38-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 16-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos visuomenininkai sulaukė atsakymo iš Susisiekimo ministerijos į savo prašymą netvirtinti uosto bendrojo plano bei rašo apie šalia Švyturio arenos planuojamą statyti naują prekybos centrą, kurio pagrindinis nuomininkas bus prekybos tinklas „Ermitažas“.

***

Vakarų laivų gamykla pranešė apie Farerų įmonės užsakymu Vakarų Baltijos laivų statykloje baigtą statyti ir dalinai įrengtą mokslinių tyrimų laivą. Tuo metu Lietuvos paštas paskelbė, jog, įvertinus Klaipėdos centrinio pašto būklę bei galimybes jame teikti šiuolaikiškas pašto paslaugas ir pastatą pritaikyti neįgaliesiems ar mamoms su vežimėliais, nuspręsta nuo spalio 1 d. jo paslaugas perkelti į naujas patalpas uostamiesčio prekybos centre „Manto namai“.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės Jaunimo reikalų taryba vėl rengia Klaipėdos miesto jaunimo apdovanojimus ir kviečia teikti kandidatūras nurodytoms nominacijoms.

***

„Atviros Klaipėdos” jau aprašytą kaimynų pasipriešinimo sulaukusį daugiabučių statybos projektą Baltijos pr. 111 vykdanti UAB „Klaibuta” išplatino pranešimą spaudai, kuriame detaliai informuoja apie suplanuotas statybas.

***

Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija ir Klaipėdos universitetinė ligoninė informuoja apie tarptautinę konferenciją, kurioje pristatyti naujausi krūties vėžio gydymo metodai, o  „Clinicus Klaipėda“ gydytoja dermatologė Agnė Bagdonė neigia populiarius mitus apie micelinį vandenį, aliejų ir spiritą.

***

Ar teks paaukoti kelis medžius, kad būtų įrengta daugiau vietų automobiliams Debreceno g. – tokią dilemą pirmadienį su projektuotojais sprendė Klaipėdos savivaldybės valdininkai.

Rugsėjo 17-oji

Vilniaus apygardos teismas antradienį rašytinio proceso būdu, kai asmenys nekviečiami ir posėdyje nedalyvauja, pradėjo nagrinėti buvusio Uosto direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus apeliacinį skundą dėl to, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas nepatenkino jo ieškinio Susisiekimo ministerijai.

***

Birutė Skaisgirienė kalbina jaunosios kartos dailininkę kretingiškę Agustę Santockytę, propaguojančią hiperrealizmo stilių.

***

Po „Atviros Klaipėdos” publikacijos, jog dėl vėluojančio projektų įgyvendinimo Vidaus reikalų ministerija nubrauks beveik tris milijonus eurų europinės paramos, Klaipėdos savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame detaliai aiškina šią situaciją.

***

Prekybos tinklas IKI antradienį Klaipėdoje pristatė čia įrengtą „IKI akademijos” mokymų centrą, skirtą naujų darbuotojų kompetencijų ugdymui.

***

„Šiandien jau didžiąją dalį sprendinių esame praėję. Regioninė architektūros taryba netrukus juos svarstys, baigiamas rengti ekspertinis vertinimas dėl aukštybinių pastatų studijos integravimo. Po Vėlinių numatome rengti viešą svarstymą. Jau iki šiol yra daugiau nei 250 pasiūlymų. Jei nebus jokių vėlavimų, sausį būtų galima teikti planą tvirtinti Tarybai” , –  miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams, pristatydama Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendinius, sakė Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė–Amšiejienė.

***

Klaipėdos lėlių teatras pranešė, kad baigiamame restauruoti senajame namelyje įsikurs jo edukacinis centras, čia veiks ir parodos, bus įrengtas muziejus.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ draugiškame susitikime namuose už uždarų durų 89:84 (22:16, 17:23, 26:21, 24:24) įveikė „Ventspils“ krepšininkus. Tai buvo paskutinioji klaipėdiečių repeticija prieš „Betsafe–LKL“ sezoną.

Rugsėjo 18-oji

Trečiadienio rytą Klaipėdoje surengtas tradicines lenktynes, skirtas Europos judumo savaitei pažymėti, laimėjo elektromobilis.

***

Kas statoma Melnragėje vietoj nugriauto Vaidoto Palšmito namu su bokštu, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas. Jis taip pat informuoja apie dar vieną senamiestyje nugriautą istorinį pastatą.

***

Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teisme baigta nagrinėti beprecedentė civilinė byla, kurioje Indijos pilietis Klaipėdos universitetui už neva nekokybiškas studijas savo ieškinį nuo 4880 eurų padidino iki 38 mln.

***

Klaipėdoje trečiadienį prisišvartavo Vokietijos karinių jūrų pajėgų povandeninis karo laivas „U-31“ ir jį lydintis FGS ,,Oste“.

***

„Klasco” pranešė įsigijusi naują transporterį su rotaciniu magnetu bei vandens purkštukais, kurie esą neleidžia kroviniui dulkėti krovos metu.  Tuo metu Susisiekimo ministerija skelbia, kad tikisi pritraukti investicijų ir tranzitinių krovinių iš Japonijos verslo ir žada japonams pasiūlyti bendradarbiauti,  įgyvendinant Klaipėdos uosto plėtros projektus.

***

Trečiadienį Europos kino festivalio diena „GoDebut – Go 2019“ prasidėjo nuo simbolinio festivalio organizatorių gesto – „Anikės“ skulptūros ir paminklo Simonui Dachui švarinimo.

***

Seime spaudos konferenciją surengusi klaipėdietė Seimo narė Irina Rozova Valstybės saugumo departamento pažymą, dėl kurios kilo skandalas, palygino su būrimu iš kavos tirščių.

***

Apžvalgininkas Rytas Steselis nuomonių rubrikoje netradiciškai analizuoja Ramūno Karbauskio ir Viktoro Pranckiečio santykius.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninės keturios darbuotojos – Personalo inspektorė Nijolė Būdaitė, buhalterė Ligita Petrova bei Teisės ir viešųjų pirkimų skyriaus vyresniosios specialistės Iveta Barauskienė ir Dovilė  Čemertinienė – pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.

Rugsėjo 19-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto inicijuotas pokalbis su savivaldybės valdomos UAB „Naujasis turgus” vadovu Viačeslavu Karmanovu dėl jos taikomos kainodaros išsirutuliojo į pavedimą Savivaldybės administracijai išaiškinti, kokie lūkesčiai keliami visoms miestui priklausančioms įmonėms.

***

„Artūrui Razbadauskui inkriminuotas nuslėpimas ėjus laikinojo rektoriaus pareigas neatlaiko patikrinimo gūglio sistema. Įvedus paieškos žodžius „Razbadauskas laikinasis rektorius”, sistema duoda 5 470 rezultatus – nuo Vikipedijos iki „Atviros Klaipėdos”. Taigi, net jeigu šis miesto Tarybos narys ir bandė slapukauti (lindo po stalu į kabinetą atėjus žurnalistams, nešiojo netikrą barzdą, dalijo vizitines su užrašu „laikinasis rektorius Petraitis” ar pan.), – tokių bandymų rezultatai buvo labiau nei kuklūs”, – apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą nuomonių rubrikoje rašo Linas Poška.

***

Uostamiesčio valdantiesiems liepą nusprendus nepatvirtinti naujos Kultūros ir meno tarybos, į kurią buvo pasiūlyta ir opozicijos atstovė Nina Puteikienė, šią savaitę Klaipėdos savivaldybė paskelbė naujus jos rinkimus.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos specialistai pasitarime pritarė Vitės progimnazijos stadiono rekonstrukcijos projektiniams pasiūlymams, kurių parengimą finansuoja „Klasco”. Tuo metu miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams pranešta, jog ne visi garažų savininkai sutinka, kad jų vietoje būtų nutiestas Pylimo gatvės tęsinys, savininkams išmokant nustatytas kompensacijas, tad neatmestina, jog procesas gali persikelti ir į teismą.

***

Klaipėdos pilies teatras pristato dvi naujas šio sezono premjeras.  

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog prasideda Biržos tilo remonto darbai, kuriuos atliks UAB „Čiukuro resta”.

Rugsėjo 20-oji

Penktojoje „Renovacijos dienoraščio” dalyje autorius toliau rašo apie administratoriaus vilkinamą namo atnaujinimo procesą.

***

„Atvira Klaipėda” skelbia ir džiaugiasi, kad prie jos komandos prisijungė trečioji narė – patyrusi uostamiesčio žurnalistė Virginija Spurytė. Jos pirmoji publikacija – iš teismo salės, kur penktadienį pradėta nagrinėti baudžiamoji Klaipėdos licėjaus direktorės byla, kurioje teismas spęs, ar tenkinti kaltinamosios gynėjo prašymą grąžinti kaltinamąjį aktą į prokuratūrą papildyti.

***

„Smeltės bendrija skundus teikia visoms įmanomos institucijoms – iki pat Seimo kontrolierių. Pernai ir mes gavome nemažai skundų. Kontroliniai veiksmai vyksta, tačiau rezultatas kol kas nepasiekiamas toks, koks tenkintų bendriją. Turime gana siaurus įgaliojimus, tačiau bendradarbiavome su kitomis institucijomis. Vien kontrolė, kad ir kokia būtų intensyvi, ji yra tik penkta-septinta priemonė, jei pats ūkio subjektas neprisideda. Buvo ir geranoriškas „Kamineros” poelgis – pasižadėta ir tikrai intensyviai valytos gatvės, kai jomis vežti kroviniai”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje kalbėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė, nagrinėjant Smeltės kvartalo bendruomenės skundus dėl triukšmo ir užterštumo.

***

Indijos piliečio bandymas pasipelnyti iš Klaipėdos universiteto baigėsi pralaimėjimu: penktadienį teismas atmetė jo ieškinį kaip nepagrįstą ir dar priteisė sumokėti žyminį mokestį.

***

Europos paveldo dienos proga klaipėdiečiai buvo pakviesti apžiūrėti tvarkomą dujų fabriką.

***

Socialinių mokslų kolegija pranešė apie įvykusį forumą „Dirbtinis intelektas: iššūkiai, patirtys ir įžvalgos“, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 smulkaus ir vidutinio verslo įmonių atstovų, mokslininkų bei jaunųjų klaipėdiečių. Tuo metu Klaipėdos universitetas skelbia su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla pasirašęs bendradarbiavimo sutartį, kur leis būsimiems jūrininkams naudotis KU burlaiviu „Brabander“ moksliniais tikslais.

***

Rugsėjo 20-ąją dieną, penktadienį, klaipėdiečiai vėl galėjo nemokamai važiuoti miesto autobusais. Taip miesto Tarybos sprendimu šiais metais pažymima tarptautinė Diena be automobilio.

***

Visame pasaulyje išgarsėjusios, prieš klimato kaitą protestuojančios švedų paauglės Gretos Thumberg pavyzdžiu seka vis daugiau jaunųjų klaipėdiečių. Penktadienį vėl vyko tradicinė eisena už ateitį „Fridays For Future”.

Rugsėjo 21-oji

Šeštadieniniame interviu klaipėdietė Birutė Skaisgirienė kalbina žinomą uostamiesčio juvelyrą Tomą Rimeiką.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmosiose LKL rungtynėse šeštadienio vakarą namie rezultatu 80:67 įveikė Utenos „Juventus”.

Rugsėjo 22-oji

„Atviros Klaipėdos” Mažosios Lietuvos asmenybių projekte, kurį remia Spaudos, radijo ir televizijos ėmimo fondas, pristatomas pirmąją pasaulyje paukščių stebyklą ir žiedavimo stotį  Rasytėje  (Rybačij) įkūręs ornitologas Johanas Tynemanas.

***

Aplankiusieji sekmadienio popietę Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute surengtas atviras restauratorių dirbtuves galėjo ne tik iš arti susipažinti su šios profesijos subtilybėmis, bet ir išvysti, kaip naujam gyvenimui ruošiasi unikalus radinys – 2016 m. rastos silkių rūšiavimo sistemos dalimi buvusi bačka ir latakai.

***

Pirmąsyk Klaipėdoje vykusio uosto technologijų hakatono „Portathon Baltic 2019“ 4 tūkst. eurų prizinį fondą pasidalijo Klaipėdos universiteto atstovai, o taip pat svečiai iš Blekingės technologijų instituto (Švedija).

***

Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai Baltarusijoje sužaidė pirmąsias naujo Baltijos rankinio lygos sezono rungtynes su Minsko SKA ekipa. Nepilnos sudėties į rungtynes nuvykęs „Dragūnas“ turėjo pripažinti aikštelės šeimininkų pranašumą – SKA laimėjo rezultatu 30:23 (16:11).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This