40-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 1-oji

Aktyviai savo interesus ginanti individualių namų savininkų bendrija „Smeltė“ praėjusią savaitę į svečius pasikvietė Uosto direkcijos atstovus. Šios Klaipėdos dalies gyventojus, kenčiančius nuolatinį triukšmą ir kitus pramonės įmonių keliamus nepatogumus, kartu su uostininkais išklausė ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Sekmadienį ties Klaipėda įvyko dvi skaudžios avarijos: ant Jakų viaduko žuvo 20-metis, o Judrėnuose buvo sunkiai sužalotas vos dviejų mėnesių kūdikis.

***

Atgimimo aikštės projektas juda link finišo tiesiosios – tai „Atviros Klaipėdos” žurnalistei patvirtino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė.

***

Uosto direkcijai pirmos instancijos teisme pavyko įrodyti, kad paveldosaugininkai be pagrindo išplėtė Karaliaus Vilhelmo kanalo saugomos teritorijos ribas: Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė „Atvirą Klaipėdą”  informavo, jog teisėjų kolegija panaikino Kultūros paveldo departamento Pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos sprendimą ir įpareigojo iš naujo spręsti klausimą dėl kanalo ribų tikslinimo.

***

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai spalio 1-ąją paminėjo savo 99 metų veiklos sukaktį.

***

Vakarų Baltijos laivų statykla pranešė statanti naują mokslinių tyrimų laivą, kurio užsakovas – Farerų salose veikianti įmonių grupė, o Vakarų medienos grupė, Akmenėje statanti 140 mln. eurų vertės medžio drožlių plokščių gamyklą, jau ieško jai darbuotojų.

***

Vaikų ligų gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė samprotauja apie tai, kodėl negalima atsisakyti vaikų ligų gydytojų pirminėje sveikatos priežiūros grandyje.

***

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas, pasidalino savo pastebėjimais apie Klaipėdos miesto tarybos sprendimą „Dėl Klaipėdos sporto ir laisvalaikio komplekso statybos, valdymo ir naudojimo perdavimo pagal koncesijos sutartį“.

***

Klaipėdos I. Simonaitytės biblioteka originaliai pažymėjo savo gimtadienį, surengusi Ievų vardą turinčiųjų fotosesiją.

Spalio 2-oji

Vyriausybė iki šiol nenusprendė, ką daryti su senuoju Klaipėdos policijos pastatu, nors Klaipėdos miesto taryba dar prieš metus išreiškė norą jį perimti ir atiduoti menininkams.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija atsisako vykdyti Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijos nutraukti sutartį su naujojo miesto ženklo kūrėjais, o meras Vytautas Grubliauskas šalia pavedimo atlikti tarnybinį patikrinimą jau inicijavo ir miesto Tarybos sprendimo projektą dėl laikinosios komisijos sukūrimo. Ji turėtų nustatyti, „kokios institucijos laikytinos atsakingomis už galimai netinkamą šio ženklo atnaujinimo procedūros vykdymą“.

***

Praėjus daugiau nei dviem mėnesiams nuo ikiteisminio tyrimo pradžios miesto tarybos nario Viačeslavo Titovo atžvilgiu dėl jo pasisakymų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, prokuroras „Atviros Klaipėdos” žurnalistei patvirtino, kad jis dar neapklaustas ir įtarimai iki šiol jam nepareikšti.

***

Antradienį gaisras kilo DFDS kelte „Regina Seaways”, plaukusiame iš Kylio į Klaipėdą, tačiau jis buvo sėkmingai likviduotas, keltu plaukę keleiviai nenukentėjo, o keltas su vienu dirbančiu varikliu į Klaipėdą sugrįžo apie 21.30 val.

***

Žurnalistai antradienį pirmieji turėjo progos išvysti neįprastas reginį: uždarame Vakarų Baltijos laivų statyklos elinge, ant jo 27 metrų aukščio vartų šokėjų Ingos Briazkalovaitės ir Aurelijaus Liškausko kartu su šokių mokykla „Coda“ repeticiją prieš šeštadienį vyksiantį vertikalų šokio spektaklį „Giedanti Vydūno upė“, skirtą Vydūno 150-osioms gimimo metinėms.

***

Klaipėdos uosto direkcija pranešė. kad uosto įmonės jau dvyliktą kartą dalyvauja tarptautinėje transporto ir logistikos parodoje Minske.

***

Siekiant Klaipėdos ekonominio proveržio savivaldybė ir šešios uostamiesčio aukštosios mokyklos pasirašė bendradarbiavimo ketinimų protokolą.

***

Antradienį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininko pareigas pradėjo eiti Gintautas Pocevičius, buvęs Palangos miesto komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas.

Spalio 3 d.

Jei Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pagaliau patvirtins naują bazinę šilumos kainą, klaipėdiečiams ji šį šildymo sezoną neturėtų brangti, „Atvirai Klaipėdai” sakė  „Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas.

***

„Smiltynės perkėla“ pranešė dėl stiprėjančio vėjo ir kylančio vandens lygio trečiadienį laikinai nutraukianti keltų reisus iš Senosios perkėlos į Smiltynę ir atgal. Laivybą pristabdė ir uostas.

***

Nuo liepos mėnesio Skautų g. tris kartus dingo kelio ženklai. Neapsikentę tokios savivaldės, miesto valdininkai kreipėsi į policiją.

***

Vilnietį inžinierių-tiltininką Algirdą Steponavičių po Biržos tiltu rado ir pakalbino „Atviros Klaipėdos” žurnalistas – tiltą rengiamasi remontuoti.

***

Savivaldybėje trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje konstatuota, kad visos tarnybos buvo tinkamai pasirengusios sutikti po incidento Baltijos jūroje grįžtantį keltą.

***

Klaipėdos „Neptūnas” pristatė savo jaunąjį puolėją Arūną Mikalauską.

***

Tęsiant Lietuvos policijos įkūrimo šimtmečio ir profesinės šventės minėjimą, trečiadienį Klaipėdos Vyriausiajame policijos komisariate buvo aukojamas kraujas ligoniams. Neatlygintinai kraujo davė 36 įvairių policijos padalinių pareigūnai ne tik iš Klaipėdos, bet ir iš rajonų komisariatų.

***

Generalinė prokuratūra pranešė, kad ikiteisminis tyrimas dėl beveik prieš metus iš „Klaipėda Amberton” viešbučio iškritusios jaunos manekenės mirties atliekamas tinkamai.

***

Dėl Klaipėdos logotipo kilus visuomenės ažiotažui, kelių klaipėdiečių iniciatyva vykusio projekto metu iš 149 pasiūlytų logotipų speciali komisija ir patys žmonės išrinko du – nugalėtojai trečiadienio vakare buvo apdovanoti, nors miesto valdžia teigia nežinanti, ką su jais bei jau nupirktu logotipu daryti.

***

Trečiadienio vakarą, apie 19.50 val., Klaipėdoje, Šaulių gatvėje, policijos pareigūnai sustabdė automobilį „VW Jetta“ su diplomatiniais numeriais, kurį vairavo galimai neblaivaus Rusijos Federacijos generalinio konsulato 3-iasis  sekretorius A. T. (g. 1986 m.). Nuo ruso sklido alkoholio kvapas, tačiau jis pasitikrinti girtumą atsisakė ir pateikė „A“ lygio akreditacijos pažymėjimą.

Spalio 4-oji

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas ketvirtadienį pasirašė įsakymą, kuriuo nuo nuo spalio 4 d. pradedamas šildymo sezonas savivaldybės biudžetinėse socialinių paslaugų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

***

„Per tuos penkerius metus nė iš tolo nebuvo sezono, kurio balansas būtų buvęs pliusinis. Galutinių šio sezono duomenų dar neturime, tačiau ankstesniais metais maršrutas vidutiniškai per sezoną atnešdavo apie 5000 eurų nuostolio. Iki antros valandos paprastai dar būna keleivių, o po to, iki 5 valandos ryto autobusiukas paprastai važiuodavo praktiškai tuščias“, – taip apie naktinio maršruto N1 veiklos rezultatus „Atvirai Klaipėdai” sakė  „Klaipėdos keleivinio transporto” vadovas Gintaras Neniškis. Maršruto likimas kol kas nenuspręstas.

***

Ketvirtadienį Klaipėdoje prasidėjo VI-oji Klaipėdos knygų mugė.

***

Į Klaipėdos savivaldybėje vykusį Konstitucijos egzaminą atėjo 35 klaipėdiečiai – tarp jų buvo tik vienas miesto tarybos narys.

***

Ekstremalių situacijų komisija, apsvarsčiusi daugiau nei 4000 gyventojų kreipimąsi dėk smarvės mieste, nusprendė ekstremalios situacijos neskelbti.

***

Ketvirtadienį Klaipėdos policininkai rungėsi, norėdami išsiaiškinti, kuris iš jų yra labiausiai fiziškai pasiruošęs – vyko varžybos „Stumk ir bėk“. Pirmąją vietą laimėjo Patrulių rinktinės Mobilaus būrio pareigūnas Gediminas Narbutas, antrasis buvo Justas Vaičiulis, o trečiasis – Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnas Kazimieras Jakovlevas.

***

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pranešė, kad  spalio 4 d. buvo priimtas Klaipėdos miesto tarybos prašymas pateikti išvadą, ar jos narys Viačeslavas Titovas sulaužė savivaldybės tarybos nario priesaiką. Numatoma, kad byla bus išnagrinėta lapkričio mėnesį.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jos susumavus Europos judumo savaitės rezultatus, Aplinkos ministerija judriausios savivaldybės vardą skyrė Klaipėdai.

***

Tarptautinės mokytojų dienos išvakarėse  Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus tradiciškai išrinko Metų mokytoją. Šis vardas šį kartą atiteko „Žemynos“ gimnazijos chemijos mokytojai ekspertei Marytei Latakienei.

***

Ketvirtadienio vakarą namuose žaidę ir pirmieji įvartį įmušę Klaipėdos „Atlanto“  futbolininkai neatsilaikė prieš Marijampolės „Sūduvos“ šturmą ir pralaimėjo  rezultatu 2:5. Tuo metu išvykoje žaidę „Neptūno” krepšininkai tik 3 taškų skirtumu ( 94:91) nugalėjo Alytaus „Dzūkiją“.

Spalio 5-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Klaipėdas apylinkės teisme baigtos nagrinėti dvi garbės ir orumo bylos, kuriose atsakovu patrauktas klaipėdietis Seimo narys Naglis Puteikis: netrukus jose bus skelbiami sprendimai.

***

„O LRT, nepaisant skirtingo mūsų visų požiūrio į vienus ar kitus šios įstaigos vadovus, vis dėlto sukūrė savo žurnalistikos tradiciją, kurios vienas iš bruožų – lindimas valdžiai į pasturgalį ten laikomas blogo tono ženklu. „Kas geresnio, premjere?”, aš bent tikiuosi, LRT pakartoti nebeįmanoma. Nors neabejoju, kad už LRT ribų tokių norų yra”, – nuomonių  rubrikoje apie politikų siekį valdyti LRT rašo žurnalistas Rytas Staselis.

***

Nelaukdami oficialios savivaldos rinkimų kampanijos pradžios Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus nariai penktadienį sušaukė spaudos konferenciją, kurioje  paskelbė pradedantys reklaminę kampaniją bei išdėstė pagrindines savo programines nuostatas.

***

Penktadienį Klaipėdos universiteto aikštėje prisiekė 460 prieš dvi savaites pradinę karo tarnybą pradėję Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariai.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Klaipėdos universiteto Senatas naujuoju KU rektoriumi norėtų matyti dabartinį laikinąjį vadovą Artūrą Razbadauską, tačiau galutinį sprendimą priims universiteto Taryba.

***

Organizatoriai pranešė apie penktadienį prasidėjusią antrąją Klaipėdos mados savaitę „Fashion Week Klaipėda“, kurios metu numatyta daug mados pristatymų ir kitokių renginių.

***

Pirmasis Lietuvos moterų krepšinio lygos 2018-2019 metų sezono mačas Klaipėdos „Fortūnai“ baigėsi nesėkme – klaipėdietės išvykoje nežymiu skirtumu (53:58) nusileido Kauno „Aisčių-LSMU“ ekipai. Užtat Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ sezoną pradėjo užtikrinta pergale – jie namuose 87:61 įveikė Kauno KTU krepšininkus.

***

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pagaliau, po trejų metų vėlavimo, penktadienį patvirtino AB „Klaipėdos energija“ naują bazinę kainą, pagal kurią nustatoma ir galutinė, mokama vartotojų. Lyginant su ankstesne bazinė kaina mažėja 12,3 proc. Įmonės vadovas Antanas Katinas „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad kaip ir nuo kada pagal naują bazinę kainą bus keičiamas vartotojams taikomas tarifas spalio pabaigoje spręs įmonės valdyba.

***

Daugelis atėjusiųjų į viešą Atgimimo aikštės sutvarkymo projekto pristatymą aikštės projektu buvo nepatenkinti – vieniems kliuvo požeminė automobilių aikštelė, kitiems norėjosi labiau reprezentacinės erdvės, treti stebėjosi, kad nežinoma, kiek kainuos aikštę prižiūrėti.

Spalio 6-oji

„Esame laisvės kelyje, už kurį ir kovojo pokario partizanai, kuris demonstruoja mūsų, mažos valstybės, didžiulę dvasinę stiprybę, mūsų jėgą ir mūsų nenugalimumą: šaudyti, pūdyti sibiruose, kankinti lageriuose lietuviai, nepaisant tarp jų buvusių stribų, išdavikų, kompartijos padlaižių ir aktyvistų, išliko kaip tauta, kuri šiandien nebijo jai grūmojančios meškos”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė, samprotaudama apie partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago palaikų perlaidojimo ceremonijos reikšmę.

***

Šeštadienį Klaipėdoje minėta Pasaulinė gyvūnų diena.

***

Šeštadienį išvykoje Klaipėdos „Dragūnas“ įspūdingu rezultatu 42:19 nugalėjo rankininkus iš Utenos, o Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ savų žiūrovų akivaizdoje 79:62 įveikė Vilniaus „Perlą“.

Spalio 7-oji

Gyvūnų globos namai „Linksmosios pėdutės“ sekmadienį pratęsė Pasaulinės gyvūnų dienos minėjimą ir jau septintą kartą prie Vasaros estrados surengė labdaringą bėgimą.

***

„Atlantą” ir toliau persekioja nesėkmės: sekmadienį namuose Vilniaus „Žalgiriui” klaipėdiečiai pralaimėjo rezultatu 1:5. Po šių varžybų Klaipėdos stadione buvo atidengta atminimo lenta lygiai prieš metus mirusiam buvusiam „Atlanto“ treneriui Konstantinui Sarsanijai atminti.

***

Klaipėdos „Neptūno“ komanda sekmadienį namie papildė pergalių sąskaitą „Betsafe–LKL“ čempionate, kai rezultatu 92:67 (14:21, 29:16, 25:8, 24:22) nugalėjo Prienų „Skycop“ klubą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This