5-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Sausio 28-oji

KIDE  asociacijos prezidentė Alina Andronova rašo apie ir vėl padidėjusią taršą Vitės rajone bei nevykdomus premjero klaipėdiečiams duotus pažadus.

***

„Pasinaudojęs ne visai tinkamai vaikų teisių specialistų taikomu naujuoju vadinamojo vaikų nemušimo įstatymu, ir, ko gero, pagrįstai atkreipęs dėmesį į kai kurias minėto įstatymo spragas, politikas taip įsijautė į kovotojo už vaikų teises vaidmenį, kad į Lietuvą iš Anglijos net išsikvietė mergaitės brolį, kuriam, kaip parodė tolimesni įvykiai, sesė visiškai nerūpėjo”, – apie pastarųjų savaičių visos Lietuvos dėmesį prikausčiusią aktualiją nuomonių rubrikoje samprotauja „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, kad Klaipėdos savivaldybės Saugas eismo komisija vienbalsiai pritarė specialistų siūlymams pertvarkyti net 41 mieste esančią pėsčiųjų perėją, kurios nebeatitinka dar 2016 m. patvirtintų Pėsčiųjų perėjimo per kelius ir gatves organizavimo taisyklių reikalavimų.

***

Klaipėdos miesto seniūnaičiai kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl Lietuvos Respublikos bendrojo plano, ministerijai adresuotame rašte teigiantys, jog „nesutinka su maksimalia Klaipėdos uosto plėtra“.

***

Po pirmadienį vykusio visų miesto vadovų bei teritorijų planavimu užsiimančių Savivaldybės administracijos specialistų susitikimo su Uosto direkcijos atstovais Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas paskelbė, kad išgirdo apie naują galimą transporto jungties sprendinį į planuojamą išorinį uostą, o laikinai Uosto direkcijai vadovaujantis Vidmantas Paukštė pažadėjo institucijoms, kurios nusprendė nederinti uosto bendrojo plano sprendinių, surengti naują derinimo procesą.

***

Susisiekimo ministerija pranešė, kad susisiekimą su Klaipėdos LEZ pagerins ties šia teritorija planuojama krašto kelio Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda ruožo nuo 222,52 iki 228,92 km rekonstrukcija, kurios metu numatoma įrengti skirtingų lygių sankryžą. Tuo metu „Klaipėdos keleivinis transportas” informavo, jog dėl naktį iškritusio gausaus sniego kai kurie priemiesčiai tapo nepasiekiami.

***

„Klaipėdos nafta” informavo, kad suskystintųjų gamtinių dujų terminale atlikta jau 20-oji mažos apimties SGD perkrovos operacija.

***

Pranešta, kad Vienoje vykusiose varžybos klaipėdietis Benediktas Mickus pagerino Lietuvos sezono rezultatą, 800 m nubėgęs per 1.50.46 min. ir tarp 59 dalyvių užėmęs 13-ąją vietą bei pasiekęs naują Klaipėdos miesto rekordą.

Sausio 29-oji

„Atvira Klaipėda” suskaičiavo, kiek Klaipėdos savivaldybė išleido pinigų 2018-aisiais Sporto metais paskelbtiems renginiams organizuoti bei reklamuoti.

***

„Smiltynės perkėla“ pranešė paskelbusi naują viešąjį tarptautinį konkursą, kurio metu bus ieškoma, kas galėtų pastatyti laivą, kuris plaukiotų iš Klaipėdos į Nidą. Tuo metu  „Klaipėdos nafta”pranešė išsirinkusi tarptautinius ekspertus, kurie konsultuos rengiant naują bendrovės 10 metų veiklos strategiją.

***

Antradienį posėdžiavusi Klaipėdos savivaldybės Etikos komisija nusprendė, kad uostamiesčio vicemerai Judita Simonavičiūtė ir Artūras Šulcas savo pasisakymais miesto Tarybos Kolegijos posėdžio metu, kai buvo svarstomas klausimas dėl pradinukų lankomų pailgintos dienos grupių mokesčio, nepažeidė politikams taikomų etikos normų.

***

Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyta dar viena Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro premjera vaikams – šokio spektaklis „Tikroji dinozaurų istorija”.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistui atsitiktinai panaršius po savivaldybės Etikos komisijos archyvą paaiškėjo, kad sausio 2-ąją vykusio jos posėdžio metu buvo svarstomas miesto Tarybos nario Arvydo Cesiulio elgesys, tačiau apie šį posėdį, kaip įprasta, žurnalistams nebuvo pranešta.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, kad VRK iš rinkimų komiteto „Už pokyčius Klaipėdoje“ dėl nuslėpto teistumo išbraukus paskutiniu, 16-tu, numeriu buvusį Edmundą Arnašių, komitetas jau artimiausiu metu turėtų netekti teisės dalyvauti savivaldos rinkimuose, kadangi pritrūks tam būtinų kandidatų skaičiaus.

***

Antradienį Klaipėdoje paskelbta gripo epidemija – sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis mieste paskutinėmis dienomis sudarė 185,6 atvejo 10 000 gyventojų. Daugiausiai gripu serga vaikai.

***

Aktyviam klaipėdiečiui išaiškinus, kad pastaruoju metu naktimis triukšmą skleidžia „Klaipėdos energijos“ katilinė, bendrovės direktorius „Atvirai Klaipėdai” pažadėjo, jog to daugiau nebebus.

Sausio 30-oji

Nuo sukčių nukentėjusi senjorė palangiškė parado per 22 tūkst.  eurų – policija nebe pirmą kartą įspėja patiklius pensininkus būti budriems.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūrai atmetus uostamiesčio mero ir asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją“ skundus, kuriais buvo prašoma panaikinti pernai lapkritį priimtus nutarimus atsisakyti ginti viešąjį interesą, Vytautas  Grubliauskas „Atvirai Klaipėda” sakė skųsiąs tokį sprendimą bendros kompetencijos teismui.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, kad AB „Klaipėdos vanduo“ valdybai nepaklusus Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino reikalavimui sušaukti akcininkų susirinkimą dėl Stebėtojų tarybos pirmininko, uostamiesčio vicemero Artūro Šulco atšaukimo iš šių pareigų, buvęs įmonės vadovas, valdybos pirmininkas Leonas Makūnas nusprendė ketvirtadienį prieš miesto Tarybos posėdį kreiptis į politikus dėl esą neteisėtų S. Budino veiksmų.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija pradėjo vykdyti dar pernai kovą miesto Tarybos Kolegijos priimtą nutarimą etapais atkurti didįjį pilies bokšto tūrį, tačiau sulaukė miesto valdžios sprendimus pastaruoju metu aktyviai kritikuojančio architekto Romo Gailiaus negailestingų pastabų.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad ketvirtadienį posėdžiausianti miesto Taryba turės dar kartą spręsti dėl dar vienos komisijos sudarymo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesiui tirti – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) konstatavo, kad ankstesnioji komisija padarė neteisėtas išvadas, kurias Taryba vėliau palaimino.

***

Klaipėdos „Neptūno“  krepšininkai trečiadienio vakarą iškovojo svarbią pergalę FIBA Čempionų lygos rungtynėse Graikijoje, rezultatu 82:69 įveikęs Patrų „Promitheas“ ekipą. Sėkmingas vakaras buvo ir „Dragūno” rankininkams, kurie Lietuvos vyrų rankinio čempionate Šiauliuose rezultatu 40:20 nugalėjo „SM Dubysą“.

***
Kultūros ministerija pranešė, kad kovo 1 dieną baigsis šešiolikos jai pavaldžių muziejų, taip pat ir Lietuvos jūrų muziejaus, vadovų kadencijos. Atsižvelgiant į tai iki kovo 1 d. bus paskelbti konkursai eiti šių muziejų direktorių pareigas. Nuo 2002 metų Jūrų muziejui vadovauja Olga Žalienė.

Sausio 31-oji

Miesto Taryba ketvirtadienį apsisprendė, kad nemokamai Klaipėdos autobusai keleivius šiemet veš Šviesos festivalio, kuris vyks ir per Vasario 16-ąją, Jūros šventės metu bei minint Dieną be automobilio, t. y. rugsėjo 20-ąją. O štai pakartotinį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nurodymą tinkamai ištirti skundą dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesio Taryba pasistengė išspręsti tyliai ir greitai, išrinkusi naują komisijos  pirmininką. Verdikto tikimasi sulaukti po mėnesio.

***

Ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija iš tolimesnės rinkimų kovos pašalino klaipėdiečių rinkimų komitetą „Už pokyčius Klaipėdoje” bei Palangos „Palangiškius”, kaip pritrūkusius būtino kandidatų skaičiaus, išeliminavus iš jų sąrašų po vieną kandidatą dėl nuslėpto teistumo.

***

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog trečiadienį nuo gripo komplikacijos jų ligoninėje mirė 10-metė klaipėdietė. Į ligoninę mergaitė pateko labai sunkios būklės.

***

Dujų ir elektros tiekėjas „Lietuvos energijos tiekimas“ pranešė, kad su vieno didžiausių pasaulinės energetikos rinkos žaidėjų  „Total“ grupės įmone „Total Gas & Power Limited“ pasirašė dujų pirkimo sutartį. Tuo metu „AB „Klaipėdos nafta”dalinasi praėjusių metų iššūkiais bei ateities planais.

***

Savivaldybė pranešė, kad Japonijos ambasadorius Shiro Yamasaki Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui už nuopelnus kuriant draugiškus santykius tarp Japonijos ir Lietuvos įteikė Tekančios saulės ordiną su aukso spinduliais ir rozete.

***

„Tik va, yra viena keista aplinkybė. Jei KVJUD investuoja tiek daug į vieną iš uosto infrastruktūros dalių – marių gilinimą ir krantines, „Lietuvos geležinkeliai“ savo ruožtu į jiems priklausančius geležinkelio kelius, einančius per miestą, kodėl Uosto direkcija tiek mažai investuoja į trečią svarbią transporto infrastruktūros dalį – AUTOMOBILIŲ KELIUS?” – nuomonių rubrikoje samprotauja Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas Renaldas Kulikauskas. 

***

Už mėnesio savo kadenciją baigsianti Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį patvirtino 2019–2021 metų strateginį savivaldybės veiklos planą.

***

Ketvirtadienio vakare Klaipėdoje, Minijos gatvėje į stovėjusį AB „Klaipėdos vanduo“ mikroautobusą įsirėžė lengvasis automobilis „Chevrolet Cruze“, kurį vairavo blaivus 22 metų vaikinas. Po susidūrimo AB „Klaipėdos vanduo“ priklausantis „Opel Movano“ priekine dalimi užvažiavo ant lauke dirbusio 51 metų įmonės darbuotjo, kuris įvykio vietoje žuvo. Nukentėjo ir pats ,,Chevrolet Cruze“ vairuotojas. Jis dėl galvos bei kairiojo žasto sumušimų gydosi ambulatoriškai.

Vasario 1-oji

„Atvira Klaipėda” rašo apie Liberalų sąjūdžio frakcijos keliamas bangas dėl naujojo Klaipėdos prekės ženklo.

***

Prokuratūra pranešė apie dvi baigtas ir teismui perduotas bylas: dėl buvusio miesto Tarybos narius Viačeslavo Titovo įžeidžių pasisakymų apie partizanų vadą  Adolfą Ramanauską – Vanagą ir dėl girto už vairo sučiupto Tauragės prokuroro.

***

Ankstų penktadienio rytą Klaipėdos baseine, sustojus širdžiai, mirė 64 metų vyras.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, kad ketvirtadienį pasibaigus terminui pateikti prašymus ir atitinkamus dokumentus norintiems tapti naujuoju uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ generaliniu direktoriumi, atsirado net 17 tokių asmenų.

***

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį paskelbė paliekantis 2017-ųjų rudenį žemesnės instancijos teismo priimtą nuosprendį byloje, kurioje verslininkas Vytautas Nemunis kartu su bendrais ir dviem bendrovėmis buvo kaltinami neteisėtu verslo perėmimu.

***

Kultūros ministerija pranešė, kad per 2018 metu Jūrų muziejų aplankė rekordinis 793 346 lankytojų skaičius.

***

Paaiškėjo, jog iš rinkimų pašalinus komitetą „Už pokyčius Klaipėdoje”, visgi rinkimuose negalės dalyvauti ir jo kandidatas į merus Artūras Žalys. Buvęs minėto komiteto pirmininkas Algis Grublys  „Atvirai Klaipėdai” teigė VRK sprendimą dėl komiteto eliminavimo iš rinkimų skųsiantis teismui.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ penktadienį vakarą namie neatsilaikė prieš Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ ekipą ir pralaimėjo rezultatu 67:91.

Vasario 2-oji

„Atvira Klaipėda“ pasižvalgė po 11-os kandidatų į uostamiesčio merus deklaracijas ir pateikia savo skaitytojams jų analizę.

***

Namų sienos nepadėjo: Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai šeštadienį „Švyturio” arenoje nusileido Pasvalio „Pieno žvaigždėms”, pripažinę aukštaičių pranašumą 89:103. Nepasisekė ir „Dragūno“ rankininkams – jie vieną iš paskutiniųjų Baltijos rankinio lygos reguliaraus sezono rungtynių vos vieno taško skirtumu – 23:24 – pralaimėjo estų Polvos „Serviti“ ekipai.

***

Klaipėdos muzikinis teatras skelbia, jog Aušros Krasauskaitės šokio spektaklis šeimai „Tikroji dinozaurų istorija“  sulaukė didžiulio pasisekimo.

Vasario 3-oji

„Nesu ekonomistas, uosto žinovas, konsultantas ar ekspertas, kaip tie iš „Smart Continent LT“. Esu istorikas, tad norėčiau į uosto raidą pažiūrėti iš laiko retrospektyvos, kaip vystėsi Klaipėdos uostas. O ir pats atsimenu, kad mano vaikystės laikais prieiti prie marių pietinėje uosto dalyje, kur rinkdavosi žvejai, ar prie Vilhelmo kanalo iš miesto centro pėsčiomis patekti į Melnragę buvo galima paprasčiau, patogiau ir greičiau”, – nuomonių rubrikoje rašo profesorius Vygantas Vareikis.

***

Policija pranešė apie savaitgalį nutikusias nelaimes ir nusikaltimus: jaunuolių muštynes, avariją, grasinimą peiliu.

***

Klaipėdos apskrities futbolo federacijos prezidentas Rimantas Žvingilas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad buvęs Marijampolės „Sūduvos” saugas, dabar advokatas Vidas Adomaitis iš Vacio Lekevičiaus perėmė „Atlanto” klubą.

***

Praėjusių metų Nacionalinės krepšinio lygos čempionai Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ prasidėjus antrajam ratui patyrė jau penktą pralaimėjimą iš eilės – sekmadienį išvykoje nusileido Vilniaus „Perlui“ rezultatu 75:94 (25:15, 13:27, 17:24, 20:28).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This