46-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 9-oji

Klaipėdos savivaldybei, nutraukusiai sutartį dėl „Žaliakalnio” gimnazijos remonto, bent jau kol kas nepavyko gauti išmokos iš draudikų pagal laidavimo sutartį, kurią buvo sudaręs rangovas – UAB „Išskirtinio būsto statyba“, praneša „Atvira Klaipėda”.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistė aiškinosi, ar teisi laišką portalui parašiusi pradinuko mama, nepatenkinta tuo, kad pradinukams per karantiną netaikomas nuotolinis mokymas.

***

Jau antrą kartą Dangės upėje skendęs laivas „Ole Wilassen“ iš jos turi būti pašalintas, o kitų prišvartuotų laivų būklė profilaktiškai patikrinta ir įvertinta, kad tokie incidentai nepasikartotų – tai konstatuota pirmadienį vykusiame pasitarime dėl laivų švartavimo Dangės upėje. 

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informuoja, kad per sekmadienį Lietuvoje patvirtinti 1056 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – gerokai mažiau nei šeštadienį.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė, kad jos užsakymu įrengtos dvi naujos vaikų žaidimo aikštelės daugiabučių Šiaulių g. 13 ir Kalnupės g. 13 kiemuose.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį pritarė, kad šv. Jono bažnyčios atkūrimas vyktų be architektūrinio konkurso. 

***

Pirmadienį patikslintame pranešime spaudai Klaipėdos savivaldybė informavo, jog sekmadienį mieste sirenos kaukė dėl techninio gedimo SGD.

Lapkričio 10-oji

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams buvo pristatytas Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymas, numatantis, jog bet ką mieste statantys gyventojai ar investuotojai nuo kitų metų pradžios savivaldybei privalės mokėti įmokas.

***

Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos antradienio posėdyje po beveik pusantros valandos trukusių diskusijų kompromisas dėl vietos parinkimo kariniam laivui „Sūduvis” ir vėl nebuvo rastas, todėl lemiamą žodį turės tarti miesto taryba.

***

Per pirmadienį šalyje nustatyti 1109 nauji COVID- 19 atvejai, iš jų Klaipėdos apskrity – 153.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog „Klasco”, teisme ginčijusi jai nepalankią Aplinkos apsaugos agentūros išvadą dėl geležies rūdos krovos ir sandėliavimo prie 10 ir 11 uosto krantinių, pirmoje instancijoje patyrė pralaimėjimą. Taip pat rašoma, jog Klaipėdos savivaldybė su projektuotojais nutraukė sutartį dėl vadinamojo Bastionų tilto. Ir nors pripažįstama, kad naujas tiltas per Dangę yra reikalingas, bet artimiausius trejus metus naujas statinys nebus projektuojamas.

***

Antradienį vykusiame miesto valdžios ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasitarime sutarta įpareigoti Klaipėdos savivaldybės administraciją ieškoti papildomų galimybių ir resursų, kaip gydyti „kovidinius“ pacientus, kuriuos būtina hospitalizuoti.

Lapkričio 11-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog už žemės sklypus senamiestyje nuomos mokesčio nemokančiai bendrovei nepavyko išsisukti nuo šimtatūkstantinės sąskaitos: teismas atmetė ir jos priešieškinį savivaldybei.

***

Naktį į trečiadienį viename uostamiesčio autoservise kilusio gaisro metu sudegė du automobiliai, o trečiasis apdegė.

***

Kaip atsitiko, kad šalia Klaipėdos statomi net du krematoriumai, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1433 koronavirusinės infekcijos atvejai. 314 žmonių užsikrėtė Vilniaus, 289 Kauno, 215 Šiaulių, 167 Klaipėdos, 81 Telšių, 69 Panevėžio, 61 Alytaus, 55 Tauragės, 51 Marijampolės, 32 Utenos apskrityse.

***

Klaipėdos autobusą parkas pranešė, jog jam „Scania“ atgabeno išbandyti tik pernai į rinką išleistą elektra varomą žemagrindį autobusą „Citywide“.

***

„Mes vadovaujamės Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus spalio 30 dieną pasirašytu įsakymu, kuriame nurodoma, kad atsiskaitymas Alksnynės poste turi būti tik banko kortelėmis. Tačiau sutinku, kad žmonėms trūksta informacijos apie pokyčius, pasistengsime, kad jos būtų daugiau. Matyt, tokia tvarka galios dar ilgai“, – situaciją, kodėl važiuojant į Neringą būtina su savimi turėti banko kortelę, portalui komentavo biudžetinės įstaigos „Paslaugos Neringai“ Vietinių rinkliavų skyriaus specialistas Vaidotas Tunaitis.

***

„Klaipėdos nafta“ po paskelbtų tarptautinių viešųjų pirkimų konkursų skelbia atrinkusi komercinių, teisinių ir techninių paslaugų laimėtojus – išorinius ekspertus, kurie konsultuos bendrovę pasirenkant SGD įrenginį po to, kai pasibaigs laivo „Independence” nuomos sutartis.

Lapkričio 12-oji

Klaipėdos savivaldybė paviešino projektinius pasiūlymus dėl Sulupės g. planuojamų statyti dviejų daugiabučių.  

***

Aplinkos ministerija pranešė, kad nustatė minimalius reikalavimus dulkėtumui mažinti laikant, kraunant, vežant palaidas kietąsias birias medžiagas, kurie jau veiklą vykdantiems subjektams įsigalios tik nuo 2024 metų.

***

Žiemos švenčių renginių organizatoriai tikina, jog nepaisant pasaulinės pandemijos suvaržymų, Klaipėdoje nestigs nuotaikos ir šiam metų
laikui būdingo šventinio džiaugsmo.

***

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, kasmet organizuojanti Geriausių disertacijų konkursą, paskelbė 2019 metų pretendentus, tarp kurių – ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojo dr. Zigmo Vitkaus mokslinis darbas „Memorialas atminimo politikoje: Panerių atvejo tyrimas (1944-2016)“.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1553 koronavirusinės infekcijos atvejai. Tuo metu užsikrėtimų skaičius Klaipėdoje išaugo iki 214-os. 505 atvejai buvo užfiksuoti Vilniaus apskrityje, 273 Kauno, 133 Panevėžio, 116 Šiaulių, 95 Telšių, 77 Alytaus, 70 Tauragės, 29 Marijampolės, 21 Utenos apskrityse. 20 atvejų kol kas dar nėra priskirta jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo. 

***

Nors į Klaipėdos administraciniame teisme vykstančios bylos, kurioje buvusi Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e.paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė siekia grįžti į pareigas, nagrinėjimą žurnalistai įleisti nebuvo, „Atvira Klaipėda” informuoja apie bylos eigą ir gruodžio pradžioje planuojamą skelbti sprendimą.

***

„Tiesą sakant, iš savo kadenciją baigiančių valdančiųjų po rinkimų girdisi vis mažiau optimistinių „tra-lia-lia” dainuškų apie tai, koks puikus yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) ir Lenkų rinkimų akcijos/krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA/KŠS) palikimas įpėdiniams valdžioje”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Klaipėdos meras su į naujos kadencijos Seimą išrinktais Seimo nariais klaipėdiečiais virtualaus susitikimo metu ketvirtadienį aptarė miesto aktualijas bei paragino duodant Seimo nario priesaiką prisiminti, „kad Klaipėda yra neatsiejama Lietuvos dalis”.

***

Ketvirtadienį vykusiame Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje nuspręsta kreiptis į Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisiją, kad ji svarstytų ir ieškotų galimybių, kaip pavieniams pradinukams suteikti galimybę mokytis namuose.

Lapkričio 13-oji

Klaipėdos muzikinis teatras pristato artėjančios premjeros – šokio spektaklio „Faustas” kūrėjus: lenkų choreografą Robertą Bondarą, jo tautietę scenografę ir kostiumų dailininkę Martyną Kander bei dirigentą Modestą Barkauską.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos savivaldybė pasirašė jau trečią susitarimą, pagal kurį vėl padidinta galutinė tarp Senvagės ir Kretingos gatvių statomos mokyklos kaina.

***

Per praėjusią parą, ketvirtadienį, šalyje fiksuotas iki šiol didžiausias užsikrėtusių COVID-19 gyventojų skaičius nuo pat pandemijos pradžios – 2066. Antirekordinis šis skaičius ir Klaipėdos apskrityje, siekiantis 319 naujų atvejų. 490 atvejai buvo užfiksuoti Vilniaus apskrityje, 343 Kauno, 290 Šiaulių, 134 Marijampolės, 129 Panevėžio, 108 Telšių, 99 Tauragės, 80 Alytaus, 52 Utenos apskrityse.

***

Klaipėdos apygardos teismas pranešė atmetęs prokuratūros skundą ir patenkinęs nuteistųjų vadinamojoje keltų byloje skundus – visus juos dėl neva neteisėtai įsigytų leidimų transporto priemonėms per marias kelti išteisino.

***

„Yra programa maksimum, bet yra ir minimum. Programa maksimum tokia, jog uosto strateginiuose planuose numatyta pastatyti pietinius uosto vartus ir prie jų įkurti mažųjų laivų ir jachtų uostą. Tokiame uoste tikrai atsirastų vietos ir „Žiemiui“. Tačiau tokia statyba numatyta tik 2025-2026 metais, o vietos buriuotojams reikia jau dabar, nes Drevernos uoste jie nebetelpa, ten yra tarsi kampininkai, be to, ir važinėtis yra nepatogu. Todėl minimali programa yra pietinėje uosto dalyje, už Kiaulės nugaros, sukurti laikiną infrastruktūrą, kur „Žiemio“ auklėtiniai galėtų buriuoti“, – po pasitarimo, kuriame buvo ieškoma vietos jauniesiems buriuotojams, „Atvirai Klaipėdai” situaciją komentavo miesto vicemeras Arvydas Cesiulis.

***

Pranešama, jog Klaipėdos „Vydūno” gimnazijos komanda „Jūros banga“ tapo respublikinio konkurso „Žalioji olimpiada“ nugalėtojais.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad 5-12 klasių moksleiviai uostamiestyje mokymąsi tęs nuotoliniu būdu ir ateinančias dvi karantino savaites, o pradinukams, kurių tėvai pageidauja, kad vaikas mokytųsi namuose, bus ieškoma galimybių suteikti tokią teisę, skiriant individualias užduotis.

***

Lietuvos jūrų muziejus dalinasi įdomiu istoriniu faktu – 1840 m. lapkričio 13 d. į pirmąją kelionę Tilžėn išplaukė pirmasis klaipėdietiškas garlaivis.

Lapkričio 14-oji

Išskirtinius tarpukario lapkričio mėnesiais Klaipėdos krašte nutikusius įvykius pasakojantis rašinių ciklas „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” šįkart koncentruojasi tik į vieną tragišką incidentą Agluonėnuose, kuriame į smarkų tarptautinį teisinį mūšį virtusios istorijos dalyvis buvo ir Klaipėdos universiteto istorikės doc. dr. Silvos Pocytės prosenelis Martynas Pėteraitis.

***

Policija praneša, kad penktadienio vakarą, apie 19.45 val., Klaipėdoje esančio Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono teritorijoje sprogus petardai nukentėjo 42 metų amžiaus karys ir septynmetė mergaitė – jie gydomi ligoninėje.

***

Turto bankas paskelbė parduodantis uostamiestyje, Taikos prospekte, esantį žemės sklypą su prekybos centru, kurio didžiąją dalį dabar užima prekybos tinklo „Iki” parduotuvė, dėl kurios keletą metų vyko ir teismai.

***

„Švedija neinicijavo didesnio testavimo, kontaktų nustatymo strategijos, kai kitos ES šalys tuo buvo pradėjusios rūpintis. Pavyzdžiui, iki gegužės pabaigos, kaip ir rugpjūčio pabaigos, Švedija testavo tik 20 procentų to kiekio, kurį ištestavo Danija, ir tai buvo mažiausiais kiekis visose Skandinavijos ir ES šalyse”, – nuomonių rubrikoje rašo gydytojas Saulius Raugelė.

***

Klaipėdos uosto akvatorijoje, ties Naująja Smiltynės perkėla šeštadienio rytą pastebėtos pavienės, plonos teršalų dėmės, kurios po pietų buvo likviduotos.

***

Per praėjusią parą nustatytas 1531 naujas susirgimas COVID-19 liga, o 13 žmonių nuo jos mirė. 177 nauji atvejai užfiksuoti Klaipėdos apskrityje, 423 atvejai Vilniaus, 230 – Šiaulių, 188 – Kauno, 171 – Alytaus, 97 – Tauragės, 86 – Panevėžio, 58 – Telšių, 45 – Marijampolės, 42 – Utenos apskrityse. 

***

Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai šeštadienį išvykoje Europos rankinio taurės rungtynėse Suomijoje pralaimėjo vietos „Cocks“ komandai rezultatu 33:24. Nepasisekė ir Klaipėdos „Neptūno“-Akvaservio“ krepšininkams, nusileidusiems Prienų „CBet“  94 :101. O štai namie be žiūrovų namie žaidęs „Neptūnas” rezultatu 80:74 nugalėjo Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipą.

***

Šeštadienio vakare Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje buvo paliktas kūdikis – berniukas.

Lapkričio 15-oji

„Didžiai rimtas reikalas yra jaunimo politinis lavinimas. Mes gerai žinome kokį košmarą paliko buvusioji buržuazinė ir vokiškųjų fašistų mokykla, šis klausimas yra labai rimtas ne tik mokiniams, bet ir mokytojams. Yra nemaža aplinkybių, kurios trukdė šių mokslo metų eigoje tinkamai pastatyti politinį lavinimąsi. Bet elementariniai dalykai, liečią mūsų tarybinės šalies politinį susitvarkymą, galėjo ir turėjo būti reikiamai moksleiviams išaiškinti ir įsąmoninti. Tai yra minimalinė sąlyga, be kurios neįmanoma apsieiti tarybiniam moksleiviui ir keliamųjų bei baigiamųjų egzaminų metu politinio nusivokimo lygį reikia patikrinti ne proforma, bei iš esmės”, – „Atviros Klaipėdos” ciklo „30 metų be komunistinių marazmų” publikacijoje cituojama ištrauka iš pokarinėje Klaipėdoje leisto „Raudonojo švyturio”.

***

Naujų susirgimų koronavirusu kreivė Lietuvoje per praėjusią parą šiek tiek nusileido žemyn, tačiau Klaipėdos apskrityje šovė į viršų: šalyje COVID-19 liga diagnozuota dar 1372 žmonėms, Klaipėdos apskrity – 215, o 11 sergančiųjų mirė.

****

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė, jog sekmadienio rytą Uosto direkcijos tarnybos laivu išžvalgė visą uosto akvatoriją ir teršalų pėdsakų nebepastebėjo.

***

Apie tai, kad Klaipėdos konfliktai dėl geležinkelio plėtros Girulių miške siekia dar tarpukarį, pasakoja rašinių ciklas „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This