Kokie buvo 2020-ieji Klaipėdoje?

Miestas, Svarbu

Dvi koronavirusinės infekcijos bangos, du karantinai, vienas didelis „Grigeo Klaipėda” skandalas bei rinkimai į Seimą  – taip galima būtų trumpai apibūdinti ką tik pasibaigusius metus, kurių pabaigoje sužibo vilties kibirkštėlė – pradėta vakcinacija nuo COVID-19 ligos.

Kai vos tik prasidėjus 2020-iesiems Klaipėdą sudrebino bendrovės „Grigeo Klaipėda” vamzdžio skandalas, niekas dar negalėjo prognozuoti, jog neilgai trukus jį nustelbs jau nebe vietos, o pasaulinio lygio įvykiai. Iš tolimosios Kinijos iki Lietuvos bei uostamiesčio atsiritusi COVID-19 banga patvirtino gyvenimo globaliame pasaulyje trapumą ir visus išmokė naujų, iki šiol negirdėtų terminų bei kitokių higienos, saugaus atstumo ir kaukių dėvėjimo įpročių.

Be jokios abejonės, SARS – CoV-2 infekcijos išplitimas ir jos siautėjimas, šienaujant žmonių gyvybes, laikytinas svarbiausiu pasibaigusių metų įvykiu, peržengusiu ir šalių, ir vienerių metų slenkstį, prie kurio dar ne kartą teks grįžti.

Tuo metu bent jau Klaipėdoje gana vangokai ir be didesnių sensacijų vykusios rinkiminės kampanijos į Seimą rezultatų netikėtumu galima įvardinti nebent tai, jog tarp vienmandatininkų į parlamentą pateko net trys naujokai, kai kiti trys buvę Seimo nariai, tarp kurių – ir senbuviai Naglis Puteikis bei Algimantas Kirkutis su Seimo nario mandatais turėjo atsisveikinti, kaip ir dvi senbuvės daugiamandatininkės.

Visgi ne mažiau svarbu ir tai, kad lemtingieji metai mūsų miestui atnešė ir nemažai kitų įvykių, tarp kurių išsiskyrė kova už Girulių mišką, ir kurie kartu su jau minėtais įvykiais buvo atsispindėti portalo publikacijose.

Sausis: smogė vamzdžiu ir dvokiančiomis nuotekomis

Antrą naujųjų metų savaitę prokuratūros pranešta sensacinga žinia esą uostamiestyje veikianti kartono gamyba užsiimanti įmonė „Grigeo Klaipėda” galėjo daugybę metų į Kuršių marias leisti ne iki galo išvalytas nuotekas visus metus daugiau ar mažiau buvo narpliojama „Atviros Klaipėdos” puslapiuose.

Dėl minėto skandalo „Grigeo Klaipėda“ vadovai su aplinkosaugininkais aiškinosi uostamiesčio merui, Klaipėdoje įvyko išvažiuojamasis Seimo aplinkos apsaugos komiteto posėdis bei aplinkosaugos temoms skirtas politikos forumas.

Sausį taip pat „Atviros Klaipėdos” žurnalistai domėjosi, kodėl „Trinyčių” fabriko vietoje planuotų naujų statybų savininkai turi aiškintis teisme, kaip ketinama sumažinti auksiniu įvardijamo parkingou po Atgimimo aikšte kainą, narpliojo Senojo turgaus direktoriaus machinacijas su automobiliu.

Taip pat aiškintasi, kodėl stringa naujos mokyklos Tauralaukyje statybos darbai, domėtasi situacija Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotyje, informuota apie 97-ųjų Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos metinių minėjimą bei iškilmes, kuriose 34-ąja literatūrine I. Simonaitytės premija už knygą „Praeities dulkės – mirties šešėliai“ bei viso gyvenimo nuopelnus buvo apdovanotas rašytojas Juozas Šikšnelis.

Sausį Klaipėdos savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas‘‘ valdyba atleido iš pareigų įmonės vadovą Dangerą Aleksandrovą, o „Klaipėdos vandens” valdyba patenkino laikinojo įmonės vadovo Aleno Gumuliausko prašymą savo noru palikti pareigas. Be to, į pensiją buvo išlydėtas ilgametis savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudvikas Dūda.

Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Broniaus ir Ramūno Vyšniauskų byloje, o iš viešbučio „Amberton Klaipėda” 14-ojo aukšto iškritusios manekenės žūties aplinkybių bylą nuspręsta nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose.  

Vasaris: pirmosios žinios apie koronavirusą

Jau pačią pirmąją vasario dieną „Atviros Klaipėdos” žurnalistas ėmėsi narplioti iš Kinijos grįžusio sukarščiavusio vyro, nesulaukusio deramo uostamiesčio medikų dėmesio, situaciją. Nors po poros dienų merijoje vykusiame pasitarime patikinta esą medikai Klaipėdoje yra pasirengę atremti COVID-19 viruso grėsmę, vėliau paaiškėjo, jog tai ne visai tiesa. O mėnesio pabaigoje nustatytas ir pirmasis koronavirusinės infekcijos atvejis šalyje.

Vasarį pagreitį įgavo „Grigeo Klaipėda“ skandalas: bendrovei dėl taršos apkaltinus buvusius jos vadovus Vidą Beržonskį ir Joną Garalį, pastarieji šių kaltinimų „Atvirai Klaipėdai komentuoti nepanoro.

Klaipėdos politikai patvirtino 2020 metų miesto biudžeto projektą, tačiau nusprendė nepirkti vadinamojo Balandžių pašto.

Vasarį dviem žinomiems klaipėdiečiams nesėkme baigėsi jų pačių inicijuoti teisminiai procesai: Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė buvusio ilgamečio Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko skundą dėl konkurso eiti šias pareigas rezultatų panaikinimo, o Vilniaus apygardos administracinis teismas nepatenkino buvusio uosto direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus skundo dėl jam nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo supainiojus interesus.

„Klaipėdos nafta” pranešė tapusi suskystintųjų gamtinių dujų terminalo operatore Brazilijos Açu uoste, Uosto direkcija paskelbė pasirašiusi projektavimo paslaugų sutartį dėl vidinio jūrų uosto kanalo dalies išgilinimo iki 15 metrų, o bendrovės „Klaipėdos vanduo” naujuoju vadovu tapo Benitas Jonikas

14-ąjį kartą organizuotame „Klaipėdos knygos“ konkurse buvo paskelbtos ir apdovanotos geriausios 2019-ųjų metų Klaipėdos knygos.

Tuo metu Klaipėdos „Neptūnas” atleido vyriausiąjį trenerį Tomą Rinkevičių, o Estijoje Tartu vykusiose lengvosios atletikos varžybos klaipėdiečiai sportininkai iškovojo 2 aukso ir vieną sidabro medalius, pagerinę Klaipėdos miesto rekordą 600 m bėgimo rungtyje bei pasiekę du geriausius Lietuvos sezono rezultatus.

Kovas: pirmoji koronaviruso banga ir pirmasis karantinas

Pirmąjį pavasario mėnesį be išplitusios koronaviruso infekcijos dar galima būtų pavadinti ir įvairių teisminių procesų mėnesiu.

Jo pradžioje „Atvira Klaipėda” pranešė apie sulaikytą miesto Tarybos narę Elą Andrejevą, apie „Grigeo Klaipėda” pralaimėtą ginčą pirmos instancijos teisme dėl jos buvusio Gamybos padalinio vadovo Jono Garalio atleidimo iš darbo teisėtumo bei apie Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmuose pradėtą nagrinėti buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aivaro Velučio ginčą su Generaline prokuratūra dėl jo pažeminimo pareigose.

UAB „Senasis turgus” direktorius Arvydo Gaudiešius atsistatydino iš pareigų, o „Atviros Klaipėdos” žurnalistas narpliojo klaipėdietės, suabejojusios, ar skaidriai vykdomas priėmimas į prestižine laikomą uostamiesčio „Ąžuolyno” gimnaziją, istoriją.

Tuo metu Vyriausybei šalyje paskelbus karantiną, Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija kreipėsi į ją išaiškinimo, kaip turi būti elgiamasi su į uostą atplaukiančių laivų įgulomis bei kruizinių laivų patikra. Pranešta ir apie pirmą nustatytą kornaviruso atvejį Klaipėdoje. Kartu paaiškėjo, jog ką tik įvesto karantino taisyklių nesilaiko nei turgaus prekeiviai, nei pirkėjai, bet užtat pradėjo veikti mobilusis patikros punktas. Mieste dėl karantino atšauktas ne vienas tradicinis renginys, o aptarus situaciją dėl keltais į Klaipėdą iš užsienio atvykstančiųjų, netrukus paaiškėjo, jog problemų dėl to netrūksta.

„Kamineros grupės“ valdybos pirmininkas Arūnas Tuma „Atvirai Klaipėdai” patvirtino ketinimus atgaivinti „Viktorijos” viešbutį, o „Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi, ar dalyvavimas  rinkimuose kartu su miesto mero Vytauto Grubliausko rinkimų komitetu padeda laimėti savivaldybės įmonių ir įstaigų viešuosius pirkimus.

Balandis: Klaipėdos hospiso skandalas ir Velykų užkardos

Antrasis pavasario mėnuo prasidėjo „Atviros Klaipėdos” žurnalistei domintis, ar galima pakeisti Vyriausybės priimtą tvarką dėl Palangos plento aplinkkelio apmokestinimo lengviesiems komerciniams automobiliams, įsisiūbavo vadinamuoju Klaipėdos hospiso skandalu, o baigėsi sušvelnintomis karantino sąlygomis.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistas Klaipėdos hopiso skandalą narpliojo ir jo savininkų bei tuo pačiu adresu veikiančio Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro steigėjų ryšių bei šių įmonių finansavimo šaltinių aspektu.

Balandį taip pat padaugėjo gyventojų skundų dėl padidėjusios taršos, imti taikyti Velykų kelionių ribojimai, Uosto direkcijos vadovu tapo Algis Latakas, žiniasklaidai pristatyti du naujieji Klaipėdos autobusų parkui „Vėjo projektų” sukurti elektriniai autobusai, pradėjo veikti Karščiavimo klinika, mero potvarkiu sudaryta darbo grupė parengti rekomendacinį priemonių planą dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės veiklos tobulinimo, o už draudžiamų preparatų vartojimą Broniaus Vyšniausko treniruojami Klaipėdos sunkiaatlečiai Žygimantas Stanulis ir Irmantas Kačinskas diskvalifikuoti dvejiems metams.

Gegužė: dainomis prieš ąžuolų kirtimą

Nors gegužę karantinas buvo pratęstas iki mėnesio pabaigos, jo sąlygas dar labiau imta švelninti, o verslas susidūrė su pirmaisiais nuostoliais: „Atvira Klaipėda” aiškinosi, kodėl dalis „Čili pica” darbuotojų uostamiestyje atsisakė eiti į darbą.

Gegužę „Atviroje Klaipėdoje” startavo rusiška portalo naujienų versija, laimėjus Šiaurės šalių ministrų tarybos (Nordic Council of Ministers) finansuojamą projektą, savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija aptarė, kaip tarnybos pasiruošusios vasarai, miesto politikai suteikė leidimą Klaipėdos savivaldybei imti 14 mln. eurų trumpalaikę paskolą, o „Atviros Klaipėdos” žurnalistas toliau gilinosi į su vadovo atleidimu nesibaigusios „Gatvių apšvietimo” epopėjos reikalus.

Tuo metu su portalu bendradarbiaujantis Valdas Pryšmantas išsiaiškino, jog Anglijoje už automobilių vagystes nuteistas 43 metų Valdas Raudis greičiausiai yra ne kas kitas, o už panašius nusikaltimus teistas buvęs Klaipėdos policijos pareigūnas Valdas Zavjalovas

Gegužę besitęsęs karantinas nesutrukdė daliai rusakalbių klaipėdiečių paminėti II-ojo pasaulinio karo pabaigos 75-ųjų metinių bei Tauralaukyje prieš ąžuolų kirtimą protestuoti klaipėdiečiams, nepritariantiems tokiam drastiškam Klaipėdos gatvės rekonstrukcijos projektui, kuris galiausiai vis tiek buvo įgyvendintas.

Birželis: renginių gausa ir Ligitos Girskienės triumfas

Nors pirmąjį vasaros mėnesį toliau buvo švelninamos karantino sąlygos, leidus organizuoti renginius ne tik lauke, bet ir patalpose, kino teatrų salės lankytojams vis dar liko uždarytos.

Tuo metu „Grigeo Klaipėda“ pasirašė sutartį su AB „Klaipėdos vanduo“ dėl nuotekų valymo veiklos atnaujinimo, jos direktorius pateikė planą, kaip pasiekti, kad įmonė galėtų ir toliau dirbti nepertraukiamai, nors visuomenės atstovės laikėsi kitokios nuomonės apie šią bendrovę.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistai birželį domėjosi, kodėl vėluoja naujosios mokyklos Žolynų kvartale statybos darbai, koks likimas laukia Trilapio g. esančios Klaipėdos viešosios pirties, aiškinosi, kodėl per karantiną sunkiai susirgęs klaipėdietis buvo vaikomas iš vienos ligoninės į kitą, rašė apie planus atgaivinti Baltijos kino teatrą, informavo apie originaliomis burėmis vasaros sezono pradžią paskelbusį „Meridianą” bei kitus renginius: 5-ąjį Klaipėdos maratoną, Vaikų gynimo dienos koncertą, naujoje vietoje vykusias Jonines ir kt.

Taip pat birželį paskelbta, kad Baltijos pr. – Šilutės pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos rangovu tapo „Kauno tiltai“, buvo oficialiai pristatytas naujasis Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas bei naujas Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro ekskursijų ciklas , o Lietuvos antidopingo agentūra dešimčiai metų diskvalifikavo Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentą, žinomą trenerį klaipėdietį Bronislavą Vyšniauską.

Tuo metu Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose Atviros visuomenės piliečio apdovanojimas atiteko klaipėdietei Ligitai Girskienei, kuriai taip pat įteikta ir Aplinkos ministerijos Česlovo Kudabos premija.

Liepa: aistros dėl Girulių miško ir kitokia Jūros šventė

Antrasis vasaros mėnuo prasidėjo rūpesčiu dėl Girulių miško likimo ir baigėsi tuo pačiu – miesto politikų aitromis dėl jo išsaugojimo.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistai liepą aiškinosi, kodėl dalis Klaipėdos menininkų projektų liko be savivaldybės finansavimo, kaip žadama spręsti vietų uostamiesčio darželiuose trūkumą, koks likimas laukia kruizinės vasaros, ko siekia buvęs „Vakarų ekspreso” žurnalistas Europos žmogaus teisių teisme, narpliojo konfliktą, kilusį tarp Dangės skvero rekonstrukcijos akcentą „Laiko juosta“ sukūrusių architektų ir Klaipėdos savivaldybės administracijos, rašė apie Klaipėdos apygardos teismo atmestą „Grigeo Klaipėda” skundą dėl iš pareigų atleisto buvusio Gamybos padalinio vadovo Jono Garalio, domėjosi situacija Klaipėdos hospise ir kt.  

Be to, liepą Klaipėdoje baigta remontuoti Priešpilio gatvė, miesto politikai toliau intensyviai ieškojo vietos karinę tarnybą baigusiam laivui „Sūduvis”, visuomenininkai dėl „Grigeo Klaipėda'”kreipėsi į aukščiausiuosius šalies vadovus ir teisėsaugą, o klaipėdiečiai suorganizavo talką, skirtą  Šv. Jono bažnyčios statybų pradžiai.

Tuo metu po karantino surengtoje kitokioje Jūros šventėje neapsieita ir be nesusipratimų.

Rugpjūtis: mitingai ir pirmoji jūros auka

Rugpjūtis prasidėjo iš visos Lietuvos į Klaipėdą susirinkusių žvejų mėgėjų reikalavimu Kuršių mariose uždrausti verslinę žvejybą, kultūros magistro vardo suteikimu fotožurnalistui ir metraštininkui Bernardui Aleknavičiui, atsisakiusiam šio vardo lydinčio atributo – žiedo, ir įspūdinga Klaipėdos muzikinio teatro premjera – Richardo Vagnerio operos „Skrajojantis olandas” pastatymu senajame elinge.

Paskutinį vasaros mėnesį „Atviros Klaipėdos” žurnalistai domėjosi, kaip Seimo rinkimams ruošiasi Klaipėdos rinkimų apylinkės, ar yra galimybė tarp „Klasco” ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos kilusį ginčą dėl nurodymo nugriauti laikinuosius sandėlius teisme baigti taikiai, rašė apie Klaipėdos miesto bei Klaipėdos ir Šilutės rajonų merų planus atgaivinti laivybą Vilhelmo kanale, aiškinosi, kodėl Tauralaukio gyventojai nepatenkinti pagrindinės gatvės rekonstrukcija, kaip savivaldybė išdalino papildomus pinigus aukšto meistriškumo klubams finansuoti, kaip mokyklos yra pasiruošusios dirbti pagal naujus reikalavimus ir kt.

Be to, rugpjūtį Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos vykdomuoju direktoriumi paskirtas Robertas Valantiejus, „Klasco” atstovai žiniasklaidai surengė viešą ekskursiją po įmonės teritoriją, Klaipėdoje įvyko žmonių žmonių su negalia vasaros sporto festivalis, baltarusiams palaikyti skirtas Laisvės kelias, prie centrinio „Grigeo Klaipėda“ pastato miestiečiai surengė mitingą prieš smarvę, o antroje mėnesio pusėje nutiko skaudi nelaimė – jūroje nuskendo 16-metis.

Rugsėjis: kitokie mokslo metai ir Slengių tragedija

Mokslo metų šventė prasidėjo ne tik jos dalyviams dėvint kaukes, bet ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistei domintis, dėl ko visgi nuspręsta šventę organizuoti viešai bei kaip uostamiesčio mokykloms sekasi dirbti koronavirusinės infekcijos sąlygomis.

Rugsėjį Klaipėdoje atidaryta anksčiau laiko baigta remontuoti Joniškės gatvės atkarpa, baigta „Begos” naudojamų jūrų uosto krantinių rekonstrukcija, suremontuota irklavimo bazė, startavo Klaipėdos uosto molų rekonstrukcija, baigtas tvarkyti Jono kalnelis, įvyko 13-tas Vilties bėgimas, Laivų paradas, vyko šiuolaikinio meno mėnesio renginiai, paskelbtas teismo sprendimas Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės namo byloje.

Be to, rugsėjį į užtarnautą poilsį buvo  išlydėtas ilgametis Uosto kapitonas Adomas Alekna, o Viačeslavui Titovui neleista dalyvauti Seimo rinkimuose.

Tuo metu portalo žurnalistai aiškinosi, kaip vyksta viešieji pirkimai socialinėms paslaugoms žmonėms namuose teikti, kodėl stringa vadinamųjų „Klasco” palapinių byla, narpliojo Girulių vartais užtvertos Skautų gatvės nesibaigiančius teisminius ginčus, gilinosi į bendrojo miesto plano niuansus bei domėjosi „Klaipėdos vandens” Stebėtojų tarybos pirmininko Valdemaro Anužio reputacija.

Prasidėjus rinkiminei kampanijai, buvo išanalizuoti visi kandidatai į Seimą, taip pat pradėtos skelbti tarp kandidatų prasidėjusios diskusijos ir kt.

Rugsėjo pabaiga buvo paženklinta skaudžiu įvykiu: Slengiuose partrenktas automobilio žuvo paspirtuku važiavęs paauglys.

Spalis: rinkimai ir antroji koronaviruso banga

Spaly po pasibaigusių rinkimų į Seimą Klaipėdoje vėl buvo paskelbtas karantinas, tačiau ir be to įvykių antrąjį rudens mėnesį netrūko.

Mėnesio pradžioje Slengių gyventojai surengė protesto akciją prieš nesaugų eismą, įvyko VIII Klaipėdos knygų mugė, Klaipėdos mero patarėju paskirtas Leonas Barišauskas, o Metų mokytoja paskelbta Simono Dacho progimnazijos geografijos mokytoja Vilma Norvaišienė.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistai domėjosi, kaip sekasi įgyvendinti daugiau nei prieš dvejus metus sukurtą Klaipėdos ekonominės plėtros (Mėlynojo proveržio) strategiją, kodėl stringa savivaldybės paskelbta apklausa dėl geležinkelio plėtros Giruliuose, ką veiks į Seimą nepatekę klaipėdiečiai, kaip sekasi Žolynų kvartale statyti naująją mokyklą, aiškinosi daugiabutyje gyvenančios senjorės, Laukininkų g. vieno namo gyventojų bei Nakvynės namų problemas, analizavo aplinkosaugininkų bendrovei „Grigeo Klaipėda” suduotą smūgį, senamiestyje nugriautų pastatų savininkų elgesį bei elgesį medikų, kurie iš dviejų ligoninių namo išleido COVID-19 užsikrėtusį senolį ir kt.

Taip pat spalį pristatytos naujos Klaipėdos „Regitros” patalpos Šiaurės pr., surengtos 20-osios bėgimo varžybos „Gintarinė jūrmylė”, remontuoti į „Klaipėdos laivų remonto“ doką buvo nuplukdytas „Meridianas”, kuris jau lapkričio pradžioje sėkmingai sugrįžo atgal, o  „Klaipėdos vanduo” pristatė įdiegtas kvapų mažinimo technologijas.

Be to, Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos teritorinio padalinio kyšininkavimo byloje bei lygtinę laisvės atėmimo bausmę skyrė Klaipėdos licėjaus direktorei Reginai Kontautienei.

Lapkritis: antras karantinas ir Kalėdų eglė

Paskutinį rudens mėnesį visoje šalyje paskelbtas karantinas, kuris po to buvo dar du kartus pratęstas, o koronaviruso siautėjimas įgavo pagreitį.

Lapkritį Klaipėdoje įrengtos dvi naujos vaikų žaidimo aikštelės, buvusi miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė išlydėta į užtarnautą poilsį, Klaipėdos muzikiniame teatre be žiūrovų įvyko neįprasta premjera – šokio spektaklis „Faustas”, o mėnesio pabaigoje iš Liepojos gatvės į Teatro aikštę buvo pargabenta Kalėdų eglė, kurią miestui padovanojo Jankauskų šeima.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos“ žurnalistai aiškinosi, kaip į gintarą panašus akmenukas užsidegė moters striukės kišenėje, kodėl pradinukams per karantiną netaikomas nuotolinis mokymas, kaip galėjo atsitikti, kad šalia Klaipėdos statomi net du krematoriumai, ar iš tiesų „Klaipėdos energijoje” darbuotojų atžvilgiu taikomas mobingas, kokie yra Klaipėdos savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas” veiklą iliustruojantys skaičiai, ar tinkama vieta žuvusio paauglio atminimui yra šalia gatvės Slengiuose įrengtas altorėlis.

Taip pat lapkritį rašyta, jog „Klasco”, teisme ginčijusi jai nepalankią Aplinkos apsaugos agentūros išvadą dėl geležies rūdos krovos ir sandėliavimo, pirmoje instancijoje patyrė pralaimėjimą, Klaipėdos savivaldybė su projektuotojais nutraukė sutartį dėl vadinamojo Bastionų tilto, Ekstremalių situacijų komisija pritarė planui rengti 100 papildomų lovų gydyti koronavirusu užsikrėtusiems pacientams, Vilniaus apylinkės teismas nutraukė bylą, kurią dėl savo esą pažeistų teisių Centro partijai – tautininkams iškėlė klaipėdietis Alvidas Šimkus, o Klaipėdos miesto tarybos posėdyje prisiekė naujieji tarybos nariai Vidmantas Plečkaitis ir Aušra Zarambienė, pakeitę į Seimą išrinkus politikus.

Tuo metu politikai po ilgų diskusijų pagaliau surado vietą „Sūduviui”, tiesa, tik dvejiems metams, kurio termino pratęsimui iki 3 metų pritarta jau gruodį vykusios Kolegijos posėdyje.

Mėnesio pabaigoje Klaipėdoje mirė žinomas fotografas, fotožurnalistas, kraštotyrininkas, knygų ir fotoalbumų autorius, Klaipėdos garbės pilietis, Klaipėdos kultūros magistras Bernardas Aleknavičius.

Gruodis: nauji COVID-19 antirekordai, kontrolės postai ir prasidėjusi vakcinacija

Paskutinis metų mėnuo Lietuvai ir Klaipėdai smogė naujais, iki šiol neregėtais ir susirgimų, ir mirčių skaičiais, o nuotaiką mėnesio gale praskaidrino tik prasidėjęs skiepijimas „BioNTech&Fizer“ vakcina.

Tuo metu viešosios įstaigos „Klaipėda ID“ direktore išrinkta Eglė Songailienė, baigta rekonstruoti Senosios turgaus halės antroji dalis, paskelbtas konkursas parengti aštuonių mieste esančių užterštų teritorijų sutvarkymo planus, be tradicinių iškilmių įžiebta miesto eglė, pristatytas Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro įgyvendintas projektas – įgarsintos skulptūros, pratęstas sugriežtintas karantinas, o prie įvažiavimų į miestus prieš šventes pradėjo veikti sustiprinti kontrolės postai.

„Atvira Klaipėda“ informavo, kad po trejų metų bylinėjimosi „Klaipėdos keleiviniam transportui” nepavyko išsisukti nuo solidžios piniginės baudos, kad miesto politikai nusprendė nepritarti Girulių draustinio steigimui, pirmos instancijos teismas negrąžino į pareigas buvusios Klaipėdos savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėjos Vilijos Venckutės-Palaitienės, atmetė buvusio UAB „Gatvių apšvietimas” vadovo Dangero Aleksandrovo skundą dėl jo grąžinimo į darbą, o Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmai nepatenkino buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aivaro Velučio skundo dėl jo pažeminimo pareigose, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino jo kolegos Lino Kiaurakio skundą. O mėnesio pabaigoje Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmai paskelbė, kad medžiai Rumpiškės kvartale iškirsti teisėtai.    

Taip pat paskutinį metų mėnesį portalo žurnalistai aiškinosi, dėl ko Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovybė ant kilimėlio išsikvietė „Klaipėda medienos“ atstovus, už ką Gediminas Jacka teismui apskundė Vytautą Čepą, pakalbino būsimą aplinkos ministrą klaipėdietį Simoną Gentvilą, domėjosi, dėl kokių priežasčių Laisvės partijos valdyba nusprendė uždaryti šios partijos skyrių uostamiestyje, sugrįžo prie situacijos Klaipėdos hospise ir kt.

Tuo metu prieš paskutinį šiais metais miesto tarybos posėdį prisiekė dar vienas naujas tarybos narys Antanas Kontautas, o Klaipėdos universiteto istorikas, dr. Vasilijus Safronovas priminė, kuo Lietuvai reikšmingas 1920-ųjų metų Steigiamasis Seimas ir jo priimti istoriniai sprendimai.

Metų pabaigoje Klaipėdos „Neptūno“ moterų komanda abipusiu susitarimu nutraukė sutartį su vyriausiuoju treneriu Daliumi Ubartu, o miesto vadovai nusprendė paskutinę metų dieną šventinį apšvietimą išjungti ne tik Teatro, bet ir Atgimimo aikštėje.

1 Comment

  1. .

    2021 m. galėtų būti kuo mažiau pop karaliaus Grubliausko nuotraukų ir interviu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Gerda Raulušaitytė - auksiniame jaunųjų sporto žvaigždžių dešimtuke

Tradiciniais tapę geriausių Lietuvos jaunųjų sportininkų ir sportininkių apdovanojimai „100 sporto žvaigždžių“, organizuojami LRT ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS KALNUPĖS SKYRIUS (KALNUPĖS G. 13) 12 val. „Full body“ treniruotė bibliotekoje. Treniruotė su savo kūno svoriu ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This