9-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Vasario 22-oji

„Atvira Klaipėda” dalinasi „Media4Change“ projekto atliktu tyrimu apie tai, kodėl tiek mažai pedagogų šalyje nori skiepytis nuo COVID-19 ligos. Tuo metu apžvalgininkas Rytas Staselis nuomonių rubrikoje klausia, ar tai reiškia, kad švietimo įstaigoms lemta netrukus tapti COVID-19 jau trečiosios bangos židiniais? 

***

Bendrieji COVID-19 rodikliai pastaruoju metu Klaipėdoje gerėja, tačiau to negalima pasakyti apie vakcinavimo tempus: iš gautų vakcinų uostamiestis, Statistikos departamento duomenimis, iki šiol panaudojo tik pusę.

***

Klaipėdos uostas skelbia apie sausį padidėjusią krovinių apyvartą, o „Klaipėdos nafta” praneša, kad ir šiemet buvo įvertinta kaip viena iš geriausiai ryšius su investuotojais palaikančių bendrovių – ši nominacija pelnyta Nasdaq Baltijos biržos rengiamuose tradiciniuose rinkos dalyvių apdovanojimuose.

***

Visuomenės sveikatos biuras informuoja, jog pirmadienį Klaipėdos miesto oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą.

***

„Seimo statute yra numatyta, kad Seimo nariams, nesvarbu, ar jie išrinkti vienmandatėje ar daugiamandatėje apygardoje, privalome suteikti patalpas priimti rinkėjus ir jas išlaikyti. Galime moralizuoti, kiek tik norime, kad tai savivaldybės biudžetui yra papildomos išlaidos, bet tokia prievolė yra Seimo statute ir ją turime vykdyti. Nė vienas Seimo narys dar nepareiškė noro pats susimokėti už patalpų išlaikymą“, – apie tai, keliems Seimo nariams uostamiestyje nemokamai suteiktos patalpos, kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

***

Pirmadienį Finansų ir ekonomikos komiteto nariams pristatytas patobulintas parkavimo branginimo mieste variantas, kai kurias korekcijas atlikus po susitikimo su Klaipėdos pramonės, prekybos ir amatų rūmų atstovais.

Vasario 23-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose išnagrinėtą dar vieną bylą, susijusią su per prestižinį Girulių kvartalą „Gintaro krantas” einančios užkardu ir vartais užtvertos Skautų gatvės dalimi.

***

Pirmadienį šalyje ištyrus 7044 mėginius SARS-CoV-2 liga diagnozuota 482 gyventojams, o Klaipėdos savivaldybė pranešė pradedanti skiepyti 80 metų ir vyresnius senjorus.

***

Po antradienį vykusio nuotolinio susitikimo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidalino pastebėjimais apie pasiruošimą galimam potvyniui. Tuo metu miesto savivaldybė paaiškino, kodėl būtina didinti automobilių stovėjimo rinkliavą ir plėsti apmokestinamąsias zonas. 

***

Antradienį vykusiame Klaipėdos savivaldybės Eismo saugumo komisijos posėdyje jos nariai pritarė tam, kad Liepojos gatvėje būtų sumontuotas naujas greičio matuoklis bei tam, kad senamiestyje dar labiau sumažėtų kelio ženklų.

.

***

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius parengė atitinkamą miesto tarybos sprendimo projektą dėl mokesčių už vaikų maitinimą darželiuose didinimo ir jį antradienį svarstyti pateikė Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui, tačiau jo nariai po diskusijų sprendimo priėmimą atidėjo.

***

Baltijos gimnazijoje trejus metus įgyvendinamas universitetinių gimnazijos klasių ugdymo modelis antradienį išsamiai buvo pristatytas nuotolinio susitikimo su partneriais – Klaipėdos universiteto ir verslo atstovais – metu.

***

Be pralaimėjimų „Huawei Moterų lygoje“ žygiuojanti Vilniaus „Kibirkštis-MRU“ antradienio vakarą savo aikštėje 72:50 įveikė Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkes.

Vasario 24-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas praneša, jog Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti buvusio uostamiesčio krepšinio klubo „Neptūnas” direktoriaus Osvaldo Kurausko bei lenko Arkadiusz Krygier finansinių machinacijų byla.  

***

Antradienį šalyje ištyrus 7802 mėginius nustatytas 631 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis. Klaipėdoje susirgo 49 žmonės. Per parą šalyje registruota 11 viruso aukų – jų skaičius išaugo iki 3200. Klaipėdoje netekčių išvengta – čia iki šiol virusas nusinešė 120 gyvybių.

***

Prokuratūra praneša apie baudžiamuoju teismo įsakymu pinigine bauda nuteistą Rusijos pilietį dėl grynųjų pinigų kontrabandos, o policija – apie melagingą pranešimą apie bombą.

***

Lietuvos jūrų muziejuje, Senųjų žvejybos laivų aikštelėje, jau eksponuojamas vienintelis Lietuvoje savadarbis povandeninis laivas, kurį dar 1968 m. sukonstravo kretingiškis gydytojas Jonas Velžys.

***

Trečiadienį Vyriausybė karantiną nusprendė pratęsti dar vienam mėnesiui – iki pat balandžio, tačiau daugelio ankstesnių ribojimų, išskyrus vieno, neatšaukė.

***

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisijos posėdyje trečiadienį atgimė diskusija dėl Mumlaukio ežero pavadinimo, kurį jau buvo nuspręsta pavadinti Svijanės vardu. Taip pat nuspręsta patenkinti Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašymą ant komisariato pastato sienos atminimo lenta pagerbti du tarnybos metu sušaudytus pareigūnus.

***

„Pastatas yra išskirtinis, išskirtinėje vietoje, jame yra daug veiklų, todėl yra daug suinteresuotų pusių. Norime, kad koncepcijos rengėjai visas jas išklausytų, išgirstų, įvertintų nuomones ir poreikius. Šiais laikais, kai viskas dar vyksta nuotoliniu būdu, organizuoti tokias diskusijas sudėtinga, todėl koncepciją ir planuojame turėti tik kitais metais“, – apie planus atnaujinti  Žvejų rūmus „Atvirai Klaipėdai” pasakojo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

***

Trečiadienį „Huawei Moterų lygoje“ antrą sykį per kelias dienas susitiko Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas bei namie žaidusios Kauno „Aistės-LSMU“, kurios ir vėl nugalėjo klaipėdietes rezultatu 86:56. 

***

Trečiadienio vakarą, miesto Tarybos posėdžio išvakarėse, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo profilyje „Facebook” tinkle pranešė, kad į posėdžio darbotvarkę jo paties potvarkiu įtrauktas parkingo branginimo ir apmokestinamų zonų išplėtimo klausimas nebus svarstomas.

Vasario 25-oji

Kodėl iki šiol Klaipėdoje nėra Laisvės partijos skyriaus, kuris buvo likviduotas praėjusių metų pabaigoje, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

AB „Klaipėdos energija“ skelbia įsigijusi absorbcinį šilumos siurblį, kurį prijungus prie dūmų kondensacinio ekonomaizerio, jis per metus papildomai pagamins per 5360 megavatvalandžių (MWh) šilumos.

***

Uosto direkcija praneša pasirašiusi sutartį su tarptautinį konkursą laimėjusia Jungtinėse Amerikos Valstijose registruota įmone „Moffatt & Nichol“, kuri rengs projektinių pasiūlymų alternatyvas pietinės Klaipėdos uosto dalies plėtrai. Be to, Klaipėdos uostą pasiekė pirmosios plaukiojančios priemonės, kurios bus reikalingos rekonstruojant bangolaužius. 

***

Sveikatos apaugos ministerija skelbia apie baigtą medikų vakcinaciją bei planus gegužę pradėti skiepyti visus šalies gyventojus.

***

Klaipėdos licėjaus darželis Mažasis Klaipėdos licėjus paskelbė nuo rugsėjo persikelsiantis iš Melnragės į Dragūnų kvartalą, į specialiai jam pastatytą naują pastatą.

***

Bangų g. 6A esančiame sklype planuojamam priklausomybių ligoninės statybos projektui sulaukus didžiulio kaimynų pasipriešinimo, bus rengiamas dar vienas viešas projektinių pasiūlymų svarstymas.

***

Ketvirtadienį miesto tarybai pateikdamas tvirtinti 2021-2023 metų Klaipėdos savivaldybės strateginį veiklos planą, administracijos direktorius Gintaras Neniškis pranešė, jog šiemet siūloma pradėti tik vieną naują investicinį projektą – Skulptūrų parko rekonstrukciją. Tarybos nariai patvirtino biudžetą bei pritarė tam, kad nuo pandemijos visi nukentėję verslai šiemet mokėtų 10 proc. mažesnius nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčius, o viešbučiai ir kavinės – 40 proc.

***

Policija ir prokuratūra pranešė atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl Vaisingumo klinikoje nuslėptų nepaskaitytų, kaip įtariama, milijono eurų.

***

Naujosios Zelandijos tinklapis pasakoja, kaip pavyko išsigelbėti klaipėdiečiui jūreiviui, atvirame vandenyne praleidusiam net 16 valandų.

Vasario 26-oji

Buvusi „Klaipėdos vandens” Finansų departamento direktorė Aldona Jonaitienė, atleista iš darbo, ne tik negaus pageidautų kompensacijų bei neva patirtos neturtinės žalos atlyginimo, bet ir turės padengti bendrovės „Klaipėdos vandens” bylinėjimosi išlaidas: apie pirmąjį pirmos instancijos teismo sprendimą dėl atleidimų šioje bendrovėje informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Policija praneša apie iš Suomijos į Klaipėdą pargabentą vieną iš tarptautinio narkotikų kontrabandos tinko vadeivų, Klaipėdos apygardos teismas skelbia nepakeitęs pirmos instancijos sprendimo civilinėje byloje dėl pažeistų teisių į atvaizdą, o policija apžvelgia praėjusių metų veiklos rezultatus.

***

Per ketvirtadienį ištyrus 7594 mėginius, šalyje nustatyti 624 nauji koronaviruso atvejai. Klaipėdoje susirgo 60 žmonių, nemirė nė vienas. Šalyje nuo viruso mirė 16 žmonių, aukų skaičius išaugo iki 3225.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pristato pokalbį su ilgamete teatro baleto šokėja Aleksandra Karečkienė.

***

Penktadienį tęsiant miesto tarybos posėdį, jame pranešta apie kai kuriuos struktūrinius pokyčius: vietoj buvusios vienos tarybos frakcijos, susikūrė nauja. Be to, tarybos nariai vienbalsiai pritarė, kad Klaipėdos savivaldybė sutiktų perimti bankrutuojančios bendrovės „Geoterma“ turtą.

***

Uostamiesčiui ir Gargždams centralizuotą šilumą tiekianti AB „Klaipėdos energija“ kovo mėnesiui nustatė 1 procentu mažesnę kainą nei galiojančią vasarį, tačiau ji bus 12 proc. didesnė nei pirmą 2020-ųjų pavasario mėnesį – atitinkamai 5,76 ir 5,14 cento už kilovatvalandę (be PVM).

***

Etikos komisija jau antrą kartą Vyriausioji tarnybinės etikos komisijos reikalavimu nagrinėjusi politikės Alinos Velykienės elgesį konstatavo, kad ji pažeidė Valstybės politikų elgesio kodeksą, bet paties sprendimo paskelbimą atidėjo dar kitam posėdžiui.

***

Penktadienį savaitei suimtas Vaisingumo klinikos finansų direktorius, o jo vadovui Algirdui Usoniui skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.  

***

Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ krepšininkės atrėmė Klaipėdos „Neptūno“ išpuolį ir „Huawei Moterų lygoje“ pratęsė pergalių seriją iki 18-os iš eilės, penktadienį uostamiestyje 58:41 įveikusios klaipėdietes antrąkart per keturias dienas. Nepasisekė ir LCC universiteto krepšininkėms, kurias rezultatu 76:57 įveikė Vilniaus „Kibirkšties-VKM“ komanda.

Vasario 27-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė pakalbino klaipėdietį kolegą Michailą Andrijanovą, įkūrusį labadaringą viešąją įstaigą „VEIK Fondas”.

***

Statistikos departamento duomenimis, penktadienį ištyrus 8000 mėginių, šalyje nustatyti 626 nauji koronaviruso atvejai. Klaipėdoje susirgo 26 žmonės, mirė vienas. Šalyje mirė 9, aukų skaičius padidėjo iki 3234, Klaipėdoje – iki 123.

***

Ilgametis buvęs I. Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis šįkart pasakoja, kaip biblioteka po karo kūrėsi ten, kur yra ir dabar – Herkaus Manto gatvėje.

Vasario 28-oji

Pranešimus iš 1923-ųjų žiemos skelbęs laikraštis „Lietuva” rašė, kad naktį į sausio 28-ąją keliolika girtų prancūzų jūrininkų Malkų (dabar – Uosto) gatvėje Klaipėdoje išdaužė daugiau nei 60 paprastų ir „parados” langų: ne tik kriminaliniai įvykiai nušviečiami „Atviros Klaipėdos” rašinių cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas”. 

***

Šeštadienį ištyrus 4949 mėginius, šalyje nustatyti 356 nauji koronaviruso atvejai. Klaipėdoje susirgo 30 žmonių, mirė vienas. Čia mirusiais nuo COVID-19 ligos laikomi 124 žmonės, šalyje – 3244. Vasario 28 d. sukanka lygiai metai, kai šalyje fiksuotas pirmas užsikrėtimas iš Italijos įvežtiniu koronavirusu.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, Aplinkos apsaugos agentūrą ir Aplinkos apsaugos departamentą pasiekė skundas dėl triukšmo ir taršos, kurią šiomis dienomis centrinėje miesto dalyje vėl fiksuoja gyventojai, pirštu rodantys į „Klasco”.

***

Sekmadienį „Neptūnas-Akvaservis“ aštuntfinalio seriją pradėjo pralaimėjimu, išvykoje rezultatu 67:76  nusileido Palangos „Kuršiams“, o „Neptūnas” Kaune krito prieš „Žalgirį“ rezultatu 72:85. Tuo metu savaitgalį Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai sužaidė dvejas Baltijos rankinio lygos rungtynes Estijoje, iš kur parsivežė tris taškus. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą, ketvirtadienį, svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

KT: Remigijus Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką (papildyta)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, ketvirtadienį konstatavo Konstitucinis Teismas (KT). „Lietuvos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This