25-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Birželio 15-oji

Iš dalies Klaipėdos savivaldybės finansuojamame projekte „Unikali urbanistinė istorija” „Atvira Klaipėda”pasakoja Žvejybos uosto, kuriam birželio 15 d. sukanka 75 metai, atsiradimo bei raidos iki mūsų dienų istoriją.

***

Nuo penktadienio, birželio 12 d., iki pirmadienio ryto Klaipėdoje neužfiksuota nė vieno naujo koronaviruso atvejo. Per sekmadienį Lietuvoje užfiksuoti penki nauji susirgimai koronavirusu, per parą pasveiko du žmonės – tokių jau yra 1429. Šiuo metu dar serga 258 asmenys, o 76 nuo infekcijos mirė. Paskutinioji mirusioji – garbaus amžiaus Kretingos rajono gyventoja, turėjusi gretutinių ligų, sekmadienį mirė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

***

„Rimi“ pranešė iki 17 proc. mažinanti populiariausios šviežios mėsos kainas.

***

Pirmadienį susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos kolektyvui ir žiniasklaidai pristatė naująjį Uosto direkcijos vadovą Algį Lataką ir kartu su juo atsakė į žurnalistų klausimus.

***

Kodėl realiai nebeegzistuojantis tiltelis per Dangės upę vis dar įrašytas į Klaipėdos savivaldybės turto apskaitą, aiškinosi ne tik dėl to specialiai sudaryta darbo grupė, bet ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistė. Ji taip pat informuoja apie pirmadienį vykusių oro kokybės tyrimų rezultatų pristatymų visuomenei, po kurio bendrovės „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment“ atstovės įpareigotos patikslinti atliktą tyrimą.

***

Pasieniečiai Kauno oro uoste skelbia sulaikę girtą lėktuve triukšmavusį klaipėdietį, o policija informuoja apie praėjusios savaitės Kelių policijos reido rezultatus.

***

„Klaipėdos nafta“ pranešė pasitelksianti išorinius teisės ekspertus dėl plaukiojančios suskystintų gamtinių dujų saugyklos su išdujinimo įranga įsigijimo.

***

„Matome, kad projektas nebus suderintas, todėl siūlome projektavimo sutartį nutraukti šalių sutarimu. Sakome, jog reikia atsisakyti brangaus sprendimo, bet pati jungtis yra reikalinga. Tik reikia suprojektuoti tokį sprendinį, kuris būtų priimtinas ir gyventojams, ir derinančioms institucijoms. Šiuo metu sutartis dar nėra nutraukta, ieškome būdų, kaip tai padaryti, kad visoms šalims būtų kuo mažiau skausminga“, – Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pirmadienį informaciją dėl Bastionų tilto pateikė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Birželio 16-oji

Klaipėdos savivaldybė šiais metais planuoja imti net tris paskolas. Dvi iš jų imti miesto Taryba jau leido, o trečiajai – skolintis 1,5 mln. eurų – pirmadienį pritarė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

***

Antradienio ryte beveik valandą kas 5 min. skambinant dviem nurodytais telefonais į Klaipėdos miesto polikliniką „Atviros Klaipėdos” žurnalistei prisiskambinti taip ir nepavyko – arba niekas ragelio nekėlė, arba telefonas buvo užimtas.

***

Pirmadienį, kaip ir savaitgalį, Klaipėdoje neužfiksuota nė vieno naujo koronaviruso atvejo, o šalyje užfiksuoti vos trys nauji susirgimai. Per parą pasveiko dvylika žmonių – tokių jau yra 1441, o mirusiais nuo COVID-19 laikomi 76 asmenys.

***

„Mes nekomentuojame tokių dalykų. Komentuojame tada, kai yra ką komentuoti – kai jau atsidarinėjame. O statybinių reikalų neįmanoma komentuoti, nes statybos yra toks reikalas, kad visokių dalykų būna. Statybos yra statybos ir nieko čia neišbursi, ypač su tais terminais, leidimais būna visokių reikalų“, – į „Atviros  Klaipėdos” žurnalistės klausimą, kada gali būti baigta jau suprojektuoto „Norfos” prekybos centro Gedminų g. ir Statybininkų pr. sankryžoje statyba, sakė „Norfos” atstovas spaudai Darius Ryliškis.

***

Seimo antikorupcijos komisijos pirmininkas Ričardas Juška pranešime spaudai informavo, jog Generalinė prokuratūra, gavusi šios komisijos kreipimąsi, pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai išnagrinėti pateiktą medžiagą dėl galimo piktnaudžiavimo organizuojant konkursą Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriaus pareigoms užimti.

***

Klaipėdiečio Justinas išsakytas pastabas dėl esą palikto broko po I-ojo rekonstrukcijos etapo Jono kalnelyje „Atvirai Klaipėdai“ pakomentavo Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vyr. specialistė Ilona Dulkytė.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad iš Danijos laboratorijos, kurioje buvo ištirti šiaurinės miesto dalies dirvožemio mėginiai, gautas atsakymas, jog sveikatai kenksmingo labai nedidelis kiekis chromo rasta tik viename mėginyje.

***

Antradienį Klaipėdoje pagerbti prancūzų karo belaisviai, žuvę kasant Vilhelmo kanalą 1871–1873 m.

Birželio 17-oji

„Neatsisakome planų rekonstruoti šias aikštes, bet panašu, kad darbų pabaigos data tikrai nusikels. Galime bandyti gauti ES finansavimą, kai prasidės kitas paramos skirstymo laikotarpis. Tačiau dar neaišku, ar tada ES pinigais bus galima rekonstruoti viešąsias miesto erdves. Manau, jog savivaldybė pajėgi ir savo biudžeto lėšomis įgyvendinti šiuos projektus. Svarbu, jog būtų gauti statybas leidžiantys dokumentai. Mūsų problema – ne pinigai, o projektų parengimas ir derinimas“, – apie prarastus pinigus Atgimimo ir Turgaus aikštėms rekonstruoti kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

***

„Grigeo Klaipėda” generalinis direktorius Tomas Eikinas kviečia klaipėdiečius dialogui. Tuo metu „Klaipėdos vandens“ darbuotojai kreipėsi į bendrovės generalinį direktorių Benitą Joniką, norėdami išsiaiškinti tikslus, kurių siekia naujasis įmonės vadovas.

***

Pasibaigus karantinui, per parą šalyje užfiksuoti tik du nauji COVID-19 atvejai. Šiuo metu izoliacijoje yra 238 žmonės, serga 245. Per parą pasveiko 6 žmonės ir tokių jau yra 1447. Vienas iš pasveikusiųjų – klaipėdietis. Mieste dar serga 20 žmonių.

***

Skelbiama, jog geriausia „Eurovaistine” šalyje pripažintas jos filialas, esantis Klaipėdos „Akropolyje“.

***

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje iš pirmo karto nepavyko sklandžiai pritarti numatytai Pauosčio geležinkelio mazgo rekonstrukcijai: šio klausimo svarstymas Klaipėdos bendruomenės atstovo dėka atidėtas iki kitos savaitės.

***

Giruliuose projektuojama nauja mokykla, kurioje vaikai daugiau laiko praleis ne pastate, o lauke. Paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, jog Šlaito g. 1 B projektuojamas mokslo paskirties pastatas, tačiau šiame sklype pastatas jau stovi – yra pastatytas modulinis įrenginys, pagamintas mokyklos-darželio veiklai vykdyti.

***

Startavo virtualus Klaipėdos nekilnojamojo turto (NT) projektų žemėlapis, kurį sukūrė NT startuolį „CityNow“ sukūręs Vilius Visockas.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog anksčiau nei planuota baigta tvarkyti teritorija netoli vadinamojo Simonaitytės kalno, čia suformavus naują tvenkinį.

Birželio 18-oji

„Atvira Klaipėda” rašo apie vokiečių bendrovės REHAU planus įsikurti Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje, kur jau projektuojama nauja grindų šildymo vamzdelių ir kabelių kanalų gamykla, kurioje žadama įdarbinti apie 200 žmonių.

***

Klaipėdos visuomenininkai pranešė apie ketvirtadienį pradėjusią veikti naują Klaipėdos gyventojų iniciatyvą – interneto svetainę „Klaipėdos kvapas“, kurioje realiu laiku bus registruojami miesto gyventojų skundai apie taršą bei nemalonius kvapus mieste ir realiu laiku jie bus perduoti atsakingoms institucijoms.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad per trečiadienį mieste ir vėl nebuvo nustatyta nė vieno naujo susirgimo COVID-19, o  šalyje registruoti šeši nauji atvejai. Per parą parą pasveiko vienas šia liga sirgęs Klaipėdos gyventojas, o šalyje fiksuoti du pasveikimo atvejai.

***

Etikos komisija, kurios paprašyta įvertinti, ar tardymu komiteto posėdį pavertę konservatoriai nepažeidė politikų etikos, ketvirtadienį virto tikru mūšio lauku:  dviem nariams palikus posėdį, neliko kvorumo, tad komisijai teks susirinkti dar kartą.

***

„Pačioje savivaldybėje taip pat atsisakome visų ribojimų, išskyrus srautų reguliavimą. Kelias savaites žmonių srautas į savivaldybės administraciją dar tikrai bus ribojamas, vienu metu priiminėsime po 4-5 žmones. Nors reikalavimo ir nebėra, bet patys pasirūpinsime, kad visi mūsų klientai dėvėtų apsaugines veido kaukes, kad viruso plėtros atvejų būtų kuo mažiau“, – ketvirtadienį vykusio Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu kalbėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius ir minėtos komisijos pirmininkas Gintaras Neniškis.

***

Ketvirtadienį žurnalistams pristatytas uostamiesčio turizmo informacijos centro parengtas naujas ekskursijų ciklas „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“.

***

Klaipėdos savivaldybei ruošiantis rekonstruoti septynias Klaipėdos senamiesčio gatves Saugaus eismo komisija ketvirtadienį priėmė sprendimą ir dėl būsimo leistino greičio jose. Tuo metu šalia jau remontuojamų kelių uostamiesčio gatvių, dar prisidės ir eismo draudimas Joniškės ir Bangų gatvių atkarpoje, nes ties jų  sankryža iki rugpjūčio pabaigos bus tiesiamas naujas paviršinių nuotekų kolektorius.

***

Klaipėda ID pranešė, jog sutarta dėl 40 stipendijų skyrimo pirmakursiams, pasirinkusiems IT pakraipos studijas Klaipėdos aukštosiose mokyklose.

***

IKEA skelbia daugiau nei perpus padidinusi Klaipėdoje esančių prekybinių patalpų plotą, be to, uostamiestyje pradėjusi prekiauti ir švediško maisto produktais.

Birželio 19-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos savivaldybė jau yra parengusi kreipimąsi į Vyriausybę dėl kurorto statuso Smiltynei suteikimo, bet tam dar turi pritarti miesto Taryba.

***

Klaipėdos savivaldybės Saugaus eismo komisijoje svarstytas klausimas dėl legalios vietos vadinamųjų dragų lenktynėms parinkimo Klaipėdos rajone. Joje taip pat nuspręsta įrengti greičio slopinimo kalnelius kai kuriose Tauralaukio gatvėse, o „Atvira Klaipėda” informuoja ir apie pakitusią minėtos komisijos sudėtį.

***

Klaipėdoje tęsiasi dienos be naujų koronaviruso atvejų – uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad jų nebuvo ir ketvirtadienį. Šalyje ketvirtadienį fiksuoti aštuoni nauji susirgimai COVID-19. Per parą pasveiko 13 asmenų ir tokių jau yra 1462.

***

„Klasco” pranešė kartu su asociacija „Vitės bendruomenė“ bei Vitės progimnazija įgyvendinanti socialinį projektą, skirtą Vitės bendruomenės vaikų vasaros poilsiui finansuoti.

***

Penktadienį Klaipėdoje viešėjusį susisiekimo viceministrą Gytį Mažeiką klaipėdiečiai prie savivaldybės pasitiko piketu, protestuodami prieš Vyriausybės planus dėl geležinkelio pertvarkos iškirsti dalį Girulių miško.

***

„Klaipėdoje turėtų būti viena didelė normali įstaiga, kurios steigėjais galėtų būti tiek ministerija, tiek savivaldybė, tiek universitetas, gal net ne vienas. Ir tokia įstaiga galėtų tapti organizuojančiu centru, prie kurio galėtų šlietis aplinkui esantys rajonai. Bet tai yra labai rimtas darbas, reikia daug planavimo, reikia sutarimo, nes ministerija viena pati to padaryti negali, turi norėti vadovai, turi norėti savivaldybė”,  – penktadienį prieš susitikimą su miesto, universiteto ir ligoninių vadovais žurnalistams savo Klaipėdos ligoninių pertvarkos viziją dėstė uostamiestyje apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Birželio 20-oji

„Cikle „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ šį kartą „Atvira Klaipėda” supažindina su šalia Žvejybos uosto išaugusio gyvenamojo miesto rajono istorija.

***

Per parą Lietuvoje užregistruoti vos trys nauji COVID-19 atvejai, nors buvo ištirta daugiau nei 4 tūkst. ėminių dėl įtarimo kovoraviruso. Šiuo metu sergančiųjų koronavirusu skaičius šalyje siekia 239. Pasveikusiais laikomi 1470 žmonių, mirusiais – 76.

Birželio 21-oji

„Atvira Klaipėda” pateikia pasakojimą apie šeštadienį Šilutės rajone vykusią lietuvininkų atminimo pagerbimo šventę.

***

Lietuvoje per parą vėl patvirtinti vos trys nauji koronaviruso atvejai. Šiuo metu šalyje šia infekcija vis dar serga 237 žmonės, pasveikusiais laikomi 1475, o mirčių nuo COVID-19 skaičius jau kelios pastarosios dienos nesikeičia – mirusiais lieka 76.

***

Sekmadienį keliasdešimt klaipėdiečių su vaikais susirinko į Lietuvininkų aikštę, kur vyko Vaikų gynimo dienos paminėjimo koncertas „Už vaikų teisę į sveiką ir saugią aplinką“.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Renginiai

Trečiadienį Klaipėdoje

ATVIRAS JAUNIMO CENTRAS (PARYŽIAUS KOMUNOS G. 16A) 11 val. Treniruotė mamoms su vaikais. Registracija: https://www.sveikatosbiuras.lt/events/treniruote-mamoms-su-vaikais-6/?occurrence=2024-04-24&time=1713956400 17 val. Jaunimo tinklalaidės SĖKMĖS ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Paminėjo Imanuelio Kanto 300-ąsias gimimo metines

Pirmadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka šventė išskirtinę dieną – Imanuelio Kanto 300-tąjį gimtadienį. Ta proga organizatoriai buvo ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Veidai

Iš Gargždų kilęs komikas: visi darbai yra svarbūs

Mantą Grimalį dažnai galima sutikti įvairiuose „stand-up“ komedijos renginiuose, pasiklausyti jo tinklalaidėse ar išvysti kituose nuotaikinguose projektuose. Nors žinomas komikas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This