27-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Liepos 1-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, kad nauja centralizuotai uostamiesčiui ir Gargždams tiekiamos šilumos kaina nuo liepos 1 d. bus gerokai mažesnė nei tokiu pačiu metu pernai: 20018-ųjų liepą už šilumą, sunaudotą gyvatukui ir vandeniui pašildyti, teko mokėti 3,87 ct/kWh be PVM, o dabar „Klaipėdos energijos” valdybos nustatytas tarifas yra net 20,4 proc. mažesnis.

***

Pranešama, kad Čekijoje vykusio Europos jaunučių, jaunių ir jaunimo kyokushin karate čempionato metu keturi iš šešių jame dalyvavusių Klaipėdos sporto klubo „Okinava” sportininkų tapo Europos vicečempionais ir prizininkais.

***

„Spręsime, ką daryti toliau. Kol kas dar nespėjau net iki galo įsigilinti, ko jie norėtų. Rašte yra užsiminę, kad domintų visi 49 procentai akcijų. Jei sąlygos pasirodytų priimtinos, susiderėtume ir išeitume į finišo tiesiąją, būtų parengtas akcininkų sutarties projektas, kurį tvirtintų miesto Taryba”, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistui sakė Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis, komentuodamas savivaldybės paskelbtą UAB Senasis turgus akcijų pardavimą. „Atviros Klaipėdos” duomenimis, pasiūlymą pateikė valdančiajai daugumai priklausančio konservatoriaus Andriaus Petraičio šeimos narių valdoma UAB „Tilžės turgus”.

***

Apžvalgininkas Rytas Staselis nuomonių rubrikoje samprotauja apie Seime užsitęsusias derybas dėl naujos partinės koalicijos sudarymo.

***

Pranešta, kad solistas Steponas Zonys dalyvaus tarptautiniame konkurse Italijoje.

***

„Lietuvos geležinkeliai“ paskelbė, jog jau kitų metų pradžioje geležinkelio stotyse turėtų atsirasti šiuolaikiški bilietų pardavimo automatai, pradės veikti mobili aplikacija bei naujas internetinis puslapis.

***

Klaipėdos universitetas supažindina su Jūrų biologijos magistrą Palerme (Italijoje) studijuojančia Ylenia Vernacie, kuri pagal „Erasmus+“ programą Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto laboratorijose praleido du mėnesius ir liko sužavėta KU įranga bei žmonėmis.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė bandė išsiaiškinti, kodėl iki trijų mėnesių užsitęsė Generalinės prokuratūros tarybinis patikrinimas, atliekamas klaipėdiečio prokuroro Aido Giniočio atžvilgiu. Tuo metu STT paskelbė apie baigtą ikiteisminį tyrimą Klaipėdos licėjaus direktorės byloje.

***

Sveikatos ministerija pranešė, jog Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus konkursą laimėjo Darius Steponkus.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Klaipėdos savivaldybėje įvyko aukcionas, kurio metu buvo pardavinėjama jai priklausanti dalis Mokesčių inspekcijos pretenzijų sulaukusioje VšĮ „Klaipėdos jachtklubas”. Didžiausią kainą – 9 900 Eur – pasiūlė  UAB „Smiltynės jachtų uosto operatorius”.

***

Pirmadienį Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams buvo pristatytas Senojo turgaus aikštės, paviljono ir aplinkinių gatvelių rekonstrukcijos projektas, kurio finansavimui iš europinių ir savivaldybės biudžeto lėšų politikai pritarė.

***

Pirmadienio vakarą I. Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje atidaryta Algimanto Kalvaičio fotografijų paroda „Klaipėda. Vakarinis pasivaikščiojimas“.

***

Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio pirmininkas klaipėdietis Eugenijus Gentvilas pranešė nedalyvausiantis rudenį vyksiančiuose partijos pirmininko rinkimuose.

Liepos 2-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinasi, kaip formuojami savivaldybei priklausančių įmonių valdymo organai.

***

Uostamiesčio dienraštį „Vakarų ekspresas“ leidžianti tokio pat pavadinimo bendrovė antradienį paskelbė apie 2020-ųjų prenumeratos akciją ir tuo pat metu informavo, kad kitąmet nebebus leidžiamas šeštadienio numeris.

***

Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizacija rašo apie kartu su girdinčiųjų bendruomene rengiamus susitikimus, kuriuose girdintys yra mokomi gestų kalbos.

***

„Lietuvos siekis – teikti aukštos kokybės transporto ir logistikos paslaugas bei sukurti palankias sąlygas tranzitiniam krovinių srautui tarp Europos ir Kinijos. Patikima ir efektyvi krovinių logistika nuo Lietuvos ir Baltarusijos valstybių sienos iki Klaipėdos jūrų uosto, atsižvelgiant į augančius industrinio parko „Didysis akmuo“ poreikius, yra viena prioritetinių bendradarbiavimo su Baltarusija sričių“, – Susisiekimo ministerijos pranešime cituojamas Rokas Masiulis, dalyvaujantis Baltarusijoje vykstančiame regioninio bendradarbiavimo forume „Industrinis parkas „Didysis akmuo“ – pasaulinių galimybių pavyzdys“.

***

Alina Andronova ragina klaipėdiečius, gyvenančius šiaurinėje miesto dalyje, siųsti nuotraukas pačiam ministrui pirmininkui ir žiniasklaidai su užfiksuotais  teršalais jų butuose.

***

Baltarusijoje vykusiose II Europos žaidynių lengvosios atletikos varžybose Europos žaidynėse dalyvavo ir Lietuvos lengvosios atletikos komanda, kurioje buvo ir  klaipėdiečiai bėgikai Erika Krūminaitė, Artūras Janauskas, Martynas Vrašinskas, Benediktas Mickus su treneriu Mindaugu Krakiu. Individualiose įskaitose estafetėje 4×400 E. Krūminaitė ir A. Janauskas užėmė 13 vietą, o persekiojimo estafetėje 800+600+400+200 m. B. Mickus liko septintas.

***

Klaipėdos apylinkės teismas pranešė, jog Klaipėdos rūmuose darbą pradėjo nauja teisėja – Kristina Sušinskaitė.

***

„Atviros Klaipėdos” praktikantė Iveta rašo apie buvusios Savivaldybės administracijos tarnautojos Birutės Paulaitienės piketą prieš, jos nuomone, neteisingai vykdomą namo renovaciją.

***

Antradienį Kuršių mariose apvirtus kurėnui du juo plaukę Jūrų muziejaus darbuotojai buvo išgelbėti, o kapitonas, muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vyriausiasis muziejininkas-istorikas Romaldas Adomavičius greičiausiai nuskendo.

***

Lietuvos architektų rūmai paskelbė jos Tarybos posėdžio metu išsakytus nuogąstavimus ir Jūrų uosto bendrojo plano sprendinių.

***

„Atviros Klaipėdos” praktikantė Gretė rašo apie miesto Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narių apsilankymą Dubysos g. baigiamuose statyti konteineriniuose saugios nakvynės namuose.

Liepos 3-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie šalia viešbučio „Green Park Hotel“ planuojamą statyti 20 aukštų daugiafunkcį priestatą.

***

„Gerai pailsėjau, turėjau pusės metų atostogas. Labai seniai tokių neturėjau. Padariau dalį darbų namuose, nors ir yra dar ką dirbti, žiūriu, kad visgi ten matosi pabaiga. Pagalvojau apie tai, kad visgi ateis ruduo, žiema ir savo energiją išlieti bus sudėtingiau. Apsisprendžiau padirbėt . Sritis nesvetima – su šia strategija dirbau pramonininkų deleguotas, buvau išrinktas šios strategijos įgyvendinimo valdymo grupės pirmininku”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė Leonas Makūnas, paskirtas naujuoju uostamiesčio mero patarėju. Taip pat miesto meras „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog antrąja savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja tapo buvusi Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Rasa Bekėžienė, savivaldos rikimuose dalyvavusi su mero visuomeniniu komitetu.

***

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarus siūlomiems įstatymų pakeitimams aplinkosaugos srityje, tai pavadino  aktyvios klaipėdiečių bendruomenės sėkme, kurios trys nariai dalyvavo ir minėtame posėdyje, ir trečiadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje.

***

Registrų centras informuoja, jog per birželį Klaipėdoje parduoti 219 butai – 16,7 proc. mažiau nei pernai ir 26,8 proc. mažiau nei šią gegužę.

***

Pas Klaipėdos merą trečiadienį apsilankęs bendrovės „Ekonovus” vadovas Romas Draskinis dar kartą patikino, kad Liepų gatvės pramoninėje teritorijoje antrinių atliekų rūšiavimo veiklą įmonė nutrauks šį rudenį.

***

Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai trečiadienį bendru sutarimu pritarė Klaipėdoje leisto laikraščio „Memeler Dampfboot“ („Klaipėdos garlaivis”) atminimo įamžinimui jo 170-ojo gimtadienio proga.  Taip pat jie vienbalsiai pritarė sprendimo projektui, kuriuo siūloma panaikinti dabar galiojančius viešosios įstaigos „Klaipėda ID“ (ankstesnis pavadinimas Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra) teikiamų Kultūros fabriko paslaugų įkainius ir leisti juos nusistatyti pačiai įstaigai.

***

Trečiadienį Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione įvyko Portugalijos rotacinių pajėgų karių sutikimo ceremonija, o Lietuvos kariuomenės poligone Kairiuose, Klaipėdos rajone, baigėsi Jungtinės Karalystės vadovaujamoms Jungtinėms ekspedicinėms pajėgų (angl. UK-led Joint Expeditionary Force, JEF), kurioms yra priskirti Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kariai, pratybos.

***

Apie baigiamąjį miesto Bendrojo plano viešinimo renginį rašo „Atviros Klaipėdos” praktikantė Justė.

***

Ir miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams, svarsčiusiems sprendimo projektą dėl paraiškos gauti europinę paramą Senojo turgaus aikštės rekonstrukcijai, kilo klausimų, susijusių su automobilių stovėjimo vietomis.

Liepos 4-oji

Ketvirtadienį policija vykdė „Švaraus vairuotojo“ akciją, kurios metu buvo apdovanoti drausmingi, Kelių eismo taisyklių nepažeidinėjantys vairuotojai.

***

Pranešta, kad iš Švedijos į Klaipėdą plaukusiame „DFDS Seaways” bendrovei priklausančiame jūrų kelte antradienio vakare dingo du asmenys. 48 ir 30 metų vyrai dėl neaiškių priežasčių iškrito per bortą į jūrą, keltui tik išplaukus iš Karlshamno uosto į atvirą jūrą. Manoma, kad jaunesnysis vyras į jūrą šoko sąmoningai, bandydamas nusižudyti, vyresnis per bortą  iškrito bandydamas sulaikyti nelaimėlį nuo lemtingo žingsnio.

***

„Pati esu vilnietė, tačiau labai didelę savo gyvenimo dalį esu praleidusi Klaipėdos krašte, Nidoje. Daugybė giminaičių iš mamos pusės gyvena Klaipėdoje, Kretingoje, Neringoje. Todėl ir didžiausi mano vasaros prisiminimai susiję su jūra, mišku ir gamta”,- „Atvirai Klaipėdai” pasakojo naujoji Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorė Laura Juchnevič.

***

Ketvirtadienį Klaipėdoje atidengta Jurgiui Lėbartui skirta atminimo lenta.

***

„Atvira Klaipėda” dalinasi internetiniame dienoraštyje www.oceanblogs.org/balticgender paskelbtu interviu su Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininke dr. Rasa Morkūne apie mokslininkės karjerą ir kaip ją pavyksta suderinti su motinyste.

***

„Kad dalis metų metais į Seimą pagal partinius sąrašus patenkančių (kaip ir draugė Šiaulienė) ir jame prasistumdžiusių, jokios kitos užsienio kalbos, be „gimtosios” rusų, nemokančių seimūnų išties jokio kito darbo, be oro virpinimo ir intrigų rezgimo, nesugeba atlikti – niekam ne paslaptis. Tačiau kuo čia dėti visi likusieji šalies piliečiai, kurių interesus, priminkime, ir turėtų ginti mūsų išrinktieji?!”- nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Prokuratūra pranešė, kad generalinis prokuroras Klaipėdos apylinkės vyriausiuoju prokuroru paskyrė Žilviną Šiurną, nors jam vertinimo komisijos nariai skyrė gerokai mažiau balų nei Viliui Paulauskui.

***

Ketvirtadienio popietę Šveicarijoje ištraukus FIBA Čempionų lygos burtus Klaipėdos „Neptūnas“ pateko į D grupę, kurioje dar varžysis Saragosos „Tecnyconta“ (Ispanija), Salonikų PAOK (Graikija), Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija), Brindizio „Happy Casa“ (Italija) bei Dižono JDA (Prancūzija) komandos.

***

Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione išlydėti kariai, išvykstantys į misijas Afganistane, Irake ir Ukrainoje. Jiems buvo įteiktos Karinių jūrų pajėgų kapeliono komandoro leitenanto Remigijaus Monstvilo pašventintos Lietuvos Respublikos vėliavos.

***

„Atvira Klaipėda” rašo apie moksleivę Mildą Matulevičiūtę, prisijungusią prie tarptautinės protesto akcijos ir kviečiančią susirūpinti suaugusiuosius savo vaikų, o jaunimą – savo pačių– ateitimi.

***

Viešas „Green Park Hotel Klaipėda“ viešbučio rekonstrukcijos pristatymas klaipėdiečių nesudomino.

Liepos 5-oji

Klaipėdos LEZ praneša, jog bendrovę Pasaulio laisvųjų ekonominių zonų organizacija „World FZO”​ akreditavo į savo Saugios zonos programą.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistas informuoja, kad „Klaipėdos vanduo” jau turi naują Stebėtojų tarybą, kurios vienas pirmųjų darbų bus valdybos suformavimas.

***

Ketvirtadienį generaliniam prokurorui Klaipėdos apylinkės vyriausiuoju prokuroru paskyrus Žilviną Šiurną, kuris Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos narių buvo įvertintas gerokai mažesniu balu nei vilnietis prokuroras Vilius Paulauskas, penktadienį Klaipėdos prokurorų bendruomene prisistatęs adresatas „Atvirai Klaipėdai” atsiuntė pranešimą, kuriuo reiškia nepritarimą tokiam generalinio prokuroro sprendimui.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistas aiškinasi, ar skaitytojo nuogąstavimai apie „Lietuvos geležinkelių” naudojamus neva sveikatai kenksmingus pabėgius turi pagrindo.

***

Penktadienio vakarą uostamiesčio Teatro aikštėje oficialiai atidarytas jau dvidešimtasis kas dvejus metus rengiamas Klaipėdos žvejų rūmų tarptautinis festivalis „Šermukšnis“.

***

Valstybės dienai skirto koncerto organizatoriai pranešė, kad nuo stipraus vėjo penktadienio  vakare nulūžo Kruizinių laivų terminale srovintis 22 m aukščio stiebas, tad tautinė vėliava liepos 6-ąją bus iškelta ant jachtos „Ambersail“ stiebo.

***

Trys klaipėdiečiai, dalyvavę Londone dvi dienas vykusiame tautiniame braziliškojo „džiu-džitsu“ imtynių kovų turnyre „British Open 2019“, iškovojo keturis aukso ir vieną sidabro medalius.

***

„Atviros Klaipėdos“ praktikantė Gretė rašo apie Klaipėdoje vykusią konferenciją „Ateitis – Žalieji Miesto Sodai“, kurioje susirinkę žmonės negailėjo kritikos miesto valdžiai dėl medžių kirtimo. Tuo metu jos kolegė Iveta pasakoja apie Palangoje vykusią „FUMparFUM“ kvepalų kūrėjo Aisčio Mickevičiaus paskaitą apie  parfumerijos paslaptis.

Liepos 6-oji

„Per šiuos metus Klaipėdoje, būnant teatre, jo žmonių aplinkoje, labai atsivėrė akys. Šokio pasaulyje viskas man atrodė visiškai kitaip nei yra. Na, o miestas išmokė būti vienam. Vilniuje nepavykdavo būti vienam, kad ir kur nueisi, yra daug žmonių. Čia pradedi labiau apmąstyti save”, – sako Erikas, vienas iš trijų jaunųjų menininkų, kuriuos pakalbino „Atviros Klaipėdos“ praktikantė Justė.

***

Šeštadienį Klaipėdos Sąjūdžio parke vyko pirmasis Baltijos šalių riedlentininkų ir BMX dviratininkų čempionatas.

***

Turto bankas informuoja paskelbęs jau trečią per pastaruosius metus Palangoje esančių poilsio namų „Baltija“ 100 proc. akcijų paketo pardavimą. Šįkart pradinė jų kaina aukcione siekia 4 mln. eurų.

***

„Klaipėdos nafta” pranešė, jog Mindaugo karūnavimo dienos proga jos talpyklos nušvis trispalvės spalvomis.

***

„Atviros Klaipėdos“ skaitytoja Vita pasipiktino, jog šeštadienį 21 val., kai prieš SEL koncertą turėjo būti giedama Tautiška giesmė, didžėjus leido „kriokiančią muziką”.

Liepos 7-oji, sekmadienis

Policijos departamentas pranešė, kad šeštadienio vakare Kuršių mariose ties Ventės kaimu rastas nuskendusio kurėno kapitono, Jūrų muziejaus istoriko Romaldo Adomavičiaus kūnas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This