8-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Vasario 17-oji

„Tokią paslaugą perkame, vokai su pasiūlymais jau atplėšti, jie dabar vertinami. Tikimės, kad dar šį mėnesį pasirašysime sutartį su konkurso laimėtojais ir tyrimai prasidės. Bet jie truks mažiausiai 5-6 mėnesius, gal dėl kai kurių teritorijų pirminius rezultatus gausime ir greičiau“, – grįžęs iš pasitarimo Aplinkos ministerijoje apie papildomus dirvožemio ekogeologinius  tyrimus dėl taršos chromu „Atviros Klaipėdos” žurnalistei kalbėjo uostamiesčio vicemeras Arūnas Barbšys.

***

Ką Klaipėdos savivaldybė ketina daryti su savo žinion perimama miesto rotuše, Santuokų rūmais bei dar vienu pastatu, „Atviros Klaipėdos” žurnalistei papasakojo po ligos į darbą grįžęs uostamiesčio meras.

***

Policija skelbia šventinį savaitgalį vykusio reido rezultatus, o „Klaipėdos keleivinis transportas” praneša, jog nuo kovo 2 d. mieste neliks 2B maršruto.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie pokyčius Klaipėdos apygardos prokuratūroje bei rašo apie dar vieną Jūrų muziejaus planuojamą rekonstruoti pastatą –  eksponatų saugyklą.

***

Sekmadienį Klaipėdoje mirė jauna, pilnametė mergina. Esant požymiams, kad ji pati pasitraukė iš gyvenimo, ši informacija policijos suvestinėse nebuvo skelbiama, tačiau pirmadienį policijos atstovai „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog toks atvejis buvo užfiksuotas.

Vasario 18-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas informuoja apie pradėtą statyti vaikų polikliniką bei apie teismo sprendimą dėl savivaldybės išduoto leidimo griauti vadinamąjį locmanų namą.

***

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Tinklų departamento vadovas Marius Martynaitis patvirtino, jog nustatyti keli atvejai, kai buitinės nuotekos iš daugiabučių namų buvo išleidžiamos ne į joms skirtą tinklą, o į lietaus nuotekų tinklus ir per juos pateko į Smeltalės upelį.

***

„Kaip jūreivystės mokykla mes stengiamės, kad mūsų studentai būtų kuo arčiau jūros ir jau rugsėjo pirmomis dienomis po trumpo instruktažo studentus neilgam, kelioms paroms siunčiame į jūrą”, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius Vaclav Stankevič, kartu su kitais mokyklos atstovais pristatęs šios mokymo įstaigos vykdomas programas.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė Transporto kompetencijų agentūrai pateikusi pirmąjį prašymą, ar galima sugrąžinti lenteles su žalia rodykle šešiose miesto sankryžose, o jos administracija prašo politikų leidimo teikti paraišką dėl 1,164 mln. eurų europinės paramos, kuri būtų panaudota Šilutės plento atkarpos nuo Paryžiaus Komunos gatvės iki geležinkelio pervažos rekonstrukcijai.

***

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, jog buvusio policijos generalinio komisaro Lino Pernavo sūnus Svajūnas pagrįstai buvo nubaustas 200 eurų bauda.

***

Antradienio vakarą jau 14-ąjį kartą organizuotame „Klaipėdos knygos“ konkurse, kuriame dalyvavo 25 leidiniai, buvo paskelbtos ir apdovanotos geriausios 2019-ųjų metų Klaipėdos knygos.

Vasario 19-oji

Už uostamiesčio ekonominės plėtros strategijos įgyvendinimą atsakingas Klaipėdos mero patarėjas Leonas Makūnas trečiadienį patvirtino, kad jis nuo kovo pabaigos apsisprendė palikti šias pareigas.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie uostamiestyje planuojamą statyti dar vieną prekybos centrą, kuris turėtų iškilti ties Minijos g. ir Baltijos prospekto sankryža.

***

UAB „Memelio miestas” kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbia atvirą verslo centro, kuris iškils buvusioje „Laivitės” teritorijoje, projekto konkursą. Tuo metu „Investuok Lietuvoje” praneša, kad šeimos valdoma specializuota polimerų gamybos bendrovė REHAU  Klaipėdos LEZ žada steigti vieną moderniausių gamybos padalinių.

***

„Tačiau tramvajus man pirmiausia imponuoja ne tiek dėl susisiekimo galimybės, kiek dėl to, kad tai yra netarši, ekologiška transporto priemonė, kuri gerokai sumažintų šiuo metu miesto viešojo transporto bei automobilių į orą išmetamo anglies dvideginio ir kitokių taršalų kiekį ir taip ženkliai pagerintų visų mūsų, miestelėnų, gyvenimo kokybę”, –  nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Trečiadienį susirinkusi UAB „Gatvių apšvietimas” vadyba nusprendė neskelbti naujo jos įmonės vadovo išrinkimo konkurso, o palaukti audito išvadų.

***

Klaipėdos savivaldybės atliktos apklausos duomenimis, beveik 93 proc. klaipėdiečių yra patenkinti gyvenimu mieste. Tuo metu specialiai darbo grupei  aiškinantis, kokias kvapų mažinimo priemones 2020 metais taikys AB „Klaipėdos vanduo“ ir UAB „Branda“, pastarosios bendrovės direktorius jokių siūlymų smarvei mažinti nepateikė.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ pranešė, kad vyriausiuoju treneriu prieš dvi savaites tapęs Jurica Žuža „dėl šeimyninių priežasčių” išvyko į Kroatiją, o komandos vairą perėmė 37-erių Tomas Gaidamavičius.

***

Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teiktam projektui išduoti sutikimą Klaipėdos licėjui vykdyti Tarptautinio bakalaureato diplomo programą. Skelbiama, jog sutikimą vykdyti šią programą švietimo, mokslo ir sporto ministras Klaipėdos licėjui išduos artimiausiu metu.

***

Klaipėdos „Dragūno” rankininkai trečiadienio vakarą atsilygino Lietuvos čempionato varžovui „Kauno Ąžuolui-KTU” , kuriam pirmame rate buvo pralaimėję 33:36, o antrąjį tarpusavio susitikimą Garliavoje laimėjo rezultatu 36:24.

Vasario 20-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie klaipėdiečiui palankų teismo sprendimą dėl policijos jam skirtos baudos už tai, kad jis nepaisė nelegaliai pastatyto ženklo.  Taip pat rašo apie Lietuvos apeliacinis teismas paliktas tokias pačias pirmos instancijos pinigines baudas buvusiam Uosto direkcijos inžinieriui ir vienos UAB  direktoriui už kyšininkavimą dėl uosto gilinimo darbų bei apie Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimą iš naujo nagrinėti praeityje garsus Klaipėdos verslininko Pranciškaus Jurgučio bylą dėl machinacijų su Europos Sąjungos parama.

***

Socialiniuose tinkluose klaipėdiečiams ėmus dalintis pasipiktinimu dėl esą neteisėtai kertamų medžių Danės skvere, Klaipėdos savivaldybė ketvirtadienį išplatino pranešimą spaudai. Jame teigiama, jog trečiadienį prasidėję skvero rekonstrukcijos darbai yra teisėti, o „iš anksto suplanuoti medžių pašalinimo darbai Danės skvere suteikė progą pasireikšti miesto aktyvistams, teigusiems, kad medžiai kertami neteisėtai, paslapčiomis, neturint tam leidimo”.

***

Policijos atstovė „Atvirai Klaipėdai”  patvirtino, jog prieš savaitę nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje septynmetę mergaitę partrenkęs vairuotojas dar nesurastas.

***

„Andai prezidentas Gitanas Nausėda pernai pavasarį sakė, kad jam patekus į pagrindinį sostinės Simono Daukanto aikštės rūmų kabinetą, Prezidentūra tapsianti atviresnė žmonėms. Tačiau likimo ironija: vos po nepilnų metų, p. Nausėdai apdovanojant Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus Vasario 16-osios proga, į renginį buvo neįleista ne šiaip gatvės valkata, o viena tos premijos laureačių – aktorė Viktorija Kuodytė”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Ketvirtadienį Uosto direkcija išplatino paneigimą, reaguodama į LRT Tyrimų skyriaus paskleistą informaciją apie galimą Uosto direkcijos dar 2013 m. suformuotos iš Malkų įlankos iškasamo užteršto grunto saugojimo aikštelės daromą žalą.

***

Lietuvos jūrų muziejaus pranešė apie Delfinų terapijos centre atidarytą sensorinės integracijos laboratoriją, skirtą sutrikimų turintiems žmonėms.

***

„Dabar yra tikslas, kad toliau nebebūtų teršiama, svarbu panaikinti taršą, o kas buvo anksčiau, kažin ar yra toks tikslas, ir ką tai pakeis?” – kalbėjo vicemeras Arūnas Barbšys, ketvirtadienį apsilankęs viename iš daugiabučių, kurio buitinės nuotekos nuo sovietmečio buvo leidžiamos į lietaus surinkimo šulinį.

***

Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas ketvirtadienį vienbalsiai nutarė kreiptis į Savivaldybės administraciją, kad ši sudarytų darbo grupę, kuri pateiktų atsakymą, kaip turi būti elgiamasi su Klaipėdos miesto sporto centre „Viesulas” dirbančiais Lietuvos antidopingo agentūros suspenduotais sunkiosios atletikos treneriai Bronislavu ir Ramūnu Vyšniauskais.

***

„Turime unikalų dalyką, kūriniai didžiąją dalį patalpų kainos sudaro. Galima ignoruoti Karčiauską, bet tai vienintelis Europoje paskutinis balandžių paštas, iš to galima daryti didžiulius pinigus. Visi apsimeta, kad ten nėra nė vieno meno kūrinio. Aš manau, kad pirkėjas yra žinomas ir viskas daroma, kad jis būtų parduotas. Jei atsisakote pirkti, turėtumėte mažiausiai pareikalauti, kad kūrinius įtrauktų į kultūros paveldo registrą. Aš tokių jau nepadaryčiau, neužtektų kantrybės”, – Miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje apie vadinamojo balandžių pašto likimą kalbėjo menininkas Vytautas  Karčiauskas, o komiteto nariai nepritarė sprendimo projektui atsisakyti minėto pašto patalpų.

Vasario 21-oji

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pranešė atviro konkurso būdu perkanti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstravimo darbus su darbo projekto parengimu.

***

„Klaipėdos nafta” skelbia, jog suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veikloje nuo vasario visiškai atsisakė popieriaus ir veiklai reikalingos ataskaitos teikiamos tik elektroniniu būdu.

***

Tarptautinės gido dienos proga Klaipėdos valstybinės kolegijos Turizmo verslą studijuojantys antrakursiai penktadienį lankė Klaipėdos miesto globos namuose gyvenančius senjorus, kuriems surengė virtualią ekskursiją po karališkąją Klaipėdą.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie viešam svarstymui pateiktas AB „Lietuvos geležinkeliai” užsakymu projektuojamas triukšmo slopinimo sienutes, kurios numatomos įrengti ir Girulių gyvenvietėje bei skelbia, jog Jungtinio Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto bei Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetų posėdžio metu buvo nutarta įpareigoti Savivaldybės administraciją per 10 darbo dienų pasirašyti infrastruktūros plėtros sutartį su Melnragėje, Nėgių gatvėje, nuomojame individualiame name įsikūrusiu Mažuoju Klaipėdos licėjumi. Tuo metu Renaldas Kulikauskas dėl šios situacijos dėsto savo nuomonę.

***

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas atmetė žuvusios manekenės artimųjų advokato Gintaro Černiausko skundą dėl pirmos instancijos sprendimo netenkinti jo prašymo – kad baudžiamoji byla būtų perduota prokurorui kaltinamojo akto papildymui.

Vasario 22-oji

Antroje „Atviros Klaipėdos” projekto „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” dalyje – pasakojimas ne tik apie tai, kaip uostamiestyje Lietuvos valdymo laikais buvo švenčiama Vasario 16-oji.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

***

„Kaip manote, ar laikui, o ne vienam įlipimui į autobusą suprogramuota sistema, free WiFi, subsidijuojamas vaikų vežimas ir sumanus viso to paketo viešinimas, neužmirštant ir nuostabios išmaniesiems telefonams lietuvių sukurtos maršrutų pasirinkimo programėlės TRAFI, leistų persodinti bent dalį mūsų į viešąjį transportą?’ – retoriškai klausia portalui parašęs Renaldas Kulikauskas.

***

Atkaklioje ir nervingoje dvikovoje Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ šeštadienį namie nusileido Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ komandai 69:70. Nesėkmingai baigėsi rungtynės ir Klaipėdos „Neptūno” moterims, kurias išvykoje rezultatu 52:90 įveikė Vilniaus „Kibirkštis-MRU” krepšininkės.

***

Šalies prezidentas Gitanas Nausėda, apsilankęs Vilniaus knygų mugėje, teigė, jog norėtų išleisti knygą apie Klaipėdos uostą ir miesto istoriją remdamasis turimu rankraščiu. Jis jau susisiekė su istorikais ir galvoja apie šios knygos koncepciją.

Vasario 23-oji

„Atrodo absurdas? Prisiminkime metai iš metų į miestų, miestelių Tarybas, Seimą, Europos Parlamentą išrenkamus įvairius titovus ir/ar tomaševskius. Tikrai ne dėl jų kompetencijos, gebėjimų ar prasmingos veiklos. Ne – tik todėl, kad jie ,,savi“. Tokie „savi“, kad visa kita: intelektas, moralė, žinios, veikla atstovaujant neaišku kieno interesams, realaus elgesio ir demagogijos takoskyra ir kt., tampa nebesvarbu. Ir tai ne pavieniai atvejai. Tai dėsningumai”,  – nuomonių rubrikoje rusų kalbos pamokoje kilusį skandalą prisimena Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

***

Policija skelbia apie dar vieną iš eismo įvykio pasprukusį vairuotoją, kurį pavyko sugauti.

***

Užgavėnių šventę uostamiestyje organizuojantis Klaipėdos etnokultūros centras kaip ir kasmet puikiai ją suaktualino – šįkart kvietė miestiečius dalyvauti perdirbimo vajuje ir perdirbti visokį blogį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This