12-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Kovo 16-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog uostamiesčio savivaldybė buvo priversta inicijuoti dar vieną teisminį procesą, kadangi už nemenką sumą beveik šešių arų ploto žemės sklypą Klaipėdos senamiestyje išsinuomojusi libaniečio valdoma bendrovė jai nemoka nuompinigių.

***

Pirmadienio ryte prie Klaipėdos savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje miesto vadovai informavo apie gyvenimo Klaipėdoje pokyčius karantino sąlygomis. Vėliau žurnalistams pranešta ir apie padėtį miesto ligoninėse bei  skelbiama apie ketvirtą  Klaipėdoje gydomą COVID-16 užsikrėtusį pacientą iš Telšių.

***

Teismas skelbia, jog karantino laikotarpiu nevyks žodiniai posėdžiai bei gyventojų priėmimas, o Lietuvos paštas gyventojus aptarnaus. Tuo metu bendrovė „Ignitis“ savo klientams, kurie susidurs su finansiniais nesklandumais įvesto karantino metu, žada lengvatines atsiskaitymo už paslaugas sąlygas. Nenutraukianti veiklos pranešė ir Uosto direkcija.

***

„Tuščia. Kai kur – net bauginančiai. Paupyje, tarp sandėlių, suklinka kiras ir spengiančioje tyloje šis garsas 2020 metų kovo 16-ąją kažkodėl asocijuojasi ne su Klaipėda ar uostamiesčiu. Dievaži, pirmiausiai pagalvojau apie vaikystėje matytą Alfredo Hičkoko siaubo trilerį „Paukščiai“, – apie tai, kokį pamatė karantino apimtą senamiestį, fotoreportaže pasakoja Valdas Pryšmantas.

***

AB „Smiltynės perkėla” pranešė, kad dėl nuo kovo 16 d. šalyje įvesto karantino stabdomi keltų reisai iš Senosios perkėlos. Nuo kovo 17 d. bendrovė mažina Naujosios perkėlos keltų reisų skaičių.

***

Klaipėdietis Aleksandras Sakas su humoru aprašo, kaip sekė ir ką pamatė miesto dienraščio dviejų žurnalisčių aprašytais praūžusios audros pėdsakais.

Kovo 17-oji

„Taip, rekonstrukcija jau prasidėjo. Tikimės, kad duris galėsime atverti kitų metų pavasarį, toks yra mūsų noras. Reikia vidų sutvarkyti, o iš išorės – bus matyti. Bet manau, kad reikės ir išorę atšviežinti, nes laikas negailestingas, juk buvo kaip ir apleista“, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei apie planus atgaivinti  „Viktorijos” viešbutį pasakojo „Kamineros grupės“ valdybos pirmininkas Arūnas Tuma.

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

Policija skelbia, jog pareigūnams teko jėga gabenti plungiškį į Klaipėdą tirtis dėl COVID-19.

***

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kreipėsi į Klaipėdos, Palangos ir Kretingos rajono savivaldybes dėl priemonių, kurios galėtų sušvelninti koronaviruso karantino daromą neigiamą poveikį verslui.

***

„Klaipėdos keleivinis transportas” praneša apie naują keleivių įlipimo tvarką miesto autobusuose, o bankų asociacija pataria, kaip karantino metu saugotis sukčių. Tuo metu Mokesčių inspekcija informuoja pratęsianti gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo ir sumokėjimo terminą iki liepos 1 d., o Valstybinė energetikos reguliavimo taryba skelbia, kad kovo mėnesį vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje yra sumažėjusi 18,07 proc.

***

Apie su pandemija susijusias naujienas antradienį popiet informavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas,patvirtinęs, jog uostamiestyje gydomi dar du žmonės, užsikrėtę COVID-19: klaipėdietė mergina grįžo iš Italijos, o kretingiškis vaikinas – iš Danijos.

***

Antradienį posėdžiavusi Lietuvos moterų krepšinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti šalies pirmenybes. Dėl to Klaipėdos „Neptūnui” atiteko trečioji vieta.

***

Klaipėdos pilies Didžiojo bokšto atstatymo planai artėja realizavimo link, tačiau „Atvira Klaipėda” rašo, jog įtakos statybų pradžiai gali turėti ir koronaviruso krizė, kuri darbus arba paspartins, arba sulėtins.

***

Pranešama, kad Klaipėdos uoste lyginant pirmų dviejų šių metų mėnesių rezultatus krova sumažėjo net 14 proc.

***

„Atvira Klaipėda” skelbia vienos iš KUL medikų profsąjungų kreipimąsi dėl lėšų apsaugos priemonės įsigyti.

Kovo 18-oji

„Kreipėmės į dalyvius dėl tam tikrų kvalifikacinių reikalavimų patikslinimų, juos gavome kovo 16 dieną. Iki galo sužiūrėsime ir jei viskas gerai, tada jau prašysime pateikti galutinius įpareigojančius pasiūlymus su visomis kainomis. Pagal tuos pasiūlymus ir galėsime atlikti galutinį vertinimą, po kurio jau bus tik derybos“, – apie tai, kokia šiuo metu yra situacija dėl naujojo sporto ir laisvalaikio komplekso atsiradimo uostamiestyje, „Atvirai Klaipėdai” pasakojo miesto Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

***

Trečiadienį priešpiet Naujajame turguje apsilankiusi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė įsitikino, jog dalis klaipėdiečių reikalavimo laikytis karantino režimo nepaiso.  

***

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas bei Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pranešė apie medikų aprūpinimą naujomis apsaugos priemonėmis bei informavo, jog tyrimus jau galės atlikti ir KUL. Vėliau paskelbta apie naujus užsikrėtimo COVID-19 infekcija atvejus Klaipėdoje ir šalyje bei pristatytas mobilus punktas.

***

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras pranešė ant buvusio nebenaudojamo Kalotės sąvartyno žadantis statyti saulės elektrinę. Taip pat pranešama, jog dėl pandemijos atšaukiamas „Eurovizijos” dainų konkursas.

***

I. Simonaitytės bibliotekos darbuotojai pataria, kaip pasikeisti knygas karantino metu bei ką smagaus galima nuveikti virtualioje bibliotekos erdvėje; Sveikatos apsaugos ministerija skelbia apie vaistų pardavimų ribojimus vaistinėse, o „Lietuvos  geležinkeliai” – apie taikomas dezinfekcines priemones  traukiniuose ir stotyse bei keleivių srautų ribojimus.

***

„Trumpai tariant, ministras tada privalėjo kelti paniką, kad lietuviai pakeistų savo elgesį. Sutinku, kad jam tai būtų buvę moraliai sunku. Iš jo šaipytųsi, jam tektų atlaikyti įtarinėjimus dirbant gripo vakcinų firmai, FB ekspertai jį ištisą mėnesį maltų į miltus ir net nuosava partija nustotų kviesti į frakcijos posėdžius. Profesorius Veryga mediciną išmano, jam tiesiog neužteko tada tam drąsos”, –  nuomonių rubrikoje rašo Linas Poška.

***

Laivas „Baltivia“, kuriuo parplukdomi iš Vokietijos lietuviai, dėl paskelbto karantino negalėję kitais būdais parvykti į Lietuvą, trečiadienį, apie 17.30 val. kirto Klaipėdos uosto vartus, o Sveikatos apsaugos ministerija oficialiai patvirtino, kad tyrimus dėl koronaviruso bus galima atlikti ir Klaipėdos universitetinėje  ligoninėje.

***

2020-ųjų kovą uostamiestis, kaip ir visa Lietuva, pakilo į kovą su koronavirusu, o tarpukariu pirmąjį pavasario mėnesį tuo pat metu teko kovoti ir su žiurkėmis, ir su dideliais gaisrais: apie visa tai ir dar daugiau – „Atviros Klaipėdos” ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ rašinyje.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

***

„Lidl” pranešė karantino laikotarpiu trumpinanti darbo laiką nuo 9 iki 20 val. bei dvi pirmas valandas skelbianti senjorų apsipirkimo valandomis.

***

Skelbiama, jog įsikūrė Klaipėdos miestiečių draugija, kuriai vadovauja Benas Volodzka.

Kovo 19-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie iš mirties taško teisme nepajudančią uostamiesčio savivaldybės inicijuotą bylą dėl defektų šalinimo naujajame baseine.

***

Klaipėdos miestiečių draugijos pirmininkas Benas Volodzka rašo apie esą sistemingai naikinamas Klaipėdos istorinės dalies vertybes.

***

„Dar p. Veryga su būdinga arogancija priduria, kad „savo laiku“ savivaldybės viskuo buvo aprūpintos, todėl esą turėtų pasidomėti, kur visą tą gera pakavojo. Paklaustas apie konkrečius atsargų rodiklius visiems primena valstybės paslaptį”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Pranešama apie dar du koronaviruso atvejus Klaipėdoje bei informuojama apie naują užsikrėtusiųjų gydymo tvarką.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė rašo, jog sovietmetį ir Putiną per pamoką šlovinusiai Vydūno progimnazijos rusų kalbos mokytojai skirta tarnybinė nuobauda – įspėjimas.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija paskelbė, į kurias sankryžas jau sugrąžino žaliąsias rodykles ir į kurias bus siekiama jas sugrąžinti.

***

„Maxima” ir Lietuvos paštas informuoja apie darbo su klientais pokyčius karantino metu, o Klaipėdos pramonininkai praneša padėsiantys medikams, aprūpindami juos apsaugos priemonėmis.

***

Klaipėdos dramos teatras karantino metu kviečia žiūrovus neprarasti įpročio eiti į teatrą ir šiam laikotarpiui pritaikytoje interneto svetainėje kviečia žiūrėti videorepertuarą.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog mobilus patikros dėl COVID-19 punktas prie „Švyturio” arenos ims veikti penktadienį. Taip pat pranešama, jog viešasis transportas mieste nuo kitos savaitės važiuos rečiau, o uostui bus taikoma sugriežtinta kontrolė.

Kovo 20-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie naują projektuojamą šiuolaikinių biurų pastatą, kuris turėtų atsirasti istoriniame Vitės kvartale netoli marių.

***

„Tuo metu vyko visi posėdžiai, taip pat ir Briuselyje. Nepatekau į tą rizikos grupę, tad jokie tyrimai nebuvo atlikti. Tiesa, Palangoje specialistai buvo pasitikę. Apie saviizoliaciją tikrai nepagalvojau. Kitas dalykas, tada tai nebuvo aktualu, tegu neieško kas nors tokių vėjų. Tada buvo tik kelios šalys, po kurių buvo privaloma izoliacija”, – apie tai, kodėl po kovo 6 d. grįžęs iš Briuselio nesiėmė saviizoliacijos, „Atviros Klaipėdos” žurnalistui kalbėjo miesto metas Vytautas Grubliauskas, patikinęs, jog šiuo metu jaučiasi labai gerai.

***

Policija praneša apie areštinėje siautėjusį sulaikytąjį, apie iš jaunuolio atimtą automobilį bei informuoja, jog savaitgalį viešose vietose budės daugiau pareigūnų.

***

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas pristato savo rezidentą – Klaipėdą įsimylėjusį italą Giovanni di Noto, kuris mūsų miestui negaili komplimentų.

***

Penktadienio vidurdienį Klaipėdoje prie „Švyturio” arenos pradėjusiame veikti mobiliajame punkte iškart buvo paimti ir pirmieji mėginiai dėl galimo COVID- 19 iš keturių klaipėdiečių, atvykusių trimis automobiliais.

***

„Vakar gigantiškame Saynsbury’s buvau apie pusiaudienį. Ten, kur anksčiau netilpo duona ir makaronai – tuščios lentynos, šaldytų produktų skyriuje likęs tik ledas, išpirkti alus ir pigesni gėrimai, jau nekalbu apie tualetinį popierių, servetėles – gal savaitė, kaip jų nemačiau”, – kaip dėl koronaviruso pandemijos pasikeitė gyvenimas Londone „Atvirai Klaipėdai” pasakojo Anglijos sostinėje gyvenanti žurnalistė Rūta Skatikaitė.

***

Reaguodamas į Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Dainiaus Burdulio kreipimąsi į miesto Tarybos narius dėl apsaugos priemonių trūkumo, savo versiją raštu politikams išdėstė ir šios gydymo įstaigos vadovas Vinsas Janušonis. Tuo metu Klaipėdos universiteto studentai stoja į savanorių gretas sveikatos priežiūros įstaigose, be to, jie pradėjo ir apsauginių daugkartinio naudojimo kaukių gamybą.

***

Klaipėdos muzikinis teatras žiūrovus karantino laikotarpiu pakvietė mėgautis virtualia teatro programa savo socialinio tinklo paskyroje.

***

Penktadienio pavakarę Lietuvoje patvirtinta dar keturiolika naujų COVID-19 infekcijos atvejų, iš kurių du – klaipėdiečiai, gydomi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, grįžę iš Norvegijos ir Meksikos. Naktį į šeštadienį buvo fiksuota ir pirmoji mirtis Lietuvoje nuo šio viruso.

Kovo 21-oji

Birutė Skaisgirienė kalbina grafikę Gintarę Skroblytę, gyvenančią ir kuriančią Vokietijoje ir savo pirmąją personalinę parodą „Marios” pristačiusią uostamiestyje.

***

Galimai girta į automobilių techninės apžiūros centrą atvykusi moteris, atsisakiusi pasitikrinti neblaivumą, atsidūrė areštinėje.

***

„Ir sakytum, visai nėra vilties, bet ne – tūkstančiai žmonių stačia galva neria į darbus ir padeda viskuo, ką tuo metu gali padaryti: savanoriauja, siuva kaukes, gamina apsauginę įrangą, renka lėšas ir organizuoja pagalbą medikams, kviečia į nemokamus koncertus, spektaklių peržiūras, atveria internetines prieigas knygoms, muziejams, skatina paremti mažuosius verslus aktyviai naudojantis jų paslaugomis ir taip neleidžiant bankrutuoti”, – apie pasikeitusią realybę nuomonių rubrikoje rašo Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė. Tuo metu Linas Poška, atsakydamas į miesto tarybos narės Ninos Puteikienės pasiūlymus,  samprotauja, kaip miesto tarybos nariai turėtų elgtis su biudžeto pinigais per karantiną.

***

Sveikatos apsaugos ministerija praneša dėl reagentų trūkumo trumpinanti mobiliųjų punktų veiklą bei informuoja apie naujus užsikrėtusiųjų šalyje atvejus. O šeštadienio vakare Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad po paskutiniųjų testų patikrinimo Klaipėdos universitetinės ligoninės  laboratorijoje užsikrėtimas COVID-19 virusu nustatytas dar trimis atvejais, du iš kurių – medikai.

***

Turto bankas praneša gegužę vykdysiantis dar vieną aukcioną, kurio metu bandys parduoti 1965 m. statytame bendrabutyje Taikos pr. 20 jam priklausančias patalpas ir sklypą.

Kovo 22-oji

Tradiciniame „Atviros Klaipėdos” ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ rašinyje – apie, tai kas tarpukariu nutiko priešpaskutinę kovo savaitę Klaipėdoje.

***

Paaiškėjo, jog vienas iš dviejų klaipėdiečių medikų, užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija, dirba Jūrininkų ligoninėje. Vėliau paskelbta, kad uostamiestyje užfiksuoti dar trys koronaviruso atvejai. Užsikrėtė Klaipėdos universitetinės ligoninės slaugytoja ir slaugytojos padėjėja, kurios į užsienį nebuvo išvykusios. Trečias atvejis – įvežtinis iš Jungtinės Karalystės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

18-oji metų savaitė

Balandžio 29-oji „Atviros Klaipėdos” rėmėjams skirtoje „Contribee” platformoje rašoma apie Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai nemokėjus ...
2024-05-05
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This