51-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 14-oji

Giruliuose planuojamo naujo poilsio paslaugų komplekso pristatymas visuomenei sulaukė klaipėdiečių susidomėjimo – jie būsimam objektui žarstė pagyrimus, o ne kritiką, rašo „Atvira Klaipėda”. 

***

Per sekmadienį Lietuvoje patvirtinta 1919 naujų koronaviruso atvejų, iš jų 106 – Klaipėdos apskrityje (79 – Klaipėdoje). Protrūkis sekmadienį nustatytas neįgaliųjų centre „Klaipėdos lakštutė“. Mirė 10 žmonių, vienas – Klaipėdos apskrityje. 

***

Du uostamiesčio gyventojai kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą ir prašo, kad ji, gindama viešąjį interesą, pripažintų apklausą dėl Girulių miško neįvykusia.

***

„ Žinia, daugiausia virusas plinta uždarose erdvėse – ligoninėse, slaugos namuose, darbovietėse ir dideliuose giminių susibūrimuose (baliuose), kai artimas kontaktas tarp žmonių būna pakankamai ilgą laiką. Kodėl pradedama nuo PC uždarymo, jei pranešimų apie tai, kad juose būtų užsikrečiama, net nėra?” – nuomonių rubrikoje retoriškai klausia „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Šalies geležinkelių tinklą valdanti „LTG Infra“ informuoja, jog visuomenėje aptarinėjamas plėtros Giruliuose projektas bendrovėje šiuo metu nėra svarstomas, be to, yra pradedamos alternatyvios geležinkelių plėtros Klaipėdoje studijos.

***

Pirmadienį spaudos konferencijoje po savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžio informuota, kaip Klaipėda rengiasi įgyvendinti sugriežtintus karantino reikalavimus.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pasidalino apšviesto jo rekonstruojamo pastato vaizdais.

***

Pirmadienį posėdžiavusiems Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pranešta, jog naujasis Klaipėdos bendrasis planas dar nebus patvirtintas mažiausiai pusę metų, mat jį tikrinusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcija pažėlė pastabų.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog pirmadienį Klaipėdos apylinkės teismas atmetė buvusio UAB „Gatvių apšvietimas” vadovo Dangero Aleksandrovo skundą dėl jo grąžinimo į darbą bei darbo užmokesčio priteisimo.

Gruodžio 15-oji

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybingumo ženklai Klaipėdoje“, šįkart pasakoja apie tai, kokius iššūkius Klaipėdos savivaldybė ir jos vadovai turėjo įveikti, siekdami, jog Dangės krantinės būtų šiuolaikiškos – tokios, kaip kituose Europos uostamiesčiuose.

***

„Klaipėdos nafta” (KN) pranešė sulaukusi „Belaruskaja neftenaja kampanija“ informacijos apie tai, kad ji laikinai stabo naftos produktų gabenimą per Klaipėdos uostą.

***

Per pirmadienį Lietuvoje patvirtinta 1432 nauji susirgimai koronavirusine infekcija, iš jų 105 – Klaipėdoje. Tačiau per parą COVID-19 liga Lietuvoje nusinešė net 38 gyvybes (keturios mirtys – Klaipėdos apskrityje), o aukų skaičius išaugo iki 863. Klaipėdoje tokių aukų yra 50 – per parą mirė dar vienas klaipėdietis. 

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog dėl Girulių miško apklausos, kurioje dalyvavo netoli 15 tūkst. klaipėdiečių, galutinį sprendimą priims miesto taryba.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistai užfiksavo, kaip paskutinę dieną prieš įsigalint sugriežtintiems karantino reikalavimams, klaipėdiečiai plūdo į prekybos centrus.

***

„Pasidžiaugsiu, kad gyventojams mažėja prievolė dėl šiukšlių tvarkymo“, – antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje džiaugėsi jo pirmininkas Kazys Bagdonas, nors paaiškėjo, jog realybėje vadinamasis šiukšlių mokestis greičiausiai didės. Tuo metu Sveikatos ir socialinių reikalų komitete pranešta esą Klaipėda yra pasiruošusi vakcinacijos procesui, tačiau neatmetama, kad ji gali būti neefektyvi, jei užsitęs per ilgai.  

***

Policija paskelbė, kur ir kaip ribos įvažiavimus į miestus.

***

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmai antradienį atmetė buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aivaro Velučio skundą Generalinei prokuratūrai dėl jo pažeminimo pareigose.

***

Bendrovė „Smiltynės perkėla” pranešė, kad siekiant stabdyti koronaviruso plitimą nuo trečiadienio, gruodžio 16-osios, iki sausio 3 d. vidurnakčio nutraukia keltų reisus iš Senosios perkėlos į Smiltynę ir atgal. Tuo metu „Grigeo Klaipėda“ skelbia, jog jos užsakymu tyrimą atlikę užsienio ekspertai konstatavo esą dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų poveikis žuvims bei zooplanktonui nepadarytas.

***

Penktąją pergalę „Huawei Moterų lygoje“ iškovojo antradienį namie žaidusios Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkės, rezultatu 79:45 įveikusios Vilniaus „Kibirkštį-VKM“, o Mažeikių „Ereliai“ svečiuose 84:74 nugalėjo Klaipėdos „Neptūną-Akvaservį“. Tuo metu LCC krepšininkės neteko savo lyderės Lauritos Jurčiūtės, kuri patyrė traumą.

Gruodžio 16-oji

Birutės gatvėje planuojamas Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naujasis pastatas jau sulaukė gyventojų pastabų: žmonės nuogąstavo, kad naujoji kaimynystė gali apkartinti jų gyvenimą, todėl paprašė projektą pakoreguoti, rašo „Atvira Klaipėda”.

***

Per antradienį šalyje vėl pasiektas susirgimų COVID-19 antirekordas – registruoti 3418 nauji susirgimai, iš jų 181 – Klaipėdoje ir 367 apskrityje. Mirė 44 žmonės, dvi mirtys – Klaipėdos apskrityje. Aukų skaičius išaugo iki 907. 

***

„Nors procesas užtruko net dvejus su puse metų, svarbu, kad teismas pripažino, jog Generalinė prokuratūra pažeidė prokuroro konstitucinį principą ir nepagrįstai patraukė tarnybinėn atsakomybėn”, – jam palankų Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą ginče su Generaline prokuratūra „Atvirai Klaipėdai” pakomentavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis.

***

„Klaipėdos Smeltė“ praneša įsigijusi milžinišką 65 tonų kraunamosios gailios STS tipo kraną, skirtą jūrinių konteinerių bei okeaninių laivų aptarnavimui.

***

Policija pranešė apie pro langą uostamiestyje iškritusį ir žuvusį 15-metį, o FNTT Klaipėdos valdybos pareigūnai skelbia vykdantys didelės apimties ikiteisminį tyrimą, kuriame vieną iš didžiausių pajūrio kurorto viešbučių ir restoranų kompleksų valdančios įmonės vadovai įtariami slėpę pajamas. Tuo metu Klaipėdos apygardos teismas informuoja, kad jis apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje patvirtino pirkėjos ir prekybos centro „Lidl“ sudarytą taikos sutartį.

***

Didžiausia Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytoja save vadinančios bendrovės „BaltCap“ fondas „BaltCap Infrastructure Fund“ paskelbė, jog kartu su architektų įmone „2L architects“ dalyvauja uostamiesčio savivaldybės paskelbtame sporto ir laisvalaikio komplekso statybos, valdymo ir naudojimo perdavimo pagal koncesijos sutartį konkurse.

***

Lietuvos žurnalistų grupės tyrimas parodė, kad buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suformuota Vyriausybė labiau rūpinosi savo įvaizdžiu, o ne realiu COVID-19 pandemijos sukeltu ilgalaikiu poveikiu piliečių mirtingumui.

***

Trečiadienį vykusiame Klaipėdos savivaldybės Eismo saugumo komisijos posėdyje buvo aptariami numatomi eismo pokyčiai Liepų, Arimų ir Jaunystės gatvių sankryžoje. Tuo metu Finansų ir ekonomikos komiteto nariams buvo pristatytas planas, kaip 2021-2025 metais bus pertvarkomas Klaipėdos ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų tinklas.

Gruodžio 17-oji

Tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybingumo ženklai Klaipėdoje“, „Atvira Klaipėda” rašo apie tai, kaip naujam gyvenimui buvo prikeltas seniausiu teatro pastatu Lietuvoje laikomas statinys.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius trečiadienį savo įsakymu patvirtino teritorijos tarp Dangės upės, Naujosios Uosto, būsimo Naujojo Sodo gatvės tęsinio ir Kuršių marių detalųjį planą, kuris tampa pagrindu naujajam „Memelio miesto” projektui.

***

Per praėjusią parą užfiksuoti 3159 nauji atvejai, iš jų 357 – Klaipėdos apskrity bei 192 Klaipėdoje. Per parą šalyje mirė 30 žmonių, 4 – Klaipėdos apskrityje.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė pasirašiusi sutartį dėl krantinių Nr. 135A, 135, 136, skirtų laivams remontuoti, rekonstrukcijos. Tuo metu „Begos” autonominis elektrinis robotas-lokomotyvas buvo pripažintas Lietuvos metų gaminiu bei apdovanotas Lietuvos pramonininkų konfederacijos aukso medaliu.

***

„Kitą savaitę kalbėsime su pateikusiais pasiūlymus, kokios yra realios galimybės padaryti tai, ką jie siūlo. Jei būtų rastas tinkamas variantas, būtų kalbamasi su buvusiais projektuotojais, kad jie darytų tam tikrus pakeitimus viršutinėje dalyje. Jei nepavyktų rasti sutarimo, gali būti skelbiamas naujas architektūrinis konkursas. Suprantame, kad tai gali užsitęsti ilgai, bet įsipareigojimai muzikiniam teatrui dėl 116 stovėjimo vietų būtų vykdomi – būtų galima projektą vykdyti dviem dalim: skelbti projektavimo konkursą parkingui, galėtų vykti rangos darbai ir kartu judėti su viršutine dalimi”, – gautus pasiūlymus dėl po Atgimimo aikšte numatytos įrengti požeminės aikštelės perprojektavimo „Atvirai Klaipėdai” komentavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

***

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas pranešė, jog traukiasi iš pareigų, tačiau rajono meras Bronius Markauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė badysiąs jį dar perkalbėti. Tuo metu vakarop Kretingos rajono meras Antanas Kalnius pranešė, kad ketvirtadienį iš pareigų nusprendė pasitraukti ir savivaldybės administracijos direktorė klaipėdietė Jolanta Girdvainė.

***

Klaipėdos apygardos teismas Rusijos piliečiui už akių skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad jis iš Ekvadoro į Lietuvą parsiuntė didelę kokaino siuntą. O prokuratūra skelbia teismui perdavusi bylą dėl dviejų uostamiesčio taksi įmonių vadovų ir buhalterės finansinių nusikaltimų.

***

Nors Šiaurės prospekto esančio Luizės kvartalo gyventojai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę, kad ji kvartale sustiprintų eismo saugumą, Eismo saugumo komisijos nariai kol kas jokio sprendimo nepriėmė. Tuo metu paaiškėjo, jog vasaros estrados architektūrinio konkurso nugalėtojai paaiškės tik iki metų pabaigos, nes vis dar aiškinamasi, ar nė vieno dalyvio nereikės pašalinti.

Gruodžio 18-oji

Vienas iš dviejų potencialių būsimo Klaipėdoje sporto ir laisvalaikio komplekso statytojų – „BaltCap Infrastructure Fund“ ketvirtadienio vakare surengtoje viešoje diskusijoje sulaukė nemažai klaipėdiečių pagyrų ir pastabų, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Skelbiama, jog tarp Lietuvos pramonininkų konfederacijos konkurso „Sėkmingai dirbanti įmonė” nominantų – ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, įvertinta už puikius rezultatus bei investicijas į uosto vystymą. Tuo metu „Grigeo Klaipėda” pranešė penktadienį pradėjusi nuotekų tinklų įrengimo darbų II etapą, o Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas apžvelgia besibaigiančių metų darbo rezultatus.

***

Per praėjusią parą šalyje patvirtintas 3181 SARS-CoV-2 ligos atvejis, iš jų 363 – Klaipėdos apskrityje bei  205 Klaipėdoje. Mirčių skaičius išaugo iki 39, iš viso jau mirė 972, pasveiko 46 560. Šiuo metu šalyje serga 58 188 gyventojai.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė domėjosi, dėl kokių priežasčių Laisvės partijos valdyba nusprendė uždaryti šios partijos skyrių uostamiestyje.

***

Penktadienį nuo 13 val. pareigūnai pradėjo budėti ties savivaldybių ribomis įrengtuose blokavimo postuose, tarp jų – ir prie įvažiavimų į Klaipėdą, kur lankėsi ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Nors nemažai klaipėdiečių socialiniuose tinkluose skelbia nepritarią „Smiltynės perkėlos” sprendimui laikinai uždaryti Senąją perkėlą, bendrovės dispečerė „Atvirai Klaipėdai” teigė pasipiktinimo skambučių iš gyventojų nesulaukusi.

***

Gruodžio 19-oji

Denis Kišinevskij pakalbintas ilgametis Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža teigia, jog „jūrinės tradicijos Lietuvos vaikinams aktyviai buvo diegiamos sovietmečiu, tuomet truputį buvo pasikeitusi ir žmonių pasaulėžiūra”. 

***

Per praėjusią parą užsikrėtusių koronavirusine infekcija skaičius išaugo iki 3219 naujų atvejų. Iš jų Klaipėdos apskrityje – 350, Klaipėdoje – 189. Mirė 33 žmonės. Bendras mirusiųjų skaičius nuo SARS- CoV-2 ligos jau peržengė tūkstantį ir siekia 1005.

***

Policija skelbia, kiek penktadienį patikrino ir atgal nuo sustiprintinų kontrolės postų grąžino automobilių.

***

„Atvira Klaipėda”, baigdama rašinių ciklą „30 metų be komunistinių marazmų”, apžvelgia, kaip vienintelis Lietuvos uostamiestis žengė į trečiuosius sovietinės santvarkos metus.

***

Šeštadienis dviem klaipėdiečių krepšinio komandoms buvo nesėkmingas: LCC krepšininkes išvykoje rezultatu 44:90 sutriuškino Šiaulių „Šiauliai“ (5-3), o „Neptūną -Akvaservį” namuose rezultatu 55:71 nugalėjo Palangos „Kuršiai“. Tuo metu šeštadienį Klaipėdoje pasibaigusiame atvirame Lietuvos plaukimo čempionate jaunių grupėje triumfavo 16-metis klaipėdietis Daniil Pancerovas.

Gruodžio 20-oji

„Savęs dovanojimas kitam, kur „kitas“ yra suvoktinas kaip bet kuris kitas asmuo, yra vienas iš svarbiausių krikščioniško gyvenimo momentų. Tad, manyčiau, ši šv. Kalėdų šventė yra puiki proga pamąstyti apie tai, jog jos esmė slypi susitikime su kitu asmeniu, ir pačia giliausia prasme – išgyventi susitikimo artumą su Dievu. Dievas tapo dovana kiekvienam žmogui”, – sako Klaipėdos Marijos Taikos karalienės parapijos vikaras ir Klaipėdos universiteto kapelionas dr. Andrius Vaitkevičius, kurį kalbina Mindaugas Jonušas.

***

Denis Kišinevskij informuoja, jog Klaipėda turi naują Rusijos generalinį konsulą, kuriuo tapo Jevgenijus Choruško.

***

Statistikos departamento duomenimis, COVID-19 liga šalyje per šeštadienį nustatyta 2927 gyventojams, o nuo jos mirė 14. Klaipėdos apskrityje susirgo 354, Klaipėdoje – 178.

***

Policija skelbia, kiek per šeštadienį patikrino ir atgal nuo sustiprintinų kontrolės postų grąžino automobilių.

***

DANCER pranešė, jog solidarizuodamasi su karantino nepatogumus kenčiančiais gyventojais, savo elektra varomus autobusus papuošė kaukėmis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This