17-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Balandžio 20-oji

Paskelbta, kad per sekmadienį Lietuvoje nustatyti 28 nauji koronaviruso atvejai, iš jų 11 – Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) laboratorijoje, į kurią 8 teigiami mėginiai buvo atvežti iš mobiliojo punkto. Per parą šalyje pasveikusiųjų nebuvo, jų dabar yra 242. Vienas rizikos grupei priklausęs žmogus mirė KUL.

***

„Mūsų narių nuotaikos yra nekokios. Jau antrą karantino savaitę atlikome savo narių apklausą. Praktiškai 80 procentų narių iškart pajuto karantiną, jie atsakė, kad gali iškentėti tokią situaciją dvi savaites ar mėnesį. Tada iškart rašėme raštą Klaipėdos savivaldybei, kad reikia priemonių padėti verslui. Tiesą sakant, savivaldybei parašėme tris raštus, siūlėme svarstyti atidėti ar mažinti dalį mokesčių. Verslui reikia konkrečių sprendimų. Plano sulaukėme, bet matyti, kad jis yra toks išprievartautas iškreiptu būdu“, – apie savivaldos pagalbą verslui karantino metu „Atvirai Klaipėdai” komentavo Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus pavaduotoja Vida Kažuro.

***

Klaipėdos valstybinė kolegija pristato dvi bendrosios praktikos slaugos studentes, savanoriaujančias KUL Infekcinių ligų skyriuje.

***

Klaipėdos policijos bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos skelbia apie užfiksuotus pažeidimus karantino laikotarpiu, o elektroninė maisto ir kasdienių produktų parduotuvė „Barbora“ skaičiuoja gyventojų užsakymus bei akcentuoja pakitusius žmonių maitinimosi įpročius.

***

Skandalingą situaciją Klaipėdos hospise, kuris, kaip paaiškėjo, turėjo vos vienai lovai išduotą higienos pasą, aiškinosi  „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

„Fortum Klaipėda“ skelbia pradėjusi deginti perdirbimui netinkamas pakuotes.

***

Darbo inspekcija Klaipėdos universitetinės ligoninės profsąjungas informavo, jog savo atlikto patikrinimo šioje gydymo įstaigoje išvadas perdavė STT.

***

Pirmadienį nuotoliniu būdu vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje pranešta, jog Klaipėdos savivaldybė už 225 tūkst. eurų išpirks 5 butus, esančius Nemuno g. Derybos su likusių butų savininkais kol kas yra įstrigusios.

***

Lietuvos antidopingo agentūra pranešė, jog už draudžiamų preparatų vartojimą Klaipėdos sunkiaatlečiai Žygimantas Stanulis ir Irmantas Kačinskas diskvalifikuoti dvejiems metams. Abu sportininkus treniruoja Bronius Vyšniauskas.

***

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai pritarė siūlymui imti 3 mln. 245 tūkst. eurų paskolą, kuri bus skirta Paryžiaus Komunos gatvėje esančios Futbolo mokyklos rekonstrukcijai.

Balandžio 21-oji

Informuota, kad per pirmadienį Lietuvoje nustatyti 24 nauji koronaviruso atvejai, iš jų Klaipėdoje – vos 2. Per parą pasveiko net 56 žmonės ir dabar tokių šalyje yra 298.

***

Uosto krovos kompanijos konsolidavusios suaukotas lėšas – per 200 tūkstančius eurų – Klaipėdos ligoninėms padovanos penkis Danijoje pagamintus dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus „Dameca AX500“. Dalis šių lėšų bus skirta ir kitai medicininei bei priemonėms kovai su koronavirusu įsigyti.

***

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadovės Dianos Stankaitienės teigimu, Klaipėdos hospiso darbuotojai paslaugas namuose teigė ir dviem jų globotinėms, kurioms jau padaryti testai.

***

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas antradienį pranešė kreipęsis į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, prašydamas ginti viešąjį interesą dėl situacijos Klaipėdos hospise, o vakarop hospiso problemos narpliotos Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

***

Sveikatos apsaugos ministerijos Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė „Atviros Klaipėdos” skaitytojams primena, jog šiuo metu reikia saugotis ne tik koronaviruso, bet ir labai aktyvių erkių.

***

„Mes visada balandžio vidury laukiam didelio antplūdžio ūkininkų, smulkiųjų verslininkų, kurie išaugina savo produkciją – sodinukus, medelius, gėles. Bet Vyriausybės nutarime juodu ant balto parašyta, kad turgavietėms šia produkcija prekiauti draudžiama. Absurdas”, – Vyriausybės nutarimu leisti prekybos centrams lauke prekiauti augalais ir sodinukais, bet to neleisti stacionarioms turgavietėms, stebėjosi Klaipėdos Naujojo turgaus direktorius Viačeslav Karmanov.

***

Skaitytojų pageidavimu „Atviros Klaipėdos” žurnalistė pasidomėjo, ar karantino laikotarpiu nenukentės Šv. Pranciškaus onkologijos centro lankytojai.

***

„Šios galimybės neatmeta ir dabartiniai Seimo nariai – Dainius Kepenis ir profesorius Algimantas Kirkutis. Pasiūlymą pateikėme ir Klaipėdos miesto tarybos nariams Ligitai Girskienei bei Arvydui Vaitkui, tačiau Arvydas iš karto atsisakė dėl jam patikėto darbo miesto taryboje. Iš kitų dar negavome tikslaus atsakymo”, – apie valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – Klaipėdos skyriaus planus dalyvauti Seimo rinkimuose „Atvirai Klaipėdai” pasakojo skyriaus pirmininkas Konstantinas Lotiuk.

***

„Klasco” antradienį išplatintame pranešime spaudai tvirtina, jog pirmadienį paviešintas aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos pareiškimas, kad jis inicijuoja Aplinkos apsaugos įstatymo pataisas dėl jos taršos, „bendrovės turimais duomenimis, neatitinka realios situacijos Klaipėdoje”.

***

BNS paskelbė, kad jo duomenimis, tarp antradienį sulaikytų advokatų yra ir buvęs Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras, šiuo metu Vilniuje advokatu dirbantis Giedrius Danėlius.

Balandžio 22-oji

Paskelbta, kad per parą šalyje pasveiko 59 žmonės (tarp jų –  17 medikų). Iš viso pasveikusiais jau laikomi 357 asmenys, iš jų 72 – medikai. Per antradienį nustatyta 20 naujų koronaviruso atvejų, iš jų 6 – Klaipėdoje.

***

„Pirmojo ketvirčio rezultatai neleidžia liūdėti. Pajamos į miesto biudžetą net yra surenkamos šiek tiek geriau nei planuota – planas vykdomas 100,1 proc. Žinoma, karantinas įsigaliojo tik nuo kovo 16 dienos, tad žiūrėsime, kas bus toliau. Į antrą ketvirtį jau įeina visas balandis, o visą šį mėnesį jau galioja karantinas, dar neaišku, kiek jis tęsis. Nerimo yra, nes tikrai bus ir prastovų, o tai reiškia, jog mažiau gausime gyventojų pajamų mokesčio”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas narplioja plačiai šalyje nuskambėjusio Klaipėdos hopiso savininkų ir tuo pačiu adresu veikiančio Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro steigėjų Rasos Dagienės ir Viljardo Reigo ryšius bei šių įmonių finansavimo šaltinius.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie planus baigti šildymo sezoną bei dėl karantino gerokai pavėlintą šilto vandens atjungimo gyventojams laiką.

***

Klaipėdos universiteto praneša, jog beveik po metų į Klaipėdą grįžęs  mokslinis tiriamasis laivas „Mintis“ čia ilgai neužsibus, o toliau vykdys mokslinius tiriamuosius darbus bei suteiks praktikas studentams.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša spręsianti, ar pasinaudoti galimybe Lietuvos Aukščiausiajam Teismui apskųsti Lietuvos apeliacinio teismo nutartį, pagal kurią savivaldybė privalo sumokėti 52 tūkst. eurų skolą Nacionaliniam švietimo centrui už elektroninio mokinio pažymėjimo sukūrimą.

***

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija neigiamai vertina pasiūlymus keisti Darbo kodeksą, kurių autoriai yra ir klaipėdiečiai Seimo nariai liberalai Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas ir Gintaras Vaičekauskas.

***

Trečiadienį Vyriausybė pratęsė karantiną dar dviem savaitėms bei paskelbė apie antrąjį karantino švelninimo etapą, kurio metu panaikinami suvaržymai kai kuriems verslams.

***

Seimo Antikorupcijos komisija nusprendė inicijuoti tyrimą dėl konkurso Uosto direkcijos generalinio direktoriaus pareigoms užimti, kurį laimėjo su valdančiąja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savivaldos rinkimuose Klaipėdoje dalyvavęs Algis Latakas. Tuo metu susisiekimo ministras pažadėjo galimos uosto įmonių taršos klausimą aptarti artimiausiame Klaipėdos valstybinio jūrų uosto tarybos posėdyje.

***

Trečiadienį vykusiame Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovų bei uostamiesčio savivaldybės vadovų virtualiame susitikime pranešta, jog nuo COVID -19 nukentėjusiam verslui 10 proc. bus sumažtini komercinės paskirties nekilnojamojo turto, žemės bei žemės nuomos mokesčiai.

Balandžio 23-oji

Informuota, kad per trečiadienį Klaipėdoje užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija nebuvo nė vieno, šalyje – 28 atvejai. Per parą pasveiko 42 žmonės, iš viso pasveikusiais jau laikomi 399 asmenys, iš jų 87 – medikai.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai, reaguodami į gautą informaciją, kartu su policininkais atlikto patikrinimą Klaipėdos rajone esančiame Priekulės miestelyje ir aptiko nelegalius globos namus su trimis globotiniais. Tuo metu Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog jų ligonėje kol kas nėra nė vieno darbuotojo ar ligonio, užsikrėtusio COVID-19 infekcija.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog „Grigeo Klaipėda” savaitę laiko yra priversta nedirbti, nes AB „Klaipėdos vanduo”, kuriai ji buvo priversta perduoti nuotekų valymą, sustabdė jų priėmimą. „Klaipėdos vanduo” savo ruožtu pastabiems klaipėdiečiams atsakė, jog III vandenvietės teritorijos per vamzdį į Vilhelmo kanalą tekantis drumstas vanduo nėra aplinkosauginis incidentas, o yra įprasta šios vandenvietės technologinių procesų dalis.

***

Kauno technologijos universitetas pranešė, kad jos absolventai garso režisieriai, Aleksandra ir Vilius (kilęs iš Klaipėdos) Kerai sausį vykusiuose „Grammy“ apdovanojimuose nominuoti net už du kūrinius – vienas atliktas su dirigente Mirga Gražinyte-Tyla, Birmingamo miesto simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“ ir Gidonu Kremeriu. Antrajame albume dainuoja Stephenas Costello ir groja Kauno simfoninis orkestras.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog nuo balandžio 27–osios Klaipėdos darželiai priims vaikus, kurių tėvams išėjus į darbą, nėra kam jų prižiūrėti.

***

DFDS paskelbė, jog per pirmąjį karantino mėnesį į Lietuvą šios bendrovės keltais atplaukė daugiau nei 7000 keleivių, t.y. trečdaliu daugiau nei pernai tuo pačiu metu. O Uosto direkcija informuoja, jog Klaipėda yra vienas iš nedaugelio jūrų uostų Europoje, kuriame locmanai gali vykdyti operacijas ir nuotoliniu būdu.

***

„Ponas Skvernelis vadovaudamas Vyriausybei išmoko valstybiškos laikysenos, geba nukreipti sau skirtas kritikos strėles reikiama kryptimi, ir net žaisti „ping-pong“ su žurnalistais spaudos konferencijose. Tačiau koks buvo sociopatas (TŽŽ asmenybės sutrikimą patiriantis individas, nepakankamai atjaunčiantis kitus žmones, būdamas beširdiškai abejingas), toks ir liko”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Buvusiam Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiajam prokurorui,  šiuo metu advokatu  dirbančiam Giedriui Danėliui teismas suėmimo neskyrė, tačiau ir jis, ir STT viešojoje erdvėje apsikeitė pastabomis dėl vykstančio tyrimo. Tuo metu Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė dar 2017 m. Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį vadinamųjų agurkinių gaujos narių byloje ir daugeliui iš jų skyrė griežtesnes bausmes.

***

Prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“ skelbia, kad jame įsikūrusios parduotuvės planuoja darbą atnaujinti ne vėliau nei šį šeštadienį, o „Topo centras”  praneša pradedantis dirbti jau šį ketvirtadienį ir visiems pirkėjams žada matuoti temperatūrą.

***

„Grupės nariai išgirdo aibę problemų, esančių šioje gydymo įstaigoje. Pagrindinė įvardinta problema – ne visi medicinos darbuotojai, sužinoję Covid-19 viruso veikimo specifiką ir poveikį, buvo tam pasiruošę. Stresas kilo ir nuo to, kad ligoninė pandemijos metu veikia kaip regioninė visoje Klaipėdos ir Tauragės regionų apimtyje. Buvo akcentuota, kad įtampa kaista ir nuo to, jog šią ligoninę atakuoja nuolatinis įvairiapusis puolimas ir priekaištavimas, o tai ne tik nepadeda, bet dar labiau kenkia ir taip karštai atmosferai”, – išplatintame pranešime rašo darbo grupės, turinčios parengti rekomendacinį priemonių planą dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės  veiklos tobulinimo pirmininkas, miesto Tarybos narys Arvydas Vaitkus.

Balandžio 24-oji

Pranešta, kad per ketvirtadienį Lietuvoje nustatyta 12 naujų koronaviruso atvejų, iš jų 2 – Klaipėdoje. Per parą pasveiko 31 žmogus, iš viso pasveikusiais jau laikomi 430 asmenų, iš jų 91 – medikas.

***

Klaipėdos universitetas pranešė, kad burlaivis „Brabander“ po sėkmingo dokavimo tęs mokslinę-tiriamąją veiklą.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog jau trečią kartą atidėtas Klaipėdos jūrų uosto molų ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo darbų rangos konkursas. Tuo metu „Klaipėdos nafta” skelbia pradedanti kasmetinę procedūrą – SGD terminalo pajėgumų skirstymą naujiems dujų metams, kurie prasideda 2020 m. spalio 1 d.

***

Policija praneša sulaikiusi vagystėmis iš automobilių, parduotuvės bei lombardo įtariamą asmenį, FNTT skelbia apie laidavimu baigtą Klaipėdos odontologės, atlyginimus mokėjusios vokeliuose, bylą, o Klaipėdos apygardos prokuratūra informuoja apie apkaltinamąjį nuosprendį dviems narkotikų gabentojams, trečiąjį iš gaujos nuo baudžiamosios atsakomybės atleidus už bendradarbiavimą su teisėsauga.

**

Tarptautinio „Europiados“ komiteto prezidentas Rüdiger Heß paskelbė, kad dėl koronaviruso pandemijos ir jos pasekmių atšaukiamas rugpjūčio 5-9 dienomis Klaipėdoje turėjęs vykti Europos folkloro festivalis.

***

Skelbiama, jog visos trys Klaipėdoje esančios „Lidl” tinklo parduotuvės nuo pirmadienio, balandžio 27 d, dirbs valanda ilgiau – nuo 8 iki 23 val.

***

Klaipėda LEZ išplatintame pranešime apžvelgiama čia veikiančių plastikų sektoriaus bendrovių situacija karantino metu, o Klaipėdos startuolis „Popa Boat“  siūlo laiką gamtoje leisti, nuomojantis jų sukurtą katamaraną.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė pastebi, jog prasidėjus antrajam karantino švelninimo etapui, penktadienį „Molo” ir BIG2 prekybos centruose veikė dar ne visos parduotuvės ir pirkėjų jose buvo nedaug.

***

Penktadienį ir Vilniuje surengtos spaudos konferencijos metu, ir Klaipėdoje Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje toliau buvo narpliojama situacija Klaipėdos hospise bei pateikta naujausia informacija apie Klaipėdos vaikų ir Jūrininkų ligoninėse COVID-19 užsikrėtusius darbuotojus.

***

„Tikėtina, kad Jūros šventė bus lokali, tokia klaipėdietiška, nes sunkiai tikėtina, jog kviestume pas mus atvykti svečius iš kitų miestų ar šalių“, – apie planus šią vasarą visgi surengti Jūros šventę susitikime su miesto meru kalbėjo „Klaipėdos švenčių“ direktorius Romandas Žiubrys.

***

Krašto apsaugos ministerija „Atvirai Klaipėdai” atsiųstame atsakyme patvirtino, jog „du į sprogimą panašūs garsai, kurie buvo girdimi Klaipėdos miesto apylinkėse, yra susiję NATO Oro policijos misija”.

***

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras praneša centrinėje miesto dalyje pradėjęs įrenginėti naujos kartos požeminius šiukšlių konteinerius.

***

Jūrų muziejus pateikia biologo Arūno Grušo pasakojimą apie slaugomus ruoniukus, o LCC tarptautinio universiteto studentai, dėstytojai ir darbuotojai iš įvairių šalių studijų metų pabaigą paminėjo nuotaikingu video klipu pagal grupės „The Roop” dainą „On Fire”.

Balandžio 25-oji

Linas Poška Mažosios Lietuvos istorijos rubrikoje pasakoja, kaip per Kuršių marias į Smiltynę keliantys keltai atlaiko įvairias audras.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Klaipėdos apylinkės teismas šią savaitę nutraukė Neringos miesto tarybos nario, Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkės pavaduotojo 45 metų Andriaus Bagdono ir jo žmonos Aistės santuoką bei patvirtino jų abipusiu sutarimu sudarytą sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių.

***

Pranešta, kad per penktadienį Lietuvoje nustatyta 16 naujų koronaviruso atvejų, iš kurių 9 nauji susirgimo atvejai – Klaipėdoje: visi teigiami mėginiai atkeliavo iš mobiliųjų punkto. Per parą pasveiko 30 žmonių, bendras pasveikusiųjų skaičius – 460, iš jų 94 – medikai.

***

Klaipėdos nekilnojamojo turto bendrovė „Bilukas“ per 7-8 metus buvusios kino studijos vietoje ketina pastatyti daugiabučių kvartalą, kuriame būtų įrengta 340 butų ir administracinės paskirties patalpos.

***

Ar šeštadienį Karlskronos g. miręs vyras gali būti užsikrėtęs COVID-19, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Prekybos tinklo „Iki“ atstovai „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad šią savaitę koronavirusas buvo diagnozuotas parduotuvės „Iki Eglė” darbuotojui.

***

Šeštadienio pavakarę autostradoje netoli Gargždų įvyko avarija, kurioje nukentėjo keturi žmonės bei nepataisomai buvo sumaitotas tarnybinis Kelių policijos automobilis.

Balandžio 26-oji

Informuota, kad per šeštadienį Lietuvoje nustatyta 12 naujų koronaviruso atvejų, iš jų Klaipėdoje – vos du. Per parą pasveiko 7 žmonės, o iš viso pasveikusiais jau laikomi 467 asmenys.

***

„Naujieji laikai pakeitė kontroliuojančios įstaigos judumo įpročius: jeigu 700 metrų nuo Liepų 17 iki Jūros 11 Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai žygiavo 11 mėnesių, tai dabar Priekulėje iš Gargždų gavę pranešimą atsidūrė akimirksniu”, – rašo Lina Poška.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This