kad net 18 žmonių infekcija diagnozuota viename židinyje – Kauno transporto įmonėje „Hegelmann Transporte“. Šiuo metu šalyje serga 209 žmonės, iš jų 6 – Klaipėdoje. Nuo koronaviruso mirė 79 žmonės, pasveiko 1582.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša reikalaujanti, kad AB „Grigeo Klaipėda“ atliktų kompleksinį įmonės veiklos poveikio aplinkai vertinimą.

***

Klaipėdos universitete trečiadienį įteikti apdovanojimai Klaipėdos regiono medikams, kurių pastangos padėjo sėkmingai suvaldyti COVID-19 pandemiją.

***

Septintą kartą vykstantys „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“ rinkimai, kurių metu siekiama išrinkti ir apdovanoti aktyviausią bei talentingiausią krašto atstovą, įvairiais pasiekimais garsinantį miestą, artėja prie finišo tiesiosios: penketuke varžosi sporto atstovai, inovacijų kūrėjas, socialinių iniciatyvų doktorantė bei knygų iliustratorė, o kam atiteks 4000 eurų stipendija paaiškės liepos pabaigoje.

***

Pranešama, kad 12 Klaipėdos miesto Baltijos gimnazijos inžinerinės klasės moksleivių užbaigė kartu su PET ir plastikų gamintoja „NEO GROUP“ visus mokslo metus trukusią praktinę pažintį su inžinieriaus profesija.

***

„Iš pietinės miesto dalies autobusai atveš iki Senojo turgaus žiedo, apsisuks ir važiuos atgal. Iš šiaurinės miesto dalies autobusai kursuos iki Liepų ir Manto gatvių sankryžos, joje apsisuks ir važiuos atgal. Dar sugebėjome išsiprašyti, kad Bangų gatvės neuždarytų, kaip buvo numatyta dėl remonto. Todėl kai kurie autobusai, atvažiuojantys iš pietinės dalies, prie Senojo turgaus žiedo pasuks į Bangų gatvę, o iš jos per Mokyklos gatvės viaduką nusileis į Liepų gatvę, o tada jau važiuos toliau. Blogai yra tai, kad niekas anksčiau nepranešė jog bus tokia situacija, būtume jai geriau pasiruošę”, –  apie vairuotojų laukiančius iššūkius Jūros šventės metu „Atvirai Klaipėdai” pasakojo „Klaipėdos keleivinio transporto“ direktoriaus pareigas laikinai einantis Andrius Samuilovas.

Liepos 16-oji

„Atvira Klaipėda” primena tebetęsiamą ikiteisminį tyrimą dėl metų pradžioje kilusio ekologinio „Grigeo Klaipėda” skandalo, kuriame padaugėjo įtariamųjų.

***

Klaipėdos miesto tarybos narių bei savivaldybės vadovų oficialiai deklaruotą turtą suskaičiavo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Pranešta, kad trečiadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji  COVID-19 ligos atvejai. Vienas atvejis patvirtintas Klaipėdos apskrityje. Asmuo dirba UAB „S. Jurkus ir partneriai“ priklausančiame prekybos centre. Nustatyta 16 sąlytį turėjusių asmenų. Susirgusio asmens teigimu, liepos 4 d. jis lankėsi Gariūnų turguje. Šiuo metu šia liga šalyje serga 217 žmonių, iš jų Klaipėdoje – penki.

***

Ketvirtadienį oficialiai pristatyta šiųmetės Jūros šventės programa.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos apygardos teismas atmetė „Grigeo Klaipėda” skundą dėl iš pareigų atleisto buvusio Gamybos padalinio vadovo Jono Garalio, palikęs galioti pirmos instancijos sprendimą, kad jis buvo atleistas neteisėtai.

***

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai ketvirtadienį pritarė naujos viešojo transporto rūšies diegimo Klaipėdos mieste alternatyvai, numatančiai viešojo transporto, varomo elektra, plėtrą.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ praneša, kad komandą papildė vienerių metų sutartį su klubu pasirašęs 25-erių aukštaūgis Norbertas Giga, praėjusį sezoną rungtyniavęs Utenos „Juventus“ gretose bei klubas dvejiems metams pratęsė sutartį su 21-ių puolėju Džiugu Slavinsku.

***

Klaipėdos savivaldybė informuoja apie suremontuotą Priešpilio gatvę.

Liepos 17-oji

Antrojoje ciklo „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ dalyje „Atvira Klaipėda“ baigia pasakoti buvusio Prekybos uosto raidos istoriją.

***

Vakarų medienos grupė pranešė pasirašiusi susitarimą su trimis bankais dėl verslo plėtrai skirto 86 mln. eurų finansinio paketo. Tuo metu „Mars Lietuva“ skelbia šiemet investavusi 1,2 mln. eurų į gamyklos modernizavimą.

***

Išgirdusi specialistų vertinimus, jog tarnybą baigusiam ir muziejumi tapsiančiam kariniam laivui „Sūduvis“ būtų nesaugu stovėti prie „Memelio miesto“, Klaipėdos savivaldybė pateikė dvi naujas švartavimosi vietų alternatyvas, kurios bus toliau nagrinėjamos.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 ligos atvejai: po du nustatyta Marijampolės ir Kauno apskrityse, po vieną COVID-19 atvejį diagnozuota Utenos ir Vilniaus apskrityse. Vienas iš šešių atvejų – įvežtinis. Sergančių žmonių skaičius išlieka panašus – 221. Klaipėdos mieste serga penki žmonės. Tuo metu vėl rekomenduojama kaukes ir keleiviams, ir vairuotojams dėvėti viešajame transporte.

***

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog dėl pardavėjai nustatyto koronaviruso Vingio prekybos pasaže įsikūręs prekybos centras „Pas Stanislovą“ vėl aptarnauja pirkėjus, dalį darbuotojų atsivežus iš Telšių.

***

Klaipėdos autobusų parkas pranešė išbandymui mėnesiui laiko gavęs koncerno „Yutong“ elektrinį automobilį, kurį esą bus įdomu palyginti su klaipėdietiškais  „Dancer”.

***

Klaipėdos savivaldybė išplatintame pranešime spaudai teigia sieksianti, kad „Klasco” atliktų pilną poveikio aplinkai vertinimą.

***

Lietuvos apeliacinis teismas, dar kartą išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl buvusio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriaus Gedimino Zumaro kyšio ėmimo iš buvusio statybų bendrovės „Latvijas tilti“ valdybos pirmininko latvio Genadijaus Kamkalovo, nustatė, kad abu nuteistieji pagrįstai pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuotų korupcinio pobūdžio veikų.

Liepos 18-oji

„Šio susidraugavojimo ūpą verta ypatingai pabrėžti. Svečiai jūrininkai parodė tiek lietuvių kareiviams širdingumo, o šie iš savo pusės draugingumo ir vaišingumo, kad gražu buvo pažiūrėti. Kalbėtasi daugiausia mostais, nors ir tai profesijos draugai puikiausiai susiprato. Tarpe Amerikos jūrininkų buvo du lietuviai, kurie turėjo begales darbo beversdami į visas puses gausingąsias kalbas. Amerikiečiai kareiviai savo draugams šitaip išsireiškė: „Mes visai neturime supratimo, į kokį kraštą esam atvažiavę, bet niekur dar nesutikome tokių, kurie taip mus vaišintų ir būtų tokie geri vyrai”, – 1924 m. rašė „Klaipėdos žinios“ apie pirmąjį JAV karo laivų vizitą uostamiestyje – ištrauka iš laikraščio cituojama „Atviros Klaipėdos” vykdomo projekto „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ publikacijoje.

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė apie septynis naujus koronaviruso atvejus, iš kurių vienas – įvežtinis. Po du atvejus patvirtinta Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskrityse, 1 – Tauragės apskrityje. Klaipėdoje šiuo metu serga penki asmenys. Šalyje tebeserga 223 asmenys, 1600  pasveiko, 73 žmonės yra izoliacijoje.

***

Šeštadienį Klaipėdos gatves ir aikštes užliejo Gatvės muzikos dienos garsai.

Liepos 19-oji

„Pasižiūrėjus į planą, kuris iki šiol kabo Vyriausybės tinklapyje, matyti, jog teritorija, kurioje planuojama statyti geležinkelio mazgą, tiesiogiai ribojasi su ligoninių kompleksu. Ar galite įsivaizduoti gimdymo namus, kurie yra arčiausiai miško, šalia multimodalinio „valstybinės reikšmės“ geležinkelio terminalo, kuriame dieną naktį į vagonus kraunami konteineriai? Gali atsirasti prieštaraujančių, jog tai tik teritorijų ribos, kuriose galima statyba, o iš tikrųjų šalia ligoninių  niekas nieko nestatys. Kaip sakoma, ne pirmą dieną gimę – užteks tik įteisinti tokį planą, ir apibrėžtos teritorijos dalyje darys tai, kas tik šaus į galvą”, – pokalbyje su „Atviros  Klaipėdos” rusiško projekto įgyvendintoju Denisu Kišinevskiu kalbėjo Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkas Sergejus Oleninas.

***

Sekmadienio popietę Laikrodžių muziejaus kiemelyje Klaipėdos miestiečių draugija, Laikrodžių muziejus bei Klaipėdos turizmo informacijos centras kvietė atminti Prūsijos karalienę Luizę.

Saulės Rudytės nuotr.

***

Prie neseniai „Atviros Klaipėdos” aprašytos situacijos Jūreivių gatvėje prisidėjo dar vienas ikiteisminis tyrimas: policija skelbia apie šeštadienio vakare prie čia esančio baro įvykusį konfliktą.

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad per šeštadienį Lietuvoje nustatyta 17 naujų koronaviruso atvejų.  Klaipėdos apskrityje registruoti trys vienos šeimos atvejai, susiję jau sergančiu asmeniu. Susirgo tėvas ir du vaikai. Vienas iš vaikų lanko lopšelį-darželį, nustatyta 30 kontaktą turėjusių asmenų. Vienas iš trijų atvejų – įvežtinis iš Švedijos. Asmuo šią savaitę grįžo keltu per Taliną ir nuo ten iki Lietuvos grįžo automobiliu.

***

Koks gelbėtojų pranešimas, nuskambėjęs antrosios Smiltynės paplūdimy sekmadienio pavakarę, privertė suklusti „Atviros Klaipėdos” žurnalistę?

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This