13-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Kovo 22-oji

Ar daugybę metų nelegaliai užtvertos tvoros niekaip nenugriaunantis ir dėl to iš teismų neišbrendantis klaipėdietis verslininkas Rimantas Cibauskas dar siekia ir pasipelnyti, toliau aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Sekmadienį, Statistikos departamento duomenimis, visoje šalyje pirmą skiepą gavo vos 10 gyventojų, antruoju paskiepyta 18. Klaipėdoje sekmadienį nepaskiepytas nė vienas žmogus, nors čia nepanaudotų vakcinų dar buvo beveik 7000 dozių. Per parą Klaipėdoje mirė 1 žmogus, koronavirusas iki šiol nusinešė 133 klaipėdiečių gyvybes. Šalyje per parą į COVID-19 aukų sąrašą įrašytos 8 mirtys ir šis skaičius jau siekia 3486.

***

Kas pasikeitė, praėjus mėnesiui nuo pradėto ikiteisminio tyrimo dėl Vaisingumo klinikoje aptiktų finansinių machinacijų, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog uostamiesčio pradinukai į mokyklas grįžti neskuba. Ji taip pat informuoja, kad antradienį, kovo 23-ąją, planuojama pradėti parengiamuosius asfaltavimo darbus Joniškės gatvėje atkarpoje tarp „Žemaičių“ autobusų stotelės ir Bangų g. Vėliau šiame gatvės ruože vyks asfaltavimo darbai.

***

Klaipėdos uoste prisišvartavo laivas „UHL Future“, į Lietuvą atplukdęs 13 įspūdingo dydžio vėjo elektrinių bokštų.

***

„Atsimenu, buvau išvažiavusi atostogauti pas mamą į Vokietiją ir man parašė Vilius Sukonas, su kuriuo bendravome, kaip toliau klostysis reikalai su moterų komanda. Ir tuomet jis man sakė: „Greičiau grįžk, būsi trenere.“ Pasiūlymas buvo kaip iš giedro dangaus – ir malonus, ir bauginantis”, – moterulyga.lt pasakojo žaidžianti „Neptūno” trenerė Andra Gabalytė, kuriai stojus prie komandos vairo krepšininkių žaidimas akivaizdžiai pagerėjo. Tuo metu jos vadovaujamas „Neptūnas“ pirmadienio vakare išvykoje rezultatu 72:69 nugalėjo Vilniaus „Kibirkštį-MRU“ ir įsirašė pirmąją pergalę finalo serijoje.

Kovo 23-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas suskaičiavo, kiek už šiukšlių išvežimą šiemet daugiau turės mokėti Klaipėdos rajono gyventojai palyginus su gyvenančiais Klaipėdos mieste.

***

Rodiklis, nuo kurio galima būtų pradėti švelninti karantiną, ne tik kad nemažėja, bet kasdien grėsmingai auga: 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų šalyje per parą išaugo nuo 246,4 iki 259, 9 atvejo, Klaipėdoje – nuo 258,3 net iki 271 atvejo.

***

Pirmojo iš dviejų Baltijos jūrai skirtų DFDS keltų statyba Kinijoje artėja prie pabaigos: į Kiniją išvykusi lietuvių įgula susipažins su naujojo laivo mechanizmais ir dalyvaus jūriniuose bandymuose.

***

Antradienį Dariaus ir Girėno g. automobilis partrenkė moterį, kuri išvežta į ligoninę. Tuo metu policija pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl Klaipėdoje ir Kaune didmeninę prekybą šaldytais maisto produktais vykdančios įmonės pajamų slėpimo.  

***

Iš pareigų atleistas Klaipėdos apygardos prokuroras Saulius Galminas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog šio sprendimo neskųs, o jo žmona pateikė savo įvykių versiją.

***

„Atviros Klaipėdos” dvejus metus vykdytas, uostamiesčio savivaldybės remtas projektas „Kelionė laiku miesto gatvėmis” sudomino vokietį Christoph Riekert, bendradarbiaujantį su seniausiu vis dar leidžiamu Klaipėdos krašto laikraščiu „Memeler Dampfboot“ ir kuris, paaiškėjo, yra žymaus tarpukario Klaipėdos vyriausiojo architekto vaikaitis.

***

Antradienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje politikai žarstė originalias idėjas, kaip uostamiestyje pagreitinti vakcinacijos nuo koronaviruso procesą. Tuo metu Kontrolės komiteto nariams narpliojant, ar Klaipėdos baseinas buvo pastatytas skaidriai ir ar šis klausimas yra šio komitete narių prerogatyva, tarp jų užvirė tokia arši diskusija, kad ji net gali baigtis Etikos komisijoje.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė paskirsčiusi finansavimą saugomiems kultūros paveldo objektams tvarkyti. 

Kovo 24-oji

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovė Neringa Poškutė-Jukumienė apie savo ketinimus imtis veiksmų, kad būtų nukeldintas Atgimimo aikštėje esantis gėlių laivelis, viešai prasitarusi socialiniame tinkle, tuo apsiriboti neketina – žada rinkti parašus.

***

Pirmadienį šalyje ištyrus 8459 mėginius 768 iš jų rasta koronaviruso infekcija. Per praėjusią parą koronavirusine infekcija susirgo 39 klaipėdiečiai, o kiti COVID-19 rodikliai ir toliau augo.

***

„Klasco” pranešė planuojanti įsirengti pirmąją specializuotą automobilių plovyklą Klaipėdos uoste, o „Bega” šiuo metu savomis jėgomis kuria jau šeštąjį robotą.

***

Klaipėdos jūrų uoste pasieniečiai sulaikė kaunietį, kuris nuo policijos slapstėsi stengdamasis išvengti baudžiamosios atsakomybės. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teisme 2 metų laisvės atėmimo bausmė skirta vyrui, kuris nesunkiai sužalojo moteris, pažeidė asmens būsto neliečiamumą, terorizavo žmogų ir pagrobė bei sugadino svetimą turtą.

***

„Tikrai dabar labai anksti kalbėti, kada ir kas šiame pastate atvers duris. Dabar mums svarbu projektinių pasiūlymų etapas. Kai jį sėkmingai įveiksime, tada judėsime toliau“, – apie planus atnaujinti buvusius Klaipėdos prekybos uosto kultūros rūmus „Atvirai Klaipėdai” kalbėjo bendrovės „Lendat“ direktorius Tautvydas Lenckus. Tuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pradeda pamažu ruoštis įkurtuvėms naujajame pastate, kuris turėtų iškilti „Memelio miesto” kvartale.

***

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė papildytą sąrašą asmenų, kurie įtraukiami į vakcinuojamųjų nuo COVID-19 infekcijos prioritetą, o I. Šimonytė spaudos konferencijoje negalėjo tiksliai pasakyti, kada ir kaip šalyje gali būti keičiami karantino reikalavimai.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė baigianti įrengti laikiną kelią Lypkių gatvėje, kuris reikalingas vykstant Baltijos prospekto–Šilutės plento sankryžos rekonstrukcijai.

Kovo 25-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas informuoja, jog Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs „Klaipėdos medienos“ skundą dėl Aplinkos apsaugos agentūros nurodymų, konstatavo, kad jie nėra tinkamai argumentuoti ir procedūros turi būti atliekamos iš naujo. Žurnalistas taip pat aiškinosi vienos klaipėdietės nesusipratimą su pašto siuntomis.

***

Ketvirtadienio rytą Liepojos plente atidaryta ketvirtoji Klaipėdoje ir 55-oji Lietuvoje „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvė, o Vingio gatvėje duris atvėrė pirmasis šiais metais visoje Lietuvoje hyper formato „Rimi“ prekybos centras.

***

Nors koronavirusinės infekcijos rodikliai auga, kartu padaugėjo ir per parą paskiepytų žmonių skaičius.

***

FNTT pranešė Klaipėdoje atliekanti didelio masto tyrimą dėl automobilių importu į Lietuvą bei jų prekyba užsiimančios grupės finansinių machinacijų, o policija – apie prekybos centre mirusį 59 metų vyrą.

***

Ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje pritarta Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio praėjusių metų darbo ataskaitai, nors neapsieta ir be politikų pylos. Be to, posėdyje apie savo pasitraukimą į opoziciją pranešė politikės Vaida Raugelė ir Judita Simonavičiūtė, todėl valdančiojoje koalicijoje liko tik 15 – mažiau nei pusė visų miesto tarybos narių. Tuo metu darbo ataskaitą pristatęs miesto meras sulaukė pastabų ir dėl klausos.

Kovo 26-oji

Anksčiau rimtu mėsos perdirbimo pramonės žaidėju buvęs 59-erių Kretingalės verslininkas Augenijus Gudžiūnas dabar yra priverstas lankytis Klaipėdos rajono apylinkės teisme, kur nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje yra tapęs kaltinamuoju, rašo „Atvira Klaipėda”. Portalo žurnalistas taip pat informuoja, jog po 8 metų bylinėjimosi Apeliacinis teismas išteisino praeityje garsų Klaipėdos verslininką Pranciškų Jurgutį.

***

Penktadienį skubos tvarka sušauktame Vyriausybės posėdyje nuspręsta karantiną pratęsti iki balandžio 30 d., tačiau naujų ribojimų be sugriežtinto judėjimo tarp savivaldybių Velykų savaitę Ministrų kabinetas neįvedė. Kartu praplėstas sąrašas darbuotojų, kurie prieš pradėdami veiklą privalės pasitikrinti, ar neserga SARS -COV-2 liga, bei periodiškai atlikti testus.

***

Po gana ilgo laiko tarpo 14 dienų sergamumo COVID-19 rodiklis Klaipėdoje pasidarė mažesnis nei šalies vidurkis, be to, uostamiestyje ir vakcinavimo tempai pralenkė šalies vidurkį.

***

„Teko girdėti ir tokius gandus ar anekdotus, jog kai kuriuose namuose tam tikri gyventojai kaimynų net prašydavo susimokėti, kad nesikreiptų į savivaldybę dėl draudimo rūkyti. Matyt, tikrai buvo visokių situacijų. Tačiau ir dabar jau tenka girdėti, kad tuose namuose, kuriuose uždrausta rūkyti privačiuose balkonuose, gyventojai skundžiasi, jog kaimynai rūko savo butuose, o dūmai per ventiliacijos sistemą patenka ir pas kaimynus. Tad ir neaišku, kas blogiau – ar momentiniai dūmai iš balkono, ar tie, kurie nuolat sklinda per ventiliaciją“, – dėl ko uostamiestyje nėra populiarus draudimas rūkyti balkonuose „Atvirai Klaipėdai” komentavo miesto Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė pasirašiusi 1,95 mln. eurų vertės sutartį dėl dar devynių Tauralaukio kvartalinių gatvių ar jų ruožų rekonstravimo.

***

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse, penktadienio vakare, tradicinė „Padėkos kaukių“ ceremonija jau antrus metus vyko virtualioje erdvėje.

***

Klaipėdos „Neptūno“ moterys penktadienio vakarą neatlaikė rungtynių pabaigoje spurtavusių Vilniaus „Kibirkštis-MRU“ merginų šturmo ir pripažino pralaimėjimą 60:73. Tuo metu dėl „Neptūno“ vyrų komandoje nustatyto COVID-19 atvejo teko atkelti rungtynes su Panevėžio „Lietkabeliu“.

Kovo 27-oji

„Bibliotekos perkraustymas tik iš pirmo žvilgsnio, nežinant konteksto, atrodė paprasčiausias užsiėmimas. Realybė buvo kur kas sudėtingesnė. Pirmiausia dėl to, kad fondai buvo išmėtyti, tikrąja to žodžio prasme, po visą miestą”, – tolimesnę I. Simonaitytės naujosios bibliotekos istoriją pasakoja jos buvęs ilgametis direktorius Juozas Šikšnelis.

***

Statistikos departamentas pranešė, kad penktadienį  šalyje ištyrus 11 817 mėginius 724-iuose iš jų rasta koronaviruso infekcija. Per praėjusią parą koronavirusine infekcija Klaipėdoje susirgo 21 žmogus. Uostamiestyje susirgimų per savaitę sumažėjo 14 proc. – Klaipėdoje antrą parą rodikliai geresni nei šalyje.

***

Šeštadienio ryte „Atviros Klaipėdos” žurnalistė įsitikino, jog senjorai be eilės skiepytis „AstraZeneka” vakcina nesiveržia.

***

Tarptautinę teatro dieną su savo žiūrovais virtualiai šventę Klaipėdos dramos teatro aktoriai ir patys sulaukė dovanų – jau penktą kartą išskirtinai šio teatro aktoriams įteiktos „Mūzos“ nominacijos, kurias įsteigė jūrų krovinių kompanija „Bega“ . Tuo metu Vilniuje Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre tarp Auksiniais scenos kryžiais apdovanotųjų– penki klaipėdiečiai arba su uostamiesčiu susiję kūrėjai.

***

Lietuvos rankinio lygoje Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai šeštadienį namuose rezultatu 41:29 nugalėjo Šiaulių „Dubysą“, užtat LFF I lygos čempionato debiutantas FK „Neptūnas“ Klaipėdoje sausu rezultatu 0:3 pralaimėjo „Šiaulių“ futbolininkams.

Kovo 28-oji

Lietuvos statistikos departamentas informavo, kad šeštadienį šalyje ištyrus 7134 mėginius 412-oje iš jų rasta koronaviruso infekcija. Per praėjusią parą COVID-19 liga Klaipėdoje susirgo 16 žmonių. Uostamiestyje susirgimų per savaitę sumažėjo 13,9 proc., Lietuvoje padaugėjo 34,9 proc. Klaipėdoje šeštadienį koronavirusas pareikalavo vienos aukos – iš viso uostamiestyje nuo COVID-19 ligos mirė jau 138 žmonės. Tuo metu šalyje į COVID-19 aukų sąrašą įrašytos dar 12 mirčių ir šis skaičius pasiekė 3551.

***

Iš viešoje vietoje šeštadienį linksmybes surengusių jaunuolių kompanijos vienas vaikinas atsidūrė areštinėje, nes pareigūnams pats atidavė, kaip įtariama, narkotikus.

***

Verbų sekmadienį Lietuvos rankinio lygoje vyko dvigubos įskaitos (LRL ir BHL) rungtynės tarp Klaipėdos „Dragūno“ ir Vilniaus VHC „Šviesos“. Rungtynes rezultatu 31:28 (17:16) laimėjo į uostamiestį atvykę vilniečiai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This