49-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

„Mes ką tik įrodėme, kad „Klasco“ geležies rūda teršia 600 metrų nuo teritorijos. Ir ką jūs manote? Mes jau turime teisminį procesą beveik. „Klasco“ sakė, paduos universitetą į teismą, nes naudojome nepakankamai įrodytą metodiką, nors ta metodika yra pakankama. Tai nėra taip paprasta imtis iniciatyvos, nors dirbome kartu su Aplinkos apsaugos agentūra. Įrodėm, paviešinom, bet sulaukėme didžiulio spaudimo iš visur ir toliau sulaukiame“, – Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų posėdyje kalbėjusį šio komiteto narį Artūra Razbauską cituoja „Atvira Klaipėda”.

***

Kodėl karantino metu žvejai nesilaiko visiems taikomų reikalavimų, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija įvykdė viešai duotus pažadus ir paskelbė rinkos konsultaciją, kurios metu per porą savaičių tikisi sulaukti potencialių rangovų pasiūlymų bei pastabų dėl po Atgimimo aikšte numatytos įrengti požeminės aikštelės perprojektavimo.

***

Per sekmadienį šalyje nustatyti 1136 nauji COVID-19 atvejai, iš jų 99 fiksuoti Klaipėdoje. Per parą mirė 13 asmenų, vienas iš jų – Klaipėdoje.

***

Senasis turgus praneša, kad nuo gruodžio 2 d. į visiškai atnaujintą halę persikels prekyba vaisiais ir daržovėmis, o vėliau čia vyks ir prekyba žuvimi.

***

Pirmadienį popiet „Atvira Klaipėda” sulaukė skaitytojo skambučio – žmogus piktinosi, kad lapus grėbiantys darbininkai niokoja Skulptūrų parką, o į vietą nuvykęs „Atviros Klaipėdos” žurnalistas tuo akivaizdžiai įsitikino.

***

Nors pirmadienis, lapkričio 30-oji, oficialiai buvo paskutinioji diena, kai klaipėdiečiai apklausoje galėjo pareikšti savo nuomonę dėl Girulių miško ateities, tikėtina, kad šios apklausos laikas jau antrą kartą gali būti pratęstas, nes balsavime niekaip nepavyksta išvengti techninių trikdžių.

***

Keltų operatorius DFDS laimėjo Pirmaujančio pasaulyje keltų operatoriaus apdovanojimą Pasaulio kelionių apdovanojimuose: šį apdovanojimą bendrovė laimi jau 10- tą kartą iš eilės.  

***

Klaipėdos miesto taryboje prieš kelias dienas debiutavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Aušra Zarambienė netrukus gali pasitraukti iš naujųjų savo pareigų, nes yra laimėjusi konkursą dirbti vieno iš uostamiesčio darželių direktore, informuoja „Atvira Klaipėda”. Portalo žurnalistė taip pat rašo, kad Klaipėdos savivaldybės viešosios įstaigos „Klaipėda ID“ direktore išrinkta penkis konkurentus konkurse įveikusi Eglė Songailienė, įstaigai laikinai vadovavusi beveik 10 mėnesių.

Gruodžio 1-oji

Denis Kišinevskij pakalbino jūrų kapitonus, kurie papasakojo, kuo gyvena šalies laivynas ir ar Lietuva turi galimybių atkurti kažkada buvusią stiprią jūrinę pramonę.

***

Antradienį pristatydami kalėdinių renginių programą jos organizatoriai didžiausią dėmesį skyrė saugumo reikalavimų laikymuisi.

***

Uostamiesčiui ir Gargždams šilumą tiekiančios AB „Klaipėdos energija” valdybos pirmajam šios žiemos mėnesiui nustatė 4,4 proc. didesnį šilumos tarifą nei galiojęs lapkritį. Tačiau lyginant šį gruodį su atitinkamu 2019-ųjų mėnesiu šilumos kaina išliks beveik identiška – atitinkamai 4,71 ir 4,72 ct/kWh be PVM.

***

Per pirmadienį šalyje nustatyti 1187 nauji COVID-19 atvejai, iš jų Klaipėdos apskrity – 138, Klaipėdos mieste – 92. Mirė 19 žmonių, trys – uostamiestyje.

***

Klaipėdiečių apklausa dėl Girulių miško ateities nuo trečiadienio, gruodžio 2-osios, bus pratęsta, tačiau tai jau bus paskutinis kartas – taip nusprendė antradienį posėdžiavusi apklausos organizavimo komisija. Tuo metu Klaipėdos savivaldybės administracija antradienį paskelbė daug aistrų dėl numatomų kirsti medžių kėlusio Skulptūrų parko sutvarkymo projekto rangos darbų konkursą.

***

Bendrovė „Gatvių apšvietimas“ pranešė prie Žvejų rūmų perėjos įrengusi bekontakčius šviesoforų perjungimo daviklius pėstiesiems, kurių nereikia liesti, taip esą sumažinant riziką užsikrėsti COVID-19. 

***

Klaipėdos centrinio pašto ateitį narpliojusi tarpinstitucinė darbo grupė suformulavo ataskaitą, kurią antradienį svarstė ir Klaipėdos savivaldybės vadovai, tačiau lemiami sprendimai dėl šio istorinio pastato ateities priklauso ne savivaldybei, o Vyriausybei.

Gruodžio 2-oji

„Derybos dabar yra sustabdytos ir dar nesame jų atnaujinę. Buvome pasirengę tokį pusiau galutinį ar negalutinį sutarties variantą ir po tų visų paviešinimų sustabdėme tas derybas. Ir iš kitos šalies pusės buvo toks matymas, kad dabar nereikia forsuoti. Tai dabar reikia sprendimo, kada atnaujiname derybas ir ką toje sutartyje reikia pakeisti. Ją reikia koreguoti ir dėl pasikeitusio teisinio reglamentavimo“, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei pasidomėjus, kokia šiuo metu yra situacija dėl investavimo į Senąjį turgų, teigė Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

***

Kokias Kuršių nerijos problemas išskyrė mokslininkai, dalyvavę tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Bendras paveldas – bendros žinios: kultūrinis Kuršių nerijos kraštovaizdis praeityje ir dabar“, rašo Agnė Bukartaitė.

***

Per antradienį šalyje nustatyti 2109 nauji koronaviruso atvejai – beveik tūkstančiu daugiau nei pirmadienį, kai fiksuoti 1187 susirgimai. Nuo šios ligos per pastarąją parą mirė 28 žmonės – daugiausiai nuo pandemijos pradžios. Klaipėdoje per parą fiksuoti 94 nauji susirgimo atvejai – dviem daugiau nei pirmadienį, Klaipėdos apskrity – 266.  

***

Valdas Pryšmantas informuoja, jog teismas nustatė, kad Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos prezidentas Rimantas Žvingilas sakė netiesą, viešai apkaltinęs Paulių Malžinską nesąžiningu teisėjavimu.

***

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog šventinė uostamiesčio puošyba bus baigta šią savaitę. Tuo metu Klaipėdos universitetas pranešė antradienį miestelio aikštėje įžiebęs šventinę dekoraciją – šviečiančias raides.

***

Trečiadienį žurnalistams buvo pristatyta baigtos rekonstruoti Senosios turgaus halės antroji dalis.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog trečiadienį į Klaipėdos laivų remonto doką saugiai buvo nutemptas dukart šį rudenį Dangės upėje skendęs žvejybos laivas „Ole Willasen“.

Gruodžio 3-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog bendrovei „Rikneda“ teisme nepavyko pasiekti, kad jos skundas dėl Žuvininkystės tarnybos komisijos sprendimo, kuriuo buvo išdalintos perleidžiamosios žvejybos teisės Baltijos jūroje 2020-2034 metams, būtų patenkintas. Taip pat rašoma, jog klaipėdietis Alvidas Šimkus ir jo kolega iš Šilalės Valerijus Šabrauskas Vilniaus apygardos teismui apskundė Vilniaus apylinkės teismo sprendimą nutraukti bylą, kurią dėl jų esą pažeistų teisių Centro partijai – tautininkams inicijavo minėtieji asmenys.

***

Per trečiadienį šalyje fiksuotas naujas užsikrėtimų koronavirusine infekcija antirekordas – 2450 atvejų. Nuo šios ligos per pastarąją parą mirė 17 žmonių – bendras mirusiųjų nuo pandemijos pradžios skaičius yra 564. Klaipėdoje naujų viruso aukų nėra, o per parą fiksuotas 161 naujas susirgimas – 67 daugiau nei antradienį. Klaipėdos apskrityje – 333 nauji atvejai.

***

„Klaipėdos mediena” praneša pradėjusi baigiamąjį strateginės transformacijos etapą ir per artimiausius dvejus metus žada tapti tvaria žaliosios gamybos bendrove, o bendros investicijos į šios programos įgyvendinimą esą sieks 16 mln. eurų. Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistė rašo, jog Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas ketvirtadienį nuotoliniu būdu ant kilimėlio išsikvietė „Klaipėda mediena“ atstovus, nes esą jų pateiktas atsakymas apie numatomas aplinkos taršos mažinimo priemones nustebino.

***

Ketvirtadienį Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai nagrinėjo situaciją apie numatomą pajamų mažinimą jautriausioms sritims, biudžetinių įstaigų vadovams iš savivaldybės administracijos sulaukus laiškų, kuriuose konkrečiai įvardijama, kiek kam bus mažinami atlyginimai.

***

Ketvirtadienio pavakarę pristatyta elektroninė klaipėdietės kalbininkės, humanitarinių mokslų daktarės Dalios Kiseliūnaitės knyga „Klaipėdos krašto toponimai. Istorinis ir etimologinis registras“.

***

Ketvirtąją pergalę NKL pirmenybėse ketvirtadienio vakarą iškovojo Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“, namuose rezultatu 64:53 nugalėjęs Šilalės „Lūšies“ krepšininkus.

Gruodžio 4-oji

Dėl ko Gediminas Jacka padavė į teismą Vytautą Čepą, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos savivaldybė paskelbė konkursą, kurio nugalėtojas turės parengti aštuonių mieste esančių užterštų teritorijų sutvarkymo planus.

***

Per ketvirtadienį šalyje nustatyti 2514 naujų koronaviruso atvejų – antrą dieną iš eilės fiksuojamas antirekordas. Uostamiestyje per parą fiksuoti 144 nauji susirgimai. Nuo šios ligos per pastarąją parą mirė 26 žmonės, vienas – Klaipėdoje.

***

Policija pranešė sučiupusi ir 45 eurų baudomis nubaudusi dvi braziles, kurios Klaipėdoje vertėsi prostitucija.

***

„Klaipėdos energija“ pranešė Šilutės plento padalinyje įrengusi dvi naujas biokuro sandėliavimo aikšteles, kurių bendras plotas – 2440 kv. m. 

***

„Ponas Nausėda atrodė tikrai „kietas“ paskelbęs, kad išbrokavo dvi anksčiau sąrašu pateiktų kandidatų į ministrus personas: į žemės ūkio ministres siūlytą konservatorių atstovę Dalią Miniataitė ir į susisiekimo – „laisvietį” Kasparą Adomaitį. Jis pabrėžė, kad dėl kitų jam abejonių keliančių personažų premjerė Ingrida Šimonytė „prisiėmė asmeninę atsakomybę”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Dramatišką pergalę „Huawei Moterų lygos“ A divizione penktadienį iškovojo Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkės, rezultatu 61:59 įveikusios LCC tarptautinio universiteto komandą.

Gruodžio 5-oji

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“, šįkart pasakoja, kaip vieninteliame Lietuvos jūrų uoste atsirado energetinę šalies nepriklausomybę užtikrinęs SGD terminalas, per kurį šiemet jau bus importuota apie 70 proc. visų Lietuvoje suvartojamų dujų.  

***

Per penktadienį šalyje nustatyti 2848 nauji koronaviruso atvejai – trečią dieną iš eilės fiksuojamas antirekordas. Uostamiestyje per parą fiksuoti 109 susirgimai – 35 mažiau nei ketvirtadienį. Nuo šios ligos per pastarąją parą mirė 21 žmogus.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė pakalbino šio teatro Pastatymų tarnybos vedėją Aivarą Tarvydą, kuris papasakojo apie savo vadovaujamos komandos darbo specifiką.

***

Nors klaipėdiečiai ir buvo raginami šeštadienio vakarą neiti į Teatro aikštę, kur įsižiebs miesto kalėdinė eglė, nes čia nebus jokio veiksmo, kuris perkeltas į transliaciją, susirinkusiųjų vis tiek netrūko.

***

Šiemet, kaip ir kasmet, Klaipėdos miesto savivaldybė kartu su Jaunimo reikalų taryba (JRT) ir kiti partneriai organizavo Klaipėdos jaunimo apdovanojimų ceremoniją, tik ji dėl karantino jau vyko per nuotolį.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ dviejų pratęsimų trileryje išvykoje šeštadienį rezultatu 82:79 nugalėjo Šilalės „Lūšį“. Tuo metu „Neptūnas” namuose neatsilaikė prieš Panevėžio „Lietkabelį”, pralaimėjęs 80:90.

Gruodžio 6-oji

1946-ųjų rugsėjį inž. P. Ivanovas „Raudonojo švyturio” puslapiuose konstatavo, kad reikalas su darbininkų ir tarnautojų išvykomis į viešuosius darbus (50 valandų prie miesto atstatymo darbų) tebėra nepatenkinamas. Pasak draugo inžinieriaus, dauguma kolektyvų dar buvo neatidirbę nė 25 procentų jiems nustatytų valandų, rašoma „Atviros Klaipėdos” ciklo „30 metų be komunistinių marazmų” publikacijoje.  

***

Per šeštadienį šalyje nustatyta 2219 naujų koronaviruso atvejų, tuo metu Klaipėdoje per parą fiksuota 180 susirgimų – net 81 daugiau nei penktadienį. Mirė 12 žmonių., iš jų 2 – Klaipėdoje.

***

Prezidentui Gitanui Nausėdai atmetus konservatorių siūlytos Dalios Miniataitės kandidatūrą į žemės ūkio ministrus, vietoje jos premjerė Ingrida Šimonytė apsisprendė siūlyti su šia partija nesėkmingai Seimo rinkimuose Klaipėdoje dalyvavusį Kęstutį Navicką.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This