47-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 18 – oji

„Atviros Klaipėdos” projektas „Unikali urbanistinė istorija” pristatė pirmąją straipsnio dalį apie 1989 metų lapkričio 18-ąją į Klaipėdą sugrįžusią Taravos Anikę.

Sauliaus Jokužio nuotrauka

***

Per savaitgalį uostamiestyje užpultos ir apiplėštos net 5 moterys. Tuo metu policija skelbia baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame jauna mergina kaltinama bandžiusi nusiųsti narkotikų į įkalinimo vietą nuteistam asmeniui. Taip pat pranešama apie savaitgalio Kelių policijos reido rezultatus bei suimtą vaikinų apiplėšimais įtariamą vagį.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Reglamento komisijos posėdyje kol kas nepritarta valdančiosios daugumos nario Audriaus Petrošiaus siūlymui apmokėti Tarybos nariams ir už pasiruošimą posėdžiams bei susitikimus su rinkėjais.

***

„8 vyr. patarėjai ir 2 vyr. specialistai-ekonomistai, tai jau 10 žmonių. O kur dar 14 skyrių vedėjų, tiesiogiai pavaldžių administracijos direktoriui. Aiškiai per daug yra vadovauti 24 skirtingos veiklos žmonėms. Todėl šis dešimtukas prašosi dar ir vadovo. O tai jau panašu į „Grietinėlės skyrių”, kuris netiesiogiai vadovaus ir pačiam Strateginio planavimo skyriaus vadovui, kuriam iš esmės turėtų paklusti”, – nuomonių rubrikoje apie savivaldybės administracijos struktūrinę pertvarką rašo VšĮ „Idėjų sektorius” tyrimų ir plėtros vadovas Dainius Urbanavičius.

***

Pirmadienį vykusiame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje dėl dirvožemio užterštum chromu nuspręsta ekstremalios situacijos mieste neskelbti.

***

Jūrų muziejus skelbia, jog į jūrą paleistų ruonių kelią galima sekti AB „Novaturas“ dėka prie jų pritvirtintais specialiais siųstuvais: deja, vienas iš trijų ruoniukų prie Liepojos aptiktas negyvas.

***

Pirmadienį Klaipėdoje atidarytas Estijos garbės konsulatas ir inauguruotas Estijos garbės konsulas – AB Vakarų laivų gamykla (VLG) įmonių grupės generalinis direktorius Arnoldas Šileika.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje vos vieno balso persvara pritarta savivaldybės administracijos aparato reformai, tačiau atsisakyta pritarti papildomam etatui mero sekretoriate.

***

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme baigta paskutinės kaltinamosios iš 11-os asmenų apklausa kyšininkavimo byloje.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai pritarė, kad Savivaldybės administracija už 11 tūkst. eurų pirktų vieną iš garažų Didžiojoje vandens gatvėje.

Lapkričio 19-oji

„Atvira Klaipėda“ baigia pasakojimą apie paminklo Simonui Dachui su jo eilėraščio herojės Taravos Anikės skulptūra sugrįžimą į Klaipėdos Teatro aikštę.

***

„Kitaip tariant, Lietuvoje jau senokai kalbama apie tai, kad į kūdrą, kurioje ramiai plaukioja riebūs skandinaviški karosai, trūks plyš būtina įleisti bent vieną-dvi lydekaites, kurios juos pagainiotų ir neleistų išsigimti”, – nuomonių rubrikoje apie prezidento siūlymą steigti valstybinį banką samprotauja apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai pritarė savivaldybės planams įsigyti be tėvų globos likusiems vaikams skirtus šešis butus, kurių vieno kaina yra net 11 tūkst. eurų didesnė nei rinkos vertė.

***

Kitąmet numatoma remontuoti Senosios Smiltynės perkėlos krantinę, tačiau teigiama, jog remonto darbai nei žmonėms, nei keltams esą netrukdys.

***

Klaipėdos uosto direkcijai skelbia, jog yra vienintelė uosto direkcija Europoje, kurioje įdiegta ir sertifikuota antikorupcinė vadybos sistema.

***

Policija pranešė sulaikiusi iš vyresnių moterų rankines uostamiestyje atiminėjusį vaikiną.

***

„Opera yra labai savita, labai įdomi, viena iš pirmųjų mūsų modernizmo kregždžių ir aš tikiuosi, kad ji bus skirta ne tik operos gurmanams “, – antradienį spaudos konferencijoje sakė režisierius Gytis Padegimas, pristatydamas savo ką tik užbaigtą darbą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre  – Eduardo Balsio operą „Kelionė į Tilžę”.

***

Paviešinta, jog aštuoni Klaipėdos miesto tarybos opozicijai priklausantys politikai raštu kreipėsi į uostamiesčio merą, kad šis įpareigoti Savivaldybės administraciją parengti sprendimo projektą dėl centrinio pašto pastatų komplekso pirkimo.

***

Klaipėdos sporto klubas „Okinava” pranešė 15 kartą iš eilės laimėjęs Vakarų kyokushin karate taurę.

***

Valdiškas autobusų parkas – gėris, skelbia Linas Poška „Atviros Klaipėdos” nuomonių rubrikoje.

Lapkričio 20-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, kad regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai atmetė abu „Branda LT” skundus dėl Aplinkos apsaugos departamento ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro tam tikrų nurodymų bendrovei. Taip pat pranešama apie „Klasco” norą, kad jos skundas Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai dėl jos duotų privalomųjų nurodymų nugriauti laikinuosius sandėlius panaikinimo, būtų nagrinėjamas ir Klaipėdos apylinkės teisme.

***

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė patvirtino, jog dėl per didelės kainos antros kalėdinės eglės Atgimimo aikštėje šiemet nuspręsta atsisakyti.

***

„Dar prieš metus visi stebėjosi, kaip galėjo atsitikti, kad didžiausią patirtį uosto krantinių tvarkymo darbuose turinčios kompanijos „Hidrostatyba“ dukterinė įmonė „Hidrostatybos projektai“, laimėjusi konkursą ir prieš dvejus metus parengusi projektą, galėjo taip stipriai apsiskaičiuoti, kad nuo jos skaičiuotos projekto kainos, jai bankrutavus ir iš jos įsipareigojimus perėmus nedidukei Kauno įmonėlei UAB „ICS projectus group“, dar po metų tas pats projektas pabrango jau iki 11,6 mln. EUR?”, – Dangės krantinių projekto metamorfozes nuomonių rubrikoje narplioja Renaldas Kulikauskas.

***

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras dalinasi informacija, kaip galima civilizuotai atsikratyti senomis padangomis, kol jų nepriima didžiosios atliekų aikštelės.

***

Klaipėdiečiai brangiau moka už vandenį ir nuotekas, todėl jis pigiau kainuoja Klaipėdos rajono gyventojams – taip trečiadienį konstatavo Finansų ir ekonomikos komiteto nariai, ieškoję būdų, kaip pakeisti tokią situaciją.

***

Klaipėdos „Neptūnas” trečiadienio vakarą namuose FIBA Čempionų lygos rungtynių metu rezultatu 86:80 įveikė Stambulo „Besiktas Sompo Sigorta”.

championsleague.basketball nuotr.

Lapkričio 21-oji

„Rekonstrukcijos projekto autorius Zigmas Rutkauskas ir įgyvendinę jį statybininkai sukūrė vieną geriausių dviračių trekų šalyje (rato ilgis 333,333 metro). Čia galima vykdyti stambias sąjunginio masto varžybas. Trekas turi erdvias pagalbines patalpas atvykusiems į varžybas sportininkams apgyvendinti ir dviračių remontui. Virš pagalbinio pastato stogo įrengta erdvi dengta žiūrovų tribūna. Visa treko teritoriją pavyzdingai sutvarkyta, išasfaltuota, apželdinta”, –  „Atvira Klaipėda” „Unikalios urbanistinės istorijos” projekte cituoja prieš 40 metų „Tarybinėje Klaipėdoje” rašytą straipsinį, pristatydama ne vieną tuometinės SSRS, Europos ir Pasaulio dviračių sporto čempioną išugdžiusį Klaipėdos dviračių treką, jo statytojus ir trenerius.

Bernardo Aleknavičiaus (Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos archyvas) nuotr.

***

Klaipėdos universitetas praneša apie Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultete atidarytą pirmojo alma mater rektoriaus, prof. habil. dr. Donato Švitros vardo auditoriją.

***

Asociacija „Klaipėdos Marių bendruomenė” kartu su Šernų ir Ketvergių kaimų bendruomenėmis kreipėsi į Vyriausybę, prašydamos ne tik posėdžio metu aptarti Klaipėdos regiono oro, dirvožemio ir vandens telkinių taršą, bet ir įvesti tiesioginį Vyriausybės valdymą Klaipėdos mieste.

***

Ketvirtadienio vidudienį  Klaipėdoje surengtas Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas.

***

„Dabar vyksta tik nedideli parengiamieji darbai. Vėliau užsakovai turės užsakyti rekonstrukcijai reikalingas medžiagas, tad realiai sutvarkymas prasidės kitais metais. Bet didelis klausimas, ar kitais metais rekonstrukcija ir bus baigta“, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei sakė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė, komentuodama vadinamosios Ferdinando aikštės rekonstrukcijos vėlavimo priežastis.

***

Uostamiesčio valdininkai, Kelių policijos ir „Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovai rado išeičių, kaip organizuoti eismą šešiose sudėtingose miesto sankryžose, kai nuo sausio 1 d. prie šviesoforų turi nebelikti lentelių su žaliomis rodyklėmis, leidžiančiomis sukti į dešinę.

***

Ketvirtadienį Pasvalyje vykusiose Lietuvos policijos jėgos daugiakovės varžybose Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komanda iškovojo pirmąją vietą.

Liepos 22-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, jog Klaipėdos apylinkės teismas tris bendroves ir jų vadovus už machinacijas su lenkiškais langais nuteisė lygtinai bei įpareigojo sumokėti milijonines sumas nuslėptų mokesčių. O Klaipėdos apygardos teismas penktadienį pradėjo nagrinėti vadinamąją Klaipėdos licėjaus bylą, kurioje parodymus davė teisiamoji licėjaus direktorė Regina Kontautienė, nepripažįstanti savo kaltės.

***

Klaipėdos dramos teatras pateikia interviu su Oskaro Koršunovo režisuojamo spektaklio „Mūsų klasė“ scenografu Gintaru Makarevičiumi o  Muzikinis teatras –  pokalbį su Vytautu Lukočiumi, šventiniu laikotarpiu diriguosiančiu  simfoniniam orkestrui „Spragtuko“ premjerose Klaipėdoje ir Vilniuje.

***

Penktadienio rytą iš Dituvos į Klaipėdos teatro aikštę buvo atgabenta Igorio ir Svetlanos Stepanovų miestui padovanota sidabrinė eglė.

***

„Girdžiu, kad visi aplink kalba, jog Klaipėdos savivaldybė svarsto pirkti pašto pastatą. Nieko panašaus. Mes svarstome galimybę jį įsigyti. Tai reiškia, jog galbūt sutinkame nemokamai perimti pastatą, nes puikiai suprantame, kokios investicijos reikalingos, norint jį restauruoti. Visos sijos, visas karkasas yra supuvęs, tas pastatas jau pavojingas. Ir dar nesuprantame, kam jis mums reikalingas“, –„Atvirai Klaipėdai” sakė Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis, penktadienį dalyvavęs pasitarime Susisiekimo ministerijoje.

***

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skelbia, jog atlikus dirvožemio ir smėlio, esančio Klaipėdos lopšelių-darželių „Traukinukas“, „Bitutė“, „Gintarėlis“ teritorijose bei „Vitės“ progimnazijos teritorijoje ir sporto aikštyne, tyrimus, chromo ribinių verčių viršijimo nenustatyta.  Tuo metu „Klaipėdos vanduo”  informuoja  nuo spalio pabaigos vykdantis pilotinį projektą mažinti kvapus naudojant probiotines medžiagas.

***

Penktadienis buvo nepalankus Klaipėdos sportininkams: „Neptūno” moterų ekipa pralaimėjo Kauno „Aistėms-LSMU” rezultatu 46:60, o „Atlanto” futbolininkus Vilniuje 0:5  sutriuškino vietos „Žalgiris”.

Lapkričio 23-oji

„Atviros Klaipėdos“ iš dalies savivaldybės finansuojamas projektas  „Kelionė laiku Klaipėdos gatvėse“ pristato pasakojimą apie dabartinės Bokštų g. esančios Kristaus Karaliaus bažnyčios ištakas.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

***

„Atvirai Klaipėdai” paskelbus Gargždų ir Klaipėdos rajono verslo atstovų nuomonę dėl to, kur turėtų Gargžduose būti statomas Sporto ir sveikatingumo kompleksas, į tai savo socialinio tinklo paskyroje aštriai sureagavo Gargždų miesto bendruomenės narys Erlandas Paplauskis. Tuo metu klaipėdietė Danguolė miesto valdžiai siūlo nusipirkti dirbtinę eglę ir ją nuolat statyti Atgimimo aikštėje.

***

NKL ir Baltarusijos turnyre šeštadienį namie žaistų rungtynių metu Klaipėdos „Neptūnas-Akvaseris” pralaimėjo Minsko „Tsmoki-2″ rezultatu 54:74.

Lapkričio 24-oji

„Mažosios Lietuvos asmenybių” projekte – pasakojimas apie pirmąją lietuvišką mokytojų mokyklą Kumečiuose ir jos direktorius.

***

Vėl Dakaro ralyje dalyvausiantys „Agrorodeo“ komandos nariai Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas sekmadienį Atgimimo aikštėje klaipėdiečiams pristatė naująjį savo visureigį „MINI John Cooper Workd Rally“, su kuriuo šįkart šturmuos lenktynių trasą.

Valdo Vyšniausko nuotr.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ sekmadienio vakarą namie po įtemptos kovos paneigė lažybininkų prognozes ir įveikė Vilniaus „Rytą” rezultatu 91:84.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This