46-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 12-oji

Prasidėjus rinkiminei kampanijai, kone kasdien miesto politikai pateikia vis naujų siurprizų: kuriamas dar vienas rusakalbius vienijantis komitetas.

***

Liberalų sąjūdžio gretas palieka vis daugiau vyresnės kartos politikų: ir išeinančius, ir liekančius kalbino „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Sekmadienį vykusioje Slengių gyventojų apklausoje dėl šios gyvenvietės prijungimo prie Klaipėdos balsuoti atėjo tik 44,6 proc. slengiškių, bet 122 jų balsų „už” pakako, kad būtų tęsiamos tolimesnės procedūros dėl Slengių prijungimo prie miesto. Prijungimui pritarė ir Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai, o vėliau Klaipėdos meras Slengių bendruomenės atstovams padovanojo miesto vėliavą.

***

Klaipėdoje į pedagogų streiką, kurį rengia Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, nuo pat pirmos jo dienos  aktyviai įsijungė „Želmenėlio“ vaikų darželio-lopšelio darbuotojai.

***

Pirmadienio vakarą į jau antrą kartą Klaipėdoje surengto Dangės skvero sprendinių pristatymą gausiai susirinkę klaipėdiečiai negailėjo kritikos projektuotojams, o Nina Puteikienė net ėmė rinkti parašus, kad minėtas projekto nebūtų įgyvendintas.

***

Šiek tiek daugiau nei aštuonis mėnesius Klaipėdos laivininkų mokyklai vadovavęs Edmundas Kvederis nuo šio pirmadienio pasitraukė iš užimamų pareigų.

Lapkričio 13-oji

Liberalų sąjūdis pranešė, jog Seimas pritarė, kad būtų svarstomos klaipėdiečio parlamentaro Simono Gentvilo inicijuotos Pajūrio juostos įstatymo pataisos. Joms pritarus, būtų išpildytas vienas iš Klaipėdos miesto reikalavimų, numatytų Dalykiniame sąlygų sąvade – praplėsta pajūrio juosta iki miesto ribų.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša pritarusi skirti finansavimą A. Jankevičiaus individualiai įmonei už atliktus Dujų fabriko paveldo tvarkybos darbus.

***

Dėl į nedidelį konfliktą su „Lidl” parduotuvės apsaugininke patekusio klaipėdiečio „Lidl” vadovybė pranešė atliekanti išsamų tyrimą, bet atsakyti į „Atviros Klaipėdos” žurnalistės klausimą sugebėjo tik po 3 dienų.

***

„Save laikau komandos žmogumi, todėl man labai svarbus susiklausymas su kolegomis, pasidalijimas įgytomis patirtimis. Esu dėkingas jiems, kad šiltai priėmė į savo kolektyvą”, – sako naujasis Klaipėdos muzikinio teatro direktorės pavaduotojas Vytautas Kažukauskas, kurį pristato teatro atstovė spaudai.

***

Gamtinių dujų prekybos bendrovė LITGAS pranešė, kad suskystintas gamtines dujas sausuma pradėjo tiekti Lenkijos ir Estijos bendrovėms, o Klaipėdos universitetas informuoja apie Klaipėdos regione planuojamą steigti Baltijos skaitmeninių inovacijų centrą, prie kurio steigimo prisideda kai kurios miesto įmonės.

***

Įtemptoje kovoje antradienio vakarą namie žaidęs Klaipėdos „Neptūnas“ FIBA čempionų lygos rungtynių metu vos vienu tašku nusileido graikų „Promitheas“ komandai 82:83.

***

Aplinkos ministerija pranešė, kad ministro Kęstučio Navicko sudaryta komisija, ištyrusi Klaipėdos gyventojų skundus dėl aplinkos taršos ir nemalonių kvapų bei su jais susijusių įmonių veiklos, nustatė, kad skundai yra pagrįsti, ir pasiūlė „neatidėliotinas priemones padėčiai keisti“.

***

Antradienį Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione paskelbtas iškilmingas Sausumos pajėgų karių pėsčiųjų žygio per Lietuvą startas.

***

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė teisėjų kolegija, išnagrinėjusi apeliacinį skundą dėl žalos atlyginimo iš buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio priteisimo, jo skundą patenkino. Teismui nenustatė „pakankamo buvusio ministro kaltės laipsnio jo materialinei atsakomybei kilti“.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad prie prasidėjusio visos šalies pedagogų streiko ketina prisijungti ir uostamiesčio mokytojai.

Lapkričio 14-oji

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, kuriai priklauso ir „Klaipėdos energija“, siūlo atidėti ir koreguoti po poros mėnesių įsigaliosiančią Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintą naują šilumos supirkimo tvarką bei taisyti Šilumos ūkio įstatymą.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad į „Vaidilos” aikštės projekto pristatymą atėję klaipėdiečiai didesnių pastabų projektuotojams neturėjo. 

***

Turto bankas pranešė, kad dar kartą bandys atnaujinti pernai kovą sustabdytos „Geotermos“ jėgainės gamybos veiklą.

***

Klaipėdoje pradėjo veikti dar viena – jau trečioji – mobilioji programėlė „m.Parking“, kurią turint telefone galima atsiskaityti už automobilio stovėjimą apmokestintose zonose.

***

„Dar kartą pabrėžkime reikšmingą aplinkybę: buvo priimtas atnaujintas Klaipėdos prekės ženklo „Klaipėda laisvu stiliumi“ variantas… kuris visuomenei nebuvo pristatytas! Kodėl? Reikėtų klausti savivaldybės arba atsakymo ieškoti istorijos tęsinyje”, – viešame laiške rašo Klaipėdos ženklo kūrėjai, kuriuos stebina Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus veiksmai.

***

„Klaipėdos keleivinis transportas“ pranešė, kad savaitgalį bus atnaujinama e.bilieto sistema viešajame miesto transporte: nuo kitos savaitės kortelės bus pildomos ne bilietų skaičiumi, o tam tikra pinigų suma ir pereinama prie vieningo oranžinio skaitytuvo.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog nuo lapkričio 16 d. mero patarėjos pareigas pradeda eiti Natalija Sadovskaja, kuri pakeis šį postą paliekantį Albertą Barauską.

***

Lietuvos rankinio čempionate Klaipėdos „Dragūnas“ trečiadienio vakarą Garliavoje rezultatu 26:34 nusileido RK „Kauno Ąžuolo-KTU“ komandai.

***

Trečiadienį nuosprendį išgirdo net aštuoni asmenys, pusė iš kurių –  čigonų tautybės moterys. Už neteisėtą disponavimą pavojingomis narkotinėmis medžiagomis Klaipėdos apygardos teismas jiems skyrė nuo laisvės apribojimo iki 8 metų laisvės atėmimo bausmes.

***

Lietuvos olimpinės akademijos iniciatyva Klaipėdos universitete vyko konferencija „Sportininkas – kaip pavyzdys kitiems“. Jos metu diskutuota apie dopingo problemas, sportininkų elgesį bei jų gebėjimą būti pavyzdžiu.

***

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį išnagrinėjo bylą pagal Klaipėdos miesto Tarybos kreipimąsi, kuriuo prašoma nustatyti, ar Rusų sąjungos atstovas savo teiginiais apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą nesulaužė duotos priesaikos. Teismas sprendimą paskelbs lapkričio 26 dieną.

***

Speciali Klaipėdos savivaldybėje sudaryta darbo grupė kvapų ir taršos klausimams nagrinėti artimiausiu metu turėtų sulaukti priemonių, kurias kitąmet ketina įgyvendinti bendrovės „Branda LT“ ir „Grigeo Klaipėda“, planų: neišsprendžiamas smarvės problemas ir toliau gvildena „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Šį trečiadienį mirė Klaipėdos universiteto profesorius, inžinierius, vadybos teoretikas Antanas Seilius.

Lapkričio 15-oji

Susisiekimo ministerija pranešė, kad nuo ketvirtadienio į Klaipėdos uostą atplaukiantiems didelių parametrų konteineriniams laivams jau taikomos mažesnės uosto rinkliavos, taip esą didinant Klaipėdos jūrų uosto konkurencingumą.

***

Fiktyviai metalo pakuotes tvarkiusios UAB „Metrail“ byla pasiekė teismą, tačiau tokios veiklos apie 1800 Lietuvos įmonių privalo sumokėti papildomus aplinkos taršos mokesčius valstybei – apie 30 milijonų eurų. Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas pranešė trečiadienio vakarą kreipęsis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą prašydamas skubos tvarka išnagrinėti, ar Aplinkos ministerijos  įsakymas, pagal kurį skirtos kolektyvinės baudos gamintojams ir importuotojams neprieštarauja Konstitucijai ir nepažeidžia įstatymų.

***

Klaipėdoje įsikūrusi bendrovė „Pamario restauratorius” pranešė pradėjusi restauruoti Švėkšnos centre keletą pastarųjų dešimtmečių merdėjusią žydų sinagogą. Netolimoje ateityje pastatas turėtų tapti vietos bendruomenės susibūrimo vieta.

***

Vadinamajame Vydūno skvere, pažymint Vydūnui skirto paminko pastatymo vietą, ketvirtadienį buvo įleista simbolinė kapsulė.

***

„Klaipėdos keleivinis transportas” išplatino atsakymus į dažniausiai keleiviams galinčius iškilti klausimus, nuo kitos savaitės pradėjus naudotis naująja elektroninio bilieto sistema.

***

Kultūros ministerija pranešė, jog konkursą Ievos Simonaitytės bibliotekos direktoriaus pareigoms užimti laimėjo dabartinė direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė.

***

„Prieš duodamas šį interviu, nuėjau į Klaipėdos senamiestį „susitikti“ su Pelyte. Patryniau jos nosytę ir ausis, kai ką pakuždėjau, pasipasakojau, net pabučiavau, kad tik „Žvaigždžių operą“ lydėtų sėkmė… Linkiu dažniau šią skulptūrą aplankyti ir spektaklin besiruošiančiai publikai”, – sako operų trilogijos vaikams autorius režisierius Ramūnas Kaubrys, kurį kalbino Klaipėdos muzikinio teatro atstovė spaudai.

***

Išklausiusi dviejų Savivaldybės administracijos tarnautojų, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pavedimu sudaryta Klaipėdos miesto tarybos  komisija nusprendė, jog jau galima rengti preliminarias išvadas apie tai, ar Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė nesupainiojo interesų.

***

„Žodžių migla, turėtume kviesti žmones ir klausti, kas yra kas“, – pareiškė į antrąjį posėdį susirinkusios į Klaipėdos ženklo sukūrimo istoriją besigilinančios komisijos pirmininkas Artūras Šulcas, susipažinęs su iš Savivaldybės administracijos gautais atsakymais.

Lapkričio 16-oji

Renovacijos dienoraštyje – antras „Atviros Klaipėdos” pasakojimas apie pastangas įkalbėti namo kaimynus ryžtis namo renovacijai.

***

„Smiltynės perkėla” pranešė, jog dėl stringančių pirkimo procedūrų kitą sezoną į Nidą naujas katamaranas keleivių dar neplukdys.

***

Lietuvos centro partijos Klaipėdos skyrius kandidate į Klaipėdos merus 2019 metų savivaldos rinkimuose vienbalsiai patvirtino Ninos Puteikienės kandidatūrą.

***

Liuteronų bendruomenės atstovai bei specialistai pritarė pristatytiems šv. Jono bažnyčios atstatymo projektiniams pasiūlymams, kuriuos rengė architektas Aurimas Širvys.

***

„Neptūnas-Akvaservis“ penktadienio vakarą iškovojo antrąją pergalę iš eilės Nacionalinėje krepšinio lygoje, namuose rezultatu 81:74 nugalėjęs „Telšių” krepšininkus.

Lapkričio 17-oji

„Nemėgstu spėlioti, kas būtų, jeigu būtų. Kol kas aš sugebu save realizuoti abiejose srityse – ir dabartiniame darbe, ir muzikinėje veikloje. Jei konkrečiai gyvenime iškiltų tas pasirinkimo klausimas, jei nebegalėčiau abiejų sričių suderinti, tada ir spręsčiau – pagal prioritetus tektų rinktis tolimesnį gyvenimo kelią”, – sako „Lietuvos balso” dalyvis, klaipėdietis 30-metis policijos pareigūnas Nerijus Stankus, pakalbintas „Atviros Klaipėdos” žurnalistės.

***

Šeštadienio rytą Atgimimo aikštėje įvyko mitingas „Už klaipėdiečių teisę į sveiką ir švarią gyvenamąją aplinką“, kurio dalyviai pasirašė po peticija, reikalaudami iš Vyriausybės ir Klaipėdos savivaldybės imtis konkrečių veiksmų taršai mieste stabdyti.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistui teko kone „istorijos detektyvo” vaidmuo, aiškinantis Lietuvos kariuomenės vado Stasio Raštikio rolę Klaipėdos sukilimo operacijoje.

***

„Neptūno-Akvaservio“ krepšininkai išvykoje šeštadienį rezultatu 77:82 pralaimėjo Palangos „Kuršiams“.

Lapkričio 18-oji

„Atvira Klaipėda” paskelbė antrąją pasakojimo dalį apie Stasį Raštikį, kuris be visų kitų nuopelnų Lietuvos kariuomenei ir politikai, dalyvavo ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos operacijoje.

***

„Mat paaiškėjo, kad Karalystėje iki šiol buvo labai daug netvarkos ir negerų dalykų: virėjos nemokėjo virti, kepėjai nemokėjo kepti, mokytojai nemokėjo mokyti, tėvai nemokėjo vaikų auklėti, o visi Karalystės gyventojai nemokėjo gyventi”,  – alegoriniame pasakojime rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė, nuomonių  rubrikoje sarkastiškai žvelgdama į įvairius valdžios draudimus.

***

Sekmadienį uostamiestyje Atgimimo aikštėje surengtas mitingas „Prieš vaikų atiminėjimą“ sutraukė kelis kartus daugiau žmonių nei šeštadienį toje pačioje vietoje vykusi protesto akcija  „Už klaipėdiečių teisę į sveiką ir švarią gyvenamąją aplinką“.

***

Ženklu „Už nuopelnus Neringai” apdovanotas klaipėdietis žurnalistas Denisas Nikitenka.

***

Klaipėdos „Neptūnui“ sekmadienio vakarą namie nepavyko antrą kartą iš eilės paneigti bukmekerių prognozės – jis rezultatu 78:93 (24:23, 17:23, 14:27, 23:20) nusileido Vilniaus „Rytui“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This