14-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Balandžio 4-oji

Apeliacinis teismas paliko nepakeistą Klaipėdos apygardos teismo šį sausį priimtą sprendimą, kuriuo buvo atmestos bendrovės „Scania Lietuva“ pretenzijos dėl uostamiesčio savivaldybės valdomo Klaipėdos autobusų parko paskelbto elektrobusų išperkamosios nuomos konkurso, rašo portalo žurnalistas.

***

Nuo pirmadienio atsisakoma privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, išskyrus sveikatos, slaugos ir globos įstaigas bei viešąjį transportą. Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti tik 902 COVID-19 atvejai.

***

„Taip, yra vyresnioji karta (ten, beje, situacija nėra tokia prasta, kaip daugelis čia rašančių sau įsivaizduoja), bet jie valstybinės kalbos jau sunkiai išmoks. Leiskite jiems ramiai gyventi. Niekas nuo to nenukentės”, – nuomonių rubrikoje rašo Denis Kišinevskij, atsakydamas Ninai Puteikienei.

***

Aplinkos apsaugos agentūros puslapyje paviešinta nuoroda į „Klasco” užsakymu UAB „Nomine Consult” parengtą poveikio aplinkai vertinimo programą, kuria numatoma didinti metalo laužo krovos ir sandėliavimo pajėgumus, o tokią krovą perkelti iš 6 ir 7 krantinės į 8 ir 9 (tarp S. Dariaus ir S. Girėno gatvės ir Vitės mokyklos stadiono).

***

Klaipėdos policijos pareigūnai praneša atliekantys dar vieną tyrimą dėl, kaip įtariama, Klaipėdos apskrityje veikiančios bendrovė, užsiimančios sveikatinimo paslaugomis, apgaulingo apskaitos tvarkymo bei dokumento klastojimo.

***

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį pranešė, jog uždaromas Rusijos konsulatas Klaipėdoje.

***

Pranešama apie uostamiestyje įsteigtą Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Klaipėdos skyrių.

Balandžio 5-oji

Kijevo apylinkėse Rusijos pajėgų nužudytų šimtų ukrainiečių aidas pasiekia ir Klaipėdą – kovo pabaigoje uostamiestyje įsikūrusi 18-metė kijevietė Viktorija Zelenskaja su „Atvira Klaipėda” pasidalino savo istorija, kurioje kertinį vaidmenį suvaidino okupantų kankinta bei nužudyta Motyžino miestelio seniūnės šeima. Jos ir sūnaus palaikai surištomis rankomis prieš porą dienų buvo aptikti masinėje kapvietėje, o vyro kūnas buvo įmestas į šulinį.

***

Pirmadienį Lietuvoje patvirtinta 1911 COVID-19 atvejų – 1009 daugiau nei sekmadienį, iš jų Klaipėdoje fiksuoti 54 šios ligos atvejai – 22 daugiau nei parą prieš tai.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas suskaičiavo, kiek ir kokių darbų pagal sutartis su Klaipėdos savivaldybe turės atlikti Plungėje registruota UAB „VVARFF“. Jis taip pat informuoja apie paskelbtą viešąjį konkursą dėl Smiltynėje esančios vilos „Hubertus” restauravimo ir remonto darbų.

***

Antradienį savivaldybės Kontrolės komiteto nariams buvo pristatyta 2019-2020 m. Savivaldybės kontrolierių audito ataskaita dėl miesto teritorijų priežiūros.

***

„Atvira Klaipėda” praneša nusprendusi atsisakyti rusiškos portalo naujienų versijos ir nurodo tokio sprendimo priežastis.

***

Specialiųjų tyrimo tarnyba skelbia atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl papirkimo ir dokumentų klastojimo, siekiant neteisėtai gauti COVID-19 vakcinaciją patvirtinantį įrašą.

***

Į Andriaus Tapino raginimą Lietuvoje demontuoti rusų kariams skirtus paminklus, antradienį atsiliepė ir Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus atstovai, ragindami nukelti Klaipėdos karių kapinėse esančias skulptūrines kompozicijas.

***

Dalia Grikšaitė pakalbino Klaipėdos universiteto profesorių, socialinių mokslų daktarą Vaidutį Laurėną, universiteto bendruomenei pristačiusį knygą „Universitetas – racionalus ir emocingas“.

***

Klaipėdos „Neptūno“ merginos antradienio vakarą dramatiškai žengė į Moterų lygos A diviziono finalą, išvykoje 65:53 nugalėjusios Kauno „Aistes-LSMU“.

Balandžio 6-oji

Apie iki šiol neatsakomus klausimus, dėl ko taip pabrango naujoji tarp Kretingos ir Senvagės gatvių statoma mokykla, dar kartą rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Portalo žurnalistė domėjosi, kaip vykdomos konsulatų uždarymo procedūros ir iki kada Rusijos konsulato darbuotojai privalo palikti Klaipėdą.

***

Pranešama, jog Klaipėdos jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centrui suteiktas Pauliaus Lindenau vardas.

***

Sveikatos apsaugos ministerija pakeitė Vyriausybės nutarimo projekto „Dėl universiteto ligoninės Klaipėdoje steigimo” pavadinimą ir turinį, pagal kurį Ir Klaipėdos jūrininkų, ir universitetinė ligoninės bei Palangos reabilitacijos ligoninė po reorganizacijos bus sujungtos į vieną juridinį asmenį – viešąją įstaigą.

***

Šiuo metu šalyje COVID-19 liga dar serga 36 008 žmonės, pasveiko 977 467, iš jų Klaipėdoje – 68 798: per parą pasveiko 270 klaipėdiečių.

***

Trečiadienio rytą, minint saugus eismo dieną, Klaipėdos ir apylinkių kelius padengusio plikledžio užderėjo avarijų.

***

„Pasaulis pakraupęs: nužudytos ištisos šeimos, savo vaikų akivaizdoje išprievartautos ir vėliau pakartos moterys, kitos – išrengtos ir išspirtos iš karinių kolonų mašinų – jų kūnus okupantai mėgino sudeginti apkrovę padangomis ir apipylę dyzelinu. Buvo drėgna diena, tad sumanymas nepavyko. O besitraukiantieji neturėjo prabangos neskaičiuoti laiko”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Žinomas Klaipėdos architektas Edmundas Andrijauskas „Atviros Klaipėdos” žurnalistui išdėstė savo požiūrį į visuomenei pristatytą infrastruktūros, reikalingos miesto greitųjų autobusų eismo sistemai (BRT) funkcionuoti, techninį darbo projektą, parengtą Klaipėdos savivaldybės užsakymu.

Balandžio 7-oji

Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmai jiems Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sugrąžintą bylą, kurioje buvusi uostamiesčio savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilijos Venckutė-Palaitienė prašė ją grąžinti į darbą bei priteisti pinigų už priverstinę pravaikštą, išnagrinėjo priešingai nei pirmą kartą, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas. Jis taip pat informuoja, jog Klaipėdos miesto tarybos narys Vytis Radvila užsidribo 200 eurų baudą už tai, kad nemokumo administratoriui laiku neperdavė bendrovės, kuriai vadovavo iki bankroto, dokumentų, o buvęs Seimo narys klaipėdietis Ričardas Žurinskas dar vienoje jam iškeltoje baudžiamojoje byloje išgirdo išteisinamąjį nuosprendį.

***

Praėjusią parą šalyje nuo COVID-19 vakcinuoti 565 gyventojai, iš kurių tik 26 buvo klaipėdiečiai.

***

„Netrukus orai Klaipėdoje labai pagerės. Ne tik dėl pavasario. Dėl to, kad bus uždaryta fašistinė irštva – Mordoro – Rusijos konsulatas. Ir užčiaupę iltis vampyrai grįš pas Putiną. Kai kurių bažnyčių pajamos, tikėtina, gali sumažėti , – nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistas. Toje pačioje rubrikoje istorikas Vasilijus Safronovas samprotauja pastarųjų dienų aktualia tema – griauti ar ne paminklus Rusijos kariams.

***

Portalo žurnalistas sužinojo, jog Klaipėdiečio kortelės sukūrimo konkurso pirmąjį etapą laimėjo UAB „Thinkbig LT”, pasiūliusi mažiausią kainą. Tuo metu Kultūros infrastruktūros centras paskelbė viešojo pirkimo konkursą archeologiniams tyrimams šv. Jono bažnyčios vietoje atlikti.

***

Po ketvirtadienį beveik dvi valandas vykusių diskusijų Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete dėl greitųjų autobusų (BRT) projekto jokio sprendimo nepriimta – sutarta per kitą posėdį apie tai dar diskutuoti gyvai.

Balandžio 8-oji

„Yra įvykiai, kurie yra įvykiai. Tokių įvykių pasaulyje labai daug, dabar yra toks įvykis šiuo momentu ir todėl mes laikomės, kad dabar tylim tuo klausimu. Aš Lietuvos rusė, aš čia gyvenu ir aš nenoriu spekuliuoti šiuo klausimu, todėl kad aš vis tiek rusė. Jei aš pasakysiu taip ar taip, vis tiek bus blogai”, – taip karą Ukrainoje komentavo „Atviros Klaipėdos” pakalbinta Jelizaveta Daugininkienė, organizacijos „Rusakalbė Klaipėda” vadovė.

***

Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 1775 COVID-19 atvejai, iš kurių 57 fiksuoti Klaipėdoje.

***

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija įteikė kasmetinius „Lietuvos eksporto prizo“, „Lietuvos metų verslininkės-vadovės“ ir „Darbo žvaigždės“ apdovanojimus, tarp kurių pateko ir kelios uostamiesčio įmonės bei jų vadovai.

***

Nors Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federaciją (KAMFF) pastaruoju metu kamavo ir nesutarimai, pasiekę net teismus, ketvirtadienio vakarą susirinkę jos nariai nusprendė kurso nekeisti ir vadovo postą dar keturiems metams patikėti Rimantui Žvingilui.

***

„Ar yra paminklas, tam tikras artefaktas, ar nėra paminklo, sprendžiama ne pagal užrašą ant etiketės, o pagal turinį. Taigi, daktaras Vasilijus
argumentuoja, kad nėra paminklo sovietinei armijai, o minia socialiniuose tinkluose sako, kad yra”, – nuomonių rubrikoje su V. Safronovu polemizuoja Dainius Urbanavičius.

***

Klaipėdos apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad Valstybinės darbo inspekcija buvo nepagrįstai paskyrusi 900 eurų baudą Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovui Dariui Steponkui.

***

„Klaipėdos nafta“ pranešė, kad Šiaulių apygardos teismas penktadienį atmetė Klaipėdos apygardos prokuratūros ieškinį ginant viešąjį interesą dėl bendrovės sprendimų ir akcijų suteikimo darbuotojams sutarčių pripažinimo negaliojančiomis bei restitucijos taikymo.

***

Pirmąsias šio sezono I Lietuvos futbolo lygos namie žaistas rungtynes penktadienio vakarą Klaipėdos „Neptūnas“ sužaidė lygiosiomis 1:1 su Kazlų Rūdos „Šilu“.

Balandžio 9-oji

Pokario Klaipėdos istorijai pažinti skirtame rašinių cikle „Ką pasakoja archyvas” šįkart – apie 1948-1949 metų miesto valdžios sprendimus, susijusiu su Dange ir jos krantinėmis.

***

Pagal COVID- 19 ligos atvejų skaičių, per 14 dienų tenkantį 100 tūkst. gyventojų, Klaipėda pakilo į kol kas aukščiausią – 17-tą – vietą nuo galo tarp visų savivaldybių.

***

Penktadienį Klaipėdos kelių patruliai vos spėjo registruoti girtus vairuotojus.

***

AB „Smiltynės perkėla” sudarė sutartį su VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” dėl keltų bilietų platinimo miesto viešojo transporto sistemoje: turintys elektroninio bilieto kortelę ja galės naudotis ir keldamiesi į Smiltynę, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Uostamiestyje, Statybininkų pr. ir Gedminų g. sankryžoje, sklype Gedminų g. 7 a. jau matyti būsimo prekybos centro pastatas – neilgai trukus čia duris atvers „Norfa XXL“.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ šeštadienį svečiuose po permainingos kovos minimalia persvara 65:64 nugalėjo Alytaus „Dzūkiją“. Tuo metu

Klaipėdos „Neptūnas“ šeštadienį svečiuose po permainingos kovos minimalia persvara 65:64 nugalėjo Alytaus „Dzūkiją“. Tuo metu Klaipėdos „Dragūno” rankininkai, Kaune įveikę vietos „Granitą“ rezultatu 27:25, iškovojo paskutinį kelialapį į Baltijos rankinio lygos finalinį ketvertą.

Balandžio 10-oji

„Atsižvelgdama į skirtinas sąlygas, kuriose teko tam kraštui gyventi per penkis šimtus su viršum metų atskirtam nuo Lietuvos, Lietuvių Tautos Taryba išrenka iš savo tarpo specialinę komisiją, kuri išdirba Steigiamajam Lietuvos Seimui patvirtinti ypatingas normas, kuriomis turės būti tvarkomas, atsižvelgiantį į Mažosios ir Didžiosios Lietuvos reikalus, vietinis to krašto valdymas bendroje Lietuvos Valstybės valdymo sistemoje”, – „Atvira Klaipėda”, tęsdama projektą „Centrinis archyvas: Klaipėda”cituoja ištrauką iš šiame archyve saugomo Prūsų Lietuvos tautinės tarybos 1920-ųjų vasario 21 d. sprendimo.

***

Pagal SARS- CoV-2 ligos atvejų skaičių, per 14 dienų tenkantį 100 tūkst. gyventojų, Klaipėda pakilo dar viena padala aukščiau ir jau yra 18-toje vietoje nuo galo tarp visų savivaldybių.

***’

„Atvira Klaipėda” informuoja, kokių nebereikalingų pastatų nusprendė atsikratyti Klaipėdos savivaldybė ir kiek jai tai kainuos.

***

„Georgijaus juostelėmis, žmonių pramintomis koloradkėmis, pasipuošusių asmenų postringavimuose nesunkiai girdimas rusiškasis šovinistinės ideologijos naratyvas: Rusija vienintelė laimėjo Antrąjį pasaulinį karą, „didžioji” rusų tauta yra žmonijos nuo fašizmo gelbėtoja, kitų (suprask – prastesnių) tautų išvaduotoja ir t.t., ir pan.”, – tęsdama diskusiją apie paminklų kariams likimą nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistė.

***

Muzikinis teatras šiemet, po dviejų metų pertraukos, praneša vėl gyvai teatro darbuotojus pagerbęs apdovanojimuose „Pagauk bangą“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This