38-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi, kodėl uostamiesčio savivaldybės valdoma bendrovė „Klaipėdos vanduo” vėl ėmė kelti karšto vandens tiekimo klausimą, kuris nesėkmingai buvo sprendžiamas beveik visą pirmą šio amžiaus dešimtmetį.

***

Klaipėdoje per parą koronavirusinė infekcija, išankstiniais duomenimis, diagnozuota 89 žmonėms, o pasiskiepijo tik 24 klaipėdiečiai.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistės pirmadienį pirmoje dienos pusėje apsilankė trijuose didžiuosiuose Klaipėdos prekybos centruose ir stebėjo, kaip vyksta pradedamo taikyti galimybių paso patikra.

***

Pirmadienį vykusiame Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje nuspręsta didinti Klaipėdos mobiliojo tyrimų punkto pajėgumus, kad norintiems išsitirti nebereikėtų laukti ilgoje eilėje.

***

Klaipėdos miesto tarybos narys Rimantas Didžiokas pasiūlė kitus metus paskelbti Klaipėdos švietimo metais ir taip daugiau dėmesio skirti sunkius laikus išgyvenančiai švietimo bendruomenei.

***

Pirmadienio popietę dalyvaujant FIFA generalinei sekretorei Fatma Samba Diouf Samoura oficialiai atidarytas naujasis Klaipėdos futbolo mokyklos kompleksas Paryžiaus komunos gatvėje.


***

Klaipėdos universitetas pranešė pratęsęs bendradarbiavimo sutartį su „Baltijos“ gimnazija dėl šioje mokykloje įsteigtų universitetinės inžinerinės krypties klasių.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog daliai uostamiesčio politikų klausimų dėl ryšių su Klaipėdos pilies džiazo festivaliu sukėlęs Klaipėdos koncertų salės direktoriaus konkursą laimėjęs buvęs žurnalistas Tadas Grabys pradėjo eiti šias pareigas.

Rugsėjo 14-oji

Portalo žurnalistas rašo, jog ir Klaipėdos hospiso bylą nuspręsta nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose, nors tam prieštaravo prokurorė.

***

Po ilgesnės pertraukos Klaipėdoje sumažėjo vienas svarbus COVID -19 rodiklis.

***

Pirmadienį vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje jos nariai pritarė tam, kad iš 8 mln. eurų gautos papildomos sumos daugiau nei 4 mln. būtų skirti miesto švietimo reikmėms. Tuo metu sužinojusi, jog dalį pinigų norima skirti J. Zauerveino g., kurioje gyvena miesto savivaldybės administracijos direktorius, remontui, Alina Velykienė neslėpė pasipiktinimo.

***

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad baigtos dar 2015 metais pradėto rengti naujojo Klaipėdos miesto bendrojo plano derinimo procedūros.

***

Antradienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komitete pranešta, jog uostamiestyje šiuo metu izoliacijoje jau yra 58 klasės iš 28 mokyklų bei 12 darželių grupių iš 8 įstaigų. Jame taip pat informuota, jog nuspręsta parengti galimybių studiją, kurioje būtų išnagrinėta visų Klaipėdos ligoninių ateitis ir perspektyva 30-čiai metų į priekį.

***

Uosto direkcija praneša, kad nuo pavasario, kada startavo bangolaužių rekonstrukcijos darbai, jau sudėta beveik 100 tūkst. tonų iš Skandinavijos atgabentų akmenų, o visam projektui jų reikės apie 447 tūkst. tonų.

Rugsėjo 15-oji

Antradienio vakare vykęs naujo sporto komplekso – teniso ir padelio kortų, kuriuos numatoma uždengti pripučiamais kupolais, pristatymas sulaukė tik „Atviros Klaipėdos” žurnalistės susidomėjimo.

***

Skelbiama apie Klaipėdoje pasibaigusį tarptautinį animacijos ir videožaidimų festivalį BLON, kurio pagrindinis prizas trečius metus iš eilės iškeliavo į Vokietiją.

***

Klaipėdos dramos teatras pristato pokalbį su spektaklio „Varovai“, kurio premjera numatyta rugsėjo 25-26 dienomis, scenografu Reiniu Suhanovu.

***

Klaipėdos apygardos teisme praneša, jog nuo trečiadienio darbą Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkės pareigose pradeda teisėja Daiva Jazbutienė.

***

Trečiadienį žiniasklaidai buvo pristatytas Klaipėdos universiteto mokslininkų sukurtas elektrinis laivas.

***

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai trečiadienį vykusiame posėdyje pritarė, kad ir kitais metais galiotų šiemet patvirtintos verslo liudijimų kainos.

***

„Noriu padėkoti teatrui, visai trupei, kad mus dar kartą pakvietėte, nes mes nesame klasikiniai statytojai, esame eksperimentuotojai ir manau, kad ne kiekvienas teatras ir ne kiekviena trupė gali priimti tą scenografiją, kurią mes siūlome”, – dalyvaudama Klaipėdos muzikinio teatro naujojo sezono pristatyme kalbėjo Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džiujeta” scenografė Jekaterina Zlaja.

Rugsėjo 16-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė trečiadienio popietę praktiškai patikrino, ar iš tiesų padaugėjo lankytojų tose mažesnėse maisto parduotuvėse, kuriose iš pirkėjų nereikalaujama galimybių paso.

***

Statistikos departamento duomenimis, trečiadienį šalyje nustatytas naujas anitrekordas – 1300 koronavirusinės infekcijos atvejų.

**

„Mes turime tokį unikalų objektą, kuris pastebimas net Lietuvoje, bet patys jį esame apleidę. Iki šiol neaišku, kada šis kanalas bus panaudotas turizmo reikmėms. Prieš metus Klaipėdos miesto, rajono ir Šilutės rajono merai praplaukė tuo kanalu, pasižiūrėjo, pakalbėjo, jog kažką darys. Bet metai praėjo ir negirdime, jog kažkas būtų daroma” , – Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje kalbėjo jos narys Vidmantas Matutis, o tarybos nariai kelioms ministerijoms išsiuntė rezoliuciją dėl laivybos Vilhelmo kanale atnaujinimo.

***

Ketvirtadienį vykusiame Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje buvo narpliojama gyventojų atsiskaitymo už karštą vandenį tvarka, patikinus, jog kol kas ji nesikeičia.

***

Respublikinė Klaipėdos ligoninė praneša esanti priversta didinti kovidinių lovų skaičių ir dėl to stabdanti dalį savo paslaugų.

***

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje teisiamasis pripažintas kaltu dėl neatsargumo pažeidęs teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, dėl ko žuvo žmogus.

***

Klaipėdos centrinio pašto kompleksas turėtų tapti pasaulyje pripažinto astronomo F. W. Argelanderio mokslo ir meno centru ir galėtų pradėti veikti po ketverių metų: tokią išvadą pateikė galimybių studijos rengėjai, ją ketvirtadienį pristatę visuomenei ir suinteresuotiems asmenims.

Rugsėjo 17-oji

„Mikroplastiko tyrimams pasaulyje augant, sakyčiau eksponentiškai, natūralu, kad jie paliečia ir žmogaus aplinką, maistą. Yra ne viena mokslinė publikacija, kuri nagrinėja mikroplastiko daleles įvairiuose maisto produktuose, taip pat ir geriamame vandenyje. Visgi dauguma šių publikacijų teigia, kad dažniausiai žmogus praryja mikroplastiko dalelių gerdamas vandenį iš plastikinių butelių, valgydamas jūros gėrybes (ypač vėžiagyvius). Pats kiekis yra labai diskutuojamas, tačiau skalė, kuri parodo mikroplastiko dalelių kiekį, patenkantį į žmogaus organizmą su maistu, gali siekti nuo 12 000 iki beveik 200 000 dalelių per metus arba nuo 7 iki beveik 300 gramų per metus“, – sako Klaipėdos universiteto Jūros tyrimo instituto mokslo darbuotojas Arūnas Balčiūnas.

***

Per praėjusią parą į 4763 bendrą aukų sąrašą įtrauktas ir nepasiskiepijęs 30-39 metų amžiaus grupei priklausantis žmogus.

***

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams buvo pristatyta nauja Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos monitoringo programa iki 2026 metų, kuri atsieis daugiau nei milijoną eurų.

***

Pranešama, jog Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, lietuvių kompozitorių kūrybą skleis Vokietijoje, rugsėjo 19 d. dieną pasirodysiantis viename didžiausių teminių festivalių pasaulyje – Uznamo muzikos festivalyje.

Rugsėjo 18-oji

Labai apleistas, savavališkai kertami medžiai, pilna sprogmenų, nuolat kylantys gaisrai – toks Girulių miško vaizdas fiksuojamas 1946-1947 metų Klaipėdos miesto vykdomojo komiteto dokumentuose, kuriais remiantis parengtas dar vienas „Atviros Klaipėdos” ciklo „Ką pasakoja archyvas” rašinys.

***

Uostamiestyje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius išaugo nuo 979,5 iki 1007,7 atvejų, per parą mirė 4 žmonės.

***

Penktadienį audringais plojimais pilna Žvejų rūmų salė sutiko garsiąją „Romeo ir Džuljeta” meilės istorijos premjerą, sukurtą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

***

Šeštadienio popietę šalia Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro skambėjo repas, o grafičių kūrėjas Pijus Čeikauskas su draugais išpaišė Aukštojoje ir Mėsininkų gatvėse jau keletą metų planuojamo viešbučio statybų vietą juosiančią metalinę tvorą.

***

Klaipėdos „Neptūno“ futbolininkai šeštadienį sostinėje lygiosiomis 2:2 sužaidė su gerokai žemiau turnyrinėje lentelėje esančia BFA komanda. Tuo metu pirmose LKL rungtynėse vos 10 žaidėjų savo sudėtyje registravęs „Neptūnas“ pristigo jėgų ir išvykoje nusileido Panevėžio „Lietkabeliui“ rezultatu 62:83.

Rugsėjo 19-oji

1925 m. rugsėjo pradžioje dienraštis „Lietuva” pranešė, kad Klaipėdos krašto direktorija nutarė pradėti lietuvių gimnazijos statybos darbus. Gimnazijos pastato projektui parengti buvo paskirtos dvi premijos po 1000 ir 750 litų, tačiau pačių statybų teko gerokai palaukti, rašoma „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopo” publikacijoje.

***

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šeštadienį šalyje nustatyti 848 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, o Klaipėjode susirgo 137 miestiečiai.

***

Galina Garnaga-Budrė kalbina Aplinkos apsaugos agentūros Jūros aplinkos vertinimo skyriaus vedėją Aistę Kubiliūtę, kuri jau daugiau kaip 20 metų dirba spręsdama jūros aplinkosaugos klausimus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Baltijos gimnazijoje - tradicinis šokių konkursas

Aistra šokiui, įspūdingi pasirodymai užbūrė tiek žiūrovus, tiek vertinimo komisiją tradiciniame Baltijos gimnazijos organizuojamame Klaipėdos miesto ir apskrities konkurse-festivalyje ,,Baltijos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Darius Meškauskas: „Requiem“ reikia perprasti žaidimo taisykles ir žaisti"

Naujausiam savo vaidmeniui Klaipėdos dramos teatre aktorius Darius Meškauskas velkasi karinę uniformą. Jis – bevardis tardytojas, sausas kariuomenės biurokratas, turintis sudokumentuoti ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This