21-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gegužės 18-oji

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog naujo prekybos centro IKI, kuris projektuojamas Minijos g. 100, virtualus pasiūlymų svarstymas sulaukė vos vieno klausimo ir pasiūlymo.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija parengė miesto Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma gyventojams 3 metus elektromobilių įkrovimo paslaugas teikti veltui – projektui jau pritarė Finansų ir ekonomikos komitetas.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro teigimu, sekmadienį šalyje patvirtinti 6 nauji susirgimai COVID-19 infekcija, o Klaipėdos savivaldybės duomenimis, gegužės 13-17 dienomis uostamiestyje užfiksuoti irgi šeši nauji šio viruso atvejai. Mirusiais nuo COVID-19 laikomi 59 žmonės.

***

Policija sulaikė jauną girtą vyrą, kuris balkone demonstravo ginklą, o jo bute rado dujinį revolverį ir pneumatinį ginklą.

***

Klaipėdos muzikinis teatras kalbina teatro orkestro koncertmeisterį Aleksandrą Koshevarą, kuris džiaugiasi, jog šiemet „Metų muzikiniu švyturiu“ pripažintas teatro orkestro kolektyvas.

Gegužės 19-oji

Angliškas internetinis portalas, rašantis apie kiną, pakalbino klaipėdietę pianistę Teklę Baroti, kuri aktorės karjeros siekia Londone, o „Atvira Klaipėda” pateikia kiek sutrumpintą lietuvišką šio interviu versiją.

***

Kodėl niekaip nepavyksta pradėti Vingio prekybos centro rekonstrukcijos, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pritarė sprendimui, kad Klaipėdos miesto savivaldybė iš Uosto direkcijos perimtų dalį Dangės upės ir uosto krantinių, leisiančių klaipėdiečiams lengviau patekti prie marių ir uosto akvatorijos.

***

„Šiame kvartale gyvena apie šešis tūkstančius žmonių. Pokyčiais nepatenkintieji rašo skundus įvairioms institucijomis. Tačiau absoliuti dauguma protestuojančių čia negyvena, o dalis iš jų – net ne klaipėdiečiai”, – rašoma Klaipėdos  savivaldybės pranešime spaudai, kuriame dėstomas požiūris dėl daug aistrų sukėlusios Rumpiškės gyvenamojo kvartalo rekonstrukcijos. Taip pat savivaldybė pranešė parengusi Klaipėdos miesto ekonomikos skatinimo ir COVID-19 krizės suvaldymo planą.

***

Aplinkos apsaugos departamentas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog neplaninis „Klasco” patikrinimas laiku nebaigtas ir pratęstas iki birželio 16 d., nors gyventojai ir toliau skundžiasi tarša.

***

„Įstaiga finansiškai veikia stabiliai, išlaikėme darbo vietas, didinome darbo užmokestį. Medikų atlyginimai pas mus dabar yra vieni didžiausių šalyje. Pernai pas mus atlikta daugiau nei 32 tūkst. operacijų, o tai yra didžiausias operacijų skaičius per visą ligoninės istoriją. Maždaug pusė pacientų, kurie pas mus paguldomi, yra operuojami, o toks rodiklis laikomas vienu geriausių ligoninės aktyvumo rodikliu. Pacientų pasitenkinimas mūsų paslaugomis yra pakankamai aukštas. Mes be dešimtosios dalies pasiekėme vienetą, kuris yra aukščiausias įvertinimas pagal ministerijos parengtą metodiką“, – antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komitete kalbėjo Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr gydytojas Vinsas Janušonis, pristatęs 2019 metų veiklos ataskaitą ir didžiausia KUL problema įvardinęs nerenovuotus pastatus.

***

Nacionalinio  visuomenės sveikatos centro duomenimis, per pirmadienį šalyje patvirtina 15 naujų užsikrėtusių COVID-19 infekcija atvejų. Ar taip jų yra klaipėdiečių – neskelbiama. Padidėjo ir pasveikusių nuo infekcijos žmonių skaičius, kuris jau peržengė tūkstantį ir siekia net 1025. Sergančių žmonių – 471, mirusių nuo koronaviruso – 60.

***

„Klaipėdos nafta“ pranešė, kad jos valdomame naftos produktų terminale užfiksuotas šviesiųjų naftos produktų lakiųjų organinių junginių (LOJ) rekuperatoriaus veiklos sutrikimas, įrenginiui veikiant mažesniu nei įprasta pajėgumu.

Gegužės 20-oji

„Dabar vyksta projektavimas, o paskui bus matyti. Dar tikrai neaišku, kada, kas pradės statyti, net nėra numatoma, kada pradėti. Čia toks desperatiškas projektas, nes dar niekas neaišku, ar pastatą naudosime savo reikmėm, ar bus operatorius, ar parduosime, ar nuomosime. Jokių planų“, – apie ketinimus Arimų g. statyti komercinį pastatą „Atvirai Klaipėdai” sakė bendrovės „Lindestus“ direktorius Marius Dačkus.

***

Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija su Klaipėdos universitetu pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Pagal ją artimiausiu metu numatoma vykdyti kurortologinius tyrimus.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad per pastarąsias dvi dienas mieste nebuvo nustatyta nė vieno naujo susirgimo koronavirusu. Visoje šalyje per antradienį užfiksuota 15 šios ligos atvejų, pasveiko 24 asmenys ir tokių Lietuvoje jau yra 1049. Nuo COVID-19 mirusiais laikomi 60 asmenų.

***

Klaipėdiečio Egidijus Bacevičius portalui atsiųstame laiške išsakytus nuogąstavimus dėl ketinimų iškirsti nemažai senų ąžuolų ir liepų dėl Tauralaukio gatvės rekonstrukcijos „Atvirai Klaipėdai” patvirtino Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus patarėja Vaida Lendraitienė.

***

„Jūs esate klaidinami ir automatiškai klaidinama visuomenė. Visi apklausti, apie išprievartavimą jokios kalbos, atlikta ekspertizė. Šita informacija tikrai nepasitvirtino, aš tuos gandus jau girdėjau ir net įtariu, kurie čia artimieji taip sako. Ten yra daugiau kitokio pobūdžio klausimai, labiau piniginiai”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė abiturientės savižudybės tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Viktorija Žemaitaitienė.

***

Klaipėdos LCC universitetas pristato pokalbį su šios privačios aukštosios mokymo įstaigos rektore dr. Marlene Wall.

***

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete trečiadienį svarstytos visų Klaipėdos savivaldybei priklausančių bendrovių praėjusių metų veiklos ataskaitos, o daugiausia dėmesio sulaukė trys didžiausios įmonės – „Klaipėdos vanduo“, „Klaipėdos energija“ ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras. Tuo metu Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai išsakė nuomones dėl galimo Jūros šventės organizavimo šią vasarą.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė ketinanti jungti jai priklausančias bendroves – Klaipėdos autobusų parką ir „Gatvių apšvietimą“. Taip pat skelbiama, jog neformalaus ugdymo veikla moksleiviams jau gali būti organizuojama ne tik nuotoliniu, bet ir įprastiniu būdu, o sporto varžybos galės vykti lauke, bet be žiūrovų.

***

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, jog apskaičiavo apie 10,8 mln. eurų preliminarią subsidijų sumą, kuri numatyta daugiau nei 5,4 tūkst. Klaipėdos regiono mikroįmonių, atitinkančių nustatytus kriterijus šiai paramai gauti.

***

Visuomenės sveikatos centro specialistai Girulių miške aptikto 32, o Raganų kalne – 12 erkių viename maršruto kilometre ir fiksuoja išaugusį Laimo ligų skaičių.

Gegužės  21-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas grįžta prie „Gatvių apšvietimo” epopėjos, pateikdamas ir bendrovėje atlikto audito išvadas, ir buvusio vadovo atsakymus į klausimus, ir dabartinio laikinojo vadovo komentarą.

***

„Šalies politikai, vadovaujantys kovai su koronavirusu bei besididžiuojantys itin sėkmingai šalyje suvaldyta pandemija, kurios, kaip paaiškėjo, dėl jos juokingai menko masto ne kažin ką ir buvo valdyti, sąmoningai nutyli apie kitą, nematomą ir, neabejokime, kur kas skaudesnes pasekmes sukelsiančią šio reiškinio pusę – jau ir dabar augančią bei ateity dar augsiančią ligų bei mirčių ne nuo COVID-19 statistiką”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pateikia pokalbį su teatro vadove Laima Vilimiene apie karantino iššūkius bei artimiausius šio meno kolektyvo planus.

***

Per trečiadienį Klaipėdoje diagnozuotas vienas susirgimas koronavirusu. Šalyje per parą susirgo 16 žmonių. Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms yra 1593, sergančių žmonių skaičius – 475, pasveikusių – 1049.

***

Ketvirtadienį vykusiame miesto Tarybos posėdyje politikai balsų dauguma suteikė leidimą Klaipėdos savivaldybei imti 14 mln. eurų trumpalaikę paskolą. Posėdyje politikai susikibo dėl savivaldybei priklausančios Debreceno vaistinės likimo, nors galiausiai pritarė jos reorganizacijai į uždarąją akcinę bendrovę su apie 500 tūkst. eurų vertės įstatiniu kapitalu bei palaiminimo lengvatas verslui, nukentėjusiam nuo COVID-19. Nemažai politikų diskusijų sukėlė ir formalus sprendimas įpareigoti miesto merą Vytautą Grubliauską pasirašyti Tarptautinio buriavimo mokymo ir burlaivių konferencijos sutarties projektą – tai būtina sąlyga, norint, kad 2021 m. mieste apsilankytų Didžiųjų burlaivių lenktynių dalyviai.

***

„Atvira Klaipėda” skelbia tęsianti praėjusiais metais pradėtą, iš dalies Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog ketvirtą kartą teko atidėti rangovo išrinkimo konkursą Klaipėdos uosto molams rekonstruoti. Tuo metu Aplinkos ministerija praneša parengusi Minimalius reikalavimus dulkėtumui mažinti laikant, kraunant, vežant birias kietąsias medžiagas ir kviečia visuomenę susipažinti su projektu.

***

Farmacijos kompanija „AstraZeneca” pranešė rugsėjį pradėsianti tiekti vakciną nuo koronaviruso.

Gegužės 22-oji

„Atviros Klaipėdos” tęsiamo projekto „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ pirmajame pasakojime pateikiama buvusio uostamiesčio saldainių fabriko bei teritorijos šalia jo istorija.

***

Per ketvirtadienį uostamiestyje vėl registruotas vos vienas susirgimo COVID-19 atvejis, tuo metu šalyje tokių buvo 11. Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms yra 1604, pasveikusių – 1111 (per parą pasveiko 62 žmonės), mirusių nuo koronaviruso – 62. Tuo metu Klaipėdos savivaldybė praneša, jog mobilus punktas, kuriame imami mėginiai koronavirusui nustatyti, perkeltas į naują vietą, nors liko šalia „Švyturio” arenos.

***

Klaipėdoje rasti du negyvi vyrai, o policija skelbia apie per karantiną Klaipėdos apskrityje sumažėjusį nusikalstamumą.

***

„Atvira Klaipėda” rašo, jog Socialinių mokslų kolegijos studentė Agnė Kulbytė nemokamai sukūrė kur kas geresnį uostamiesčio jaunimo užimtumo žemėlapį už dar 2011 metais sukurtąjį savivaldybės valdiškąjį, atsiėjusį 2600 eurų.

***

„Klaipėdos nafta”praneša, jog per uostamiestyje esantį suskystintųjų gamtinių dujų terminalą bus importuotas ir išdujintas jau antras, didžiausias šiais metais SGD krovinys iš JAV.

***

Neatmestina, jog penktadienį Klaipėdos LEZ esančioje įmonėje kilus gaisrui, į aplinką galėjo pasklisti pavojingos medžiagos.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog ir vėl atidėtas AB „Grigeo Klaipėda” skundo dėl Klaipėdos rajono teismo sprendimo buvusio Gamybos padalinio vadovo Jono Garalio atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu, nagrinėjimas. Taip pat rašoma, jog praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo „Atviros Klaipėdos” paviešintos  darželyje susižalojusios trimetės mergaitės istorijos, paskelbtas apeliacinės instancijos teismo sprendimas, kuriuo gerokai sumažinta pirmos instancijos teismo ieškovėms priteista žala.

***

Naujo penkių pastatų komplekso, iškilsiančio Kruizinių laivų prieigose, projektuotojai penktadienį surengtame viešame svarstyme turėjo atlaikyti skeptikų kritiką.

***

Kaip paskutinis skambutis karantino sąlygomis vyko Klaipėdos „Varpo“ gimnazijoje, fotoreportaže pasakoja šios mokyklos mokytoja. Tuo metu vaiko teisių specialistė kalbina 16-metį jaunuolį, savo noru palikusį girtaujančios mamos namus ir apsigyvenusį pas senelius.

***

Penktadienio pavakarę Tauralaukyje susirinko kelios dešimtys klaipėdiečių, nepritariančių Klaipėdos gatvės rekonstrukcijos projektui, kurio metu būtų kertami čia augantys ąžuolai.

Gegužės 23-oji

Istorikė Roza Šikšnienė pasakoja apie mažai tyrinėtus Klaipėdos krašto žmonių trėmimus į Sibirą, vykusius 1948 metų gegužę. 

***

Klaipėdos muzikinis teatras pristato įdomesnius ir netikėtus atsitikimus iš kolektyvo gyvenimo.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per penktadienį Lietuvoje užfiksuota 12 naujų koronaviruso atvejų. Klaipėdos savivaldybė informacijos apie naujus susirgimus mieste savaitgaliais neteikia. Per parą pasveiko 24 asmenys ir tokių jau yra 1135. Mirusiais nuo COVID-19 jau laikomi 63 žmonės – penktadienį mirė du asmenys.

Gegužės 24-oji

„Jie greičiausiai įsiveržė į Seminarijos rūmus per vieną iš balkonų. Bibliotekos duryse skylę išmušė matomai kaltu, o gal tam tikru pjūklu. Policija išpjautą lentą pasiėmė. Padegimas padarytas neabejotinai politiniais sumetimais esančio Klaipėdoje priešvalstybinio gaivalo. Ir reikią pastebėti, kad tasai darbas, tai pirmasis tokio masto“, – apie padegtą tuometinio Klaipėdos pedagoginio instituto biblioteką 1924 m. gegužę rašė „Vakarai“, kurių ištrauka cituojama „Atviros Klaipėdos” projekto „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ publikacijoje.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per šeštadienį Lietuvoje užfiksuoti 7 nauji koronaviruso atvejai. Klaipėdos savivaldybė informacijos apie naujus susirgimus mieste savaitgaliais neteikia. Mirusiais nuo COVID-19 jau laikomi 63 žmonės. Per parą pasveiko trys asmenys ir tokių jau yra 1138.

***

Sekmadienį sukako 75-eri metai, kai Klaipėdoje atnaujintas centralizuotas vandens tiekimas pokario Klaipėdoje iš tuomet vienintelės vandenvietės. Šiai progai „Atvira Klaipėda” parengė ciklo „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija” publikaciją.

***

„Todėl štai jau daugiau nei 30 metų šių institucijų vadovai kiekvienas į savo pusę įnirtingai tampo teisėsaugai skirto biudžeto „kaldrą“, kasmet politikams aistringai įrodinėdami, kad tik jų vadovaujama tarnyba yra pajėgi ištirti tas pačias nusikalstamas veikas bei susodinti į kalėjimus tik jiems „priklausančius” nusikaltėlius, nors pagal oficialią statistiką nusikaltimų šalyje kasmet mažėjai”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This