37-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 7-oji

Nors naujoji mokykla šiaurinėje miesto dalyje turėjo iškilti šių metų spalį, šiuo metu čia tėra atlikta vos apie 5 proc. numatytų darbų, tad vilties, kad kitą rugsėjo pirmąja čia jau mokysis vaikai – nedaug, rašo „Atvira Klaipėda”.

***

Bendrovės „Klaipėdos energija” direktorius Antanas Katinas „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog dėl dviejų COVID-19 infekcija užsikrėtusių administracijos darbuotojų įmonės veiklai grėsmės nėra, o iš viso yra izoliavęsi 11 žmonių.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog dėl Baltijos prospekto estakados rekonstrukcijos teks iškirsti 242 medžius.

***

Kodėl pirmadienį teisme buvo atidėtas prieš pusantrų metų žmogaus mirtimi pasibaigusios avarijos bylos nagrinėjimas, kurioje kaltinimai pareikšti Klaipėdos apygardos teismo Ūkio dalies vedėjai, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Valstybės valdoma „Klaipėdos nafta” paskelbė naujo jos administracinio pastato darbo projekto parengimo ir statybos darbų pirkimo konkursą.

***

Policija pristato naująjį Klaipėdos apskrities policijos komisariato kapelioną – kunigą Vidmantą Daugėlą bei informuoja apie praėjusios savaitės reido rezultatus.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 17 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Klaipėdos apskrityje nenustatytas nė vienas susirgimas. Devyni atvejai registruoti Vilniaus, keturi – Tauragės, trys –  Kauno ir  vienas – Marijampolės apskrityse.

***

Lietuvos žaliųjų partijos atstovai pageidauja, kad Generalinė prokuratūra ir Konstitucinis Teismas „atlikti išsamų tyrimą” dėl Klaipėdos jūrų uosto bendrojo plano.

***

Kaip uostamiesčio mokykloms sekasi dirbti koronavirusinės infekcijos sąlygomis, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje, kuriuo įpareigojo nugriauti K. Donelaičio g. 12 esantį vadinamąjį priestatą, priklausantį Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai, bei pripažino dviejų sklypų neteisėtą įsigijimą, bet šis sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Rugsėjo 7-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog buvusi Klaipėdos savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė teisme bando įrodyti, kad vykdytos reorganizacijos metu jai nepagrįstai buvo pasiūlytos nelygiavertės pareigos, kurių atsisakius moteris buvo atleista.

***

„NEO GROUP“ praneša pradėjusi savo sukurto antrinės PET pakuotės cheminio perdirbimo proceso patentavimo procedūras Europos Sąjungoje.

***

Per praėjusią parą, pirmadienį, Lietuvoje patvirtinti 32 koronavirusinės infekcijos atvejai, keturi jų – Klaipėdos apskrityje. Vienas iš Klaipėdos apskrityje registruotų atvejų – įvežtinis: koronavirusas rastas asmeniui, grįžusiam iš Ukrainos. Kitas naujas koronaviruso atvejis siejamas su židiniu „Klaipėdos energijoje“, bet užsikrėtęs asmuo nėra įmonės darbuotojas. Tuo metu paaiškėjo, jog pirmas COVID-19 atvejas nustatytas darželinukui iš Gargždų bei „Versmės” progimnazijos moksleiviui.

***

Klaipėdiečių vaidybiniame filme „Sistema“ bukai sistemai tarnaujančios mokytojos Onutės vaidmenį sukūrusi „Apeirono” teatro aktorė Kristina Švenčionytė tikina, jog ji mokėsi visai kitokioje mokykloje, nei dirba jos suvaidinta herojė.

***

Didžiojo Klaipėdos pilies bokšto statybų projektą rengiantys bendrovės „Uostamiesčio projektas” architektai miesto valdžios ir įvairių institucijų atstovams antradienį pristatė darbų eigą: paaiškėjo, jog sunkiausia bus parodyti autentiškas bokšto liekanas, ko pageidauja ir paveldosaugininkai, ir mokslininkai.

***

Klaipėdos savivaldybės valdomų bendrovių atstovai Kontrolės komiteto nariams antradienį aiškinosi, kaip perka viešinimo paslaugas, kodėl sutartyse numatytos sumos neretai yra viršijamos.

***

Antradienio pavakarę Klaipėdoje vykęs pirmasis „Kalbos kelio” renginys, skirtas Jono Jablonsio 160-osioms gimimo metinėms, nesudomino nei uostamiesčio lituanistų, nei paprastų klaipėdiečių.

Rugsėjo 9-oji

Antradienį vykusiame vis dar parengiamajame teismo posėdyje dėl „Klasco“ palapinių nuspręsta kviestis ekspertą, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Paupių bendruomenė skelbia siekianti, kad jos sukurta svetaine naudotųsi ir senjorai.

***

Per antradienį Lietuvoje patvirtinti 32 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai, septyni jų – Klaipėdos apskrityje. Vienas Klaipėdos apskrityje registruotas įvežtinis atvejis žmogui, grįžusiam iš Prancūzijos. Keturi nauji koronaviruso atvejai yra siejami su židiniu viename odontologijos kabinete Gargžduose. Vienas iš šių asmenų, kaip jau skelbta, lanko lopšelį-darželį „Gintarėlis“. Darželyje vaikas paskutinį kartą buvo rugsėjo 2 d. Nustatyti 24 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys. Dar vienas iš užsikėtusių asmenų yra moksleivis, lankantis Klaipėdos „Versmės“ progimnaziją. Kaip jis užsikrėtė, kol kas neaišku. Nustatyta, kad didelės rizikos sąlytį turėjo 30 bendraklasių. Dar vienas naujas koronaviruso atvejis siejamas su židiniu „Klaipėdos energijoje“. Vertinama, jog su protrūkiu šiuo metu yra susiję 4 žmonės.

***

Trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje pristatyta gausi renginių šiuolaikinio meno mėnesio programa.

***

Uosto direkcija pranešė, kad šį penktadienį oficialiai bus duotas startas rekonstruoti Klaipėdos uosto šiaurinį ir pietinį baugolaužius (molus) bei informuoja, kad trečiadienį Susisiekimo ministerijoje atidaryta Klaipėdos jūrų uosto inovacijų paroda.

***

„Žinoma, pajėgtume įgyvendinti dar vieną projektą, bet esminis klausimas yra finansavimas. Klaipėdos savivaldybė dabar tikrai nėra pajėgi finansuoti dar vieną didelį projektą“, – gyventojų reikalavimą uždrausti traukinių eismą ties Rimkų pervaža „Atvirai Klaipėdai” komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis. Tuo metu Klaipėdos miesto tarybos ir mero sekretorius Modestas Vitkus paaiškino, jog nuo šiol visi politikų posėdžiai bus vykdomi nuotoliniu būdu, nes tokia yra ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo rekomendacija.

Rugsėjo 10-oji

„Atviros Klaipėdos”  žurnalistas toliau narplioja nepabaigiamus teisminius ginčus dėl Giruliuose, per prestižinį kvartalą „Gintaro krantas” jūros link vedančios užkardu bei vartais užtvertos Skautų gatvės.

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informuoja, kad per praėjusią parą šalyje patvirtinti 36 koronavirusinės infekcijos atvejai. 15 iš jų registruota Vilniaus, 7 Kauno, 7 Šiaulių, 3 Panevėžio, 2 Tauragės, po 1 – Klaipėdos ir Utenos apskrityse. Klaipėdoje susirgęs žmogus yra susijęs su židiniu „Klaipėdos energijoje“. Iš viso su šiuo židiniu jau siejami 5 atvejai.

***

Pranešama apie pradedamus Baltijos skaitmeninių inovacijų centro statybos darbus, kurie atsies 5,47 mln. eurų.

***

Ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu Kretingoje buvo pristatyti Vilniaus gatvės rekonstrukcijos darbų metu atliktų žvalgomųjų archeologinių tyrimų rezultatai.    ***

Klaipėdos mero potvarkiu sudaryta speciali darbo grupė, kurios pagrindinis tikslas buvo išrinkti vietą nurašytam kariniam laivui „Sūduvis“, ketvirtadienį priėmė galutinį sprendimą įkurdinti laivą Dangės krantinėje prie Pilies tilto, tačiau tai bus realizuota ne anksčiau nei po metų, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Kad ketvirtadienį ir penktadienį iki pietų buvo sutrikę kai kurie „Swedbank” el. bankininkystės atsiskaitymai, portalui patvirtino banko konsultantės.

***

Ketvirtadienį Saugaus eismo komisijos posėdyje buvo pristatyti jau kitą savaitę atsirasiantys eismo ribojimai Baltijos prospekte, susiję su pagrindinės uostamiesčio žiedinės sankryžos rekonstrukcija.

***

Kultūros ministerija pranešė, kad konkursą eiti Klaipėdos dramos teatro vadovo pareigas laimėjo Tomas Juočys, dabartinis šio teatro vadovas.

***

Klaipėdoje esančiame „Lidl“ prekybos centre susižalojusios moters paieškos teisme baigėsi tuo, kad ji parduotuvę valdančiai bendrovei dar ir liks skolinga: nors teismas iš dalies tenkino jos ieškinį, jai priteista padengti atsakovo bylinėjimosi išlaidų suma viršijo jai priteistą neturtinę žalą.

***

Klaipėdos licėjus praneša apie čia įvykusią šios mokymo įstaigos direktorės Reginos Kontautienės jubiliejinę šventę.

Rugsėjo 11-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog šiuo metu viešinamuose Lietuvos bendrojo plano konkretizuotuose sprendiniuose rašoma, jog iki 2030 m. numatoma ir vidinė (pietinė), ir išorinė (šiaurinė) Klaipėdos uosto plėtra.

***

Per praėjusią parą, ketvirtadienį, Lietuvoje patvirtinti 44 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai, keturi jų – Klaipėdoje. Vienas jų įvežtinis iš Ukrainos. Kitų trijų asmenų užsikrėtimo aplinkybės kol kas nėra žinomos. Asmenys tyrėsi pajutę simptomus arba profilaktiškai. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. Tuo metu skelbiami ir pirmieji tyrimų apie COVID-19 susirgimus Lietuvoje rezultatai.

***

Vyriausioji rinkimų komisija penktadienį paskelbė visus kandidatus į Seimą tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėse apygardose, todėl tapo žinoma, jog keturiose Klaipėdos vienmandatėse apygardose po mėnesio vyksiančiuose rinkimuose varžysis 46 kandidatai, rašo „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša apie atnaujintą vaikų žaidimo aikštelę Poilsio parke bei naujai suremontuotą Irklavimo bazę.

***

Amžiaus projekto pavadinimą jau gavusi Klaipėdos uosto pietinio ir šiaurinio molų rekonstrukcija penktadienį buvo oficialiai pradėta. Teigiama, kad su šiuo projektu Klaipėdos uoste prasidės proveržis, o gyventojai tiek per rekonstrukciją, tiek po jos nepraras savo mėgiamos pasivaikščiojimų vietos.

***

Penktadienio pavakarę Klaipėdos dramos teatras kelioms dešimtims iš anksto užsiregistravusių žiūrovų pristatė savo 85-ąjį sezoną bei supažindino su teatro naujovėmis, tarp kurių – teatro skaitykla ir Vaikų studija.

Rugsėjo 12-oji

„Beveliju save vadinti klaipėdiete, kadangi tai mano gimtasis miestas, kuriame aš gimiau, užaugau ir į kurį visada norėjau sugrįžti… Kai pagalvoji, juk mes visi kilę iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės”, – sako Klaipėdos rusų bendrijos „Lada” vadovė Svetlana Vasičkina, kurią kalbina Denis Kišinevskij.

***

Kodėl Klaipėdos futbolas atsidūrė posūnio vietoje, aiškinosi Valdas Pryšmantas.

***

Per penktadienį šalyje buvo nustatyti 53 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Iš jų 13 Kauno, 12 Šiaulių, po 9 Vilniaus ir Panevėžio, 6 Klaipėdos, 2 Tauragės, po vieną Marijampolės ir Alytaus apskrityse. Klaipėdos apskrityje 5 asmenų užsikrėtimo aplinkybės kol kas nėra žinomos. Asmenys tyrėsi pajutę simptomus arba profilaktiškai. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

***

Keli šimtai žmonių su savo augintiniais šeštadienį Klaipėdos centre surengtose eitynėse dar kartą priminė, jog ir gyvūnai turi savo teises, o visos nelegalios daugyklos ir veisyklos turi būti uždarytos, jų savininkai nubausti. Tuo metu Malūno parke buvo surengta Malūno parko bendruomenės diena. 

Rugsėjo 13-oji

„Atvira Klaipėda” keliones laiku tęsia pasakodama išskirtinio septynaukščio, kuriame pradėjo veikti pirmasis Klaipėdoje liftas, buvo įsikūrusi vykdomoji valdžia, policija, milicija ir galiausiai bankas, istoriją.

***

Lietuvoje per praėjusią parą patvirtinti 39 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 7 – Klaipėdos apskrityje. 3 atvejai siejami su AB „Klaipėdos energija“ – iš viso su šiuo protrūkiu jau siejami 8 atvejai. Taip pat koronavirusas nustatytas Klaipėdos licėjaus mokiniui. Išsiaiškinta, kad jis užsikrėtė po kontakto su asmeniu, kuriam koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta anksčiau. Dar 3 nauji atvejai nustatyti,  kai asmuo užsikrėtė po kontakto su sergančiuoju. Dar vieno asmens užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos.

***

„1902-1906 m. buvo skirta 75 000 markių kelio atkarpai nuo Smiltynės iki Juodkrantės sutvarkyti. 1906 m. pavasarį kelio tiesimo darbai vyko piečiau Juodkrantės, bet čia jie gerokai užsitęsė dėl natūralios kliūties – Avino kalno. Vis dėlto toliau šie darbai ėjo gana sparčiai, ir jau 1909 metais praktiškai viso kelio per Kuršių neriją tiesimo darbai buvo baigti, o 1910 m. kelias buvo apsodintas medžiais. Netgi nutiesus kelią per kopas, susisiekimo per Kuršių neriją problemiškumas išliko. Daugiausia tai buvo susiję su žiemos pūgomis, kai pusnys tą kelią užversdavo, ir net rogėmis nebūdavo galima pravažiuoti“, – cituojama ištrauka iš istorikės  Nijolės Strakauskaitės knygos, dar viename „Atviros Klaipėdos“ rašinių cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” pasakojant apie rugsėjo  įvykius.

***

Per sekmadienį automagistralėje netoli Gargždų įvykusią avariją, kurios metu į policijos automobilį atsitrenkė „Citroen Jumper“, nukentėjo du žmonės.

***

„Esmė ta, kad visos šios puikios juostos dedamosios dalys darniai dera tarpusavyje, groja kaip tobulas orkestras, kuriame visi muzikantai – aukščiausio lygio savo srities profesionalai. Tiek jau plačiai išgirta jaunosios kartos žymios aktorių šeimos gildijos – Bareikių – atžala Barbora, tiek vyresniosios lietuvių aktorių kartos kino bei teatro primadona Jūratė Onaitytė, tiek viduriniajai kartai atstovaujanti Gabija Jaraminaitė yra lygiavertės, viena kitą puikiai papildančios partnerės, kaip, beje, ir ryškiai, įsimintinai antraplanius (bet ne antraeilius!) vaidmenis sukūrusios Rimantė Valiukaitė ar Rasa Samulionytė”, – nuomonių rubrikoje apie filmą „Pilis” rašo „Atviros Klaipėdos“  žurnalistė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This