39-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 21-oji

Per praėjusią parą, sekmadienį, Lietuvoje patvirtinta 70 koronavirusinės infekcijos atvejų ir tik vienas jų – Klaipėdos apskrityje. Kaip užsikrėtė šis asmuo, šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti: išvykęs į užsienį jis nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

***

Skulptorių, juvelyrą, metalo plastikos meistrą Danių Drulį, kurio jubiliejinė paroda „Žmogus kaip augalas“ eksponuojama Klaipėdos galerijoje, kalbina Rosana Lukauskaitė.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog šiemet spalį Seimo rinkimuose balsuoti iš anksto bus galima ne dvi, o keturias dienas ir tai padaryti norintys rinkėjai turės atvykti ne į Klaipėdos savivaldybės posėdžių salę, o į Žvejų rūmus.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pristato savaitgalį įvykusią premjerą – Jacques‘o Offenbacho operetę „Orfėjas pragare“.

***

Policija praneša apie praėjusios savaitės reido rezultatus bei nesibaigiančius sukčiavimo atvejus.

***

Klaipėdos miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė nuomonių rubrikoje stebisi, kodėl miesto vadovai atsisakė „Švyturio” arenos paslaugų išankstiniam balsavimui. 

***

Skelbiama, jog didžiosios šalies gydymo įstaigos, šiuo metu koordinuojančios koronaviruso plitimo suvaldymą Lietuvoje, tarp jų –  Klaipėdos universitetinė ligoninė, pirmadienį pasirašė bendradarbiavimo susitarimą,vadinamąjį ketinimų protokolą, susivienijusios į Bendradarbiavimo koordinacinę tarybą.

Rugsėjo 22-oji

Antradienio rytą Klaipėdoje jau 11 kartą buvo atliktas eksperimentas, kurio metu paaiškėjo, jog iš visų transporto priemonių per miestą nuo Smiltelės g. sustojimo iki Klaipėdos universiteto greičiausiai atskriejo paspirtukas. Tuo metu kelios dešimtys Jūrų uosto direkcijos darbuotojų į darbą antradienį vyko paspirtukais, dviračiais, viešuoju transportu ar pėsčiomis, taip paminėdami dieną be automobilio.

***

Antradienio rytą Slengiuose automobilis mirtinai sužalojo el. paspirtuku važiavusį paauglį.

***

Pranešta, kad per praėjusią parą Lietuvoje buvo patvirtinti 45 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, du iš jų – Klaipėdos apskrityje. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, tačiau aiškinantis užsikrėtusiųjų maršrutus, informacija gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų. Kauno apskrityje patvirtinta 20 atvejų, Vilniaus – 13 atvejų, Šiaulių – devyni, vienas atvejis užfiksuotas Alytaus apskrityje.

***

Bankas „Luminor“ pranešė finansavęs naujos plastiko taros gamyklos „Terekas“ statybas Kretingoje – ši įmonė savo išskirtine plastiko pūtimo technologija yra vienintelė Baltijos šalyse. Tuo metu Klaipėdos LEZ veikianti maistinės APET plėvelės ir HDPE kamštelių gamintoja „RETAL Baltic Films“ pirmą šių metų pusmetį pagamino 16 proc. daugiau produkcijos ir , nepaisant pandemijos nulemto paklausos bangavimo, prognozuoja teigiamą visų 2020-ųjų rezultatą.

***

Kodėl uostamiesčio politikai suabejojo „Klaipėdos vandens” Stebėtojų tarybos pirmininko Valdemaro Anužio nepriekaištinga reputacijai, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Kartu su dar 5 iškiliais kultūros ir meno veikėjais klaipėdietis poetas ir dramaturgas Gintaras Grajauskas Kultūros ministerijoje antradienį buvo apdovanotas garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

***

Antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje aptarta situacija dėl pagalbos į namus vienišiems senoliams teikimo, kurios metu paaiškėjo, jog šios paslaugos reikia laukti gana ilgai.

***

„Atvira Klaipėda”  informuoja, jog „Klaipėdos nafta” nusprendė skelbti naują konkursą jos administracinio pastato darbo projekto ir statybų rangovui išrinkti: pirmasis konkursas buvo paskelbtas šio mėnesio pradžioje, tačiau antradienį paaiškėjo, kad jo procedūros nutraukiamos.

***

Klaipėdos „Neptūno“ komanda antradienio popietę Bulgarijoje, Botevgrado mieste, kovoje dėl galimybės patekti į FIBA Čempionų lygą rezultatu 77:73 įveikė Londono „Lions“ ekipą.

Rugsėjo 23-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė išanalizavo visų partijų kandidatus – klaipėdiečius, įtrauktus į sąrašus daugiamandatėje apygardoje ir pretenduojančius patekti į Seimą.

***

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija paskelbė atviro UAB „Memelio miestas” užsakymu organizuojamo verslo centro, kuris iškils buvusioje „Laivitės” teritorijoje, projekto konkursui pateiktus darbus. Tuo metu Lietuvos architektų rūmai kreipėsi į naują šalies bendrąjį planą rengiančią Aplinkos ministeriją pateikdami pastabas ir siūlymus daryti tam tikras korekcijas bei pakartotinai vykdyti visas viešinimo procedūras, o vienas iš esminių siūlymų yra susijęs su numatoma Klaipėdos uosto plėtra.

***

Uosto direkcija pranešė, jog rugpjūtį Klaipėdos uoste užfiksuotas 11 proc. krovos augimas.

***

Ir toliau Klaipėdos apskritis išlieka tarp mažiausiai šiuo metu užsikrėtimų koronavirusine infekcija fiksuojančių regionų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per vakar parą Lietuvoje patvirtinti 73 nauji užsikrėtimo atvejai. Iš jų 31 Kauno, 22 Šiaulių, 14 Vilniaus, 3 Panevėžio, 2 Marijampolės ir 1 Tauragės apskrityse. Klaipėdos apskrityje užsikrėtusiųjų nėra. Praneštas, kad Kauno ligoninėje mirė du koronavirusu užsikrėtę žmonės, kurie priklausė 80-89 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų. Ši liga Lietuvoje jau nusinešė 89-ias gyvybes.

***

Finansų ir ekonomikos komitete trečiadienį buvo pristatyta Klaipėdos miesto pedagogų rengimo, kvalifikacijos plėtojimo, profesinių kompetencijų tobulinimo ir mokytojų pritraukimo į mokyklas 2020–2024 metų programa, kurios tikslas – į uostamiestį prisikviesti daugiau pedagogų.

***

Kaip atsitiko, kad iš Vaikų ligoninės su sugipsuota koja buvo išleistas vienas, be suaugusiųjų ir be ramentų, paauglys, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Kol kas jų neįvardinsiu, nes jų remontas dar nėra patvirtintas. Tačiau galiu pasakyti, kad jei ne gyventojų iniciatyva, tos gatvės labai ilgai lauktų savo eilės, nes žvyrkelių tvarkymo programoje jos yra ne pirmajame dešimtuke“, – apie kitais metais žadamas išasfaltuoti tris miesto gatves, prie kurių finansavimo prisidės patys  gyventojai, „Atvirai Klaipėdai” kalbėjo savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas.

***

Vyriausybė trečiadienį nusprendė perduoti Klaipėdos miestui Priestočio gatvėje esantį pėsčiųjų viaduką virš geležinkelio, o lietuvių startuolis „Discontract“, siūlantis meistrų iškvietimo ir namų priežiūros paslaugas, paskelbė nuo šios savaitės pradėjęs veiklą ir Klaipėdoje.

Rugsėjo 24-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmams eilinį kartą nepavyko pradėti nagrinėti trečiosios bylos, susijusios su per prestižinį Girulių kvartalą jūros link einančia Skautų gatve.

***

Policija praneša, jog trečiadienį Klaipėdoje rastas negyvas 4 mėnesių kūdikis be išorinių smurto žymių.

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 138 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Klaipėdoje jau antrą parą neužregistruota nė vieno naujo atvejo. 60 atvejų registruota Šiaulių, 37 Kauno, 33 Vilniaus, penki – Panevėžio, du –  Marijampolės ir vienas – Utenos apskrityse.

***

„Atvira Klaipėda” gavo sutarties projektą, pagal kurį Klaipėdos savivaldybė parduotų 49 proc. jai priklausančios bendrovės „Senasis turgus” akcijų bendrovei „Tilžės turgus”, priklausančiai valdančiosios daugumos atstovo konservatoriaus Andriaus Petraičio broliui ir tėvui.

***

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė „Atvira Klaipėdai” papasakojo apie savivaldybės planus įdiegti maisto/virtuvės atliekų rūšiavimą.

***

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje buvo pristatyta gausi renginių VIII Klaipėdos knygų mugės programa.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė, jog Valstybės sienos apsaugos tarnybos Uosto pasienio užkardos vadas Vytautas Sakevičius pateko į interesų konfliktą, kai metų pradžioje vertino sutartiniais ryšiais su jo sutuoktine susijusio pavaldinio tarnybinę veiklą.

***

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė projektui, kurio metu bus atnaujintos penkios senamiesčio gatvės. Taip pat pranešta, jog baigiamas įgyvendinti  Melnragės parko įrengimas bei žadama įamžinti didžiausios Klaipėdoje veikusios sinagogos atminimą.

***

Dėl koronavirusinės infekcijos vėliau pradedamų pamokų mokyklose ne visi moksleiviai spėja į dailės mokyklą, tačiau jos direktorė pažadėjo, jog situacija nuo spalio 1 d. keisis, bet vargu ji tenkins visų poreikius.

***

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje administracinio nusižengimo byloje dėl trukdymo Bendrojo pagalbos centro darbui žinant, kad pagalba nereikalinga, konstatavo, jog jauna moteris už nuolatinį policijos kvietimą nubausta pagrįstai.

***

Klaipėdos „Neptūno“ komanda ketvirtadienio vakarą  Bulgarijoje, Botevgrado mieste, lemiamoje kovoje dėl patekimo į FIBA Čempionų lygą rezultatu 59:69 nusileido Minsko „Tsmoki“.

Rugsėjo 25-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė domėjosi, kodėl iki šiol miesto centre apleistas stovi Turto banko perimtas buvęs Klaipėdos policijos komisariato pastatas.

***

Pranešta, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 114 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų, septyni jų – Klaipėdos apskrityje. Čia užfiksuoti atvejai infekcijos židiniams nepriskiriami.  Nedetalizuojama, kiek jų užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, kelių jų užsikrėtimo aplinkybės neaiškios. Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus. 43 atvejai registruoti Kauno, 37 – Vilniaus, 22 – Šiaulių, trys – Panevėžio ir po vieną – Marijampolės bei Utenos apskrityse.

***

Penktą kartą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Mykolo Romerio universiteto rengiamame aktyviausių Lietuvos bendruomenių konkurse tarp nugalėtojų paskelbta ir Klaipėdos miesto Paupių bendruomenė.

***

Penktadienį Klaipėdoje, prie prekybos centro Liepų g. 81 pirmą kartą surengta rudeninė mugė.

***

Penktadienį Klaipėdoje vyko viešas, vienas iš paskutiniųjų Lietuvos bendrojo plano sprendinių pristatymas, kuriame kalbėta apie Klaipėdos uosto išvystymą.

Rugsėjo 26-oji

Pirmojoje naujojo „Atviros Klaipėdos” projekto „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje” publikacijoje pasakojama, kaip nepriklausomybės pradžioje uostamiestyje atsirado, augo ir plėtėsi delfinariumas. Tuo metu kito projekto – „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” akiratyje – 1923-1938 m. paskutinieji rugsėjo mėnesio įvykiai.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per praėjusią parą nauji užsikrėtimo atvejai fiksuoti 111 gyventojų. 61 iš jų registruoti Kauno, 23 Šiaulių, 16 Vilniaus, 5 Telšių, 4 Panevėžio ir po 1 – Klaipėdos bei Tauragės apskrityse. Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 81 asmuo, iš jų 23 asmenys yra užsikrėtę ne židiniuose. 29 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

***

Šeštadienį Klaipėdos Sąjūdžio parke vyko bendruomenės šventė „Būkime kartu”.

***

Klaipėdos „Dragūno” rankininkai šeštadienį sėkmingai pradėjo Baltijos rankinio lygos savaitgalį, namuose rezultatu 32:26 įveikę HC „Kehra” iš Estijos.

Rugsėjo 27-oji

Šeštadienio vakare Debreceno g. 55 metų moteriai atidarius duris, nepažįstamas vyriškis įsiveržė į butą, nutaikęs į ją daiktą, panašų į pistoletą. Juo jis sudavė 35 metų bute buvusiam neblaiviam (3,01 prom.) vyrui į galvą. Jis dėl kirstinės žaizdos antakyje atsisakė vykti į ligoninę. Neblaivus (2,56 prom.) 57 metų įtariamasis uždarytas į areštinę. Pas jį rastas ir paimtas „Airsoft“ šratinis pistoletas. Be to, šeštadienį greitosios pagalbos automobilyje reanimuojama mirė 48 metų moteris, o naktį į sekmadienį prie Jūreivių g. esančio baro ant suoliuko rastas mirusio 47 metų vyro kūnas be išorinių smurto žymių.

***

„Atvira Klaipėda” tęsia kelionę laiku po dabartinę Tiltų gatvę, kuri anksčiau vadinta Laukininkų bei Friedricho Wilhelmo vardais.

***

Pranešta, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 90 koronavirusinės infekcijos atvejų. 37 iš jų registruoti Kauno, 19 Vilniaus, 18 Šiaulių, 9 Panevėžio, 5 Telšių. Klaipėdos bei Utenos apskrityse registruota vos po 1 užsikrėtimo atvejį. Lietuvoje iš viso šiuo metu patvirtinti 4385 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 1948 asmenys, 2327 žmonės pasveiko.

***

Policija praneša apie šeštadienį vykdyto dviratininkų ir paspirtukininkų patikrinimo rezultatus.

***

Sekmadienį prasidėjo naujas Lietuvos rankinio federacijos (LRF) pirmos lygos rankinio sezonas. Klaipėdai čempionate šį sezoną atstovaus dvi komandos – „Viesulas-Dragūnas” ir „CSC Telecom-Mėmelis”. Sezoną abi uostamiesčio ekipos pradėjo derbiu. Pirmąją tarpusavio akistatą rezultatu 38:32 (24:16) laimėjo „Viesulo-Dragūno” jaunimas.

***

Klaipėdos rankinio klubas „Dragūnas” sekmadienį Baltijos rankinio lygos (BHL) rungtynėse namuose rezultatu 39:30 (17:14) nugalėjo estų ekipą „Viljandi” HC ir įsirašė dar du taškus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This