Kokie buvo 2019-ieji Klaipėdoje?

Miestas, Svarbu

Šalies prezidento, mero ir miesto Tarybos rinkimai, „Atviros Klaipėdos” organizuoti ir tiesiogiai transliuoti kandidatų į miesto merus debatai, Uosto direkcijos vadovo atleidimas iš pareigų, konfliktai tarp Savivaldybės administracijos ir jos valdomų įmonių, Viačeslavo Titovo byla ir jo pašalinimas iš miesto Tarybos, miestiečių kova prieš taršą ir smarvę, miesto valdžios pastangos išsiderėti nuolaidas dėl uosto plėtros, uosto bendrojo plano patvirtinimas, Klaipėdos muzikinio ir Dramos teatrų premjeros, pokyčiai prokuratūroje, girtos gimdyvės ir nužudytas kūdikis, žymių klaipėdiečių netektys – tai tik nedidelė dalis įvykių, nutikusių mūsų mieste ką tik pasibaigusiais, 2019-aisiais, metais.

Pateikiame išsamesnę metų įvykių apžvalgą, atspindėtą „Atviros Klaipėdos” portale.

Sausis: pasirengimas rinkimams ir uostininkai

Jau pati metų pradžia buvo paženklinta svarbiausiu 2019-ųjų politiniu įvykiu – pasiruošimu rinkimams į merus ir savivaldybių Tarybas. Politikai nuo pat metų pradžios tęsė dar metų pabaigoje pradėtas pristatinėti savo partijų bei visuomeninių komitetų sudėtis, kurias skelbė „Atvira Klaipėda”. Ji pakalbino ir tuos buvusius Tarybos narius, kurie nepanoro tęsti politikų karjeros. Taip pat „Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi, ar V. Grubliausko rinkimo komitetui priklausantys Savivaldybės darbuotojai sąžiningai renka parašus.

Tuo metu patikrinus visų kandidatų į merus surinktus parašus, paaiškėjo, jog iš tolimesnės rinkimų kovos, nesurinkęs būtino parašų skaičiaus, iškrito pats save išsikėlęs Eligijus Masiulis.

Sausį prasidėjo ir tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio bei į politiką su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasukusio Uosto direkcijos vadovavo Arvydo Vaitkaus konfrontacija. „Atvira Klaipėda” tuo metu aiškinosi, kiek pinigų buvo paaukota į Klaipėdos miesto tarybą kandidatuojantiems uosto krovos bendrovių atstovams.

Uosto direkcija tradiciškai atsiskaitė už praėjusių metų darbo rezultatus, pavadinusi juos rekordiškais, o „Klaipėdos nafta“ pranešė, kad SGD terminale pradėjo darbuotis didžiausias pasaulyje transportavimo ir bunkeriavimo laivas „Kairos“. Liepų gatvėje duris atvėrė didžiausia Baltijos šalyse bendradarbystės (coworking) erdvė „Light House“.

Sausį taip pat prasidėjo ir aktyvių visuomenininkų kova prieš paskelbtą maksimalią uosto plėtrą, kuri įvairiais pavidalais tęsėsi visus metus. Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistas toliau gilinosi į tarp tuometinio Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino ir AB „Klaipėdos vanduo” valdybos kilusį konfliktą.

Sausį buvo paskelbtas VšĮ Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato projekto architektūrinio konkurso nugalėtojas, o Klaipėdos muzikinis teatras pristatė Eduardo Balsio 100-osioms metinėms parengtą programą, kurios pristatyme dalyvavo ir kompozitoriaus dukra pianistė profesorė Dalia Balsytė.

33-oji Ievos Simonaitytės vardo premija buvo įteikta knygotyrininkui, bibliofilui, kultūros tyrinėtojui Domui Kaunui už jo parengtą ir išleistą atsiminimų knygą „Aš esu Etmės Evė“.

Vasaris: skaudžios netektys ir didvyriškas poelgis

Antrąjį metų mėnesį toliau aktyviai vyko rinkiminė kova. „Atvira Klaipėda“ pasižvalgė po 11-os kandidatų į uostamiesčio merus deklaracijas ir pateikė skaitytojams jų analizę bei sudarė turtingiausių kandidatų sąrašą. Nusprendusi organizuoti tiesiogiai transliuojamus kandidatų į uostamiesčio merus debatus, „Atvira Klaipėda“ paprašė savo skaitytojų sudaryti debatuosiančių kandidatų poras, o vėliau pristatė visų porų debatus. Juos įvertino Klaipėdos universiteto politologai Saulius Šiliauskas ir Alvyda Obrikienė.

AB „Klaipėdos vanduo” valdybos pirmininkas Leonas Makūnas pranešė atsistatydinąs iš pareigų, o Klaipėdos savivaldybės Socialinio departamento direktoriaus pareigas pradėjo eiti iš Šiaulių atvykęs Deividas Petrolevičius.

Klaipėdos dramos teatras pristatė pagal rusų autoriaus Aleksandr Galin pjesę režisieriaus Povilo Gaidžio komedijos „Paradas“ premjerą, buvo išdalinti 13-ojo konkurso „Klaipėdos knyga” apdovanojimai, įvyko 5-asis Šviesų festivalis, paminėta Vasario 16-oji.  Išrinktas Klaipėdos universiteto rektorius, kuriuo tapo vienintelis buvęs kandidatas į šį postą Artūras Razbadauskas.

Vasarį Klaipėdos sporto žurnalistika neteko savo metraštininko Algirdos Auruškevičiaus bei žinomo uostamiesčio sporto entuziasto, šeimų krepšinio turnyro rengėjo Kazimiero Budrio. Tuo metu Klaipėdos „Atlantui“ Lietuvos futbolo federacijos Vykdomasis komitetas išimties tvarka suteikė teisę žaisti Lietuvos A lygoje. Vėliau prisistatė ir naujasis klubo vadovas Vidas Adomaitis.

Eidama 51-uosius metus mirė I. Simonaitytės bibliotekos direktorė Laima Pačebutienė.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas padėkojo vyrams, Melnragėje nuo ledo lyties išgelbėjusiems moteris ir vaikus, o vėliau gelbėtojai buvo pagerbti ir sostinėje.

Kovas: rinkimų rezultatai ir partizanų vado pagerbimas

Pirmąją pirmojo pavasario mėnesio dieną pranešta, jog išankstiniuose rinkimuose į savivaldą dalyvavo mažiau žmonių nei per praėjusius analogiškus rinkimus, o Klaipėdoje apsilankiusį premjerą uostamiesčio gyventojai sutiko piketu.  Tuo metu „Atvira Klaipėda“ rinkimų naktį keliavo po Klaipėdos kandidatų štabus ir kalbino sąrašų lyderius bei paskelbė rinkimų rezultatus. Tačiau Klaipėdos apygardos rinkimų komisijai perskaičiavus Berželio apylinkės balsus, paaiškėjo, jog čia Liberalų sąjūdžiui nebuvo priskaičiuoti 89 balsai. „Atvira Klaipėda” apžvelgė paskutiniųjų dienų rinkiminės agitacijos ypatumus bei viešojoje erdvėje paaštrėjusią abiejų kandidatų į merus šalininkų kovą bei aiškinosi, kaip lipdoma būsimoji miesto Tarybos valdančioji koalicija.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos” pakalbintas susisiekimo ministras Rokas Masiulis davė suprasti, jog ėmė drebėti Uosto direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus kėdė, o jau po savaitės jis buvo atleistas iš pareigų. Ant Uosto direkcijos pastato buvo atidengta atminimo lentelė, skirta Lietuvos jūrų laivininkystės įkūrėjui ir buvusiam vadovui Alfonsui Ramanauskui.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas kovo pabaigoje pranešė, jog savo priimtu įsakymu vienašališkai patvirtino ilgai miesto politikų atidėliotą miesto bendrojo plano keitimo koncepciją ir tai vėliau jam kainavo postą.

Iš AB „Klaipėdos vanduo“ Stebėtojų tarybos buvo atšauktas jai iki šiol pirmininkavęs Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas, o „Atviros Klaipėdos” žurnalistas toliau gilinosi į gana drumstus kovos dėl „Klaipėdos vandens“ vadovo posto vandenis.

Tiesiant naujus nuotekų tinklus Klaipėdos piliavietės teritorijoje buvo aptiktos čia kažkada buvusio tilto, kuris buvo vienintelis sausumos kelias į pilį, liekanos, o ties Liepų gatvės ir Šiaurės prospekto sankryža UAB „Liepų projektai“ pradėjo statyti apie 21 000 kv. m. ploto prekybos centrą.

Pagaliau Klaipėdos valdžia sugebėjo pagerbti Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą, ant Klaipėdos universiteto Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakulteto pastato atidengdama jam skirtą atminimo lentą. 

Vyriausybės kultūros ir meno premijos tarp kitų šalies kūrėjų įteiktos ir Klaipėdos dramos teatro aktorei Reginai Šaltenytei – Reklaitienei bei ilgametei Kretingos muziejaus direktorei Vidai Kanapkienei, o tarptautinės teatro dienos proga jau ketvirtą kartą teatro aktoriams buvo įteiktos Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ įsteigtos „Mūzos“ nominacijos.

Dvi savaites vienutėje laikytas klaipėdietis advokatas Aivaras Surblys, suimtas teisėjų korupcijos byloje, su „Atviros Klaipėdos” skaitytojais pasidalino savo „įspūdžiais”. Tuo metu teisme prasidėjo Klaipėdos miesto tarybos nario Viačeslavo Titovo baudžiamosios bylos dėl nepagarbių atsiliepimų apie partizanų vadą  A. Ramanauską – Vanagą bylos nagrinėjimas, o Generalinė prokuratūra nuo pareigų nušalino Klaipėdos apygardos prokurorą Aidą Giniotį.

Klaipėdos „Dragūnas“ penktąjį kartą klubo istorijoje iškovojo Lietuvos rankinio federacijos taurę.

Balandis: naujasis miesto Tarybos veidas

Balandis prasidėjo pokštą primenančiu skaitytojo pranešimu apie tai, jog į uostamiestį atitekėjo… Strėva.

Tačiau kiti tą mėnesį sekę įvykiai pokštų jau nepriminė: toliau buvo narpliojami „Klaipėdos vandens” valdymo organų narių sudėtingi tarpusavio santykiai, Klaipėdos miesto savivaldybė bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir po pakartotinio svarstymo pranešė nederinsiantys Uosto direkcijos ruošiamo uosto bendrojo plano, Vyriausioji rinkimų komisija užregistravo 9 kandidatus dalyvauti šalies prezidento rinkimuose, iš kurių net trys susiję su Klaipėda, o paskutiniajame senosios miesto Tarybos posėdyje pritarta mero ataskaitai.  Balandžio 18 d. prisiekė ir vicemerus išrinko naujoji Klaipėdos miesto taryba, o „Atviros Klaipėdos” žurnalistas išsamiai pristatė jos narių „portretą”.

„Atvira Klaipėda” gavo ir paskelbė Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdžių, suteikusių teisę griauti „Klasco” teritorijoje esantį vadinamąjį Locmanų namą, protokolus. Tuo metu nė metų neišbuvęs vadovo poste iš pareigų pasitraukė „Klasco“ generalinis direktorius Vytautas Kaunas. „Atviros Klaipėdos” žurnalistas priminė „Lietuvos jūrų laivininkystės” gelbėjimo operaciją, kuri po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nurodymo iš naujo nagrinėti Vokietijos draudikų ieškinį dėl patirtų 785 000 JAV dolerių nuostolių atlyginimo bei palūkanų priteisimo gali papildomai patuštinti valstybės iždą.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro Vaikų operos studija laimėjo pirmąją vietą tarptautiniame vokalistų konkurse „Muzikos talentų lyga 2019“ , o Metų mokytojų premija įteikta ir Klaipėdos Vitės progimnazijos matematikos mokytojai metodininkei Jurgitai Kupšytei-Karbauskei.

Prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl Klaipėdos ligoninėje gimusio alkoholiu apnuodyto kūdikio, o prie Žardininkų g. esančio vaikų darželio tvoros rastas paliktas į antklodę suvyniotas gyvas naujagimis. Tuo metu Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo galutinį tašką išteisintų buvusių Klaipėdos areštinės pareigūnų byloje.

Rygoje vykusio Europos jaunimo krepšinio lygos finale Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos šešiolikmečiai (U-16) iškovojo aukso medalius.

Gegužė: šalies prezidentas – klaipėdietis

Mėnesio pradžioje Gintaras Neniškis Klaipėdos miesto tarybos posėdyje slaptu balsavimu buvo išrinktas Savivaldybės administracijos direktoriumi, o Tarybos nariai apsisprendė, kokia bus šios kadencijos komitetų sudėtis. Gegužės 12 d. prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl Konstitucijos 12 ir 55 straipsnių pakeitimų. Šalies  prezidentu tapo iš Klaipėdos kilęs Gitanas Nausėda, užtat į Europos Parlamentą nepateko nė vienas atstovas iš Vakarų Lietuvos.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistai  domėjosi, kaip vyksta procesai vaiko teisių apsaugos sistemoje bei kaip sekasi rekonstruoti Klaipėdos muzikinio teatro pastatą. Jau po rekonstrukcijos buvo atidarytas „Volvo“, „Renault“ ir „Dacia“ atstovaujančios „Sostenos“ grupės Klaipėdos automobilių salonas.

Paaiškėjo, jog Jūrų kadetų mokyklą Klaipėdoje nuspręsta įkurdinti Ievos Simonaitytės mokyklos patalpose Naikupės g. Tuo metu praėjus 70 metų nuo studijų Vilniaus universitete klaipėdiečiui Česlovui Jakubauskui buvo teiktas VU Atminties diplomas ir ženklas, kuriuo pagerbiami sovietinio režimo iš VU pašalinti buvę studentai.

2032 uostamiesčio abiturientams nuskambėjo paskutinis skambutis, kurio iškilmės tradiciškai vyko Laikrodžių muziejaus kiemelyje, o  Klaipėdos „Versmės” progimnazijoje atidarytas naujas stadionas bei Mažajame kaimelyje – pelno nesiekianti maitinimo įstaiga „Skanaus”.

UAB „Vėjo projektai” pristatė pirmąjį elektra varomą „Dancer” autobusą.

Gegužę pačiame miesto centre aptiktas nudurtas 43 metų ukrainietis, suimtas jo nužudymu įtariamas tautietis. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas už nepagarbius ir melagingus pasisakymus apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską – Vanagą miesto Tarybos nariui Viačeslavui Titovui skyrė 12 000 eurų baudą.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas savo ruožtu gilinosi į daugiau nei metus laiko neišsprendžiamą situaciją dėl žalos atlyginimo dėl mokykloje darželyje nukentėjusios mergaitės, o Klaipėdos apygardos teismas patenkino uostamiesčio savivaldybės prašymą, iš statybas senamiestyje planuojančių verslininkų priteisęs beveik 60 tūkst. eurų skolos už žemės nuomą, skolą grąžinant dalimis per 20 mėnesių.

Garliavoje vykusiuose Lietuvos rankinio U15 finaluose dalyvavo net trys Klaipėdos „Viesulo“ sporto centro komandos, o viena iš jų-  trenerės Auksuolės Stropienės auklėtiniai tapo Lietuvos U15 čempionais. Tuo metu Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai šalies čempionų medaliais pasipuošė jau trečius metus iš eilės.

Birželis: dainos, atsistatydinimai ir teismai

Pirmasis vasaros mėnuo prasidėjo skundais dėl padidėjusios smarvės pietinėje miesto dalyje – tai patvirtino pas Klaipėdos merą susirinkę įvairių sričių specialistai.

„Atvira Klaipėda” aiškinosi, ar miesto valdžios sprendimas išlaikyti naujajam Savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui buvusią jo darbo vietą – „Klaipėdos keleivinio transporto” direktoriaus pareigas – yra legalus.

Klaipėdos miesto savivaldybė pasirašė rangos sutartį su UAB „Versina” dėl naujosios mokyklos statybų Žolynų kvartale.

„Klaipėdos nafta” pranešė, kad jos valdomo suskystintų gamtinių dujų terminalo teikiamomis paslaugomis pradėjo naudotis naujas klientas  –  UAB „Imlitex“, o jos vadovas Mindaugas Jusius netrukus pranešė pasitraukiąs iš pareigų. Atsistatydino ir Smiltynės perkėlos generalinis direktorius Darius Butvydas. Tuo metu Klaipėdos laisvoji ekonominė zona pasidžiaugė, jog 2018-ieji metai buvo pelningiausi per jos egzistavimo istoriją.

Klaipėdoje vyko tradicinis XXV Klaipėdos pilies džiazo festivalis bei VI-asis vaikų ir jaunimo chorų festivalis „Mes Lietuvos vaikai“, o Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojų iniciatyva atidarytas pirmasis knygomatas mūsų šalyje.

Prokuratūra pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame kaltinamai neteisėtai platinus draudžiamas dopingo medžiagas pateikti žinomam uostamiesčio sunkiaatlečių treneriui Broniui Vyšniauskui bei informavo apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl oro taršos šiaurinėje miesto dalyje.

Tuo metu „Atvira Klaipėda” narpliojo teisminius ginčus, kilusius dėl šiukšlių verslo tarp kelių įmonių bei Klaipėdos miesto savivaldybės siekio sugrįžti į šią rinką bei pranešė, kad Klaipėdos apygardos teismas jau trečią kartą turės nagrinėti dar 2017 m. prasidėjusią bylą, kurioje UAB „Vlasava” siekia iš  VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” prisiteisti 107 tūkst. eurų neva patirtų nuostolių dėl nelaimėto konkurso vežti keleivius į Dituvą. Klaipėdos apygardos teismas priėmė sprendimą, kuriuo patenkino Lietuvos jūrų laivininkystės bankroto administratoriaus prašymą pripažinti įmonės veiklą pasibaigusia bei pradėjo nagrinėti precedento neturinčią baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje.

Naujuoju Klaipėdos „Neptūno“ treneriu tapo Tomas Rinkevičius, o pasaulio vaikų ir jaunimo sporto žaidynėse „United world games 2019″ Klaipėdos futbolininkų U12 komanda tapo čempione.  Tuo metu Klaipėdos teatro aikštė pirmą kartą tapo paplūdimio tinklinio aikštele – čia vykusiame moterų paplūdimio tinklinio turnyre nugalėtojomis tapo ukrainietės.

Liepa: ne tik Jūros šventė

Nors liepą Klaipėdoje tradiciškai pagrindinis renginys, sutraukiantis į uostamiestį kone pusę Lietuvos, yra Jūros šventė, mieste netrūko ir kitų svarbių įvykių: vyko dvidešimtasis kas dvejus metus rengiamas Klaipėdos žvejų rūmų tarptautinis festivalis „Šermukšnis“,  pirmasis Baltijos šalių riedlentininkų ir BMX dviratininkų čempionatas, tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos”,  Aludarių diena, atidengta Tilžės akto signatarui Jurgiui Lėbartui skirta atminimo lenta, pagerbti geriausieji abiturientai šimtukininkai ir kt.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi, kaip formuojami savivaldybei priklausančių įmonių valdymo organai, KIDE prezidentė Alina Andronova tęsė kovą su tarša šiaurinėje miesto dalyje, o Smeltės kvartalo gyventojai – savojoje teritorijoje, miesto vadovai su uosto įmonėmis bandė spręsti problemas, kylančias tarp miesto ir uosto.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus konkursą laimėjo Darius Steponkus, buvęs „Klaipėdos vandens” generalinis direktorius Leonas Makūnas tapo mero patarėju, Klaipėdos apylinkės vyriausiuoju prokuroru paskirtas Žilvinas Šiurna, dėl ko nepasitenkinimą reiškė dalis prokurorų.

Krovinių vežimo bendrovė „LG CARGO“ kartu su partneriais oficialiai atidarė naują reguliarų konteinerių vežimo maršrutą iš Klaipėdos į Kijevą, Martinas Gusiatinas miesto politikams pristatė „Memelio miesto” išvystymo perspektyvą, o Uosto direkcijos atstovai džiaugėsi I-ojo pusmečio darbo rezultatais.

Klaipėdos apygardos teismas ėmėsi iš naujo nagrinėti jam Lietuvos Aukščiausiojo Teismo grąžintą bylą, kurioje Vokietijos draudikai siekia iš AB „Lietuvos geležinkelių”prisiteisti dalį 785 000 JAV dolerių nuostolių, esą patirtų dar prieš 2015 m. pavasarį „Lietuvos jūrų laivininkystei” iškeliant bankroto bylą bei paskelbė išteisinamąjį nuosprendį rekordinio kyšio reikalavimo byloje, susijusioje su verslo centru „Neapolis”.

Liepą nutiko ir skaudus įvykis: Kuršių mariose apvirtus kurėnui nuskendo jo kapitonas, Jūrų muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vyriausiasis muziejininkas-istorikas Romaldas Adomavičius.

Prisiekė iš Klaipėdos kilęs šalies prezidentas Gitanas Nausėda, kuris apsilankė jubiliejinėje 60-ojoje Jūros šventėje.

Rugpjūtis: naujieji kultūros magistrai ir kunigai

Nors rugpjūtyje tęsėsi vasarai būdingos atostogų nuotaikos, netrūko ir rimtų įvykių.

Toliau nemažas dėmesys buvo skiriamas uosto bendrojo plano reikalams, persikėlusiems į Vyriausybę. Dėl jo į prezidentą Gitaną Nausėdą kreipėsi Klaipėdos miesto bendruomenių asociacija ir dar kelios visuomeninės organizacijos, o miesto vadovai savo pastabas išsakė premjerui.

Tuo metu Klaipėdos miesto savivaldybėje pasirašyta 2,1 mln. eurų vertės sutartis su bendrove „YIT Lietuva” dėl Joniškės gatvės II etapo rekonstrukcijos, miesto vadovai kartu su Panevėžio statybos tresto atstovais davė startą Futbolo mokyklos pradžiai, o „Klaipėdos nafta” pranešė kartu su Uosto direkcija pasirašiusi trišalę sutartį dėl krantinės Nr. 1 rekonstrukcijos darbų su viešojo konkurso laimėtojais – jungtinės veiklos partneriais UAB „Tilsta“ ir UAB „Fegda“.

Miesto savivaldybė pristatė naują paslaugą – suskaitmenintas kapines, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi kilusį nesusikalbėjimą tarp rangovų ir užsakovų dėl „Žaliakalnio” gimnazijoje vykdomų rekonstrukcijos darbų metu aptiktų dar nuo sovietmečio likusių asbesto ir cemento mišiniu izoliuotų šilumos sistemos vamzdžių likimo, o Klaipėdos autobusų parkas pristatė 18 naujų naujų dujomis varomų autobusų.

Per miesto gimtadienį Klaipėdos piliavietėje kultūros magistrų žiedai buvo įteikti Klaipėdos dramos teatro aktorei Reginai Šaltenytei-Reklaitienei ir Klaipėdos kamerinio orkestro vadovui, violončelininkui Mindaugui Bačkui.

Rugpjūtį su Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios ir parapijiečiais atsisveikino klebonas Vilius Viktoravičius, kuris parapiją perdavė naujam klebonui kun. Mindaugui Šlaustui, o pastarasis pasidalino savo mintimis su žurnalistais.

Karklėje Klaipėdos universiteto archeologai ir istorikai identifikavo tikslią buvusios Karklininkų bažnyčios vietą su išlikusiais pamatais ir bažnyčios grindimis, Smiltynėje vyko antrasis Vasaros paplūdimio sporto festivalis, Karklėje – tradicinis muzikos festivalis, aikštėje prie „Meridiano” surengtas pirmasis uostamiesčio istorijoje grilintojų mėgėjų čempionatas, o „Švyturio“ arenoje – krepšinio sezono atidarymo šventė.

Rugsėjis: kova su smarve ir kultūros pliūpsnis

Pirmasis rudens mėnuo Klaipėdoje prasidėjo nemažai emocijų viešojoje erdvėje sukėlusio Vydūno skvero atidarymu. 

Kitas išskirtinis šio mėnesio įvykis – ko gero, didžiausia per Nepriklausomybės laikotarpį uostamiestyje surengta vieša pilietinė akcija, nukreipta prieš smardintojus ir sulaukusi apie 3000 dalyvių. Tuo metu dieną prieš tai Dumpiuose lankėsi aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, o  Grigeo Klaipėda” generalinis direktorius Robertas Krutikovas pristatė 1,2 mln. eurų atsieisiančias įmonės investicijas į aplinkosauginius sprendimus Dumpiuose esančiuose nuotekų valymo įrenginiuose.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas toliau narpliojo Klaipėdos savivaldybei priklausančių įmonių valdymo organų formavimą, aiškinosi „Klasco” palapinių nugriovimo,  Nemuno g. gyventojų iškeldinimo, Baltijos pr. vykstančių daugiabučių statybos detektyvus bei pranešė, jog iš uostamiesčio savivaldybės žadama atimti 2,8 mln. eurų vadinamajai tikslinei teritorijai skirtų europinės paramos lėšų. Tuo metu miesto vadovai bandė išsiderėti palankesnes sąlygas dėl uosto bendrojo plano.

Suvieniję savo jėgas, rugsėjį šiuolaikinio meno mėnesiu paskelbė uostamiesčio menininkai, pristatę įspūdingą programą, Klaipėdos dramos teatras pažadėjo pakviesti į 4-ias premjeras, o Europos kino festivalio  „GoDebut – Go 2019“ rengėjai nuvalė „Anikės“ skulptūrą.

Praėjus pusei metų nuo tarybinio patikrinimo pradžios iš pareigų buvo atleistas Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aidas Giniotis, o po poros savaičių to paties skyriaus prokuroras Aivaras Velutis buvo pažemintas pareigose. Apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji Klaipėdos licėjaus direktorės byla, o Klaipėdos apylinkės teismas atmetė studento iš Indijos ieškinį Klaipėdos universitetui dėl esą nekokybiškų studijų. Tuo metu apygardos teismas nurodė prokuratūrai iš naujo nagrinėti miesto mero ir gyventojų skundus dėl pietinės miesto dalies smardinimo.

Dėl Klaipėdos senamiestyje nugriautų dviejų istorinių pastatų keliolika klaipėdiečių surengė protesto akciją, „Sodros” Klaipėdos teritorinio padalinio vadovu paskirtas 37-erių Mantas Bagočius, o Klaipėdos „Dragūno” rankininkai trečią kartą iškovojo Lietuvos supertaurę.

Spalis: tramdomi paaugliai ir „Sūduvis“

Spalis prasidėjo nuo prieš tai vieną uostamiesčio mokyklą kelias savaites terorizavusių paauglių tramdymo, Klaipėdos apylinkės teismui suėmus jų lyderį, o baigėsi prasidėjusiomis diskusijomis dėl vietos  kariniam laivui „Sūduvis” parinkimo. Bet tarp jų dar buvo nemažai ir kitų įvykių.

Dėl daug aistrų sukėlusios Klaipėdos ženklo istorijos uostamiesčio savivaldybė su ženklo kūrėjais sudarė taikos sutartį, jiems sumokant visus sutartyje numatytus pinigus ir kūrinį perimant savivaldybės nuosavybėn, politikai vėl atgaivino transporto jungties tarp Klaipėdos ir Kuršių nerijos būtinybės klausimą, ieškojo būdų, kaip miestą gelbėti nuo potvynių, o Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovai bandė apsiginti nuo kaltinimų smardinant miestą.

Uostamiestyje atidengtas atminimo ženklas, skirtas paminėti Klaipėdos krašto prekybos rūmų 100 metų jubiliejų, vyko šiai progai skirtas iškilmingas minėjimas, o I. Simonaitytės bibliotekoje prasidėjo VII Klaipėdos knygų mugės renginiai. Klaipėdos universitete pirmą kartą jo studentei skirta Alfonso Žalio vardo stipendija, o Metų mokytoju išrinktas „Versmės” progimnazijos technologijų mokytojas Aleksandras Ronkus.

„Smiltynės perkėlos” generaliniu direktoriumi paskirtas laikinai iki šiol jai vadovavęs Mindaugas Čiakas.

Klaipėdos uoste baigėsi kruizinių laivų sezonas, informuota, jog uoste esančių oro taršos matavimo stotelių duomenys jau prieinami visuomenei visą parą, buvo pristatytos Klaipėdos savivaldybės įsigytos keturios naujos vakuuminės gatvių valymo mašinos, savivaldybėje pasirašyta sutartis dėl Tilžės gatvės remonto darbų tęsimo su nauju rangovu – UAB „YIT Lietuva”, o pietinės miesto dalies  gyventojai panoro, kad būtų ištirta, kaip smarvė kenkia jų sveikatai.   

Klaipėdos centrinio pašto gelbėjimo iniciatyvinės grupės susirinkime 11 klaipėdiečių pasirašė kreipimąsi dėl pašto išsaugojimo, kurį išsiuntė šalies ir Lietuvos pašto vadovams, o „Atvira Klaipėda” su bičiuliais paminėjo savo dvejų metų sukaktį.

Savo tautietį nudūrusiam ukrainiečiui  Klaipėdos apygardos teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę. Tas pats teismas atmetė pirmos instancijos trijų nuteistųjų dėl nemokamo naudojimosi keltais per Kuršių marias apeliacinį skundą, palikęs galioti jiems paskirtas lygtines bausmes bei priteistą žalos atlyginimą ir sumažino pirmos instancijos V. Titovui skirtą piniginę baudą, o Vilniaus apygardos teismas patvirtino, jog  buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis teisėtai atleido Arvydą Vaitkų iš Uosto direkcijos vadovo pareigų. Tuo metu prokuratūra pranešė  baigusi ikiteisminį tyrimą dėl uostamiestyje gimusio didžiuliu alkoholio kiekiu apnuodyto kūdikio, o „Atviros Klaipėdos” žurnalistė apžvelgė situaciją prokuratūros sistemoje.

Lapkritis: nesusipratimai dėl žaliųjų rodyklių ir chromo

Lapkritis pasižymėjo įvykiais, audrinusiais visuomenę.

Vyriausioji rinkimų komisija nutraukė nuteisto Klaipėdos miesto tarybos nario Viačeslavo Titovo įgaliojimus, atėmusi iš jo Tarybos nario mandatą, o nuteistasis dar prieš tai kreipėsi pagalbos į klaipėdiečius, kad jie paaukotų pinigų teismo skirtai baudai sumokėti ir vėliau pranešė juos surinkęs. Jį miesto Taryboje pakeitė Ela Andrejeva, o Taryba patvirtino naują Savivaldybės administracijos struktūrą, kuri įsigalios nuo šių metų balandžio 1 d.

Tuo metu mieste prasidėjęs chaosas dėl naujų sukimo į dešinę taisyklių tęsėsi ir gruodį. Taip pat buvo atgaivintos pastangos siekti, kad Mažosios Lietuvos herbe būtų jos simbolis briedis.

Pranešus apie šalia uosto chromu užterštą dirvožemį, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas aiškinosi jo galimas atsiradimo priežastis, o prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, bet Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje nuspręsta ekstremalios situacijos mieste neskelbti.

Klaipėdiečiai toliau kovojo už pašto pastato išsaugojimą, „Atviros Klaipėdos” žurnalistė narpliojo šeimos dramą dėl vaiko, pristatyta uostamiesčio kalėdinio laikotarpio šventinė programa,  Estijos garbės konsulu Klaipėdoje tapo Vakarų laivų gamykla įmonių grupės generalinis direktorius Arnoldas Šileika, o  Klaipėdos muzikinis teatras pristatė Eduardo Balsio operos „Kelionė į Tilžę” premjerą, kurią režisavo Gytis Padegimas.

Lapkritį iš „Fortum Klaipėda“ direktoriaus pareigų pasitraukė Tomas Eikinas, kuris tapo „Grigeo Klaipėda“ vadovu, „Klaipėdos naftos“ valdyba pasirinko naują įmonės vadovą – Darių Šilenskį, o „Klaipėdos vandens” valdyba nusprendė, jog generalinio direktoriaus pareigas laikinai vykdys  Alenas Gumuliauskas.

Klaipėdos apygardos teisme vyko parengiamasis posėdis civilinėje byloje dėl miesto valdininkės Irenos Šakalienės namo, o Savivaldybė nusprendė, jog jei iki metų galo dalis Nemuno g. gyventojų nesutiks su jų butų išpirkimo sąlygomis, butai bus paimti visuomenės reikmėms.  Tuo metu artėjant uosto bendrojo plano tvirtinimui Vyriausybėje, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas suskaičiavo, kas beliko iš miesto išsiderėtų vadinamųjų 17-os  Dalykinio sąrašo sąvadų punktų.

Europos muaythai čempionate klaipėdietis Dominykas Dirkstys jaunių (iki 17 metų) svorio kategorijos iki 75 kg finale iškovojo auksą.

Paskutinę mėnesio dieną uostamiesčio jaunimas išsirinko savo lyderius, o Teatro aikštėje buvo įžiebta Kalėdų eglė.

Gruodis: uosto BP, šv. Jono bažnyčia ir negyvas kūdikis

Nors mėnesio pradžioje „Atviros Klaipėdos” žurnalisto publikacija apie Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vyriausiosios specialistė Simonos Razgutės-Mažūnienės verslus ją privertė pasitraukti iš pareigų, visgi gruodis didesnei visuomenės daliai greičiausiai įsimins dėl kraupiausio praėjusių metų įvykio – paliktos numirti 2,5 mėn. mergytės.

Beveik trys dešimtys įvairių organizacijų atstovų, žinomų visuomenės veikėjų, Klaipėdos miesto tarybos narių, kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus ir ministrus dėl šv. Jono bažnyčios atstatymo, o Seimas pritarė, kad šis projektas būtų pripažintas valstybei svarbiu.

Gruodį duotas startas dar vieno socialinio daugiabučio statybų pradžiai, o Klaipėdos apygardos teismas bendrovei „Hidrostatyba“ iškėlė restruktūrizacijos bylą. Nepaisant klaipėdiečių pasipriešinimo,  Vyriausybė patvirtino uosto bendrąjį planą, o „Grigeo Klaipėda” kontroliuojančių institucijų atstovams bei politikams pristatė pirmojo etapo investicijas į jos nuotekų valymo įrenginius.

Tuo metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistas narpliojo įtartinus UAB „Gatvių apšvietimo” finansinius bei viešųjų pirkimų reikalus bei aiškinosi bendrovės  darbuotojų giminystės ir bičiulystės ryšius.

Klaipėdos dramos teatras metus baigė su Oskaro Koršunovo režisuota lenkų Tadeuszo Słobodzianeko pjesės „Mūsų klasė” premjera, o Klaipėdos muzikinis teatras – su nemirtinguoju Piotro Čaikovskio „Spragtuku”.

Mieste visą gruodį vyko tradiciniai ir netradiciniai renginiai: Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacijos ir Lietuvos karinės jūrų pajėgų labdaringa kalėdinė akcija,  Teatro aikštėje atidaryta čiuožykla, I. Simonaitytės bibliotekos kieme „išdygo” 45 eglutės, vyko labdaringas kalėdinis bėgimas, maltiečių sriubos akcija ir kt.

Metų pabaiga buvo liūdna Klaipėdos „Atlanto“ klubui: jis dėl manipuliacijų rezultatais pašalintas iš aukščiausios Lietuvos futbolo lygos bei „apdovanotas” 30 tūkst. eurų bauda, o jo likimą susirinkę narpliojo klubo savininkas, Lietuvos futbolo federacijos atstovai ir uostamiesčio meras.

Paskutiniajame praėjusių metų miesto Tarybos posėdyje buvo pritarta, kad nuo 2020 metų brangtų autobusų bilietai, tikintieji buvo pamaloninti iš Italijos atkeliavusiomis šv. Antano Paduviečio relikvijomis, o aktyvūs klaipėdiečiai, pakvietę visus kartu apsipirkti didžiojoje kalėdinėje Klaipėdos mugėje, dėvėjo kaukes su užrašu  „AŠ – KLAIPĖDA”, taip protestuodami prieš smarvę, sunkiųjų metalų bei kitokią taršą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūnas“ pralaimėjo autsaideriams

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komanda šeštadienio vakarą Klaipėdoje nutraukė net keturiolikos pralaimėjimų seriją Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“). Aurimo Jasilionio auklėtiniai rezultatu ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Sekmadienį - nemokamas muziejų lankymas

Balandžio 28-ąją, paskutinį šio mėnesio sekmadienį, tradiciškai bus galima nemokamai aplankyti Kultūros ministerijai pavaldžius muziejus. Klaipėdoje ministerijai priklauso trys įstaigos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This